Која е најефтина клима која нуди модулација при греење испод 200w?
Ne razbiram sto ste se zakacile za modulacija od 200w ili uste pomalku? Me potsetuva na vicot so selanecot (verojatno bil od Pirot) i konjot kogo sakal da go nauci da ne jade i taman go naucil, ovoj mu umrel....
Od moja gledna tocka potrosuvacka od 200W e edna obicna reklama na proizvoditelot i zamka za kupuvanje od neupateni kupci. Ne zaboravete deka toa sto go gledate na meracite e zbirna potrosuvacka (ventilatori, elektronski komponenti koja ne ce e pomala od 50-100W kaj invertorite), znaci ostanuva kompresorot da svoite 100-150W koi gi vlece od mrezata gi umnozi so pomos na termodinamikata i karakteristikite na freonot so mnozitel od 2 do 6, normalno na -10C ili ako e podobra klimata na -15C ce raboti so COP2, toa znaci so 300W na izduvot, sto e premalku da zagree soba i od 5m2. Sega obratno, koga klimata raboti so visok COP od 4,5,6 ce dava nekakvi na granica na zadovolitelni 600-900w, no toa e za zal na T od 2-15C, koga potrosuvackata i taka i taka e mala i zadovolitelna. Edinstvena pridobivka od niskata modulacija e konstantna rabota na kompresorot bez isklucuvanje koga T se povisoki vo periodot na tkn dogrevanje. Gledam ovde na forumov deka se stvorilo nekakva fobija od isklucuvanje\uklucuvanje na kompresorot, deka ce mu se namalel drasticno vekot na traenje, sto e tolku minorno da ne vredi da se diskutira za toa. Na kraj kraeva vo opisot na rabota na kompresorot e i toa da go pravi...... a toa sto e vece zagrean na 80-90C pa mu e epten lesno pak da se vkluci da ne praeme muabet.
Znaci ne zaboravete dve BITNI raboti:
1. Greenje so bilo koja grealka, kalorifer, klima i sl. sto koristi vozdusni struenja so snaga pomala os 700-800W stvara neprijatno custvo na ladno.
2.Nikogas ne zaboravajte deka sekoja prostorija si ima svoi sopstveni toplotni zagubi koi klimata za zadadenata vnatresna T, vo zavisnost od nadvoresnata T, samo gi NADOPLONUVA , taka da prikaznata za potrosuvacka od 200 W za nekogo ce bide samo verovanje ludom radovanje.
Kako zaklucok: Po mene ne ni e ni potrebna modulacija pod 300-350W (za pravilno dimenzionirana prostorija-klima) vo toplite periodi, a za ladnite gledajte da moze da modulira sto povece, za da ve zagree, a ne da brka visok COP i sto poniska modulacija. Na kraj kraeva klimata ja kupuvate za da ve zagree, a ne da trae vecno.... normalen vek na upotreba na site elektronski uredi se 7 god. za kolku i uvoznikot e zakonski obvrzan da obezbeduva rezervni delovi. Taka e sekade vo svetot, taka bese i vo EX YU, taka e deklarativno i sega vo RM, kolku se postuva toa e drugo prasanje i drugo prasanje e sto nie sakame klimata da raboti 6 meseci na greenje bez iklucuvanje i 2-3 meseci na ladenje vo narednite 10-15 godini.