od kade ovaa informacija.Слушнав некој муабет дека ќе може да се тргува на светските берзи наскоро, нешто со новата влада тргање на некои забрани и слично. Или дезинформација/фејк њуз е тоа?
Уште да се случи супер би било само нема шанси...ќе има оутфлоу на капитал од МК што НБРМ многу го мрази. Вакво нешто не очекувам посебно не од оваа влада ама сакам да ме изненади и демантираod kade ovaa informacija.
Јас пак мислам баш обратно. Ќе инвестираат, парче ќе направат по берзине и ќарот ќе се врати, оданочи и троши во МК....ќе има оутфлоу на капитал од МК ...
И јас мислам дека ова е добар аргумент за либерализација на пазарот на капитал. Инаку Богов го слушав еднаш тој беше против поради тоа што ќе бегал капитал а и од предходната влада исто мислеа. Се надевам дека новиве ќе сменат нешто. Инаку најавуваа дека ќе дозволат на регионални берзи да се инвестира (српска, хрватска итн) нешто од мсе...ќе се спојувале во една. Незнам до каде е работата ако знае некој нека пише!Јас пак мислам баш обратно. Ќе инвестираат, парче ќе направат по берзине и ќарот ќе се врати, оданочи и троши во МК.
Кога сме кај приливот, а не баш поврзано со ова, би сакал да видам чудо и PayPal прилив да се тргне забраната. Нормално, и тој прилив ќе се оданочи.
За да живне малку, да се олесни и помогне извозното микро стопанство, особено кај младите.
Така е, но не само кај нас, туку секаде, парите (конвенционални) припаѓаат на издавачот, не се твои.Тоа во превод значи твоите пари не се твои неможеш да ги трошиш кај што сакаш.
Се слагам дека парите се на издавачот ама колку што ми е познато НБРМ не издава ниту Евра, Долари. А капитална контрола е токму тоа ограничување на пари што не се нивни. Ти ако треба да пратиш за купување акции во странство ке пратиш евра,долари оти денари не примаат, они тоа ти го ограничуваат.Така е, но не само кај нас, туку секаде, парите (конвенционални) припаѓаат на издавачот, не се твои.
А јас мислев кога бев мал името е било проблем за влез во ЕУ а тоа да ти имало милион проблеми.Се слагам дека парите се на издавачот ама колку што ми е познато НБРМ не издава ниту Евра, Долари. А капитална контрола е токму тоа ограничување на пари што не се нивни. Ти ако треба да пратиш за купување акции во странство ке пратиш евра,долари оти денари не примаат, они тоа ти го ограничуваат.
Спротивно на Европската конвенција за приватни сопственост чиј потписник е МК 25 години, тоа значи дека сите закони треба согласно таа конвенција да се носат, ама се носат спротивно не постои држава која е потписник , а има капитална контрола. Дури Кипар кога имаа проблеми пред 4-5 годи капиталната контрола траеше само 2недели.