Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
@omlet13m
Да не мислат дека си од Гевгелија или појужно.
Кажи ни во кој град е монтирана климава ?

Град Прилеп. Во центар.
И со 25зададена колку ти е внатре Т , и колку покажува на ТЕМП ?
Ако покаже на ТЕМП 23 задади и еден степен пониско и кажи колку троши тогаш со Фан 3та брзина наместо на Ауто.

@Strelec, прати го линкот со сензорот за мерење на температура со жица уште еднаш. Може ќе се најде и тој за резерва. Многу ме интересира колку ќе извади на издув при сетпоинт 30.[DOUBLEPOST=1512166637][/DOUBLEPOST]
И со 25зададена колку ти е внатре Т , и колку покажува на ТЕМП ?
Ако покаже на ТЕМП 23 задади и еден степен пониско и кажи колку троши тогаш со Фан 3та брзина наместо на Ауто.

Сетпоинт Т и акутел Т вообичаено се иста вредност или актуел Т е 1 степен пониска од сетпоинт, но по некое време се изедначуваат пак. И температурата во центарот на собата е исто, 25 степени.

Во моментов беше 25 сет и актуел со аутофан, трошеше 220W. Наместив 24 со фан3 и намали на 205W, но набргу и актуел Т падна на 24. Издувот на 200W делува небаш топло ;)

Последно уредено:
@Strelec, прати го линкот со сензорот за мерење на температура со жица уште еднаш. Може ќе се најде и тој за резерва. Многу ме интересира колку ќе извади на издув при сетпоинт 30.[DOUBLEPOST=1512166637][/DOUBLEPOST]
http://unimer.mk/product_info.php?cPath=22&products_id=29&osCsid=3mprbl7vnf2606u4logq4l2p94
Сетпоинт Т и акутел Т вообичаено се иста вредност или актуел Т е 1 степен пониска од сетпоинт, но по некое време се изедначуваат пак. И температурата во центарот на собата е исто, 25 степени.
Добро е да забележиме дека внатре е 25Ц со зададена 25Ц...кај овие што се на божем многу подобри 3,5ки и со нив греат по 100м2 немаaт ни 22Ц внатре....а и нивните на АутоФан во прва/втора брзина влечат по 700W, ги возат на 800м3 за да загреат 100м2 nна издув немаат ни 40Ц тоа е јасно ко ден и не се секирај за тоа....таванот ти е проблем таму ти бега топлината, горе немаш плоча и претпоставувам е само гола трска и малтер како што се градеше пред 50год. Во таква мала просторија ти би требало да се жалиш на чести гасења на климата а не на непостигање температура. Задади и поголема брзина на Фан помалку ке троши....само и ке гаси почесто во тој мал простор од 16м2.
Како некоја Мираи не се погоди во ваква неизолирана просторија да се насмеевме малце :)

Последно уредено:
Ќе наместам стаклена волна овој месец.

@mdeni , дали имаш плоча над вториот спрат?

Последно уредено:
Od kaj sme sigurni deka e gree klimava?
Еве и со сликичка од налепницата.
Грее ломо лцлх 3,5 кв пуштен пред три четири дена, почетна внатрешна температура 20 ц, наместен на 30 ц во трета брзина добиени се следните резултати кои се на сликите. 25 ц на влез, 47 на излез. Мислам дека 20-30 минути работеше. Овој пат надвор беше поладно околу 5 ц во споредба со претходниот тест. Иам и видеа ама не ги збира да ги закачам тука. Еве поискусните нека кажат дали е ок, @Strelec вика дека давала и 50 на издув....
6e0dae3b7eac81d35fb9a0a80675c415.jpg
2ed8bd9be419d400bbec696356c82e3c.jpg
67454fb1c2906e8035d43388ba2bec9e.jpg

Sent from my Redmi Note 2 using Tapatalk

Да го забележиме и овој момент со многу фалениот Vivas AEZI12
Бонус инфо....Ординација во Дебар....денес во Дебар може и не биле +10Ц, а секако деловниов објект не е греан преку ноќ или нјмалце 14часа....и што сака? AEZI од 3Kw да го згрее за 5минути сака a температура внатре во 8 сабајле кога отвараат е 12Ц....е нема да го згрее за 5минути. Нема инфо за температури внатре/надвор нема ништо....само жалба не греело....и тоа у деловен објект....за деловен треба и деловна опрема ;)
AEZIvo 25m2.jpg[DOUBLEPOST=1512170927][/DOUBLEPOST]
Грее ломо лцлх 3,5 кв пуштен пред три четири дена, почетна внатрешна температура 20 ц, наместен на 30 ц во трета брзина добиени се следните резултати кои се на сликите. 25 ц на влез, 47 на излез. Мислам дека 20-30 минути работеше. Овој пат надвор беше поладно околу 5 ц во споредба со претходниот тест. Иам и видеа ама не ги збира да ги закачам тука. Еве поискусните нека кажат дали е ок, @Strelec вика дека давала и 50 на издув....

Дава 51 на издув најмалце...ова што си го измерил 47/25 у трета е со COP=?....што мислиш колку е COP ?
За 60Ц на издув има поскапи клими
http://www.elitemadzone.org/p3797154
Мереле и поскапи клими па до мерачите било проблемот а не до климите ;)

Последно уредено:
  • Ми се допаѓа
Reactions: GT1
Strelec reče:
Мереле и поскапи клими па до мерачите било проблемот а не до климите ;)[/QUOTE]

Ma da.

