Бугарско државјанство (процедура и потребна документација) - СТАРА ТЕМА

Долу во линкот ги имате сите информации поврзани со времетраењето и промените на вашите статуси.

• https://bugarskipasos.blogspot.com/p/statusi.html

Гласови: 4 50,0%
  • Благодарност до сите кои учествувале во креацијата на блогов.

Гласови: 4 50,0%
  • Инфо: Го копирате горенаведениот линк и го отварате со вашиот интернет пребарувач.

Гласови: 0 0,0%
  • За процедура за подигнување преку амбасада подолу линк ,или вратете се на страна 4553.

• forum.kajgana.com/threads/Бугарско-државјанство-процедура-и-потребна-документација.74574/page-4553

• Вкупно гласачи
    8
  • Гласањето е завршено на .
Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
9 јануари 2015
Мислења
196
Поени од реакции
156
Ti si samo so potvrda od zdruzenie?Ne ti rekoja nesto na intervjuto dali vazat potvrdite ili ne
да ,јас сум само со потврда од здружение, не , ништо не ми рекоја, само го поминав интервјуто и толку , ми рекоја ќе си следиш само на интернет

Член од
21 октомври 2015
Мислења
405
Поени од реакции
369
:чда::oops::oops::oops::oops::oops::oops:

Здраво дечки, пак јас, значи можеби има некаков одговор назад, многуу назад низ форумов ама на последниве 10+ страни нема т.е. никаков одговор, само коментари и прашања од типот: Со какви документи си? Со посредник си? А преку Битола или преку Скопје? А кој број си? Што ти пишуваше пред тоа? А од каде си? Асл плс?
Некои од вас го знаат мојот проблем, веќе ми дадоа различни одговори, но еве нека бидам тврдоглава или глупава ама јас ПАК не разбирам! :facepalm: [FACEPALM X 100] Голем дел од нас се во дополнителна процедура па таму сум и јас.

Значи, докажав дека сум бугарка, дека ДА јас имам БУГАРСКО ПОТЕКЛО/ПРОИСХОД со ПЕЧАТ ОД ДАБЧ, доставив многу документи од дедо ми црковно крштениче, сведителства, изводи, венчаници, изводи од умрените, па од мајка, па стебло, па....... СЕ легализирано, преведено, заведено на нотар бла бла бла... Сето тоа во конзулатот во БИТОЛА!

Советот за гражданство испаѓа дека не ја почитува оваа одлука на ДАБЧ и ми бара документи за "дополнителна проверка". Во конзулатот ми одговорија прво со: "Дојдете од понеделник, ќе разгледаме....", потоа со: "Донесете ги истите документи, ова сега е друго, ама донесете оргинал".
:uzi::uzi::uzi::uzi::uzi::uzi::uzi::uzi::uzi::uzi::uzi::uzi:

Се работи за некаков меѓусебен конфликт? (мислам на двете институции)
Се работи за дополнителна заработка?
Се работи за лошо искуство од предходни лажирања на документи?
Дали ако одам во Софија преку МП ќе биде побрзо? Дали е во ред да се оди на таков чекор, пола преку конзулат, пола директно во МП?
Секој одговор е добредојден :cujte:

П.С. БЕЗ :oftopik:, ве молам.
So krstenice od bugarska egzarhija si odela preku bitola?????Najjak dokument e bugarska egzarhija i dobivas sto posto.Normalno deka treba originalot da se odnese vo ministerstvo za pravda samo me cudi sto si odel preku bitola a imas taka jak dokument?????????Glupost.do sega ce imase pasos mnogu odamna[DOUBLEPOST=1512944878][/DOUBLEPOST]
Dosega nikoj ne se pofalil ovde deka zel drzavjanstvo so potvrda,ima takvi sto se staveni na dopolnitelna duri I eden mislam odbien,no ne se site ovde na forumov
Znaci drzavjanstvo ne e zEbancija.!!!Navustina koj ima poteklo dokument od egzarshija od dedo ce dobie drug dokaz ne postoi osven roditel i toa tatko so bg pasos.TOA E SE I DA NE SE LAZETE

Член од
21 октомври 2015
Мислења
405
Поени од реакции
369
a tie sto se so umrenici pred 1918 i potvrdi ?
Na umrenicata ako pisuva narodnost bugarin moze.Ama ako pisuva bosanec ?????sto ako e od 1918godina.Barajte tamu vencanica .krstenica vo tie godina site bile rodeni vencani vo crkva koja bila bugarska egzarhija.Jas dokument od egzarhija najdov od dedo mi vo podrum vo vreca so crno beli sliki i izmegu gleam livce i taka se zapocna.

