Секс/врска/брак со партнери од различна религија/националност

Almeida

поет, мрачна сила, гад
Член од
15 февруари 2015
Мислења
7.563
Поени од реакции
19.993
Да, треба да си благо ретардиран за во денешниов свет имаш било што интимно со Муслиман/ка.
Ок бе, сум таков...сега ќе напишам нешто што на почеток ќе ти звучи шизофрено и ќе ти личи дека се коси со претходниот пост, ама суштината е таа.
Да не бидам погрешно разбран - и јас сум полн со предрасуди, ама имам некоја флексибилност да си ги поправам ставовите. Знаеш ти, сум пишувал многу пати кој е мојот став за албанската заедница во државава и претходно во другата држава. Симпатиите ми се 0. И уште мислам дека луѓето имаат потполно право да не ги сакаат албанците. Знам зошто ти не ги сакаш. Има луѓе изгорени во 2001-ва, останаа без луѓе, без домови, државава се врати назад 50 години заради нивните „права“. Ако продолжам понатаму да кажам од кои се народи и култури добивам напад на гадење ќе бидам овде сфатен како тежок националист и расист. Многу луѓе во Скопје ако им спомнеш „еееј па турци се ок луѓе“ - немој да ме јебеш? Никогаш не сум им давал шанса, немам ниеден човек од таа националност во животов. Најмалку заради религијата, а многу повеќе заради целиот историски fuck-up што ни го приредиле од кој дел се и албанците. Симпатии никакви кон нив, посебно поради тој надмен однос кон нас, тотално неоправдан, затоа што целата надмоќ ја имале со силна репродукција, а не со културолошко-интелектуална моќ. Ако продолжам понатаму постов ќе ми биде избришан заради навреди на етничка и верска основа, што за жал меѓу нас е секојдневие.
Ај еве, татарите и јужните соседи се православни и као со нив мешање е ок? Слични култури сме нели. Ако идеме по оваа логика од горе што ја напишав и тоа како сме третирани од нив како луѓе, тоа религиозното останува споредно. Тоа се народи и држави што имаат масакри спроведено врз нас исто како турците. По мене потешка ретардација треба чоек да има за да стапи во брак со друг од овие народи, па пак еден мој пријател што студираше во странство сретна девојка бугарка и таа му е жена сега, дури и можам да кажам дека е многу фина и супер е. Не е тој од тие со пасошите, ниту пак покажувал некакви афинитети за тоа. Да не кажам дека е еден од малкуте другари што имаат вистински македонски чувства и ставови. Летоска една познаничка се омажи за грк - се сакаат, се разбираат - нека тераат.
Си пишал еврејка, евреи - си имал контакт со тие луѓе? Поголеми ти се шансите да му влезеш во фамилија на талибанец во Авганистан него кај евреин. Сум работел со нив, познавам и некој од малкуте во Скопје - мои пријатели станувале од маса од неподнесување на таков однос од чисто користољубие, очигледно. Многу специфичен код на однесување и размислување.
Кулминација на се ова е набљудувањето на луѓе како атеист. Подеднаков ми е презирот кон религиозните небулози од било каков карактер, дали е ислам или христијанство. Затоа се обидувам понатаму да го сведам доживувањето на луѓето по тоа како тие ме доживуваат, пријателски или непријателски, помагаат или одмагаат, разбираат или игнорираат. Сакам да кажам дека ако покажат разбирање и човечност, религиозниот дел ми е помал проблем да го надминам. На крајот на краиштата имам религиозни роднини кои си ги сакам и почитувам, па ако го стаам прво религиозното како најважно би ги отпишал од живот, а тоа не е добро. Јасно ти е, и таму има поконзервативни и полиберални. Кај првите нема ни што да бараш и за такви не разговараме воопшто.
Ако имам на една страна „принцеза“, скопска, научена од нереализираната и' мајка дека она е најубава, најпаметна и треба само да троши туѓи пари и ништо да не работи и уште да е неблагодарна за се тоа, а притоа не знае ни е**н муабет да ти напраи, а од друга страна убава, школувана, приземна арапка - многу не би му ја мислел. Не знам дали имаш девојка, женет си...може си имаш жена која не влегува во овој мој навредлив опис.
Некој ќе го толкува мојот став како таков оформен на фрустрација, а не на рационално размислување, ама не е така. Не викам дека сите жени во Македонија се такви, ама тие другите се малцинство во изумирање. Пробај да си ги прошириш хоризонтите. Скопје е тешка дупка. Јас не преминав на „другата“ страна, туку чисто сумирам некои доживувања.

Член од
22 јули 2016
Мислења
1.748
Поени од реакции
750
Уф, како ќе те разочарам со муабетов со цитат после повеќе од година.

Последниов период имав задоволство да се дружам и работам со една Сиријка, прилично помлада од мене, некои 10-тина години. Да, таква како што ја замислуваш, со марама на главата, а доле нормална облека, не како нашине со мантили. Ај еве да се класифицирам сам себе како тотално разочаран од жените (а и воопшто луѓето во Скопје), за да нема забуни. Подолго време сум сам и имам прилично лоши (повеќе би рекол глупи) искуства со скопските „принцези“...ок,веројатно е во мене проблемот (или не?). За девојкава од Дамаск имам само убави зборови, прво што е физички привлечна, многу убава, второ е многу поприземна, нормална, универзитетски едуцирана и многу интелигентна.

