Орочување пари во банка

Член од
27 декември 2011
Мислења
591
Поени од реакции
508
Dobro ima li nekoj da mi dade odgovor so sigurnost i sto treba da pravam?? Znaci kako sto sum jas informirana ako rabotis na brod tuka ne plakas danok, a ni tamu oti ne sme prijaveni. Sum si gi zarabotila paritecesno i sega gi stavam vo banka.
Znaci sto mi е najpametno da napravam sega, jas gi imam staveno site vo ista banka mislejki deka nema problem, da zemam da gi izvadam pa da gi podelam vo dve banki ili ???
Според Законот за персонален данок, член 7, доколку во годината кога се заработени парите, лицето било надвор од Македонија најмалку 183 денови, не е даночен обврзник.

Sent from my Redmi 3 using Tapatalk

AdRi*

Obscenely Delicious
Член од
10 декември 2007
Мислења
651
Поени од реакции
41
Имаш деоказ дека чесно ти се заработени парите? Ако имаш треба да го доставиш во УЈП и ќе те оданочат 10%, ако немаш ќе ти земат 70% од парите. Доколку парите ти се заработени од земја со која имаме потпишано договор за избегбување двојно оданочување нема да ти земат данок, но мора да го докажеш потеколото на парите.
Ако ги чуваш дома или ги вложиш во некој од инвестициските фондови, како што се КБ Публикум, WVP, КД, итн нема никој да ти бара потекло на пари.

10% од целата заработка или заштедените пари??? Ако е од целата заработка ке треба се да им дадам затоа што секако сум трошела пари додека сум била таму, а ако е од заштедата сепак не сум ненормална да и давам на државава пари што сум ги заработила со труд и маки и благодарение на тоа што тука не ми била дадена можност за зароботла. Во тој случај кога би ми зеле дури и 10 посто,со останатите пари само би си купила билет во еден правец и тоа е тоа.
Туку ова не ми беше муабетот туку сакав да знам дали има ризик од тоа, изгледа дека да и дали е касно сега пак да ги вадам паритепа да ги ставам во две банки или кога веке сум ја направила трансакцијата да ги оставам?[DOUBLEPOST=1512836991][/DOUBLEPOST]
Според Законот за персонален данок, член 7, доколку во годината кога се заработени парите, лицето било надвор од Македонија најмалку 183 денови, не е даночен обврзник.

Да, сум била и повеќе од 183 дена надвор од мкд...Значи нема потреба од персонален данок? :) Хаха има ли некој да каже со сигурност како е.

Член од
12 март 2009
Мислења
20.354
Поени од реакции
16.535
Имаш деоказ дека чесно ти се заработени парите? Ако имаш треба да го доставиш во УЈП и ќе те оданочат 10%, ако немаш ќе ти земат 70% од парите. Доколку парите ти се заработени од земја со која имаме потпишано договор за избегбување двојно оданочување нема да ти земат данок, но мора да го докажеш потеколото на парите.
Ако ги чуваш дома или ги вложиш во некој од инвестициските фондови, како што се КБ Публикум, WVP, КД, итн нема никој да ти бара потекло на пари.
е па затоа луѓе држеле КЕШ во банкарски сефови, ама им пушти банката и таму лопови:cool:

Член од
27 декември 2011
Мислења
591
Поени од реакции
508
На цитиран член од закон прашува како е со сигурност... Зини земјо Индијо

AdRi*

Obscenely Delicious
Член од
10 декември 2007
Мислења
651
Поени од реакции
41
На цитиран член од закон прашува како е со сигурност... Зини земјо Индијо

Хаха во право си, морам да признаам дека сум параноична ама и со државава наша се ми е сомнително. Значи доколку ми побараат потекло и им прикажам доказ дека ми се од работа на брод тогаш сум чиста? И не би требало да ме замараат за неколкуте 1000ди претходно што ми беа на сметка од татко ми?Ајде кажи ДА и се мавам од темава ахаха

T

Terroir

Гостин
Дека ги позајмил од пријател за да му стојат во банка??? Хахах :)
Позајмени за отпочнување на бизнис, а стојат во банка бидејки чекам поволен момент да инвестирам

Да не мислиш дека во УЈП нафта пијат?
Не мислам дека пијат ама чисто се сомневам дека за такви мали суми ќе се замараат

Член од
27 декември 2011
Мислења
591
Поени од реакции
508
Ќе си извадиш извод од банката на чија сметка ти стигнувале парите. Таму си има датуми кога се уплаќани и од кого (претпоставувам компанијата која ти давала плата). На пасошот треба да имаш излез и влез од Македонија со што докажуваш дека таа година не си била тука. Доколку ујп побара од тебе данок или доказ за потеклото на парите, ги носиш тие два документи кај нив и готово.

Член од
21 февруари 2012
Мислења
1.649
Поени од реакции
867
Позајмени за отпочнување на бизнис, а стојат во банка бидејки чекам поволен момент да инвестирам

Не мислам дека пијат ама чисто се сомневам дека за такви мали суми ќе се замараат
За мала сума воопшто нема да му бараат потекло на пари.[DOUBLEPOST=1512846938][/DOUBLEPOST]

Не гледам дека не е даночен обврзник или сум нашол некој стар закон.? :)

Последно уредено:

AdRi*

Obscenely Delicious
Член од
10 декември 2007
Мислења
651
Поени од реакции
41
Значи не е разрешен случајот уште??? :) Сега нема врска ова со 183 дена???Не се мисли на годината во која се здобиени приходите?