Kad Gree ne može da ibaci više od 47c onda je do merača.
Čovek na drugom forumu merio izduv na tošibi 10(preko 60c) i Hitačiju 12(57,9c).
I jedna i druga šiju uzduž i popreko "cuveni" amber nordic.

http://www.forum.hr/showthread.php?t=916167&page=481

Да го забележиме и овој момент со многу фалениот Vivas AEZI12
Бонус инфо....Ординација во Дебар....денес во Дебар може и не биле +10Ц, а секако деловниов објект не е греан преку ноќ или нјмалце 14часа....и што сака? AEZI од 3Kw да го згрее за 5минути сака a температура внатре во 8 сабајле кога отвараат е 12Ц....е нема да го згрее за 5минути. Нема инфо за температури внатре/надвор нема ништо....само жалба не греело....и тоа у деловен објект....за деловен треба и деловна опрема ;)
Прегледај го приврзокот 181032[DOUBLEPOST=1512170927][/DOUBLEPOST]
Дава 51 на издув најмалце...ова што си го измерил 47/25 у трета е со COP=?....што мислиш колку е COP ?
За 60Ц на издув има поскапи клими
http://www.elitemadzone.org/p3797154
Се сложувам дека AEZI 3.5kw е премногу слаба за ординацијата 25м2 + чекална 15 м2 на дебарчанецот. Но како што му објаснуваш на другиот форум,
Strelec it.PNG
малку повеќе конзистентност не е на одмет. Наградно прашање: колку "вати" е Vivax AEZI?
Во горниов пост тука ја класифицираш како 3kw, на другиот форум како 2.6kw што реално ќе давала 2.3kw, за на крај да ја зацементираш како 2.5-ка. :sneaky:

А ако веќе се пренесуваат искуства, заради објективност треба да се пренесе и ова искуство, пратено 5 часа претходно:
Vivax AERI iskustvo.PNG
Според најголем број позитивни искуства, во ценовната категорија до 25К (значи капилари), Lomo Eco и Haier Tundra се многу подобар избор отколку Vivax AEZI. Не дека има саглам избор во таа класа...

Веќе во категоријата 25-35К, се е подруго. Тука се добива EEV, греачи и поголеми изменувачи. Во таа категорија според мене и многу кориснички искуства, Lomo LCLH и Vivax AERI се Best Buy.

Just my two cents.
Инаку за сите горе споменати клими се мисли на 3.5kw модели.

Strelec reče:

Ma da.

Kad Gree ne može da ibaci više od 47c onda je do merača.
Čovek na drugom forumu merio izduv na tošibi 10(preko 60c) i Hitačiju 12(57,9c).
I jedna i druga šiju uzduž i popreko "cuveni" amber nordic.

http://www.forum.hr/showthread.php?t=916167&page=481
Mislis na ovaj post i merenje gde se zali da nemoze da trosi 180W
http://www.forum.hr/showpost.php?p=66624585&postcount=9613
Citiram:
Po specifikaciji koji navodi Daikin na tako niskoj potrošnji jedino može raditi Ururu Sarara i Emura sa R32 koja može raditi na 180W ili je tako dobro izoliran prostor pa su gubici praktički nikakvi.
Moja Toshiba nemože, sada sam gledao isto je oko 250-260w i ako je deklarirana najniža od 190W na grijanju da bi tada radila neznam u kojim uvjetima mora biti sigurno ne u ovim mojim.
Evo njemu(i tebi) Gree-Jemura na R32....minimum 175W zadata 21C....zamisli da je zadana 20C
https://www.youtube.com/watch?v=zWnAU23-Qs8[DOUBLEPOST=1512176070][/DOUBLEPOST]
Во горниов пост тука ја класифицираш како 3kw, на другиот форум како 2.6kw што реално ќе давала 2.3kw, за на крај да ја зацементираш како 2.5-ка..
Toa e проблем на Дебарчанецот а не мој колку разбира KWти во децимали.....на него му е продадена (не од мене) како 3,5ка, и за 25м2 (+15m2) на него му е ТОП прикаската склопена за да ја купи !!
А по 100пути немислам на 5 форуми симултано да објаснувам, за да ти се правиш паметен, на нешто што од мене си го прочитал
А ти дообјасни дали е 3,5ка или 2,6ка или 2,3ка
Еве ти помош од пријател.....до 35m2 препорачана површина.
https://klimi.mk/product.php?id=122
Наградно прашање....на Ладење или на Греење се тие 35м2 и 3,5Kw?
И директ помош и линк од Вивкас, а тука за чудо пишува дури 3,81Kw :tapp:
Пишува и со колку W треба да се догрева со климава ако ги отвориш ПДФите....и ако ја споредиш со "НЕкапиларката" AERI кај неа догревањето е дури и ПОГОЛЕМО од АЕЗИ.
Уште едно :tapp:
Кога треба да се догрева ?

Последно уредено:
@Strelec И покај се ке се воздржам од коментари се додека не ми ја средите климата да ми работи безпрекорно (сепак нели за тоа сум платил).
Ве чекам да ме контактирате,стрплив сум. ;);)
Поздрав

Последно уредено:
@Strelec И покај се ке се воздржам од коментари се додека не ми ја средите климата да ми работи безпрекорно (сепак нели за тоа сум платил).
Ве чекам да ме контактирате,стрплив сум. ;);)
Поздрав
И ние те чекаме да напишеш колку е измерено на издув кај тебе ;)

Super. Sozdravje da se sluzis

Edno prasanje do site sto imaat wi fi kontrola na klimite dali pri menuvanje na zadadenata t od tel im se menuva i na dal.upravuvac ili ne idali ako ne se menuva a se koristelo wi fi a po odr.vreme dalecinskoto klimata ja pamti pret.zadadenata

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom