Almeida
поет, мрачна сила, гад
- Член од
- 15 февруари 2015
- Мислења
- 7.563
- Поени од реакции
- 19.993
Ок бе, сум таков...сега ќе напишам нешто што на почеток ќе ти звучи шизофрено и ќе ти личи дека се коси со претходниот пост, ама суштината е таа.Да, треба да си благо ретардиран за во денешниов свет имаш било што интимно со Муслиман/ка.
Да не бидам погрешно разбран - и јас сум полн со предрасуди, ама имам некоја флексибилност да си ги поправам ставовите. Знаеш ти, сум пишувал многу пати кој е мојот став за албанската заедница во државава и претходно во другата држава. Симпатиите ми се 0. И уште мислам дека луѓето имаат потполно право да не ги сакаат албанците. Знам зошто ти не ги сакаш. Има луѓе изгорени во 2001-ва, останаа без луѓе, без домови, државава се врати назад 50 години заради нивните „права“. Ако продолжам понатаму да кажам од кои се народи и култури добивам напад на гадење ќе бидам овде сфатен како тежок националист и расист. Многу луѓе во Скопје ако им спомнеш „еееј па турци се ок луѓе“ - немој да ме јебеш? Никогаш не сум им давал шанса, немам ниеден човек од таа националност во животов. Најмалку заради религијата, а многу повеќе заради целиот историски fuck-up што ни го приредиле од кој дел се и албанците. Симпатии никакви кон нив, посебно поради тој надмен однос кон нас, тотално неоправдан, затоа што целата надмоќ ја имале со силна репродукција, а не со културолошко-интелектуална моќ. Ако продолжам понатаму постов ќе ми биде избришан заради навреди на етничка и верска основа, што за жал меѓу нас е секојдневие.
Ај еве, татарите и јужните соседи се православни и као со нив мешање е ок? Слични култури сме нели. Ако идеме по оваа логика од горе што ја напишав и тоа како сме третирани од нив како луѓе, тоа религиозното останува споредно. Тоа се народи и држави што имаат масакри спроведено врз нас исто како турците. По мене потешка ретардација треба чоек да има за да стапи во брак со друг од овие народи, па пак еден мој пријател што студираше во странство сретна девојка бугарка и таа му е жена сега, дури и можам да кажам дека е многу фина и супер е. Не е тој од тие со пасошите, ниту пак покажувал некакви афинитети за тоа. Да не кажам дека е еден од малкуте другари што имаат вистински македонски чувства и ставови. Летоска една познаничка се омажи за грк - се сакаат, се разбираат - нека тераат.
Си пишал еврејка, евреи - си имал контакт со тие луѓе? Поголеми ти се шансите да му влезеш во фамилија на талибанец во Авганистан него кај евреин. Сум работел со нив, познавам и некој од малкуте во Скопје - мои пријатели станувале од маса од неподнесување на таков однос од чисто користољубие, очигледно. Многу специфичен код на однесување и размислување.
Кулминација на се ова е набљудувањето на луѓе како атеист. Подеднаков ми е презирот кон религиозните небулози од било каков карактер, дали е ислам или христијанство. Затоа се обидувам понатаму да го сведам доживувањето на луѓето по тоа како тие ме доживуваат, пријателски или непријателски, помагаат или одмагаат, разбираат или игнорираат. Сакам да кажам дека ако покажат разбирање и човечност, религиозниот дел ми е помал проблем да го надминам. На крајот на краиштата имам религиозни роднини кои си ги сакам и почитувам, па ако го стаам прво религиозното како најважно би ги отпишал од живот, а тоа не е добро. Јасно ти е, и таму има поконзервативни и полиберални. Кај првите нема ни што да бараш и за такви не разговараме воопшто.
Ако имам на една страна „принцеза“, скопска, научена од нереализираната и' мајка дека она е најубава, најпаметна и треба само да троши туѓи пари и ништо да не работи и уште да е неблагодарна за се тоа, а притоа не знае ни е**н муабет да ти напраи, а од друга страна убава, школувана, приземна арапка - многу не би му ја мислел. Не знам дали имаш девојка, женет си...може си имаш жена која не влегува во овој мој навредлив опис.
Некој ќе го толкува мојот став како таков оформен на фрустрација, а не на рационално размислување, ама не е така. Не викам дека сите жени во Македонија се такви, ама тие другите се малцинство во изумирање. Пробај да си ги прошириш хоризонтите. Скопје е тешка дупка. Јас не преминав на „другата“ страна, туку чисто сумирам некои доживувања.