Дискусија за Атеистите, Исламот, Христијанството и останати убедувања

redfogv

Царица
Член од
10 мај 2017
Мислења
2.271
Поени од реакции
2.031
Верувате ли дека постојат рај и пекол ?
Како ги замислувате ?

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.788
Поени од реакции
5.063
Верувате ли дека постојат рај и пекол ?
Како ги замислувате ?
Се надевам дека има...сум ги видел на слики во црква...а дали се така не сум сретнал никој што се вратил да каже.

redfogv

Царица
Член од
10 мај 2017
Мислења
2.271
Поени од реакции
2.031
Се надевам дека има...сум ги видел на слики во црква...а дали се така не сум сретнал никој што се вратил да каже.
Некои луѓе кои имале near death experience или биле во кома,тврдат дека биле на кратко во тие места.Никој не е сигурен дали и колку може да им се верува.

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.788
Поени од реакции
5.063
Некои луѓе кои имале near death experience или биле во кома,тврдат дека биле на кратко во тие места.Никој не е сигурен дали и колку може да им се верува.
Сите различно кажуваат и не биле 100/100 мртви...така да незнам.

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
redfogv,

можеме да бидеме сигурни и тоа како.

Начинот е едноставен; со споредба на нечии искуства со учењето и искуствата од Црквата.

Во Црквата постои доволно обемна литература, во која јасно се издвоени искуствата од луѓето кои „привремено„ („кличнички„) го напуштиле своето тело, но душите се‘ уште им биле дел од овој Свет, а поинаков случај се искуствата и од ликовите кои навистина ги виделе и Рајот и пеколот, затоа што сам Бог им ја допуштил таквата „посета„.

Така, треба да се направи разлика на настанот во кој душата навистина го напушта телото па се враќа назад (во телото), но не мора да значи дека била во Рајот, т.е. во пеколот.

Подетаљно има овде:

https://srpskapravoslavnacrkvalion.files.wordpress.com/2014/12/dusa-posle-smrti-serafim-rouz.pdf

D

dARK_ElementaL

Гостин
Мене ме интересира зошто деновиве христијаните се побунија за забраната за бадниковите огнови? Нели тие огнови беа паганска работа? И што има црквата да каже за тоа? Бидејќи кај мене во маало живее поп и тој и жена му не учествуваат во таа прослава поради паганската причина. А од друга страна секоја година кога се слави тоа, не се пали огнот дур не дојде поп ( не тој горе споменатиот) да благослови.

redfogv

Царица
Член од
10 мај 2017
Мислења
2.271
Поени од реакции
2.031
Мене ме интересира зошто деновиве христијаните се побунија за забраната за бадниковите огнови? Нели тие огнови беа паганска работа? И што има црквата да каже за тоа? Бидејќи кај мене во маало живее поп и тој и жена му не учествуваат во таа прослава поради паганската причина. А од друга страна секоја година кога се слави тоа, не се пали огнот дур не дојде поп ( не тој горе споменатиот) да благослови.
Палењето огнови е преземено од паганизмот.Со векови се практикува.Не знам зошто сега би се бунеле.Можеби дека е опасно.

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Не е проблемот во огновите сами по себе, туку она кое се случува околу огновите. Огнот пред Божик, ако е саглам практикуван, го симболизира собирањето на пастирите (околу ноќен оган), кои се удостоија да Му се поклона на Младенецот.

Во моја непосредна близина и во околината, се случува следново:
- изнесување мрсна храна на собиранката околу огнот,
- пиење алкохол,
- изнесување опрема за озвучување и пуштање безвезна музика на сред пост,
- има и случаи на прескокнување преку огнот, што е забрането уште во Стариот Завет и сл.

Од погоре наведеното, не е пожелно палење оган пред Божик. Од друга страна, очевидец сум, во дворот од мојот парохиски храм, како треба да изгледа собиранка околу огнот; мирна, тивка, во слава Божја. Бог се јавува само таму каде има мир, тишина и смирение.

D

dARK_ElementaL

Гостин
Во моја непосредна близина и во околината, се случува следново:
- изнесување мрсна храна на собиранката околу огнот,
- пиење алкохол,
- изнесување опрема за озвучување и пуштање безвезна музика на сред пост.
Кај мене изнесуваат алкохол, има музика, додека храната не е мрсна.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Да се потсетиме:
15665947_1136740956447280_752464044895011345_n.jpg

P.S. Се до пролетната рамнодневица, денот е помал од ноќта, после 20-ти март, денот е конечно поголем од ноќта, природата почнува да се буди, светлината триумфира над темнината, животот над смртта. Затоа 25-ти декември се смета за раѓање а за воскреснување се зема датум што секогаш е после пролетната рамнодневица.

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.788
Поени од реакции
5.063
Да се потсетиме:
Прегледај го приврзокот 182305

P.S. Се до пролетната рамнодневица, денот е помал од ноќта, после 20-ти март, денот е конечно поголем од ноќта, природата почнува да се буди, светлината триумфира над темнината, животот над смртта. Затоа 25-ти декември се смета за раѓање а за воскреснување се зема датум што секогаш е после пролетната рамнодневица.
Дата е ирелевантна битно е дали имал нешто паметно кажано Исус а има доста супер ствари...во главно.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Дата е ирелевантна битно е дали имал нешто паметно кажано Исус а има доста супер ствари...во главно.
Исус е само еден од многуте ликови поврзани со циклусот на сонцето, не само што не е ирелевантна датата, туку врз неа е суштината на целиот мит.

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.788
Поени од реакции
5.063
Исус е само еден од многуте ликови поврзани со циклусот на сонцето, не само што не е ирелевантна датата, туку врз неа е суштината на целиот мит.
Мит не мит вот евер...ирелевантно. Типот имал поента. Јака стара прича во најмала рака.

Kajgana Shop

На врв Bottom