Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Ме интересира некој што се топли со клима,колку им доаѓа сметка за струја...отприлика:)

500 evra 120m2 kuka bez izolacija so termo prozori, za poslednata sezona od 15.10.2016 do 15.04.2017,samo zagrevannje so 2 klimi temp. 23-24 C stepeni[DOUBLEPOST=1507309915][/DOUBLEPOST]Denje-noke non stop

Пушти ја да работи 24 часа, првите 12 часа ке прави често дефрост, после поретко. пробај 2-3 дена види дали ке постигне температура и дали ке прави често дефрост, ако не сака тогаш мислам дека е дефектна.
Муабетот е чим не ти е примарна соба да не купуваш нова клима ако со оваа може да завршеш работа.
Ако палиш/гасиш постојано и поскапа да земеш повеќе или помалку е го имаш пак истиот проблем.[DOUBLEPOST=1481821417][/DOUBLEPOST]
За 20м2 може и 2.5kW да брка работа, макар да јас секогаш препорачувам 3.5kW модел бидејќи за 1000-2000ден повеќе имате 40% поголема моќност.
Одприлика буџет ? Ве прашувам да не ви пишам предлози за скапи ако имате помал буџет или пак буџет клими ако можете да си дозволете поскапи модели.
Може ли да ми објасни некој зошто е подобро (поекономично) инвертерот да работи постојано ? Зошто би работел навечер или цели 10 саати преку ден кога не си дома ?

Фала, убаво да се враќа. Bane Air ја местеа. Професионално и без некои посебни замерки.
Значи и кај тебе не монтирале вработени од Енергија. Bane Air не знам како работат, мене Енергија ми испрати некој нонејм сервис да ми ја монтира климата, со голобрад тинејџер монтер. Имам пишувано поназад тоа негативно искуство.

Инаку со Енергија специфично беше договорено дека нивни вработени монтери ќе вршат монтажа. Затоа и се одлучив да купувам клима од продавница која се бави исклучиво со фриготехника, за да добијам монтажа од стручни сервисери. Всушност со вакви продавници „специјализирани“ за фриготехника, исто се фаќа и да се купува од супермаркет продавници како Нептун и Техномаркет. Секако климата ти ја монтира некој рандом сервис со лотарија квалитет.

Може ли да ми објасни некој зошто е подобро (поекономично) инвертерот да работи постојано ? Зошто би работел навечер или цели 10 саати преку ден кога не си дома ?
Замисли дека си Сизиф, и тркалаш камен на угорница. Дали е поефикасно да го пуштиш каменот да се стркала надолу и пак да го качуваш назад, или е подобро да продолжиш да го качуваш надолу? :)

Климата загрева просторија која истовремено и се лади. Поефикасно е да се догрева, отколку да се дозволи големо ладење, па потоа од толку изладено пак да се загрева (плус така повеќе се оптеретуваат компонентите). Едноставно така е.

Значи и кај тебе не монтирале вработени од Енергија. Bane Air не знам како работат, мене Енергија ми испрати некој нонејм сервис да ми ја монтира климата, со голобрад тинејџер монтер. Имам пишувано поназад тоа негативно искуство.

Инаку со Енергија специфично беше договорено дека нивни вработени монтери ќе вршат монтажа. Затоа и се одлучив да купувам клима од продавница која се бави исклучиво со фриготехника, за да добијам монтажа од стручни сервисери. Всушност со вакви продавници „специјализирани“ за фриготехника, исто се фаќа и да се купува од супермаркет продавници како Нептун и Техномаркет. Секако климата ти ја монтира некој рандом сервис со лотарија квалитет.

Замисли дека си Сизиф, и тркалаш камен на угорница. Дали е поефикасно да го пуштиш каменот да се стркала надолу и пак да го качуваш назад, или е подобро да продолжиш да го качуваш надолу? :)

Климата загрева просторија која истовремено и се лади. Поефикасно е да се догрева, отколку да се дозволи големо ладење, па потоа од толку изладено пак да се загрева (плус така повеќе се оптеретуваат компонентите). Едноставно така е.

Се слагам, но ако имаш било каков проблем, они ќе си го решат. Нема да те шетаат сервис-монтер и назад. Во просек целото искуство со нив кошта 1500-2000 поскапо од други фирми ама стојат позади своите уреди. Барем такви искуства ми пренесоа. Време ќе каже.

