Македонска берза

Член од
31 август 2017
Мислења
263
Поени од реакции
187
Пријавувам дека денеска комплетно излегов од БЕТОН Скопје.
Пред неколку години бев еден од поголемите акционери (физички лица), а денеска сум комплетно во аут. Ова со дивидендата ми го потроши трпението. . . Искрено сметам дека фирмата нема систем на работа, а Минчо нема капацитет да управува со толку многу фирми што ги има под своја капа.
Бетон иако има обезбедено работа за следни неколку години не генерира доволно профит, вработените не работат, полни се со секретарки и администрација . . . а работниците сенка држат по градилишта . . . менаџментот гледа само за својот интерес и не ја контролира работата на терен . . . па затоа време беше комплетно да се разделиме :).
Ако не се продаде Бетон за некоја година ќе стане мизерна фирма, презадолжена, комплетно нефункционална во која луѓето ќе одат на работа само за да исполнат услови за пензија . . . .
На Бетон му се случува истото што се случува во Факом . . . Факом од добростоечка фирма во 2006/07 стигна на дереџе да неможе плата да земе без кредит . . . . Пријателите на Минчо, денешните директори во Факом, воопшто не знаат да работат, а стариот директор кој ја држеше фирмата почина.
За Вардар Градско не сум чул позитивна вест . . . А винаријата Стоби и Млекарата во кои се вложени доста пари пеат слична песна. РК Металург кој во еден момент беше македонска гордост падна на ниски гранки . . . За весникот Нова Македонија да не пишувам . . .
Топло препорачувам да не се инвестира во фирми каде Минчо е газда поради фактот што „ тивко тонат“, а тој ништо не контролира.

На Бетон му посакувам многу успех...
Акцијата е ефтина (можеби вреди 40.000), но јас не гледам перспектива со овој менаџмент на чело со Минчо.
Bole ednas I ti da si vo pravo I toa za tvoite puleni senilniot I zabegan minco.... Kade I da e za nekoj mesec I za tvoite puleni kriminalci od drpmne ke pisuvas uste beter :)
Ps... Beton I site firmi na minco se totalno rasulo osobeno vo realni pazarni odnosi....

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.785
Поени од реакции
5.060
Пријавувам дека денеска комплетно излегов од БЕТОН Скопје.
Пред неколку години бев еден од поголемите акционери (физички лица), а денеска сум комплетно во аут. Ова со дивидендата ми го потроши трпението. . . Искрено сметам дека фирмата нема систем на работа, а Минчо нема капацитет да управува со толку многу фирми што ги има под своја капа.
Бетон иако има обезбедено работа за следни неколку години не генерира доволно профит, вработените не работат, полни се со секретарки и администрација . . . а работниците сенка држат по градилишта . . . менаџментот гледа само за својот интерес и не ја контролира работата на терен . . . па затоа време беше комплетно да се разделиме :).
Ако не се продаде Бетон за некоја година ќе стане мизерна фирма, презадолжена, комплетно нефункционална во која луѓето ќе одат на работа само за да исполнат услови за пензија . . . .
На Бетон му се случува истото што се случува во Факом . . . Факом од добростоечка фирма во 2006/07 стигна на дереџе да неможе плата да земе без кредит . . . . Пријателите на Минчо, денешните директори во Факом, воопшто не знаат да работат, а стариот директор кој ја држеше фирмата почина.
За Вардар Градско не сум чул позитивна вест . . . А винаријата Стоби и Млекарата во кои се вложени доста пари пеат слична песна. РК Металург кој во еден момент беше македонска гордост падна на ниски гранки . . . За весникот Нова Македонија да не пишувам . . .
Топло препорачувам да не се инвестира во фирми каде Минчо е газда поради фактот што „ тивко тонат“, а тој ништо не контролира.

На Бетон му посакувам многу успех...
Акцијата е ефтина (можеби вреди 40.000), но јас не гледам перспектива со овој менаџмент на чело со Минчо.
Ај јас културно и човечки да те прашам. Имаш некоја идеа што со парите?

