А што ако не е се во ред со постоечкиот закон? Немам ни бројки, ни статистики, ни анекдотални докази...
А тек темата на здравствените ризици од краткотрајно изложување од пасивно пушење е ептен дискатабилна тема.
Цигарите ми сметаат премногу, ама некогаш повеќе ми смета кога на свадба или обична вечер во кафана повеќето од пола луѓе ја поминуваат надвор на цигара и се убива цела атмосфера. Ми се случувало на маса од 8 души, двајца да остануваме дур другиве се заборавиле пред локалот на пуш пауза.
а колку тоа често одите на свадби и веселби и притоа вака од око проценка правите дека без бројки и статистики сите пушеле надвор, а доколку би пушеле во објектите непушачите немаат гајле?
Толку од мене на темава, да не оставам лош пример со пушењето како админ
седи, таман се замубаетија луѓево...
али барем ако дискутираш биди демократичен, а не како по овие политичките теми кажи што ти лежи на душата па кој ги тркала останатите.
заговараш пушење во локали па на кој не му чини нека си оди во локали каде не се пуши...
претходно кажа како и на гости некаде да одиш не е океј да не пушиш, во таа конотација (да не те цитирам и за тоа) и испаѓа уствари дека само затоа што
не можиш да си го задоволиш или зауздаш нагонот (кој бај да веј ти штети и на твоето здравје) треба сите околу тебе да те трпат? тоа е изговорот?
тоа ти е исто како да ти дојдиме 10 души дома да гледаме фудбал кај тебе и да помини некоја брачеда на жена ти (која ви е на гости) па да му скокниме 3-4 оти таков нагон имаме, ни се крева кога ќе видиме добра кока.
треба малку пообјективно да се дискутира, нема врска кој е админ или не е, тоа што те опоменаа дека си бил админ и оставаш лош пример не е океј муабет и не е воопшто поврзано со тоа дали придонесуваш или не да се дојде до објективна дискусија.
ако тролаш, чисто колку да биде темата активна, тогаш пеки.
75% од учесниците на форумот т.е. од оние кои ја отворија оваа тема гласале дека се против измени на законот (дури и над 50% од нив викаат дека треба да е поригорозен - меѓу кои изјави и на пушачи) што значи НЕ е битно дали се малолетни, полнолетни, ТАЛИБАНЦИ или некој со тастатура и интернет конекција, сепак е нечие мнозинско мислење кое во демократија ваљда би требало да се почитува.
ако не, јбг да си станиме сите канибали па на кој како му одговара нека тера...
законот беше добар, имаше такви закони ВМРО само што паѓаа на негова имплементација. како и скоро за сè останато во оваа ни наша државичка. секој сака да изиграва нешто, а никој да почитува законски одредби.