Најекономично греење и ладење

Член од
28 февруари 2017
Мислења
2.770
Поени од реакции
2.682
Ќе си ставиш 2.5kw климички по собите и по една 3.5kw ѕверови во салоните и готово.

Најубаво парапетни што повеќе. Околу 40000 е парче значи за цел стан 120000-160000 ќе те фати.
Ако има инсталација за парно и со саглам изолација и ориентација, со таа инвестиција што му ја предлагаш, ќе се грее 5 години бесплатно со електрично котле.
Е сега после тие 5 години ќе биде посолено ама не така страшно![DOUBLEPOST=1514122799][/DOUBLEPOST]
А што не се плаќа, јас имам тошиба у гаража за Која Аиркон ми бара 350е за електроника и затоа си купив за тие пари Грее ???
Тоа со Аиркон да си правиш муабет. Ама мислам дека знаеш во кого е проблемот!
 
Член од
2 март 2017
Мислења
1.396
Поени од реакции
441
Као прво батали Вивакс , споредуваш Грее со Мидеа, во некои случаи Грее со Грее;).
Грее е другарче со Даикин , Мидеа со Кариер т.е. не се така едноставни работите , ни едните ни другите не пасат трева.
Убаво ти кажаа дека според обемот на продажба ќе биде и обемот на коментари и соодветствено и полаки!
Јас лично, не ја варам кликата Грее на форумов а немам ништо против брендот , напротив Грее е топ бренд во однос цена-квалитет.
Уште еден минус на Грее во Мк е и техничката поддршка т.е. сервисот од форумов читам дека не се баш цвеќе за мирисање.
Ама во Мк да се само они такви , кај ќе ни беше крајот!
Dali imas iskustvo so CARRIER klima uredite da spodelis
Jas imam vo komsii eden sto koristi CARRIER i e zadovolen ama drugo e edno a drugo se poveke korisnicki iskustva.
 
Член од
28 февруари 2017
Мислења
2.770
Поени од реакции
2.682
Dali imas iskustvo so CARRIER klima uredite da spodelis
Jas imam vo komsii eden sto koristi CARRIER i e zadovolen ama drugo e edno a drugo se poveke korisnicki iskustva.
Немам искуство ама знам да собирам 2+2 !
На запад држат ниво, а Мк не е репер за квалитет или неквалитет на било кој производ.
По американските форуми Кариер си е топ, прашање е само што иде овде а што таму. Мислам дека нема доволно корисници на тој бренд во Мк , за да се добие коректна слика за квалитетот на нивните производи.
Од друга страна, можеш да ја проанализираш ценовната политика на брендот, кај нас се котираат некаде на средина, таков и квалитет треба да се очекува!
 
Член од
30 мај 2012
Мислења
5.027
Поени од реакции
2.889
Ако има инсталација за парно и со саглам изолација и ориентација, со таа инвестиција што му ја предлагаш, ќе се грее 5 години бесплатно со електрично котле.
Е сега после тие 5 години ќе биде посолено ама не така страшно![DOUBLEPOST=1514122799][/DOUBLEPOST]
Тоа со Аиркон да си правиш муабет. Ама мислам дека знаеш во кого е проблемот!
Ako se zagreva relativno pogolema povrsina od 70m2 natamu klimite mnogu brzo si gi vrakjaat parite vo sporedba so bilokoj oldschool cop1 elektricen ured za zatopluvanje. Samo termo peckite se isplatlivi no pod uslov da se polnat isklucivo na eftina struja. Moze i kombinacija kotle plus barem edno 2 tonski dobro izoliran rezervoar za voda koja kotleto ke ja zagreva samo vecer na eftina struja a denje taa voda da go zagreva parnoto. Bilosto drugo elektricno so cop1 e promasena investicija i dolgorocno bukvalno frlanje na pari nis prozor.
 
Последно уредено:
Член од
2 март 2017
Мислења
1.396
Поени од реакции
441
Samo termo peckite se isplatlivi no pod uslov da se polnat isklucivo na eftina struja.
Potpolno se soglasuvam so tebe samo ima eden problem ke termo peckive sto realno ne se bas bezbedni za koristenje ovie polovnive sto se proizvedeni pred 30+godini
Eve i primer pred 3 dena komsijata se gree na termo pecka 6-ka marka AEG kupena pred 20godini na novo i pred 3dena vika nokta ja ukluciv da se polni i vika ja ostaviv na 25°C da duva da odrzava nokta temperatura i vika vo 3 casot po polnok se budam i vika slusam puckanje vika i odam do termoto koga gledam sto ke vidam vika desniot ventilator se zapalil i bukvalno plamen si gori brzo ja izgasiv vika od steker sabsjleto go ostrafiv delot kade sto e ventilatorot i vika gledam se zapalilo trafoto motorceto sto go napojuva ( dvizi ) ventilatorot

Jas pred 10godini koga go isfrliv moeto termo od upotreba isto AEG 6-ka go rasturiv za delovi i gi cuvam i greacite i ventilatorite spakovani bidejki se ispravni i na komsijava mi gi dadov ventilatorite gi namesti i sega si funkcionira termoto.