Слично размислуваме, за 1500-2000 поскапо и јас одбрав да купувам клима од продавница која се бави исклучиво со фриготехника. Ама очекував монтажа од нив, како што бев уверуван.

стојат позади своите уреди.
@Кларк Кент скраја да е да ни затреба да се увериме. Но еден хинт: не застанаа позади својот збор, и позади својата обврска, дека тие ќе ја монтираат климата.
Што ако и за други потреби испратат сервис од трета страна?

Нејсе, тоа е тоа. :-/

Слично размислуваме, за 1500-2000 поскапо и јас одбрав да купувам клима од продавница која се бави исклучиво со фриготехника. Ама очекував монтажа од нив, како што бев уверуван.

@Кларк Кент скраја да е да ни затреба да се увериме. Но еден хинт: не застанаа позади својот збор, и позади својата обврска, дека тие ќе ја монтираат климата.

Пoтрошувачот во Македонија е во право и е господин се до моментот додека ја донесе одлуката да го купи производот од продавачот и ги даде парите за после господ да му е напомош ако има проблеми и забелешки за квалитетот и функционалноста на уредот .

Што уред зема од кај нив?

Mislam deka site firmi kaj nas si pustaat za montaza nekoi takvi "sorabotnici" monteri i kako sto rece lotarija kvalitet. Valjda im se isplati poveke. Neznam neka kaze nekoj dali mu dosle oficijalni so uniforma so logo na firmata da mu montiraat po standard sve?!
Vidi be kaj bitolskiov kako ja zalepile be do tavan puuu be sushtestva za banalna rabota da treba da se otvori kapakot sega treba skroz da se razmontiruva sve. Trebase od Lerin izglea i monteri da si dogovoris drugar...

Што уред зема од кај нив?
Vidi ovde, ima dosta sliki od montazata[DOUBLEPOST=1507324365][/DOUBLEPOST]
Mislam deka site firmi kaj nas si pustaat za montaza nekoi takvi "sorabotnici" monteri i kako sto rece lotarija kvalitet. Valjda im se isplati poveke. Neznam neka kaze nekoj dali mu dosle oficijalni so uniforma so logo na firmata da mu montiraat po standard sve?!
Golem stap ako se vo uniforma....eve edni vo uniforma sto imaat izmontirano, ke mozat i alista da pruzaat na cevkive vrzani na gelender od skali :)
Daikin.jpg

Последно уредено:
Месечно 500 е.?
Za cela grejna sezona ti kazuva. Rascitaj ja temata ke naucis interesni raboti koi definitivno ke ti se isplatat zasto ke ti zastedat pari vo idnina. Ima dosta trolanje i prepucavanje ama mozes i nekoj search da napravis na temava pocni so upisuvanje "smetka" za pocetok na primer:
https://forum.kajgana.com/search/54127123/?q=smetkata&t=post&o=date&c[thread]=39011[DOUBLEPOST=1507324706][/DOUBLEPOST]
Vidi ovde, ima dosta sliki od montazata[DOUBLEPOST=1507324365][/DOUBLEPOST]
Golem stap ako se vo uniforma....eve edni vo uniforma sto imaat izmontirano, ke mozat i alista da pruzaat na cevkive vrzani na gelender od skali :)
Прегледај го приврзокот 178522
Ovie so ja montirale Daikinkava i kapcinja so logo na firmata imale :D[DOUBLEPOST=1507324996][/DOUBLEPOST]Btw ova e famozniot majstor Zoki sto se spomnuva na temava? I kaj tebe @Strelec istiov ja montirase Amberkata?

Последно уредено:
Ne, Amberkata mi ja montirase @kodus ovlasten e za Gree sto mi bese bitno za garancijata i odlicen monter a Zoki bese von drzavava i ne mi se cekase za montaza oti zaladi.

за дневна (37м2 со кујна и ходник), со одлична изолација, размислувам помеѓу:
- PANASONIC CS/CU - E12QKE (47000)
- GREE HANSOL -30 GWH12TB-S3DBA3E (45000)
- DAINKIN FTX35J3/RX35K (47000)
- TOSHIBA SUZUMI PLUS RAS-B13N3KV2 (50000)
Ве молам за аргументиран совет.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom