Еве ти го одговорот не мрчи веќе.
https://forum.kajgana.com/threads/Дискусија-за-Атеистите-Исламот-Христијанството-и-останати-убедувања.71895/page-943#post-8243036
Ти одговор и сега не даде која е таа доктрина.
И јас викам има разлика. Јас одговарам, ти не.
Дела? Хаха, кои дела? Веруваат во делата, што ли? Верување и толку, ништо друго не ви останува. А што се однесува за неделата тука сте први. Можда и во саботите.
П.С. Кога ти не си си бил рисјанин, пошто на стари години си станал, си имал време годиништа, наброј кои се недела имаш направено. Намерно не велам атеист пошто тоа не си бил, си бил верник и тогаш. Само во нешто друго.
НИШТО ти не си одговорил...Намали од ласкањето.
Еве, ти си постар од мене па уште не веруваш, а сигурен сум дека смртта ќе ти дојде како среќен крај.
А еве како се одговара на поставено прашање. Ќе го земам твоето за пример.
Велиш:
„...
Која е таа атеистичка доктрина?...„
Еве го одговорот.
Атеизмот е компилација од сите можни заблуди под капава небеска и тој е зачнат пред 5 векови, во времето од славниот ренесанс, кога луѓето ја отфрлаат верата во Бога, а го прифаќаат античкиот паганизам.
Након ренесансот, следува следната „надградба„ на атезимот и тоа:
- рацонализмот и прагматизмот,
- проветителството и материјализмот,
- идеализмот, како замена за личносниот Бог,
- дарвинизмот и марксизмот, кои дефинитивно го востановија атеизмот како религија на неверувачките луѓе,
- а следува бесмислицата од егзистенционализмот.
Атеизмот добива нови облици во нашево време, како што се: фашизмот, комунизмот, либерализмот и „глобализацијата„ како и очигледноста од конзумеризмот и хедонизмот..
Ти, секако,
не веруваш туку знаеш па сигурен сум дека имаш подробно познавање на сите наведени „изми„ од мојов допис.