Случувања во Македонија (Генерална дискусија)

За кого би го дале вашиот глас на парламентарните избори во април 2020?

• ВМРО-ДПМНЕ

Гласови: 64 19,0%
  • СДСМ

Гласови: 41 12,2%
  • ЛЕВИЦА

Гласови: 58 17,2%
  • БЕСА

Гласови: 1 0,3%
  • ДУИ

Гласови: 8 2,4%
  • АЛИЈАНСА ЗА АЛБАНЦИТЕ

Гласови: 1 0,3%
  • ДПА

Гласови: 0 0,0%
  • МАКЕДОНСКИ КОНЦЕПТ

Гласови: 5 1,5%
  • ИНТЕГРА

Гласови: 8 2,4%
  • ЕДИНСТВЕНА МАКЕДОНИЈА

Гласови: 3 0,9%
  • Некоја друга

Гласови: 9 2,7%
  • Нема да гласам или ќе го поништам ливчето

Гласови: 139 41,2%

• Вкупно гласачи
    337
Статус
Затворена за нови мислења.

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.902
Поени од реакции
25.405
Како бе никој не мрдна со прст, не треси глупости. Му прегорел телефонот од повици, после тетка му кажа во ред е луѓе, со мене ќе живее. Може сме дно народ ама за донации и вакви работи сме совесни.

А и каква врска има трагедијата на Марко со тоа што без еу пасош ни ум како него не може да мрдне?

jebes ti ednokratni donacii kade e drzavata da pomogne?

um kako nego bez problem moze da mrdne otkako ke gi ispolni uslovite za viza. Toa sto on saka porano da odi radi ponudi na masa bez pritoa da insistira da mu garantira dokumenti rabotodavevot e druga rabota. Ima cel kup od it sektorot nadvor so mk pasos, se sto e potrebno e diploma i 2 god iskustvo za aus, usa i kanada za eu e duri i polesno. on e uste dete prasanje e dali ima fax zavrseno a ne pak iskustvo. primerot bese glup uste od start, pocni od sebe razgledaj kolku tesko bi ti bilo tebe da emigriras eve i ti neli si it...

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
jebes ti ednokratni donacii kade e drzavata da pomogne?

um kako nego bez problem moze da mrdne otkako ke gi ispolni uslovite za viza. Toa sto on saka porano da odi radi ponudi na masa bez pritoa da insistira da mu garantira dokumenti rabotodavevot e druga rabota. Ima cel kup od it sektorot nadvor so mk pasos, se sto e potrebno e diploma i 2 god iskustvo za aus, usa i kanada za eu e duri i polesno. on e uste dete prasanje e dali ima fax zavrseno a ne pak iskustvo. primerot bese glup uste od start, pocni od sebe razgledaj kolku tesko bi ti bilo tebe da emigriras eve i ti neli si it...
Ти рече дека никој со прст не мрднал, од каде да знам на кого мислиш.

PIRATIC

diplomiran klozetar
Член од
26 јануари 2012
Мислења
7.854
Поени од реакции
6.497
Една прошетка по главните улици на Скопје... Поршиња, Масерати, скапи Ауди и Мерцедеси... Буквално повеќе концентрација на скапи коли од што имам видено по Европските градови... тоа е таа експлоатација за 250 евра, крадење и беззаконие... За тоа ЕУ не им чинеше
Да ама во времето на владеењето на Грујо така било/беше, а од сега па натаму сите граѓани ќе возат Масерати, Порше, скапи Ауди, Мерцедеси, Бемвиња, Пасати... со новава власт нели ... живот за сите од чистач па се до директор секој со скапо ауто и полн џеб парушки, па дури и невработените и тие со полн џеб алтани и секако скапо ауто во двор, социјални случаи воопшто ќе нема повеќе ниту еден ![DOUBLEPOST=1510589281][/DOUBLEPOST]
А колку нуди "пристоен и достоинствен живот" кај нас дефиницијата за овие две работи одамна е изменета, ние различно ги перцепираме овие работи од тоа како гледа на нив обичниот европски граѓанин.
Нашето егзизтирање е сведено на преживување а човек кој се бори да преживее не е во позиција премногу да пребира и за почеток задоволен е и со малку.
Кој како еве читам по форумов на кој прете=но дреме помлада популација сите 99,9% се жалат од политичарите и газдите и тврдат дека овде има турбо сиромаштија а од друга страна се фалат како купиле најнов Ајфон или некој екстра скап компјутер, секое лето на одмор обавезно, копиљаци кои уште не завршиле средно школо прошетале повеќе од половина свет и после Македонските газди не чинеле возеле Поршиња епа им се може бе зошто да не возат нема сигурно фиќовци да возат !

Последно уредено:
Член од
21 јуни 2010
Мислења
165
Поени од реакции
39
М-да! Неделниот одмор на форумот, се сторил многу користно на навиjачите на Груевизмот, кои ептем се беа буторосале. Сега ги гледам, повторно изкикеричени.

Limbo

maybe an alien
Член од
26 декември 2007
Мислења
835
Поени од реакции
1.471
*дојде живот, сега _______ хехе* вмровскиот хумор и муабетот за телефоните и полните кафиќи :sick: :гомце:

Ви издиши скроз пропагандата, овие спинови веќе децата ги разбираат. Ама терајте со релативизирањето, ќе заборавиме можеби на сѐ што се случуваше претходно со вмро, само подобри мемиња најдете.

Па најинтересно ми е кога ќе реплицираат на некој што ја критикува новава влада, демек ете готово што мислевте, гледате дека се е исто, а претходно *сите се исти* ви беше парола за бранење на статус кво-то. Не дека не се глупираат овие, ехе, посебно ова што тренираат строгоќа во кафиќи со ебр и на малолетници ми е апла вмро. Ама дечки, имаат уште премногу да ги стигнат и треба на секој обид да продаваат финти од претходната власт да има жестоки критики. Сакале да признаете или не поинакви се условите сега, и макар ради ПР и се претходно ќе мора колку толку да балансираат. "Ако не па Вмро да ги вратиме" не е одговор на некои издржани критики, ама ако се надевате дека на некој што преку глава му дошло од сите претходни скандали, сега ќе почне да тажи по тоа време зошто *dojde zivot ete site vozat maserati porshinja hehe*, или пак го гледа спасот во Груевски немате никаков контакт со реалноста. А изгледа и тоа само останува, бидејќи секоја критика дали за партиски вработувања, воздухот, задолжувања, медиуми, избори, што и да е, испаѓа пресмешна кога доаѓа од нив. Тешко испаѓаат "помалото зло" во било која категорија.

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
немаше никаков скандал со Бонева туку со соросоидните медиуми кој се настрвија на неа па поради секојдневната тортура ги врати парите што и припаѓаа и по закон и по правилник на Собрание. А во исто време пратеници од сдсм земаа и повеќе од Бонева ама за тоа се премолча..
А Левица покрена предлог закон за намалување на патните трошоци ама НЕ го ставија на дневен ред, ама сега ставија за ЗГОЛЕМУВАЊЕ ... е ова е Скандал
Може да ми посочиш каде виде дека патните трошоци за 2018 се зголемени?

V

viktora

Гостин
Зошто да навалт?Петре никаде не спомнува бугари само фашизам.Изгледа страв му е да каже против кого се бореле партизаните и од кого го ослободиле градот.Плус не е во духот на договорот за добрососетство со државата која не окупирала во тоа време.

Член од
6 април 2010
Мислења
1.578
Поени од реакции
10.591
Да ама во времето на владеењето на Грујо така било/беше, а од сега па натаму сите граѓани ќе возат Масерати, Порше, скапи Ауди, Мерцедеси, Бемвиња, Пасати... со новава власт нели ... живот за сите од чистач па се до директор секој со скапо ауто и полн џеб парушки, па дури и невработените и тие со полн џеб алтани и секако скапо ауто во двор, социјални случаи воопшто ќе нема повеќе ниту еден ![DOUBLEPOST=1510589281][/DOUBLEPOST]

Кој како еве читам по форумов на кој прете=но дреме помлада популација сите 99,9% се жалат од политичарите и газдите и тврдат дека овде има турбо сиромаштија а од друга страна се фалат како купиле најнов Ајфон или некој екстра скап компјутер, секое лето на одмор обавезно, копиљаци кои уште не завршиле средно школо прошетале повеќе од половина свет и после Македонските газди не чинеле возеле Поршиња епа им се може бе зошто да не возат нема сигурно фиќовци да возат !
Па тоа во голема мера зависи низ која призма гледате на работите и всушност тука настанува целата диспропорција, чија големина зависи од аголот од кој ги набљудувате работите.
Некаде тие работи се нормални, излегување во ресторан, викенд некаде надвор од местото на живеење, можност да си дозволите одмор барем еднаш годишно, да возите автомобил од средна класа, да имате сопствено живееалиште, да планирате иднина...кај нас овие работи се сметаат за луксуз и мал дел од населението може да си ги дозволи, додека во нормална држава тие се подразбираат и се нарекуваат нормален живот.
И јас кога ќе отворам фејсбук или било која друга социјална мрежа и ќе ги видам статусите и објавите од разно разни ресторани, плажи во Барселона и викенди во Прага помислувам на истото. Но тогаш ќе загребам малку подлабоко под површината и ќе сфатам дека тоа е една иста група на луѓе, ни 10% додека останатите 90% се неми набљудувачи кои размислуваат како да сврзат крај со месецот.
Кога ќе излезам на кафе со пријатели и ќе ги видам сите околу мене како тегнат едно кафе по два саати и буричкаат во џебовите, бараат нешто ситно, како пари од црква збирани за да платат, тогаш ми станува јасно.
Кога ќе ги видам моите колеги од факултет како после дипломирање работат во гулазите на Грујо наречени странски ивестиции, поврзуваат жички премачкани со отров за глувци за минималец, тогаш ми станува јасно.
Кај нас има една група која живее а останатите не ги гледаш оти се презафатени со преживување.
На форумов групата на луѓе која се фали и создава лажна слика на раскош се обично иселеници со вишок слободно време и потреба да се пофалат пошто таму никој и не ги перцепира за живи. Работите кои тие ни ги прикажуваат како луксуз таму се секојдневие.

V

viktora

Гостин
Министерот за земјоделие,Љупчо Николовски, викеднов се забавуваше во еден скопски ноќен клуб. Очигледно законот за пушење цигари не важи ако сте на маса со министер!!!

http://zase.mk/articles/352677/eksluzivno-video-vaka-se-zhurka-ministerot-ljupcho-nikolovski

Битно затворија 13 локали со специјалци.Животот продолжува.

VOLK2234

еврофоб и хомоскептик
Член од
16 септември 2008
Мислења
5.517
Поени од реакции
4.387
Министерот за земјоделие,Љупчо Николовски, викеднов се забавуваше во еден скопски ноќен клуб. Очигледно законот за пушење цигари не важи ако сте на маса со министер!!!

http://zase.mk/articles/352677/eksluzivno-video-vaka-se-zhurka-ministerot-ljupcho-nikolovski

Битно затворија 13 локали со специјалци.Животот продолжува.
А во позадина - Deep Purple. Bash graganski soundtrack. hhh.

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Може да ми посочиш каде виде дека патните трошоци за 2018 се зголемени?
Двојно повеќе, парлементот би трошел за патни трошоци. Ако оваа година се трошеа околу 650 илјади евра, сега за патни трошоци би се потрошиле дури 1,3 милиони евра. Речиси двојно се зголемени и парите за договорни услуги од 203 илјади евра на 382 илјади евра. За привремени вработувања пак, ќе се потрошат 150 илјади евра.
https://www.youtube.com/watch?time_continue=7&v=oUsbo53j6s8
https://www.youtube.com/watch?time_continue=7&v=oUsbo53j6s8

http://sitel.com.mk/budzhet-2018-ushte-povekje-pari-za-patni-troshoci-i-plati-za-pratenicite

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.902
Поени од реакции
25.405
Ти рече дека никој со прст не мрднал, од каде да знам на кого мислиш.
vo pravo si, moja greska... ko narod moze sme solidarni do nekoj stepen ama ko drzava ne pravime a realno nitu mozeme da gi zadrzime najgolemite umovi. zaebi bg pasos, realno Marko zasluzuva 100k evra godisno, kazi koj vo mk ke go plati toa i zosto. dali mislis so zajo na celo ima nekoj sto ke go plati toa i ke go zadrzi nego vo mkd... glup film, glup primer u sekoj slucaj, daj objasni mu na dime za leandra ili eve za tebe ko del od it sektor ako resis dali ti treba toj bg pasos.

ps. dime ako imas 2 god iskustvo ko inziner plus diploma od ukim bujrum na temata za aus, ke ja naredime za tebe

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.499
Поени од реакции
18.521
https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=508577786180893&id=100010860276432

Во 2002 година СДСМ доби втора шанса да ја оправи работата.
Ја оплеска тотално.

Најголемото оплескување беше што поставија анонимен послушник за обвинител, кој не ги гонеше ни криминалите на воените профитери од 2001 (Љубчо Георгиевски и министерот за финансии Никола Груевски).
Второто оплескување беше што не ја решија аферата "Големото уво" и не спречија злоупотреби на МВР.
Третото оплескување беше што на чело на МВР поставија банкар, кој подоцна го поставија и за премиер (а на негово место за министер за внатрешни противуставно го поставија Сиљан Аврамовски).
Тука доаѓаме до четвртото оплескување - Б.Ц. одеднаш реши да стане претседател на Република Македонија во 2004 и ја остави владата на банкарот, кој за неколку месеци даде оставка.
Петото оплескување е што за премиер беше поставен Владо "лепливи прсти" Бучковски, подоцна познат како "тенковски делови".
Шестото оплескување беше што за вицепремиер го поставија профитерот Минчо Јорданов!
Седмото оплескување беше што никаквецот Стевче Гревче Јакимовски беше избран прво за министер за економија, па за министер за труд и социјална политика!
Осмото оплескување беше што за министер за здравство го поставија Владо Димов, кој живееше како бегалец од правдата, со бугарско државјанство во Софија.
Деветото оплескување беше со случајот "Бачило" кој ја обелодени целокупната корупција во судството.
Десетото оплескување беше со случајот "Фабрика" кој го обелодени корумпирањето на новинари и медиуми.
Единаесетото и дванаесетото оплескување беа со непреземањето соодветни мерки за борба против сиромаштијата и невработеноста.
Се надевам дека СДСМ доволно научија од грешките во периодот 2002-2006 и дека нема слично да ја прокоцкаат и оваа трета шанса, која може да им биде и последна.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom