Македонска берза

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.785
Поени од реакции
5.060
Она писание на Дојче Веле ми изгледа како класична платена пропаганда на оние кои имаат за цел да креираат црни сценарија. Не сакам да звучам како портпарол на министерството, ама секој нормален кој малку повеќе ги следи состојбите во државава, може да го симне документот за извршување на буџетот каде јасно се гледа дека има тренд на зголемена наплата на ДДВ. Кога се прегледува тој документ најпрво треба да се има во предвид дека во Македонија има месечни, тримесечни, и годишни ДДВ обрзници.
Колку што сум го читал дојче веле е провладин.За даноци зголемување се зборува од сите страни но, официјално нема предлог. Инаку има сега предлог нов закон од влада за персонален сите стапки се исти колку што видов...е сега дали ќе се одлучат за зголемување незнам сигурно ама сите трубат така. Јас се надевам не...ама јасни деманти и негирања нема така да...

Член од
5 април 2012
Мислења
8.151
Поени од реакции
8.946
Колку што сум го читал дојче веле е провладин.За даноци зголемување се зборува од сите страни но, официјално нема предлог. Инаку има сега предлог нов закон од влада за персонален сите стапки се исти колку што видов...е сега дали ќе се одлучат за зголемување незнам сигурно ама сите трубат така. Јас се надевам не...ама јасни деманти и негирања нема така да...
Се зборува за зголемување само на персонален данок, што според мене е во ред доколку убаво се постават нормите

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.785
Поени од реакции
5.060
Се зборува за зголемување само на персонален данок, што според мене е во ред доколку убаво се постават нормите
Најверојатно кратење на трошоци и/или зголемување на даноци ќе го направат некогаш. Потребно е...ама дека е позитивно за економијата не е...
Инаку што се однесува на кварталните за трети сите катастрофа сега за сега.

Член од
5 април 2012
Мислења
8.151
Поени од реакции
8.946
Најверојатно кратење на трошоци и/или зголемување на даноци ќе го направат некогаш. Потребно е...ама дека е позитивно за економијата не е...
Инаку што се однесува на кварталните за трети сите катастрофа сега за сега.
Реално најпотребно е зголемување на стапката за ПИО оти фондот е катастрофа ама тоа ќе ги удри по џебот сите така што наредните неколку години ќе биде вака.

Персоналниот од доход ако се постави убаво може да биде социјално праведен без голема евазија.

B

Bafra

Гостин
Ти дечко си пиел ли, а најстрашно е што си инвеститор и по тебе зголемување на данок било во ред. :несвест:
НИКАКВО зголемување на данок, за пополнување буџет не е во ред за економски раст.
Кога ќе намалат државните трошења, кога ќе намалат администрација, кога ќе намалат платите за клати врата земај плата ?? Виде државата 4 милијарди евра во депозити и да земам туѓото :zloo:

Све си е на место ОСВЕН трошењата на државата и функционирање на УЈП и СУД.
Било која друга мерка да се преземе, само ќе предизвика нова уште поголема криза.
Ама тоа е кога Тевдо и Бранка ни водат економија :tapp:

Член од
5 април 2012
Мислења
8.151
Поени од реакции
8.946
Ти дечко си пиел ли, а најстрашно е што си инвеститор и по тебе зголемување на данок било во ред. :несвест:
НИКАКВО зголемување на данок, за пополнување буџет не е во ред за економски раст.
Кога ќе намалат државните трошења, кога ќе намалат администрација, кога ќе намалат платите за клати врата земај плата ?? Виде државата 4 милијарди евра во депозити и да земам туѓото :zloo:

Све си е на место ОСВЕН трошењата на државата и функционирање на УЈП и СУД.
Било која друга мерка да се преземе, само ќе предизвика нова уште поголема криза.
Ама тоа е кога Тевдо и Бранка ни водат економија :tapp:
Какви глупости имаш напишано што не верувам дека си економист. Ова твоето најпросто решение со бркање на луѓето од работа (мислам на оние клати врата земај плата) на краток рок ќе предизвика таков негативен шок во економијата што нема сила што ќе ја одржи било која влада.

Стапката на оданочување не е толку проблем колку што е употребата на парите. Да јас сум за прогресивен данок на доход а ако ти не разбираш што значи тоа, тогаш тоа е твој проблем.

Член од
10 декември 2008
Мислења
1.311
Поени од реакции
2.373
@Zedd прогресивниот данок е шминка, реално ништо структурно и суштински нема да се промени.

