Дискусија за Атеистите, Исламот, Христијанството и останати убедувања

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Prepusti se Ljubavi i neka te Ljubav posjeduje. Ne dijeli se na dvoje – jedan dio za sebe i jedan za Mene – jer žudim da te imam cijelu i nadam se tome. Tvoja ljubav utažuje Moju žeđ. Ja sam najzahtjevniji: vidiš da želim da Moja djeca budu potpuno Moja u svakom trenutku. Nemoj mi se uskraćivati. Ne oduzimaj mi ništa od sebe. Ako bi to učinila, ukrala bi od Mene, jer sve je Moje.

Moжеш ли да препознаеш какво прозно дело е ова?
Просветли ме те молам.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Prepusti se Ljubavi i neka te Ljubav posjeduje. Ne dijeli se na dvoje – jedan dio za sebe i jedan za Mene – jer žudim da te imam cijelu i nadam se tome. Tvoja ljubav utažuje Moju žeđ. Ja sam najzahtjevniji: vidiš da želim da Moja djeca budu potpuno Moja u svakom trenutku. Nemoj mi se uskraćivati. Ne oduzimaj mi ništa od sebe. Ako bi to učinila, ukrala bi od Mene, jer sve je Moje.

Moжеш ли да препознаеш какво прозно дело е ова?
Ќе ни одгатнеш каква врска има ова со темава или да бришам за офтопик?

Член од
3 септември 2010
Мислења
6.625
Поени од реакции
9.241
Кажи ми каква врска има ова со постот што си ми го цитирал?
Има врска што овој извадок е од дневникот на големата католичка мистичарка Gabrielle Bossis, која 14 година „водела разговори со Христос“.

Dnevnik njenih zabilješki dijaloga koji je vodila s Kristom objavljen je na mnogim jezicima pod nazivom „On i ja“ i postao je izvorom inspiracije i nadahnuća za mnoge. Dnevnik je dobio i imprimatur, dakle odobrenje i potvrdu da ne proturječi nauku Katoličke Crkve (imprimatur – nadbiskup Jean Marie Fortier, Sherbrooke, Quebec). Slijede neki od zapisa iz njezina dnevnika.

https://www.bitno.net/vjera/duhovnost/gabrielle-bossis-14-godina-vodila-je-razgovore-s-kristom-i-biljezila-ih/

Содржината на ваквиот дневник е токму таква каква што братот @MIKI1 ти посочи за опрелестените.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Има врска што овој извадок е од дневникот на големата католичка мистичарка Gabrielle Bossis, која 14 година „водела разговори со Христос“.

Dnevnik njenih zabilješki dijaloga koji je vodila s Kristom objavljen je na mnogim jezicima pod nazivom „On i ja“ i postao je izvorom inspiracije i nadahnuća za mnoge. Dnevnik je dobio i imprimatur, dakle odobrenje i potvrdu da ne proturječi nauku Katoličke Crkve (imprimatur – nadbiskup Jean Marie Fortier, Sherbrooke, Quebec). Slijede neki od zapisa iz njezina dnevnika.

https://www.bitno.net/vjera/duhovnost/gabrielle-bossis-14-godina-vodila-je-razgovore-s-kristom-i-biljezila-ih/

Содржината на ваквиот дневник е токму таква каква што братот @MIKI1 ти посочи за опрелестените.
Моето прашање беше како ќе утврдиме егзактно и објективно чие тврдење и чие толкување е вистинско и единствено точно а кое не! На кој начин овој текст е репер и аргумент за било што?

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398

Да го додадеме и случајот со уште една подвижничка од римокатолицизмот, која доживува виртуелен секс со видлив демон, кој и‘ се објавува дека е Христос, а дотичната ужива во „актот„ со демонот.

Нека ми прости живиот Христос, а на името на дотичната не можам да се сетам во моментов...

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Да го додадеме и случајот со уште една подвижничка од римокатолицизмот, која доживува виртуелен секс со видлив демон, кој и‘ се објавува дека е Христос, а дотичната ужива во „актот„ со демонот.

Нека ми прости живиот Христос, а на името на дотичната, не можам да се сетам во моментов...
Сеуште чекам да објасниш како ќе утврдиме и дознаеме дали бил демон или не, дали била фантазија или не или дали стварно бил Исус или не? Ти поназад го кажа следново:
Целата историја човекова ни сведочи дека човековата духовност е сведена на две можности:
- или се јавува Бог, на само неколку познати и повторливи начини,
- или се јавува лукавиот, на мал миљон облици и мал миљон различни начини.

За разумните-доволно.
Дај познат и повторлив начин да се увериме во тоа што го тврдиш.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.307
Поени од реакции
12.298
Ние ја имаме Визијата и Гласот на 30те Етири или Liber 418! Содржи такви емоции и симболи предадени за новото време што ќе ти застане здивот.
И нема христоси, нема имиња, нема ништо такво... Само присуство на нешто свето сосема апсолутно!
Вистини кои ќе те расплачат од тага, вистини кои ќе ти дадат нови алатки, вистини кои ќе те вивнат до божественоста!
Таков е гласот на оние кои го штитат божественото од натрапници! Не секој може да помине.

Како ќе докажеме дека едното е точно другото не е?
Дека едното е зло, другото не е?
Сеуште ќе твдри христијаниннот и муслиманот дека другоста е зло? Дека само во нивните ѕидини се појавува божественото? Сеуште со таа лудост да се подели брат со брат, татко со син, ќерка со мајка?

Сеуште со тие клевети „во името на религијата“?

Овие примери што ги давате ваква била душата, вака изгледал оној кој што го почуствувал божественото, не значи дека се добри мерила. Според вашите зборувања, сатаната одлично може да глуми пред мирјанинот, кој што нема моќ и знаење да препознае што е што.
Така да, најдете друг начин да објаснете за вашите ритуали и пракси. Без клевети.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Сеуште чекам да објасниш како ќе утврдиме и дознаеме дали бил демон или не, дали била фантазија или не или дали стварно бил Исус или не? Ти поназад го кажа следново:

Дај познат и повторлив начин да се увериме во тоа што го тврдиш.
Познати и повторливи начини на кои Бог се објавува во Светов, а посебно во Црквата, се следните:
- Синовското овоплотување пред 2000г.,
- слегувањето на Духот Свет, кое се случува на секоја Педесетница,
- претворањето на лебот и виното во тело и крв Христови, кое се случува на секоја литургија,
- благодатта Божја, која верните ја примаат преку Светите Тајни и преку молитвите.

Се‘ што е надвор од наведеното а кое се чини дека е објава на извесен лик, кој тврди дека е нечиј бог, е школски пример за демонска прелест и секогаш се случува во различна и многубројна форма.

Ајде сега, да видам кое ќе биде твоето наредно прашање...

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Познати и повторливи начини на кои Бог се објавува во Светов, а посебно во Црквата, се следните:
- Синовското оволплотување пред 2000г.,
- слегувањето на Духот Свет, кое се случува на секоја Педесетница,
- претворањето на лебот и виното во тело и крв Христови, кое се случува на секоја литургија,
- благодатта Божја, која верните ја примаат преку Светите Тајни и преку молитвите.

Се‘ што е надвор од наведеното а кое се чини дека е објава на извесен лик, кој тврди дека е нечиј бог, е школски пример за демонска прелест.

Ајде сега, да видам кое ќе биде твоето наредно прашање...
- Како ќе бидеме сведоци и како ќе провериме нешто кое наводно се случило пред 2000 години? Ти кажа познати и повторливи начини?

- За слегувањето на духот свет, ви предложив да одиме заедно и на проверлив начин да го испитаме тоа, да ја ставите раката над тој оган, да ја држите десет секунди и ако не ви се случи ништо, да признаам и да посведочам јавно дека стварно не е обичен оган. Сите до еден одбивте.

- Не сте единствени што имаат литургии и што тврдат дека лебот и виното го претвораат во тело и крв Христова, каде е проверливоста со која ќе видиме дека другите се лажни а вие не?

- Не сте единствени што имаат ,,свети тајни" и молитви, каде е проверливоста и доказот дека баш вашите се вистински а на другите се лажни?

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
- Како ќе бидеме сведоци и како ќе провериме нешто кое наводно се случило пред 2000 години? Ти кажа познати и повторливи начини?

- За слегувањето на духот свет, ви предложив да одиме заедно и на проверлив начин да го испитаме тоа, да ја ставите раката над тој оган, да ја држите десет секунди и ако не ви се случи ништо, да признаам и да посведочам јавно дека стварно не е обичен оган. Сите до еден одбивте.

- Не сте единствени што имаат литургии и што тврдат дека лебот и виното го претвораат во тело и крв Христова, каде е проверливоста со која ќе видиме дека другите се лажни а вие не?

- Не сте единствени што имаат ,,свети тајни" и молитви, каде е проверливоста и доказот дека баш вашите се вистински а на другите се лажни?

Види сега колку е просто:

-јас верувам и знам,
-ти не веруваш и не знаеш.

Што мислиш, од каде доаѓа таа разлика?

Со твоево неверие и незнаење, можеш цел живот да поставуваш прашања кои во себе го носат твоето неверие и твоето незнаење и пак ќе си останеш во своето неверие и незнаење.

Напросто, тргнуваш од себе и завршуваш со себе.

Не аздисуј, доста ти е за вечерва...

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Види сега колку е просто:

-јас верувам и знам,
-ти не веруваш и не знаеш.

Што мислиш, од каде доаѓа таа разлика?

Со твоево неверие и незнаење, можеш цел живот да поставуваш прашања кои во себе го носат твоето неверие и твоето незнаење и пак ќе си останеш во своето неверие и незнаење.

Не аздисуј, доста ти е за вечерва...
И децата веруваат во бетмен, па бетмен заврши на суд денеска. А и во дедо мраз веруваат. Сигурно немерено знаење имаат според премудроста твоја овде.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
И децата веруваат во бетмен, па бетмен заврши на суд денеска. А и во дедо мраз веруваат. Сигурно немерено знаење имаат според премудроста твоја овде.

Еве, ти не веруваш. Децата барем веруваат.
И сега, која е твојата возраст?

Kajgana Shop

На врв Bottom