Член од
21 февруари 2012
Мислења
1.649
Поени од реакции
867
Значи не е разрешен случајот уште??? :) Сега нема врска ова со 183 дена???Не се мисли на годината во која се здобиени приходите?
Нема врска, тоа е за странци кои живеат во Македонија.
Јас погоре ти кажав сигурно како е,но изгледа тебе не ти се верува.

AdRi*

Obscenely Delicious
Член од
10 декември 2007
Мислења
651
Поени од реакции
41
Нема врска, тоа е за странци кои живеат во Македонија.
Јас погоре ти кажав сигурно како е,но изгледа тебе не ти се верува.

Па не дека не ми се верува туку не ми одговара :) Значи што би ми предложил ти да направам ако ја исклучиме опцијата да платам данок? Да извадам дел од парите и да ги ставам во две банки или? Дали ако ми бараат потекло тоа би било во брзо време после направената трансакција или може кога било? И кога би ми барале потекло и и приложам доказ би ме оданочиле 10% или 70 %?? И стварно не ми е јасно на која сума оданочуваат на заработената или таа што ја имаш во банка??

Член од
21 февруари 2012
Мислења
1.649
Поени од реакции
867
Па не дека не ми се верува туку не ми одговара :) Значи што би ми предложил ти да направам ако ја исклучиме опцијата да платам данок? Да извадам дел од парите и да ги ставам во две банки или? Дали ако ми бараат потекло тоа би било во брзо време после направената трансакција или може кога било? И кога би ми барале потекло и и приложам доказ би ме оданочиле 10% или 70 %?? И стварно не ми е јасно на која сума оданочуваат на заработената или таа што ја имаш во банка??
Tи кажав, извади ги од банка и однеси ги во КБ Пабликум.
За инестициските фодови никој не брара потекло, парите кои се ивестираат во инвестициски фодови се ослободени од однаочување.
Ги занимаат само тие пари што поминале преку сметка од МКД банка, не мора да се заштедени.
Пр, некој од странство те плаќал на транскациска од МКД банка, ти си ги потрошила парите и тоа не те ослободува од данок.

AdRi*

Obscenely Delicious
Член од
10 декември 2007
Мислења
651
Поени од реакции
41
Tи кажав, извади ги од банка и однеси ги во КБ Пабликум.
За инестициските фодови никој не брара потекло, парите кои се ивестираат во инвестициски фодови се ослободени од однаочување.
Ги занимаат само тие пари што поминале преку сметка од МКД банка, не мора да се заштедени.
Пр, некој од странство те плаќал на транскациска од МКД банка, ти си ги потрошила парите и тоа не те ослободува од данок.
Mene stvarno ne mi e jasno zosto da ne mozam da si gi cuvam parite vo banka ako sakam, zosto bi me zamarale UJP koga ne se ni odednas vneseni parite tuku vo rok od nekolku godini... mozebi sum si stedela sekoj mesec, za diplomska sum sobrala 3000 evra na poklon... treba danok i na tie pari da im plakam???
Nema smisla.

B

Bafra

Гостин
Mene stvarno ne mi e jasno zosto da ne mozam da si gi cuvam parite vo banka ako sakam, zosto bi me zamarale UJP koga ne se ni odednas vneseni parite tuku vo rok od nekolku godini... mozebi sum si stedela sekoj mesec, za diplomska sum sobrala 3000 evra na poklon... treba danok i na tie pari da im plakam???
Nema smisla.
Ако имаш потврда за потекло на парите, УЈП и да ти направи контрола ќе видат дека ти се легално стекнати а не по основ на сива економија. Чувај си потврдите за уплатите.
Твојата ситуација не се однесува за персонален данок, туку за потекло на парите. Штом можеш да докажеш дека легално ти се стекнати живеј.
Персонален данок е различна работа од потекло на парите.

А више кога се работи за поголем износ, земи прочитај закон за персонален данок, консултирај се со сметководствено биро (проагенс,мф, итн итн) :D

AdRi*

Obscenely Delicious
Член од
10 декември 2007
Мислења
651
Поени од реакции
41
Ако имаш потврда за потекло на парите, УЈП и да ти направи контрола ќе видат дека ти се легално стекнати а не по основ на сива економија. Чувај си потврдите за уплатите.
Твојата ситуација не се однесува за персонален данок, туку за потекло на парите. Штом можеш да докажеш дека легално ти се стекнати живеј.
Персонален данок е различна работа од потекло на парите.

А више кога се работи за поголем износ, земи прочитај закон за персонален данок, консултирај се со сметководствено биро (проагенс,мф, итн итн) :D
Koi uplati? Osven uplati sto sum zarabotuvala na brod drugo nemam zatoa sto kako sto kazav golem del od parite mi se poklon i toa ne odednas, znaci sto mi davale pogolemi sumi bliski luge za matura diplomska itn. Veruvaj prasav eden kup luge, i nikoj ne znae sto da ti kaze. Site mi vikaat nema sto da plakas nikakov danok a i da se zamaras sto imas nad 15 000 zaradi toa sto ne se vneseni vo banka naednas. Ama sakam da si bidam sigurna a i me interesira kako e po zakon ama nema koj da ti kaze.

Kajgana Shop

На врв Bottom