Кај ќе се најде маж/жена, што ќе почни, да ја крати, ама салам да ја крати таа обемна, огромна јавна администрација, со десетици илјади клатачи вработени во железници, македонски шуми, агенции што се измислени и кои не вршат никаква функција... дуплирања на министерства, секретеријати, и не знам што уште не.

И тоа Миле ми текна, утре ќе зголемиме пензија, ќе гласаат за нас, направи дополнителни 150 милиони евра годишно нова дупка во ПИОМ. Овие се реалните проблеми што треба да се решава. И кај двете ќе мора нешто да се крати, и кај административците, и кај пензионерите.

П.С.: Економисти од типот на Бране, кои си прават само модели во ексел, и проповедаат џини индекси и рамномерна распределба, најлесно им е, да кренат даночна стапка и мислат дека ги решиле сите проблеми.

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.785
Поени од реакции
5.060
Какви глупости имаш напишано што не верувам дека си економист. Ова твоето најпросто решение со бркање на луѓето од работа (мислам на оние клати врата земај плата) на краток рок ќе предизвика таков негативен шок во економијата што нема сила што ќе ја одржи било која влада.

Стапката на оданочување не е толку проблем колку што е употребата на парите. Да јас сум за прогресивен данок на доход а ако ти не разбираш што значи тоа, тогаш тоа е твој проблем.
Од искуство знаеме на што глупости ги трошат парите...остај ги фирмите и инвеститорите раат.

Xibalba

Corona Australis
Член од
24 јануари 2012
Мислења
6.091
Поени од реакции
11.496
Персоналниот од доход ако се постави убаво може да биде социјално праведен без голема евазија.
Без навреда, ама еден ден ќе се каеш што оправдуваш зголемување на персоналец.
А парите ќе ги спичкаат за нова партиска администрација и непродуктивни трошења, жална Македонија е ова, не Шведска.

Член од
5 април 2012
Мислења
8.151
Поени од реакции
8.946
Без навреда, ама еден ден ќе се каеш што оправдуваш зголемување на персоналец.
А парите ќе ги спичкаат за нова партиска администрација и непродуктивни трошења, жална Македонија е ова, не Шведска.
Мислам дека премногу сериозно се сфаќа ова, ефектот и последиците од оваа мерка ако се донесе нема да бидат значителни.

Toma

Корона стронг
Член од
22 април 2014
Мислења
4.175
Поени од реакции
3.422
Мислам дека премногу сериозно се сфаќа ова, ефектот и последиците од оваа мерка ако се донесе нема да бидат значителни.
Нема ако си сиромав, ама и богатите не ги лази мува, ќе си ги намалат приходите и воала.

Член од
10 декември 2008
Мислења
1.311
Поени од реакции
2.373
Претходната влада ја биваше да украде 6 милијарди (само глуп верува во тоа), ама ја биваше и во економија, оваа за ништо не ја бива или само за едното.[DOUBLEPOST=1508935644][/DOUBLEPOST]
:lolzz: :lolzz: :lolzz:

Од што ги биваше за економија, сигнавме на дереџе левичари од рангот на Тевдо и Бранче да се надеваме да ја оправат економијата.

Toma

Корона стронг
Член од
22 април 2014
Мислења
4.175
Поени од реакции
3.422
:lolzz: :lolzz: :lolzz:

Од што ги биваше за економија, сигнавме на дереџе левичари од рангот на Тевдо и Бранче да се надеваме да ја оправат економијата.
Не иде на подобро туку полошо, велеа државата се задолжувала премногу, сме живееле од кредити, сега изгледа премалку се задолжи па тонеме надолуo_O

Член од
5 април 2012
Мислења
8.151
Поени од реакции
8.946
Нема ако си сиромав, ама и богатите не ги лази мува, ќе си ги намалат приходите и воала.
Богат човек и човек со високи приходи е различно ама ја сфатив поентата.

Вака само ако може да објаснам како што разбрав што е планот.
Пример државата решава дека 40.000 денари нето е сосема доволно за еден вработен да ги задоволи своите потреби за "нормален живот". Ако земаш 50.000 денари разликата од 10.000 денари што не е "неопходна" ќе подлежи на поголема стапка пример 18 посто персонален.

Имав направено една пресметка после ќе ја побарам и ќе ја постирам.

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.785
Поени од реакции
5.060
Инаку најавуваат и поврат на 15% од Ддв потрошени во година...нема податоци како ќе се прави регистрацијата и мерењето. Да земам ддв 15%...15*0.15 е 2,25% :(...кикирики повеќе народ да изиграва Ујп.:place:

Kajgana Shop

На врв Bottom