Искрено, јас сум во една генерација која до бескрај забега. Уште ми е фејсбукот полн со жени за кои порано сум мислел дека се физички атрактивни и не им било никаков проблем да имаат партнер, дечко, маж, а уште глумат тинејџерки со другарките у недостаток на ништо конкретно и како „не им е гајле за тоа“. Веќе се остарени и играат во некоја трета, четврта лига, ама тоа уште не им е јасно. Да, има и мажи у слични „боемски“ филмови или healthy life друга крајност....ама ок - поентата е таа.

Ако одам по некоја затуцана христијанска логика немаше збор да прозборам со девојкава, ама јас сум атеист, не од оние што цепаат вицови против религијата туку покултурен и сакам да им дадам шанса на луѓето да си го покажат основното човечко во себе што нема никаква врска со религија. Така да, од се тоа што споделив со нејзе до сега, не интимен, туку најинтимен би бил со неа. Мене ми пречи единствено што ја има понизноста која идиотите им ја имаат врежано во потсвеста, ама би ја одвикнал и од тоа многу брзо, а да речеме просечен балканец би уживал со таква послушна жена, што кажува колку и ние сме затуцани, а си мислиме дека другите се.

Мој став е дека овој ментален блок ни го има создадено стандардниот модел за албанската жена, забарикадирана, неедуцирана, послушна машина за раѓање - што вистина беше така и сеуште е во добар дел од Балканот. Имам и за тоа впечаток дека е во процес на заминување, ама ќе оди многу бавно.
Друга крајност е на пример, тоа што е сон на македонци, да се оженат/омажат со луѓе од западниот свет како ете поблиски до нас. Тоа што цел живот имам впечаток дека кон нас гледаат како „мали, глупи луѓе“, со понижување. Познавам неколку ликови што земаа жени од Австрија, Германија, имаат деца, живеат заедно, а не се во брак под изговор дека тоа е као „модерно“, а за мене лично тоа е очигледно непочитување и недоверба. Дали и тоа е ретардирано? Не реков дека ќе ја барам за жена (иако не би имал ништо против тоа), ама не се осеќам како благо ретардиран што ми отворила некакви чувства, извини.
Кај се запозна со неа?

Член од
15 март 2013
Мислења
955
Поени од реакции
620
Апсолутно не треба да биде проблем религијата,верата или било која друга разлика. Од срце му посакувам на членот погоре со девојката од Сирија да ако има љубов меѓу нив да се бори за истата, па и да си ја земе за сопруга. Зашто да не.

Сум одел и јас со албанка и си се сакавме еден со друг. Имавме пречки, но и тогаш бевме премногу млади за зимање и на крај си се разделивме. Секој по својот пат

Член од
28 март 2006
Мислења
17.815
Поени од реакции
12.305
Па затоа е најдобро да се земе сопатник од своето стадо. Или ќе биде лом или ќе ќутите и ќе си играте сродни души али секој со свој избор

Последно уредено:
Член од
14 август 2006
Мислења
45.297
Поени од реакции
84.433
Ок бе, сум таков...сега ќе напишам нешто што на почеток ќе ти звучи шизофрено и ќе ти личи дека се коси со претходниот пост, ама суштината е таа.
Да не бидам погрешно разбран - и јас сум полн со предрасуди, ама имам некоја флексибилност да си ги поправам ставовите. Знаеш ти, сум пишувал многу пати кој е мојот став за албанската заедница во државава и претходно во другата држава. Симпатиите ми се 0. И уште мислам дека луѓето имаат потполно право да не ги сакаат албанците. Знам зошто ти не ги сакаш. Има луѓе изгорени во 2001-ва, останаа без луѓе, без домови, државава се врати назад 50 години заради нивните „права“. Ако продолжам понатаму да кажам од кои се народи и култури добивам напад на гадење ќе бидам овде сфатен како тежок националист и расист. Многу луѓе во Скопје ако им спомнеш „еееј па турци се ок луѓе“ - немој да ме јебеш? Никогаш не сум им давал шанса, немам ниеден човек од таа националност во животов. Најмалку заради религијата, а многу повеќе заради целиот историски fuck-up што ни го приредиле од кој дел се и албанците. Симпатии никакви кон нив, посебно поради тој надмен однос кон нас, тотално неоправдан, затоа што целата надмоќ ја имале со силна репродукција, а не со културолошко-интелектуална моќ. Ако продолжам понатаму постов ќе ми биде избришан заради навреди на етничка и верска основа, што за жал меѓу нас е секојдневие.
Ај еве, татарите и јужните соседи се православни и као со нив мешање е ок? Слични култури сме нели. Ако идеме по оваа логика од горе што ја напишав и тоа како сме третирани од нив како луѓе, тоа религиозното останува споредно. Тоа се народи и држави што имаат масакри спроведено врз нас исто како турците. По мене потешка ретардација треба чоек да има за да стапи во брак со друг од овие народи, па пак еден мој пријател што студираше во странство сретна девојка бугарка и таа му е жена сега, дури и можам да кажам дека е многу фина и супер е. Не е тој од тие со пасошите, ниту пак покажувал некакви афинитети за тоа. Да не кажам дека е еден од малкуте другари што имаат вистински македонски чувства и ставови. Летоска една познаничка се омажи за грк - се сакаат, се разбираат - нека тераат.
Си пишал еврејка, евреи - си имал контакт со тие луѓе? Поголеми ти се шансите да му влезеш во фамилија на талибанец во Авганистан него кај евреин. Сум работел со нив, познавам и некој од малкуте во Скопје - мои пријатели станувале од маса од неподнесување на таков однос од чисто користољубие, очигледно. Многу специфичен код на однесување и размислување.
Кулминација на се ова е набљудувањето на луѓе како атеист. Подеднаков ми е презирот кон религиозните небулози од било каков карактер, дали е ислам или христијанство. Затоа се обидувам понатаму да го сведам доживувањето на луѓето по тоа како тие ме доживуваат, пријателски или непријателски, помагаат или одмагаат, разбираат или игнорираат. Сакам да кажам дека ако покажат разбирање и човечност, религиозниот дел ми е помал проблем да го надминам. На крајот на краиштата имам религиозни роднини кои си ги сакам и почитувам, па ако го стаам прво религиозното како најважно би ги отпишал од живот, а тоа не е добро. Јасно ти е, и таму има поконзервативни и полиберални. Кај првите нема ни што да бараш и за такви не разговараме воопшто.
Ако имам на една страна „принцеза“, скопска, научена од нереализираната и' мајка дека она е најубава, најпаметна и треба само да троши туѓи пари и ништо да не работи и уште да е неблагодарна за се тоа, а притоа не знае ни е**н муабет да ти напраи, а од друга страна убава, школувана, приземна арапка - многу не би му ја мислел. Не знам дали имаш девојка, женет си...може си имаш жена која не влегува во овој мој навредлив опис.
Некој ќе го толкува мојот став како таков оформен на фрустрација, а не на рационално размислување, ама не е така. Не викам дека сите жени во Македонија се такви, ама тие другите се малцинство во изумирање. Пробај да си ги прошириш хоризонтите. Скопје е тешка дупка. Јас не преминав на „другата“ страна, туку чисто сумирам некои доживувања.
Не викам дека си ретардиран, туку сакам да доловам поента. (ваљда до толку се разбираме)

Но, во врска со Албанците, не сум јасен можда. Како и да ти личи, ја неам ништо против Албанци. Би оженил ќерка за Албанец, или ја би се оженил со Албанка.
Нити иам против атеисти, индуси, вулканци и све друго.

Сепак тоа што го реков најпрвин, стои.

Член од
22 јули 2016
Мислења
1.748
Поени од реакции
750
Не викам дека си ретардиран, туку сакам да доловам поента. (ваљда до толку се разбираме)

Но, во врска со Албанците, не сум јасен можда. Како и да ти личи, ја неам ништо против Албанци. Би оженил ќерка за Албанец, или ја би се оженил со Албанка.
Нити иам против атеисти, индуси, вулканци и све друго.

Сепак тоа што го реков најпрвин, стои.
Во Македонија имаме лоша представа за Албанците дека го гледаме шљамот од шљамот од некои утепани подрачја од Косово. Албанците од Албанија се други луѓе. Има многу што се и католици.

Член од
14 август 2006
Мислења
45.297
Поени од реакции
84.433
Во Македонија имаме лоша представа за Албанците дека го гледаме шљамот од шљамот од некои утепани подрачја од Косово. Албанците од Албанија се други луѓе. Има многу што се и католици.
Има и многу атеисти во Албанија. Светот денес нема проблем со Албанци, туку со муслимани.

Член од
25 август 2014
Мислења
144
Поени од реакции
225
Јас не би со муслиман и црнец. Ко страв да имам. Можда ми го нанеле од општеството не знам. Ама не би.
Со француз сум била, моите не оправдуваа и тогаш, морало македонче. Па не испадна, си се разделивме.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Brak nekjam so niedna nacionalnos, a seks bate so sekoja nacionalnos. U posledno vreme bas mi se ebe shiptarka.
I lani mi se ebese, kao sho gleam i dogodin ke mi se ebe :P
Како си запечен, би ебел и змија со инфициран газ, а камо ли женка од човечкиот род.

Член од
23 август 2013
Мислења
296
Поени од реакции
640
У комшии имам еден дечко што порано имаше ептен негативни сфаќања на таа тема, па дури и осудуваше, а сега е у таков брак и гуга како бебенце на госпожата. Ама, преслатки се.

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.492
У комшии имам еден дечко што порано имаше ептен негативни сфаќања на таа тема, па дури и осудуваше, а сега е у таков брак и гуга како бебенце на госпожата. Ама, преслатки се.
Тоа се вика чергар, и е многу честа појава во секојдневието, не е поврзана со религиозно - национални опредебли.

Kajgana Shop

На врв Bottom