No zborot mi bese ovie termo pecki sto se proizvedeni pred 20+godini mislam deka se kako prvo ne bezbedni za koristenje bidejki sepak sekoj ured ima svoj vek na traenje od druga strana pak na novo termo peckite se izgor skapi 5-ka termo pecka na novo e okolu 32.000den kolku eden klima ured inverter a i ne se bas ekonomicni bidejki ako ja duvas preku den za pomalku od 3 casa ke ja izduvas celata toplina vo samoto termo i potoa treda da ja polnis a retki se tie sto noke ja polnat a denje ne ja duvaat.
 
Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.584
Поени од реакции
7.373
Alo bre manipulantu,ne piše se ovde o Toshibi,već o GREE koji u sobičku od 16m2,troši prosečno skoro 1kw,i pri tome ne uspeva da izbaci više od 47c(i to vrlo kratko)uglavnom 45c, i to na prolećnih +5c .

I očemu ti pričaš,pusti VTT,Skandinavce,čovek živi ovde u Makedoniji,gde su mu uvalili škart.Pre bi se zagrejao sa bilo kojom on-off klimom,nego sa tim Hansolom.

Reci ti nama šta nije u redu sa tom klimom,a za sebe ostavi grafikone i slike,kakve to ima veze sa ovim?
Stalno skrećeš sa teme,te ovo, te ono,a ništa konkretno da kažeš.
Ko te pita za Nordic Toshibu? Jesi li ti ...?
Trgni se malo,dođi sebi,lupi sam sebi par šamara,možda se vratiš na javu!

Eeeee moj majstore!!!!



Za manipulaciju.[DOUBLEPOST=1514073921][/DOUBLEPOST]650m3x1,2=780
780x(47-27)=15600
15600/3600=4,33kw

Znam da si manipulant,ali da ne znaš da računaš ...????

Ili malo ulepšavaš rezultat.
@Klima ured @Branchez @Ilumious
Nesto ve nema za sankcii , ovoj gore vregja ili poezija raskazuva na Struski veceri ?

@Panebg
Alo manipulantu.....koji to Zakon kaze da je izduv tacno 47C mereno sa temometrom na selotejp ???
to sto 47 manimpulanti kao tebe uzimaju zdravo za gotovo jer im tako odgovara moze da bude i ako uzmeno da je realniji izduv 49C a ne 47C ?
Onda je opet ono moje tacno
650m3x1,2=780
780x(49-27)=17160
17160/3600=4,76kw

Ja sam uzeo da je usis 25 a izduv 47 sto opet izlazi 4,76kw
(49-27) =(47-25)= 22
Sad *ebi ga majstore ja stvarno pogresio...eto gde je moja pogreska i duboko se izvinjavam...gle, procitao pogresan podatak i to bas od TEBE....tebi ocito dobro leze pogresni podatci ;)
Pane1.jpg
 
Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.584
Поени од реакции
7.373
Инаку VTT тестовите се многу реални и поблску до реално користење на климите, секоја клима е мерена вкупно 48часа со зададена не 30Ц како што мери Еуровент туку 20Ц, издувот исто не е максимален како на Еуровент туку на 3 или 4брзина околу 600м3....сето тоа го пишува на Фински јазик на првите 2 страни од тестовите.
Scanvarm.png
И баш таму е тестиран и еден Hansol под етикетата на Scanvarm....ако бил Vivaxot/Мидеа подобар што не го тестирале, можда AEZI ili AERI :D
И споредбата е очигледна со Тошибата.
Еве ги сликите....
На првите 2 слики со светло сина боја е издувот....кога има долги сини линии издувот е на НУЛА т.е има ДЕФРОСТ.
Тошибата прави 35 дефроста во тие 48 сааата, а Хансолот само 17 !!!
На +12 степени надворешна Тошибата стварно работи со низок минимум, но издувот е негде на граница од 30Ц и под тоа, ЛАДНО дува. Од друга страна исто на +12 Хансолот со зададена 20Ц недува се додека внатрешната температура (која е над 20Ц) не падне на 20Ц и тогаш укључува со издув околу 35Ц и екстрем од 40Ц.
Toshiba-Airflo.jpg HansolAirflow.jpg
Сите тие 35 дефрости кај Тошибата кои се влкучени во пресметката за вкупната предадена енергија резултираат со долниве дијаграми, предадена топлина/на час, Хансолот предава поголема топлина на секој еден час време од Даисекаито од 1500евра.
Hansol Power hourly average.jpg Toshiba Power hourly average.jpg
 
Последно уредено:
Член од
1 април 2014
Мислења
218
Поени од реакции
23
Твоите 96 м2 стан му доаѓаат еквивалент на моите 63 м2 куќа ако не си дури и во поповолна положба, ако имаш рецимо само една или две ладни површини од можни 6.
Ако имаш инсталација за парно и греани соседни ѕидови, под и таван можеш и со електрично котле да пројдеш. Ако е без инсталација тогаш клими те вадат.
Проблем при вака големи станови е распоредот и се додека не се знае тој и топлинските загуби неблагодарно е да се даваат совети.
Пиши малку поконкретно може ќе се најде некој што ќе ти даде насока на размислување.
Ова е за греење само, за ладење-клима, не верувам дека можеш да си дозволиш топлотна пумпа , сам кажа дека те исплашиле од Даикин :).
Поздрав
stanot se naogja na 3 kat od mozni 4, stranicno e lepenka so drugi 2 zgradi ,druga strana e drug stan taka da imam kao sto vikas 1 ladna povrsina.

u hodnikot mi se delat 2 detski sobi i 1 spalna, dodeka kujna trpezarijata i dnevnata soba se na edno spoeni.
iskreno bi sakal nekoja ubava investicija da moze da bide koristena za greenje i ladenje ,bi mozel da izdvojam sto znam do 5 iljadi evra.
 
Член од
2 октомври 2017
Мислења
183
Поени од реакции
330
@Strelec што имаш толку многу против селотејпот? Без гајле, ќе направам деновиве тестови без селотејп. Не сум лаик, не донесувам избрзани одлуки, иако досега резултатите не се сјајни, ќе почекам на мерачите без селотејп. Општото мислење на форумов е дека сум многу трпелив и требаше 100 пати да викнам сервис да ја видат климата. Но не викам сервис без повеќе направени тестови. Веќе не верувам на туѓи 'мерења' на интернет што нит сме ги виделе а којзнае кој ги финансирал. Имаме мерачи за мерење температура, можеме да измериме максимален издув, температурна разлика и потрошена енергија, можеме да пресметаме COP. Ние корисниците сме еурвент на форумот.

Голем проблем во нашава средина е што монтерите инсталираат, уклучуваат клима, работи, чао пријатно. Треба продажба тоа поинаку да го среди. Сервисниот тим треба при инсталација да поседи 2-3 часа и да направи некакви мерења. Тоа во МКД не се случува.
 
Член од
1 април 2014
Мислења
218
Поени од реакции
23
Kako nemoze da e vivax podobar od gree ne podobar tuku mnogu pomalku defekti i poplaki od korisnici koga sega vivax e vo sorabotka so midea a midea se dosta kvalitetni klimi na vremeto bea so Fonko inaku vikas kako sporedi okolu poplaki ke ti kazam na ovoj forum i na drugion it forum ima mnogu poveke zalenje poplaki za gree odkolku za vivax ( midea ) normalno sekoja brend ima nekoj modeli so fabricki defekti ama mislam deka tie defekti se poveke ke gree otkolku ke vivax pak ke kazam ova go voociv citajki gi ovoj i it forumot
Gi zemav za primer Gree i Vivax bidejki se edni od najkomentiranite brendovi ( marki ) na forumov i it forum.[DOUBLEPOST=1514119611][/DOUBLEPOST]
Prvo kako stois so izolacija spodeli poveke informacii okolu prostorot dali imas hodnici ili e otvoren prostor.
vaka nadvoresna zido
Kako nemoze da e vivax podobar od gree ne podobar tuku mnogu pomalku defekti i poplaki od korisnici koga sega vivax e vo sorabotka so midea a midea se dosta kvalitetni klimi na vremeto bea so Fonko inaku vikas kako sporedi okolu poplaki ke ti kazam na ovoj forum i na drugion it forum ima mnogu poveke zalenje poplaki za gree odkolku za vivax ( midea ) normalno sekoja brend ima nekoj modeli so fabricki defekti ama mislam deka tie defekti se poveke ke gree otkolku ke vivax pak ke kazam ova go voociv citajki gi ovoj i it forumot
Gi zemav za primer Gree i Vivax bidejki se edni od najkomentiranite brendovi ( marki ) na forumov i it forum.[DOUBLEPOST=1514119611][/DOUBLEPOST]
Prvo kako stois so izolacija spodeli poveke informacii okolu prostorot dali imas hodnici ili e otvoren prostor.
nadvoresnite zidovi se so 20blok i 10cm stiropol,a zidovite pomegju stanovite se so 10+5+10(blok+tervol+blok),a stanot e vaka eden hodnik od kade se delat 2 detski sobi, 1 spalna i dnevna so trpezarija i kujna.[DOUBLEPOST=1514134168][/DOUBLEPOST]
Ќе си ставиш 2.5kw климички по собите и по една 3.5kw ѕверови во салоните и готово.

Најубаво парапетни што повеќе. Околу 40000 е парче значи за цел стан 120000-160000 ќе те фати.
a kolku potrosnja bi odela so tie parapetni ?malku povekje ako mozes da me informiras[DOUBLEPOST=1514134656][/DOUBLEPOST]
Ако има инсталација за парно и со саглам изолација и ориентација, со таа инвестиција што му ја предлагаш, ќе се грее 5 години бесплатно со електрично котле.
Е сега после тие 5 години ќе биде посолено ама не така страшно![DOUBLEPOST=1514122799][/DOUBLEPOST]
kakvo e toa elektricno kotle ?
 
Последно уредено:
Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.584
Поени од реакции
7.373
@Strelec што имаш толку многу против селотејпот? Без гајле, ќе направам деновиве тестови без селотејп. Не сум лаик, не донесувам избрзани одлуки, иако досега резултатите не се сјајни, ќе почекам на мерачите без селотејп. Општото мислење на форумов е дека сум многу трпелив и требаше 100 пати да викнам сервис да ја видат климата. Но не викам сервис без повеќе направени тестови. Веќе не верувам на туѓи 'мерења' на интернет што нит сме ги виделе а којзнае кој ги финансирал. Имаме мерачи за мерење температура, можеме да измериме максимален издув, температурна разлика и потрошена енергија, можеме да пресметаме COP. Ние корисниците сме еурвент на форумот.

Голем проблем во нашава средина е што монтерите инсталираат, уклучуваат клима, работи, чао пријатно. Треба продажба тоа поинаку да го среди. Сервисниот тим треба при инсталација да поседи 2-3 часа и да направи некакви мерења. Тоа во МКД не се случува.
"Пријателе" само тој е начинот, да викнеш сервис, ама тебе очигледно побитно ти е да тролаш на темава небитни ти се "твоите" 40.000ден.
Нити кажа кај ја купи, ни кој монтирал...ништо
Од мене сигурно не доби попуст а ни одговор
Omlet.jpg

Само 2 поста имаш на друга тема, сите други 118поста ти се на оваа тема и само едно збориш....имаше еден таков Лик и лани ова време што го кудеше Хансолот, и баш од Прилеп беше и тој, и со гаража/подрум испод дневната со Хансолот.
Ти текнуе ?
За твоите мерења коментар е излишен, имаш напишано дека климата повлекла и 1840 или 1870(над 1800 секако) ама на таа потрошувачка не го покажа издувот колку степени е, го покажа само на 1400W....пратам ја све што се пишува, и тоа меѓу редови.
Чекаш и нема да ги дочекаш Термометрите....или ке ти стигнат во март кога нема да требаат.....ти си тука со друга цел тоа е мое мислење се додека не викнеш сервис кој нема да го викнеш.
Твоите постови се ова....Колку фреон имал ХАнсолот непишувало....како не пишува бре, има све напишано на надворешната налепница. Тоа се све твои постови за стварање заблуда кај лугето дека е мал компресорот, преголем изменувачот, не е твин, не се знаело колку има фреон а фино си пишува.....ТРОЛ !
За дефростите што ги броиш кај ХАнсолот ете ти ги избројав кај Даисекаи.....VTT е лабораторија од калибар, ти со твоите селотејпи тешко дека ке бидеш поголема лабораторија од VTT и Точен !
 
Последно уредено:
Член од
30 мај 2012
Мислења
5.027
Поени од реакции
2.889
stanot se naogja na 3 kat od mozni 4, stranicno e lepenka so drugi 2 zgradi ,druga strana e drug stan taka da imam kao sto vikas 1 ladna povrsina.

u hodnikot mi se delat 2 detski sobi i 1 spalna, dodeka kujna trpezarijata i dnevnata soba se na edno spoeni.
iskreno bi sakal nekoja ubava investicija da moze da bide koristena za greenje i ladenje ,bi mozel da izdvojam sto znam do 5 iljadi evra.
edna 18ka za dnevnata i dve 9ki za drugite sobi( ili uste edna 18ka so stoecka vnatresna edinica so izduv na dve strani, so toa so treba na zaednickiot zid da naprais dupka za vozduhot za da moze da duva i zagreva vo drugata soba). So 2 bona bi trebalo da zavrsis rabota.
 
Член од
19 декември 2014
Мислења
566
Поени од реакции
735
@Sv B trebase dijagram za hansol -20 5.5 kw da pratis pred da ja baniraat temava za da ja sporedam so toshiba suzumi 16 da vidam razlika na -7 i - 15
 

Kajgana Shop

На врв Bottom