Член од
27 август 2017
Мислења
27
Поени од реакции
13
a tie sto se so umrenici pred 1918 i potvrdi ?
Se e na sreka ne znat i oni so mine,a so ne.Jas i drugarkata so stara knistka sme so isti status,kako i drugata preku brat.A na komsijata intervju maj 2016 petokot mu e smenen statusot potpisan ukaz so poteklo prv bratuced ke go prasam posle dali e nosil dopolnitelno nesto oti ne bese tuka

Член од
12 октомври 2017
Мислења
42
Поени од реакции
15
Ima nekoj da mi dade e mail ili adresa nekoja od Aleksandar Landziev ili kako i da bese

Член од
5 јануари 2008
Мислења
66
Поени од реакции
17
Здраво другари,

Излистав едно 50 страни уназад и барав преку search да видам, ама ме занима генерално мислење дали може да добијам од тие што биле без посредувачи. Ја бев да вадам произход преку посредувач, ме кошташе 150 евра и требаше да биде брза процедура, пошто нели као имале они луѓе таму тоа е муабет на секој, и уствари чекав цела година, ко што гледам овдека нормално било. Сега се мислам каде да поднесам за пасош, дали да идам тука у амбасада у Скопје или у Софија преку посредник пак? Какво ви е искуството после произход и кои ризици ги носи поднесувањето сам ако може некој да сподели лично искуство, фала.

Член од
21 јуни 2016
Мислења
1.934
Поени од реакции
2.068
So krstenice od bugarska egzarhija si odela preku bitola?????Najjak dokument e bugarska egzarhija i dobivas sto posto.Normalno deka treba originalot da se odnese vo ministerstvo za pravda samo me cudi sto si odel preku bitola a imas taka jak dokument?????????Glupost.do sega ce imase pasos mnogu odamna[DOUBLEPOST=1512944878][/DOUBLEPOST]
Znaci drzavjanstvo ne e zEbancija.!!!Navustina koj ima poteklo dokument od egzarshija od dedo ce dobie drug dokaz ne postoi osven roditel i toa tatko so bg pasos.TOA E SE I DA NE SE LAZETE
Izvini ama imas greska,dobivajne Bugarsko drzavjanstvo e edna golema ZAEBANCIJA, kazimi vo koja normalna drzava vo zakonot stoi deka Bugarsko poteklo se dokazvi so: stari dokumenti,dokumenti od Bugarska crkva I potvrdi od zdruzenija, potoa vrz osnova na taa potvrda od zdruzenie od DABC ti davaat potvrda deka imas bugarsko poteklo, no od MP iako I'm e dostavena taa potvrda deka imas bugarsko poteklo ti velat "dokazi deka imas bugarsko poteklo", a veke kazav deka vo zakonot I'm stoi deka bugarsko poteklo se dokazvi I so potvrda od zdruzenie,celo vreme vrtejne vo krug I trosejne vreme I pari koi gi nemame, e sega pak reci deka ne e ZAEBANCIJA.[DOUBLEPOST=1512987574][/DOUBLEPOST]
Здраво другари,

Излистав едно 50 страни уназад и барав преку search да видам, ама ме занима генерално мислење дали може да добијам од тие што биле без посредувачи. Ја бев да вадам произход преку посредувач, ме кошташе 150 евра и требаше да биде брза процедура, пошто нели као имале они луѓе таму тоа е муабет на секој, и уствари чекав цела година, ко што гледам овдека нормално било. Сега се мислам каде да поднесам за пасош, дали да идам тука у амбасада у Скопје или у Софија преку посредник пак? Какво ви е искуството после произход и кои ризици ги носи поднесувањето сам ако може некој да сподели лично искуство, фала.
Najdobro Skopje vo ambasada, se zakazvi datum ima mnogu cekajne no intervjuto ti e vo isto vreme so podnesvejne barajne,dodeka vo Sofija odma ti gi zemaat dokumentite no ti zakazvat intervju posle godina I nesto, sigurno I poeftino ke te fati vo Skopje, no ova e za sega vo momentov bidejki ima najavi za promeni I vo Sofija vo isto vreme da bidi intervjuto.

Последно уредено:
Член од
31 декември 2009
Мислења
580
Поени од реакции
159
dali nekoj imal problemi so pogresni bukvi vo umrenicite od pradedo prababa i dali go resil nekako toa dali pravat problem.
kaj mene e vaka:
baba: stojanka stojmirovska
tatko na babami: stefan manevski majka na babami jordana manevska ova e vo izvod na babami.
umrenica na pradedomi: i prababami
stevan manovski
jordana manova

ima li sansi vaka da se podese ili tesko?

Член од
11 декември 2017
Мислења
2
Поени од реакции
0
Zdravo, imam status "Преписката е разгледана от С'вета по гражданството. Извадена е за доп'лнителна проверка," so soopshtenie deka treba da pratam dopolnitelni dokumenti za dokazhuvanje na poteklo "документ, удостоверјавашт наличието на в'зходјашт "б'лгарин", с'гласно изискването на § 2, т.1 от Доп'лнителните разпоредби на Закона за б'лгарското гражданство. " . Procesot mi e pocnat so dokumenti od brat so bg pasosh. Dali ima nekoj prashano vo ministerstvo za pravda sho bil so brat/sestra koi dokumenti treba dopolnitelno da se dostavat ?

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom