Најекономично греење и ладење

Член од
7 јуни 2014
Мислења
1.116
Поени од реакции
1.262
пред неколку денови направивме едно тестирање на тајфун од 30KW во отворен простор и не се мереше постигнатата температура туку колку време ќе издржи тајфунот константно да работи и на мое изненадување работеше околу 11-12 часа (а очекувањето беше дека ќе биде двојно помалку според некои пресметки од тоа колку KW дава еден литар ПЛИН) со една боца од макпетрол од 18-20 литри незнам точно колку беа ама стандардна боца беше од оние кои ги користиме за во кујна.

тајфунот беше идентичен како овој на видеово https://www.youtube.com/watch?time_continue=11&v=fVhBMZImtY8

та ако може да дадете мислење јас сметам дека е доста економично .

Член од
2 март 2017
Мислења
1.396
Поени од реакции
441
пред неколку денови направивме едно тестирање на тајфун од 30KW во отворен простор и не се мереше постигнатата температура туку колку време ќе издржи тајфунот константно да работи и на мое изненадување работеше околу 11-12 часа (а очекувањето беше дека ќе биде двојно помалку според некои пресметки од тоа колку KW дава еден литар ПЛИН) со една боца од макпетрол од 18-20 литри незнам точно колку беа ама стандардна боца беше од оние кои ги користиме за во кујна.

тајфунот беше идентичен како овој на видеово https://www.youtube.com/watch?time_continue=11&v=fVhBMZImtY8

та ако може да дадете мислење јас сметам дека е доста економично .
Jas porano koristev plunska grealka i mozam da go kazam slednovo
Za toplenje ok e no mnogu mirisase na plin vo prostorot poradi peckata se pojavuvaa sitni kondes kapki od sogoruvanjeto na plinot
I ne bese bas ekonomicna mesecno trosese 3 plinski boci od 10 lit

Член од
15 мај 2016
Мислења
142
Поени од реакции
60
Ме интересира дали има некој од овие алфаплам печкиве на палети и како е задоволен. Вистина ли е дека греат 130м2 ?

Сакам да инвестирам во вакво нешто, но бидејќи се скапа инвестиција би сакал да знам дали навистина вреди. Мене ми треба конкретно за 50м2, но бидејќи имам слаба изолација во гаража би земал од ова најакото што велат за 130м2

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.785
Поени од реакции
5.060
Ме интересира дали има некој од овие алфаплам печкиве на палети и како е задоволен. Вистина ли е дека греат 130м2 ?

Сакам да инвестирам во вакво нешто, но бидејќи се скапа инвестиција би сакал да знам дали навистина вреди. Мене ми треба конкретно за 50м2, но бидејќи имам слаба изолација во гаража би земал од ова најакото што велат за 130м2
Со цевки за парно да вака обична радијација не што е нормално...за 50м2 ако е споено можеш окулу 6-8кв да земеш. Ефтини се во споредба со клима. Релативно издржливи...малку скапи се пелетите.

Член од
5 август 2007
Мислења
3.586
Поени од реакции
2.608
Здраво дружино, знам дека има овде луѓе што многу се разбираат од клими, па сакам да ми помогните.
Станува збор за стан, на први спрат, долу визби. Искрено да кажам, станот е многу ладен, иако е на источна страна.
Денеска залади, и хитно сакам да земам нешто за топлење (уште денеска). Камин имам, па се думам дали да земам дрва, или да ставам клима инвертер. Потребно ми е да затоплува стандардна соба од 16м2 (еве максимум 20м2 нека е).
Е сега, во буџетот сум ограничен, а и ограничен сум во изборот на клима.

Значи ме интересира конкретно за климава Favorit 12000 btu inverter. Околу 21 000 ден е. Ќе ја земам нова.
Дали оваа клима ќе биди доволна да ми ја затоплува собава преку зима, или попаметно ми е да земам дрва?
Значи јас лично сум за клима, знам дека со дрва друга е топлината, ама ич не можам да се замарам со цепење, палење оган и слично. Плус голем период од денот дома нема никој, сите на работа.
Значи, најбитно ми е дали ќе топли. Немам дечиња мали, па да барам да биди сауна во собата, ама да држи барем 22-3 степени во зимо, да биди пријатно за седење.

Како што кажав, планирам да земам денеска, па ако можите да ми кажите што побрзо, би ви бил многу благодарен.

Edit: Stanuva zbor za ovaa klima: http://www.winwin.rs/klima-uredaj-favorit-12000-12000btu-inverter-4746861.html

Последно уредено:

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.027
Поени од реакции
34.449
Друже изгледа дека не си ја читал дискусијава. Такви но-нејм клими се најлошиот избор што можеш да го направиш.

Накратко:
- не избрзувај, гарантирано ќе се заебеш, размисли и прочитај ден-два
- првите најевтини клими од 3.5кв кои вреди да се купувуваат почнуваат од 30.000
- 2,5кв се доволни за твојот простр, 16 до 20м2 ќе загрее било која клима, разликата е што тоа ѓубрето што си го линкал ќе работи лошо, често ќе влегува во дефрост - значи ќе запре да грее на 5-10мин, после ќе почне да дува непријатно јако и ладно, итн... додека подобра клима нема ни да ја приметиш дека работи
- дрва се купуваат најкасно во Јуни, не сега, плус скапи се упм.

Мој совет? Заборави на дрва, евентуално купи пола кубик да имаш за секој случај или за кеиф некогаш. Земи си клима, да видиш раат да не се замараш со цепење, палење, чистење, итн. Позајми пари, или подобро види кои од големиве продавници даваат на рати и без камата. Заборави на такви ѓубриња од клими. Ако баш мораш да се ограничиш на 20 илјади, Gree Lomo ECO е неспоредливо подобар избор од тој Фаворит.

Но подобро, види по продавниците за Gree Lomo LCLH од 9000BTU (2.5ка), јас лани летото таков земав на акција за 19 илјади за родителите на жена ми и супер ги служеше лани на најголемите студови. Сега немам поим колку кошта, ама колку и да доплатиш од 21те илјади за Фаворит, ќе вреди. Ќе имаш дома клима, а не ѓубре. И наместо да плачеш по форуми како греење со клима е глупост, ќе се фалиш како најевтино се грееш без ич замарање.

Lomo LCLH 3.5ка мислам дека е окулу 30 илјади, 2.5кв моделот по некоја логика не треба да биде над 25 илјади, веројатно помалку. Провери си.

Значи ме интересира конкретно за климава Favorit 12000 btu inverter. Околу 21 000 ден е. Ќе ја земам нова.
Дали оваа клима ќе биди доволна да ми ја затоплува собава преку зима, или попаметно ми е да земам дрва?

Член од
2 март 2017
Мислења
1.396
Поени од реакции
441
Здраво дружино, знам дека има овде луѓе што многу се разбираат од клими, па сакам да ми помогните.
Станува збор за стан, на први спрат, долу визби. Искрено да кажам, станот е многу ладен, иако е на источна страна.
Денеска залади, и хитно сакам да земам нешто за топлење (уште денеска). Камин имам, па се думам дали да земам дрва, или да ставам клима инвертер. Потребно ми е да затоплува стандардна соба од 16м2 (еве максимум 20м2 нека е).

Значи јас лично сум за клима, знам дека со дрва друга е топлината, ама ич не можам да се замарам со цепење, палење оган и слично. Плус голем период од денот дома нема никој, сите на работа.
Значи, најбитно ми е дали ќе топли. Немам дечиња мали, па да барам да биди сауна во собата, ама да држи барем 22-3 степени во зимо, да биди пријатно за седење.

Како што кажав, планирам да земам денеска, па ако можите да ми кажите што побрзо, би ви бил многу благодарен.

Edit: Stanuva zbor za ovaa klima: http://www.winwin.rs/klima-uredaj-favorit-12000-12000btu-inverter-4746861.html
Podobar izbor od favorit ti e vivax https://klimi.mk/product.php?id=233
Haier https://klimi.mk/product.php?id=220
Ili pak Carrier https://klimi.mk/product.php?id=216
Ovie marki na klimi se podobri vo odnos na favoritot koga jas bi odbiral bi izbral od ovie marki favorit jas bi go odbegnal kako marka

Член од
13 август 2013
Мислења
1.054
Поени од реакции
2.063

Vakva klima gledav imase montirano lani u edna kancelarija koja e drvena i od site 4 strani gola, bez lepenki. Kancelarijata od oko ima 10-12 kvadrata, na takva ladna zima ne cuv poplaki, a ja koristea kako on-off klima, sabajle ja uklucuvaa, porucek ja gasea.
Moe mislenje, za tie pari zemaj posto imas za rezerva drva. Mozda nema da e stedliva ali ako ja koristis kako sto planiras i so skapa klima isto ke pomines.

Член од
7 декември 2015
Мислења
195
Поени од реакции
544
IMG_3417.PNG
Ајде искусни членови и познавачи на HVAC, r32 фреон при максимум 30 бара у цефки, колку може највеќе да извади температура на воздух при дување?

Sent from my iPhone using Tapatalk
48c...Што е целта да се докаже дека р32 е само за нијанса поефикасен од р410a?!Џабе повисока цена на климите со р32?!Не сум јас од тие искусните ама се потрудив и најдов нешто..Ај да видиме другите што ќе кажат!
PS 1MPa=10bari

Attachments

Член од
14 мај 2009
Мислења
1.581
Поени од реакции
1.853
Друже изгледа дека не си ја читал дискусијава. Такви но-нејм клими се најлошиот избор што можеш да го направиш.

Накратко:
- не избрзувај, гарантирано ќе се заебеш, размисли и прочитај ден-два
- првите најевтини клими од 3.5кв кои вреди да се купувуваат почнуваат од 30.000
- 2,5кв се доволни за твојот простр, 16 до 20м2 ќе загрее било која клима, разликата е што тоа ѓубрето што си го линкал ќе работи лошо, често ќе влегува во дефрост - значи ќе запре да грее на 5-10мин, после ќе почне да дува непријатно јако и ладно, итн... додека подобра клима нема ни да ја приметиш дека работи
- дрва се купуваат најкасно во Јуни, не сега, плус скапи се упм.

Мој совет? Заборави на дрва, евентуално купи пола кубик да имаш за секој случај или за кеиф некогаш. Земи си клима, да видиш раат да не се замараш со цепење, палење, чистење, итн. Позајми пари, или подобро види кои од големиве продавници даваат на рати и без камата. Заборави на такви ѓубриња од клими. Ако баш мораш да се ограничиш на 20 илјади, Gree Lomo ECO е неспоредливо подобар избор од тој Фаворит.

Но подобро, види по продавниците за Gree Lomo LCLH од 9000BTU (2.5ка), јас лани летото таков земав на акција за 19 илјади за родителите на жена ми и супер ги служеше лани на најголемите студови. Сега немам поим колку кошта, ама колку и да доплатиш од 21те илјади за Фаворит, ќе вреди. Ќе имаш дома клима, а не ѓубре. И наместо да плачеш по форуми како греење со клима е глупост, ќе се фалиш како најевтино се грееш без ич замарање.

Lomo LCLH 3.5ка мислам дека е окулу 30 илјади, 2.5кв моделот по некоја логика не треба да биде над 25 илјади, веројатно помалку. Провери си.
Веројатно ненамерно направи грешка. Првиот болд претпоставувам сте набавиле Ломо Еко GWH09QB те. 2,5ка која на акција беше 19К. или 3,5ка Еко, таа беше 19990, (тешко за толку малку пари да сте земале GWH09QC те 2,5ка LCLH), додека (вториот болд) LCLH 3,5ка чини 31,000 Ден, а 2,5ка нема во понуда, но беше ми се чини само 2,000 Ден поевтина од 3,5ката како впрочем е разлика и кај другите модели и кај GREE и кај Vivax и кај Haier разликите се минорни во цените на 3,5 и 2,5ки најчесто само 2К Денари, ретко повеќе како кај преценетиот AERI кај Vivax (ако се земе обзир дека и 3,5ката од АЕРИ пред година и нешто беше 26,000 Ден) пак си доаѓа на свое во разликата со 2,5ката... но нејсе во врска со ова сакав да те прашам пошто си познавач. Зборуваш за предимензионираност на климата, па на Ди-Џеот му предлагаш за соба од 16-20квадрати LCLH 2.5ka во што немам замерка, но би те прашал тебе или некој што е упатен зошто во така мала соба 3,5ка би била предимензионирана кога да речеме LCLH моделот во модот за греење работи во распон од 600-5100W (опт 3670W) зарем 600 или 1000 или 1500W е предимензионирано за просторија од 16-20квадрати, па би ја оптеретувал климата со постојано палење-гасење те работа како Он-Оф и со тоа скратување на рокот на траење?...Или кога протокот на воздух на LCLH 3.5 е во 4 мода: 330-460-540-660м3/h... зарем во мод 330 или 460 би направиле толкав провев и нелагодност во една таква просторија (па сите 2,5ки работат на 400-500м3/час а не верувам дека би можеле да се спуштат под мимимумот на Ломо (330) дури и нема ефект!?.... Во услови кога Haier Tundra 3.5ka чини 26 а 2,5ка чини 24К... или Lomo LCLH чини 31К, а 2,5ка LCLH би чинелa некои ситни 2-3,000 поевтино... па и не гледам причина зошто да не се оди на 3,5ка, особено ако е ладно приземје неизолирана просторија, без ПВЦ прозори и тн.. дали (и ако сум) каде сум во грешка? Нешто за предимензионираност на клима уредите ако може!?
И уште еднаш ако може да потврдиш: во најладната зима лани супер служел моделот на Lomo од 19К Денари за греење просторија претпоставувам до кај 20квадрати!?

Последно уредено:

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.027
Поени од реакции
34.449
@Dr Zmigo тоа беше лани летото, во време на некои гужви, така да не сум сосема сигурен кој модел беше климата, но не е ЕКО серијата пошто за иста сума ми беше понудена ЕКО 3.5киловатниот модел. Цената беше 19К. Ќе гледам да не заборавам да ги сликам ознаките од климата следен пат кога ќе одам на гости кај нив. Просторијата е инаку окулу 20м2, во стан од зграда, со само еден надворешен зид, кој всушност целиот е од затворена тераса. Луѓево се задоволни од греењето, ваљда не преќутиле нешто од незгодност и љубезност (им ја подарив климата), ќе и спомнам на жена ми да ги потпраша подетално надвор од мое присуство. :)

Тоа другото за предимензионирањето, и ефектот врз работата, не би можел стручно да го одговорам. Но 16м2 ми звучат навистина мал простор за 3.5ка. Јас со 3.5ка греам 36м2 дневна соба, со отворени врати кон другите соби и нема никакви проблеми (втората клима во спална ја палам само по потреба). Интересно ми е повремено да проверам потрошувачка, прошлава зима најчесто окулу 400-600вати ја наоѓав, со повремени испади над 1кв после луфтирање. Сигурен сум дека и прилично полоша клима би била премногу за само 16м2.

Можеби Стрелец ќе се уфрли со некој свој осврт?
@Strelec :)

Член од
22 октомври 2017
Мислења
3
Поени од реакции
1
Здраво, ве молам за мислење, за простор од 40м2, дневна со трпезарија и кујна, куќа, ориентација североисток, полупоткровје, висина 2.5м, изолација 5см, пвц прозорци (3 - 1,8х1,8м и лога 2,2х1.8м) одоздола се грее, одозгора плоча и солидно изолиран кров да се земе Amber Nordic gwh12yd или Amber Nordic gwh18ye? Имам моментално Toshiba ras13pkvp и истата не го задоволува просторот при температури под -5 степени.

Последно уредено:

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.027
Поени од реакции
34.449
...простор од 40м2, дневна со трпезарија и кујна, куќа, ориентација североисток, полупоткровје, висина 2.5м, изолација 5см, пвц прозорци (3 - 1,8х1,8м и лога 2,2х1.8м)
Имам моментално Toshiba ras13pkvp и истата не го задоволува просторот при температури под -5 степени.
Уфф друже, ако една Super Daiseikai не успева 40 метри квадратни да ги загрее при само -5с навор.темп. тогаш имаш големи топлотни загуби... Како за споредба кај мене еден послаб модел Тошиба загрева 26м2 без проблеми (Сузуми плус, исто 13000БТУ).

Кажи ти со што догреваше лани? Панелка, колку КВ? Муабетот е дека сигурно ти самиот најдобро си имаш претстава колку киловати топлина со второ греење си додавал на Super Daiseikai-то.
Одговорот на тоа ќе ти каже колку киловати вкупно ти треба, и која клима да ја додадеш. Но вака од прва, мислам дека Super Daiseikai и уште една 3.5-ка би морале да бидат и повеќе од доволно за 40м2... Па макар и ако живееш во шатор (од аспект на топлотните загуби). :)

Член од
22 октомври 2017
Мислења
3
Поени од реакции
1
Планирам да ја сменам, тошибата ќе оди во деловен простор а на нејзино место планирам амбер нордик само прашање е 12yd ili 18ye

Член од
15 мај 2016
Мислења
142
Поени од реакции
60
Со цевки за парно да вака обична радијација не што е нормално...за 50м2 ако е споено можеш окулу 6-8кв да земеш. Ефтини се во споредба со клима. Релативно издржливи...малку скапи се пелетите.
Тешко дека можам до толку да инвестирам во цевки и радијатори. Многу скапо ќе ми излезе и цената веројатно ќе оди и над 2000 евра.
Палети единствено досега гледав на Макпетрол и се 270 вреќа бука.
МОжеби има и на друго место поевтино.

Е сега незнам колку траат, бидејќи кај каминот во викендица бука ја топи веднаш каминот и треба да се става на секои 3 минути дрва за има жар. Даб и Габер е друга приказна веќе. Незнам дали и кај палетиве има врска тоа или во овие букови палети се става некоја смеса што држи повеќе. Мене би ми одговарало на пример ако една вреќа ми трае барем 2 дена.
и ми ги топли 50м2

Kajgana Shop

На врв Bottom