Член од
2 април 2017
Мислења
186
Поени од реакции
154
Alkaloid otide premnogu nagore za kratko vreme taka da korekcijata treba da odi samo na negova smetka.Toa što i ostanative odat nadole so mali kolicini e momentalna panika kaj malite investitori.Nekoj spomena svetskite berzi vo minus...ono nikakva razlika.
https://www.reuters.com/finance/markets/indices

Последно уредено:
Член од
16 август 2017
Мислења
412
Поени од реакции
1.067
Ај јас културно и човечки да те прашам. Имаш некоја идеа што со парите?
Nemam nikakava idea, toa e problem . . . Najverovatno ke cuvam cash . . . Ke cekam FI za 3 kvartal...
Imam problem so optimizmot . . .
Trendot vo ekonomijata me zagrizuva. 2017 ja zavrshuvame okolu 0 (GDP), a 2018 slicno . . . Nema idei, vizija, investicii, a stranskite investitori vo zonite koi ja dvizea ekonomijata vo poslednite 2-3 godini so populizam gi brkame . . . . . Portfolioto mi e OHB, KMB, ZPKO, no dopolna nema zasega da vrsam . . .
Sekoj pad e nova shansa . . .

Bole ednas I ti da si vo pravo I toa za tvoite puleni senilniot I zabegan minco.... Kade I da e za nekoj mesec I za tvoite puleni kriminalci od drpmne ke pisuvas uste beter :)
Ps... Beton I site firmi na minco se totalno rasulo osobeno vo realni pazarni odnosi....
Druze nemam jas MOI, jas sum sam i svoj . . . .
Ne sum vmrovec, no sum fan na Grujo i Stavrevski . . .
. i toa javno sekogash toa go kazuvam . . . Oni pokazaa zelba, kapacitet i stvarno rabotea.... Za razlika od Minco koj dreme i se prepushtil na direktorcinjata koi go rabotat kako bavca . . . a kjerkite vrska nemaat od biznis i matematika.
Toa sto go napravi Grujo kao premier nikoj nema da go povtori, a raboteshe za vreme na ekonomska kriza. . . . Eve shansa za nekolku kvartali site da napravime komparacija pomegu dvata tima...
Na SDSM mu posakuvam srekja . . . Posakuvam da bidat podobri, no dosega ne gledam nieden pozitiven biznis cekor... Ako SDSM imaat dobri ekonomski politiki berzata pripodno ke odi nagore, akciite rastat i ete me mene fan na Zaev . . . Jas svoj interes si gledam, ne sum navivach . . . Komentiram sekogash ekonoski politiki, a gola politika . . sloboda . . . demokratija . . . "zivot za site" ne me interesira . . . No so Samka, Ventili, Sapurich, Sugarevski . . . teshko deka kje me razubedat, no shansa zasluzuvaat . . .
p.s.
I te molam ako moze da me batalish na politicki temi. Navivaj si ti ama ostavi me i jas da si imam stav . .

Член од
5 април 2012
Мислења
8.151
Поени од реакции
8.946
А што се случува во позадина, мислам на налозите кај најголемите компании?

Член од
10 декември 2008
Мислења
1.311
Поени од реакции
2.373
Се случија многу промени во изминатите 10 дена. Да видиме како изгледа MSE после мечето:

upload_2017-10-5_16-11-17.png

Големината на балоните е врз база на нивната пазарна капитализација.
Интензитетот на бојата е врз база на дивидендниот принос.

Последно уредено:
Член од
2 октомври 2017
Мислења
167
Поени од реакции
209
Се случија многу промени во изминатите 10 дена. Да видиме како изгледа MSE после мечето:

Прегледај го приврзокот 178471

Големината на балоните е врз база на нивната пазарна капитализација.
Интензитетот на бојата е врз база на дивидендниот принос.
Кој критериум не го задоволуваат фирми како ТЕЛ и УСЈЕ, па ги нема на твојот инфо-график?

Член од
16 август 2017
Мислења
412
Поени од реакции
1.067
http://www.mse.mk/mk/announcement/22/9/2017/toplifikacija-ad-skopje/changes-in-management-bodies

Obracun kod ok korala :duel:.

Jas sum sekogash so VENKO . . . .
Steta sto nemam akcii za da prisustvuvam na ovoj mec.
Sitni akcioneri imate moznost da ja zemete sudbinata vo svoi race . . .
Imate moznost da go simnete Hadzi Misev lopovot od vlast.
Ako ne ja iskoristite shansata kao lani, Vi ode firmata vo nepovrat . . .
Berete pamet . . . Dosta ve lazat . . . Vreme e da naplatite . . .

p.s.
Ako ne znaete koj e Hazi-Misev prasajte go Venko. Nemu prijatel mu beshe :)

Член од
25 август 2016
Мислења
438
Поени од реакции
318
Една од најлошите работи што може да се случат, а се случуваат не само кај нас туку насекаде е кога сооственикот се крие по оффшор дестинации а се прокламираат како спасувачи, инвеститори, анѓели, светци и останати богови... незнам како се допушта ова и од фирмите и од државите!!??

Да Имаш фирма особено акционерско друштво, да работиш да се залагаш да инвестираш да делиш дивиденда да прави капитална инвестиција да ти расте капиталот, да издаваш акции да привлекуваш капитал за нови проширувања и р&д ... и да паднеш на дереџе да те земе еден човек и да го пумпа целиот профит надвор од земјата :notworthy:

http://www.mse.mk/mk/announcement/22/9/2017/toplifikacija-ad-skopje/changes-in-management-bodies

Obracun kod ok korala :duel:.

Jas sum sekogash so VENKO . . . .
Steta sto nemam akcii za da prisustvuvam na ovoj mec.
Sitni akcioneri imate moznost da ja zemete sudbinata vo svoi race . . .
Imate moznost da go simnete Hadzi Misev lopovot od vlast.
Ako ne ja iskoristite shansata kao lani, Vi ode firmata vo nepovrat . . .
Berete pamet . . . Dosta ve lazat . . . Vreme e da naplatite . . .

p.s.
Ako ne znaete koj e Hazi-Misev prasajte go Venko. Nemu prijatel mu beshe :)

Член од
16 август 2017
Мислења
412
Поени од реакции
1.067
Една од најлошите работи што може да се случат, а се случуваат не само кај нас туку насекаде е кога сооственикот се крие по оффшор дестинации а се прокламираат како спасувачи, инвеститори, анѓели, светци и останати богови... незнам како се допушта ова и од фирмите и од државите!!??

Да Имаш фирма особено акционерско друштво, да работиш да се залагаш да инвестираш да делиш дивиденда да прави капитална инвестиција да ти расте капиталот, да издаваш акции да привлекуваш капитал за нови проширувања и р&д ... и да паднеш на дереџе да те земе еден човек и да го пумпа целиот профит надвор од земјата :notworthy:
Полошо од ова за кое пишуваш е тоа да . . . .
Те земе под контрола некој директор (читај Хаџи Мишев) кој има само 1% од акциите . . . со притисок собрал уште 40% полномошни од вработените и така те вози 20 години . . . . ја цица фирмата . . . ја носи пред стечај . . . без бизниз . . . полна со кредити . . . и благодарение на КМБ уште постои ТПЛФ . . . .
Ако не го откачат акционерите Хаџи Мишев отиде Топлификација во стечај . . . .

На крај тие странци, кои и да се, КУПИЈА 20% за разлика од стариве лопужи кои сите заедно немаат 4% . . . . Нека извади Хаџи Мишев пари нека ги плати ситните акционери, па нека краде колку сака после, но тој сака да краде со само 1% . . . . барем 3% да имаше како прав газда :) .
p.s.
Teto e proekt na HadziMisev . . . Toj gi donese . . . Toj se zadolzuvashe . . . A sega Toj gi tuzi i nikako da gi dobie . . . I uste so prikaznata "Parite od TETO" ve vozi site.... So srekja jas sum aut, a vie kako sakate.
Jas sum za Venko, a Venko e so rusite . . .

Член од
10 декември 2008
Мислења
1.311
Поени од реакции
2.373
Па јас коментирам за конкретни акции.

И кај тие акции што имам позитивен став, пробав да постирам реални бројки на кои го темелам тој став.

Еве имам краткорочен оптимистички став за Фершпед, но не пишувам ништо за нив, пошо немам бројки и факти на кои би го темелел тој став.
Од 40.500 на 60.500 за 10 месеци и уште си оди...

Kajgana Shop

На врв Bottom