Дискусија за Атеистите, Исламот, Христијанството и останати убедувања

D

dARK_ElementaL

Гостин
Си се збунил нешто. Jас никаде не прашував каде пишувало дека Бог барал да се убиваат пагани, туку укажав дека стихот кој го посoчи @dARK_ElementaL не се однесува на паганите, туку на самите Евреи.

Тоа можеш да го согледаш и од Mekhilta d'Rabbi Yishmael Perek 22:19

Прегледај го приврзокот 178446

https://www.sefaria.org/Mekhilta_d'Rabbi_Yishmael.22.20?lang=bi
Ако стихот се однесува на Евреите. Тоа се мисли на евреи како народ а не како припадници на религија. Како што кажав и претходно. Зборот евреин има две значења. Едното е националност а другото припадник на еврејската религија(јудаизмот). Во тоа време(Мојсеево) Евреин било националност. А во денешно време се употребуваат и двете значења. И понекогаш доаѓа и до забуна помеѓу луѓето поради тие две значења.

Sent from my SM-G318H using Tapatalk

Член од
3 септември 2010
Мислења
6.631
Поени од реакции
9.247
Ако стихот се однесува на Евреите. Тоа се мисли на евреи како народ а не како припадници на религија. Како што кажав и претходно. Зборот евреин има две значења. Едното е националност а другото припадник на еврејската религија(јудаизмот). Во тоа време(Мојсеево) Евреин било националност. А во денешно време се употребуваат и двете значења. И понекогаш доаѓа и до забуна помеѓу луѓето поради тие две значења.

Нека се мисли и така. Но оној кој е Евреин по народност, а не по религија, нема никакво право да принесува жртви на пагански богови на жртвеникот на Господ Бог, богот на Евреите по вера. Се разбравме ли?

Сепак не се мисли на евреите како народ, туку на Евреите како припадници на јудаизмот. Кога ќе продолжиш да го читаш Исход 22 глава, ќе стигнеш до стихот:

31. И ќе Ми бидете свет народ. Затоа и месо од растргнато животно да не јадете; фрлај им го на кучињата.”

Со овој стих недвосмислено се укажува дека се мисли на оние кои го примаат Законот, т.е. на синовите Израилеви.

Последно уредено:
D

dARK_ElementaL

Гостин
Нека се мисли и така. Но оној кој е Евреин по народност, а не по религија, нема никакво право да принесува жртви на пагански богови на жртвеникот на Господ Бог, богот на Евреите по вера. Се разбравме ли?
Секако дека нема право да принесува жртви за пагански богови на жртвеникот за Господ. Тој си е жртвеник за Господ. Тука се согласувам. Но сепак евреинот(по религија) не може туку така да се меша во нечие туѓо верување и така само да го нарече лажно. Ако некој сака да убеди друг дека неговиот бог е вистински нека му изнесе доказ. Јас мислам дека така би било најдобро.

Член од
3 септември 2010
Мислења
6.631
Поени од реакции
9.247
Секако дека нема право да принесува жртви за пагански богови на жртвеникот за Господ. Тој си е жртвеник за Господ. Тука се согласувам. Но сепак евреинот(по религија) не може туку така да се меша во нечие туѓо верување и така само да го нарече лажно. Ако некој сака да убеди друг дека неговиот бог е вистински нека му изнесе доказ. Јас мислам дека така би било најдобро.

Мислиш на Охозиј кој испратил пратеници да го прашаат Веелзевул, акаронското божество, дали ќе оздравее, како да немаше во Израилот Бог да Го праша за словото Негово?

Или мислиш на Ахав кој собрал четиристотини и пеесет Ваалови и четиристотини идолски пророци, наспроти Илија Тесвитецот - единствениот преостанат пророк Господов тогаш и крајот на сушата?

Последно уредено:
D

dARK_ElementaL

Гостин
Мислиш на Охозиј кој испратил пратеници да го прашаат Веелзевул, акаронското божество, дали ќе оздравее, како да немаше во Израилот Бог да Го праша за словото Негово?
Не. Мислам општо(и во денешно време) евреинот или било кој друг припадник на некоја Абрахамска религија нема право да ја наметнува верата во Господ туку така. Исто како што паганот или атеистот нема право да го наметнува неговото. Логично би било прво да му докажеш на некого. Јас како атеист не му го наметнувам на никого мојот атеизам. Го почитувам правото на секого да си верува во што сака. Сака во еден бог. Сака во десет, во пеесет, во сто, во илјада, во ниту еден. Негова работа. Колку помалку се мешам во туѓите животи, повеќе ми останува време за мојот.

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Секако дека постои надворешен фактор. Но тоа не е личност туку нешто што се вика искуство.
Пример. Кога луѓето со колите се развозуваат во голема мера низ градот и го гледам воздухот загаден, тешко дишам од него. Потоа одам на водно и гледам таму чист воздух и дишам без проблем. Автоматски сфаќаш дека тоа возење на коли во голема мера не е ОК.
Или кога мислиш дека премногу алкохол е добро за забава и земам се начукувам. Кога ќе се начукаш забележуваш дека не можеш да одиш, нозете ги осеќаш како гумени, не можеш да стоиш. Тешко ти доаѓа на стомакот, фаќаш повраќаш(а мразам повраќање). Не глеам пред себе кај одам. Тука ти станува јасно дека друг пат кога ќе отидеш во диско или кафана ќе намалиш со алкохолот. А со тоа и нема да изјавуваш љубов на секоја што ќе ја видиш.
dARK_ElementaL,

а дали Вселената, човечките цивилизации и воопшто, човечките искуства кои се насобрани низ векови, не се доволни како фактори на прептостоење и извори на сознанија уште пред твоето раѓање или сите наведени нешта почнуваат од твоето раѓање?[DOUBLEPOST=1507150206][/DOUBLEPOST]
А јас уште еднаш ти кажувам дека јас не измислив дека Бог е семоќен, сезнаен, тоа го вели религиозниот. Ниту го измислив законот што го спомнав претходно од Исход. А ти ако мислиш дека Бог не е семоќен и сезнаен тогаш слободно кажи си.
Јас го мислам она кое во исповеда мојата вероисповест; дека Господ Бог Е (пред)вечен, сезнаен, семоќен, совршен, бесконечен, многумилостив, долготрпелив, човекољубив...и уште многу нешта.

Ете, си кажав.[DOUBLEPOST=1507150304][/DOUBLEPOST]
Не е доволно да кажеш дека на некого се погрешни ставовите. Ајде образложи штом се погрешни и кажи што мислиш за паганите-добри ли се лоши ли се. александар мкд-ски, дали Бог може да испрати ангел да му каже на паганот да престане да биде паган. И да нема потреба од убивање на истиот.
Веќе ти кажав; ме мрзи да ти образложувам, оти би траело и би ми одзело време.

D

dARK_ElementaL

Гостин
dARK_ElementaL,

а дали Вселената, човечките цивилизации и воопшто, човечките искуства кои се насобрани низ векови, не се доволни како фактори на прептостоење и извори на сознанија уште пред твоето раѓање или сите наведени нешта почнуваат од твоето раѓање?[DOUBLEPOST=1507150206][/DOUBLEPOST]

Јас го мислам она кое во исповеда мојата вероисповест; дека Господ Бог Е (пред)вечен, сезнаен, семоќен, совршен, бесконечен, многумилостив, долготрпелив, човекољубив...и уште многу нешта.

Ете, си кажав.[DOUBLEPOST=1507150304][/DOUBLEPOST]

Веќе ти кажав; ме мрзи да ти образложувам, оти би траело и би ми одзело време.
Можеби до некаде се доволни тие насобрани искуства од човечките цивилизации векови наназад, но не во целост. Личните(како тие што ги напоменав во претходниот пост) сепак имаат добра улога. Лесно е(па и мене ) кога го гледаш некого со повреда да му кажеш "ајде бе и ти па сега, ништо не ти е", но кога ќе дојдеш во таква ситуација не е баш ништо.

Ете и јас од таму, од твојата, од останатите абрахамски религии и од она што го зборат религиозните го добив предзнаењето дека Бог е семоќен, сезнаен, совршен, вечен... Јас не го измислив тоа.

ОК штом те мрзи, не мора да пишуваш ако не сакаш.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Можеби до некаде се доволни тие насобрани искуства од човечките цивилизации векови наназад, но не во целост. Личните(како тие што ги напоменав во претходниот пост) сепак имаат добра улога. Лесно е(па и мене ) кога го гледаш некого со повреда да му кажеш "ајде бе и ти па сега, ништо не ти е", но кога ќе дојдеш во таква ситуација не е баш ништо.
Велиш?...

Според твојов егоцентризам, човештвото, се‘ до денешниов ден го чекаше токму твоето раѓање и токму твоето искуствено сознание, оти пред да бидеш зачнат, на Земјава се раѓаа дебили, без „целосни„ искуства...[DOUBLEPOST=1507224135][/DOUBLEPOST]
Ете и јас од таму, од твојата, од останатите абрахамски религии и од она што го зборат религиозните го добив предзнаењето дека Бог е семоќен, сезнаен, совршен, вечен... Јас не го измислив тоа.
До кога ќе користиш „негативна исповест„ во твоите постови?[DOUBLEPOST=1507224201][/DOUBLEPOST]
ОК штом те мрзи, не мора да пишуваш ако не сакаш.
Ем ме мрзи, ем нејќам, а плус тоа, Аце Македонски на пример, не е дел од темава. Можеби е дел од некоја друга на форумов.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.313
Поени од реакции
12.314
Не разбира дека не е темата дали некој е паган или не... туку проблемот е проклетото барање на едно толку „сезнајно, семоќно, сеприсутно итн итн се нај нај божество“ од човештвото да се убива меѓу себе бидејќи не верувале во него и не течела крв кон неговото „свето име“...
Не разбираат што значи жртвување во стариот еон... и нема ниту да знаат, верници се, обични мирјани дел од нешто толку егзотерично што преминало во крајни граници во адети...
Жално е, ама што да се прави, ова е сивата зона на стариот еон :)

X3m

Титула по желба
Член од
20 јуни 2007
Мислења
445
Поени од реакции
177
Да не отварам нова тема.. ако има некој видеа од дебати атеизам вс религаја нека ми пушти линкови во пп.

D

dARK_ElementaL

Гостин
Велиш?...

Според твојов егоцентризам, човештвото, се‘ до денешниов ден го чекаше токму твоето раѓање и токму твоето искуствено сознание, оти пред да бидеш зачнат, на Земјава се раѓаа дебили, без „целосни„ искуства...[DOUBLEPOST=1507224135][/DOUBLEPOST]

До кога ќе користиш „негативна исповест„ во твоите постови?[DOUBLEPOST=1507224201][/DOUBLEPOST]

Ем ме мрзи, ем нејќам, а плус тоа, Аце Македонски на пример, не е дел од темава. Можеби е дел од некоја друга на форумов.
-Нигде не напишав дека човештвото го чекало моето раѓање и моето искуствено сознание и нигде не реков дека се раѓале како дебили пред да бидам јас зачнат. Туку она што сакав да кажам е дека ниедно претходно искуство на ниту еден друг не може да се спореди со она лично искуство што самиот ќе го доживееш, бидејки само кога ќе почуствуваш на своја кожа тогаш најдобро ќе знаеш како му било на тој пред тебе.

-За каква негативна исповест ми збориш бе човеку. Ти рече дека сум дошол без предзнаење. Јас ти посочив од каде доаѓа моето предзнаење дека Бог е семоќен, сезнаен... Од религијата. И дека јас не го измислив тоа па да ми кажуваш дека сум дошол без предзнаење.

-Тешко дека ќе убедиш некого дека некој има погрешен став ако не образложиш. Не мораш да образложуваш ако нејќеш. Не терам со сила.

Аце Мкд-ски го дадов само како пример за паган, и дека како паган тој ги почитувал и останатите верувања на другите народи, а ти беше тој што рече дека сум имал погрешен став за него.

redfogv

Царица
Член од
10 мај 2017
Мислења
2.271
Поени од реакции
2.031
-Нигде не напишав дека човештвото го чекало моето раѓање и моето искуствено сознание и нигде не реков дека се раѓале како дебили пред да бидам јас зачнат. Туку она што сакав да кажам е дека ниедно претходно искуство на ниту еден друг не може да се спореди со она лично искуство што самиот ќе го доживееш, бидејки само кога ќе почуствуваш на своја кожа тогаш најдобро ќе знаеш како му било на тој пред тебе.

-За каква негативна исповест ми збориш бе човеку. Ти рече дека сум дошол без предзнаење. Јас ти посочив од каде доаѓа моето предзнаење дека Бог е семоќен, сезнаен... Од религијата. И дека јас не го измислив тоа па да ми кажуваш дека сум дошол без предзнаење.

-Тешко дека ќе убедиш некого дека некој има погрешен став ако не образложиш. Не мораш да образложуваш ако нејќеш. Не терам со сила.

Аце Мкд-ски го дадов само како пример за паган, и дека како паган тој ги почитувал и останатите верувања на другите народи, а ти беше тој што рече дека сум имал погрешен став за него.

Ili go mrzi ili ne moze da obrazlozi bidejki ne znae dovolno,no ne priznava.Site nie doagjame na ovoj svet bez znaenje.Znaenjeto go steknuvame vo tekot na zivotot.Normalno e lugjeto da imaat razlicni mislenja za se.Barem osnovna pocit mora da postoi.Edna religija uci na edno,druga religija uci na drugo.Vazno e da ima i barem osnovno nivo na tolerancija.Semokjnosta i seznajnosta na Bog ja osoznavame preku nashite dozivuvanja-koga gledame kako ni se slucuvaat neverojatni raboti,prekrasni raboti i dr., i koga ni se uslishuvaat molitvite.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Ili go mrzi ili ne moze da obrazlozi bidejki ne znae dovolno,no ne priznava.Site nie doagjame na ovoj svet bez znaenje.Znaenjeto go steknuvame vo tekot na zivotot.Normalno e lugjeto da imaat razlicni mislenja za se.Barem osnovna pocit mora da postoi.Edna religija uci na edno,druga religija uci na drugo.Vazno e da ima i barem osnovno nivo na tolerancija.Semokjnosta i seznajnosta na Bog ja osoznavame preku nashite dozivuvanja-koga gledame kako ni se slucuvaat neverojatni raboti,prekrasni raboti i dr., i koga ni se uslishuvaat molitvite.
redfogv,

што рече, за што те бивало? Не су ти го прочитал одговорот.[DOUBLEPOST=1507304189][/DOUBLEPOST]

dARK_ElementaL,

сите, ама токму сите можни искуства од духовноста, кои може да ги собере родот човеков „на купче„, значи, не лични, туку збирка од лични искуства, веќе се собрани.

Ти лично и персонално, не можеш да понудиш ништо повеќе од нештата кои се веќе познати. Да можеше, до сега ќе наведеше барем едно, наместо ниту едно...[DOUBLEPOST=1507304295][/DOUBLEPOST]
Ти зборувам за „негативната исповест„, која за тебе е чиста непознаница, а која се влече низ истпоријата уште од античкото египетско учење за состојбата на човекот после смртта.[DOUBLEPOST=1507304384][/DOUBLEPOST]
Не ми е намерата некого да го убедувам, туку да посведочам за мојата вера и мојот Бог. Убедуваат само тие кои сакаат да уловат колку е можно повеќе човекови души и да ги насочат на погрешно место.[DOUBLEPOST=1507304541][/DOUBLEPOST]

За и околу Ацета се вртат миљон приказни, кои не се автентични, туку се чисто толкување на историчарите за неговите дејанија и намери, и тоа толкувања од огромно временско растојание, а не толкувања од неговите современици.

Ете затоа не би сакал да шпекулирам за и околу Ацета. Тоа што Аце „као„ почитувал све живо, тоа не е негова доблест, туку „дупло голо„, оти во неговото време не пости верата Христова, туку постојат само „пагани„ и „пагани„ (настрана од Израилот) па така, Аце како паган, поштуел други пагани...:icon_lol:...или просто кажано, „паган на паган иде„.

Што се однесува до мене, не ја гледам врската меѓу Аце македонецот и мене македонецот.

Последно уредено:
D

dARK_ElementaL

Гостин
redfogv,

што рече, за што те бивало? Не су ти го прочитал одговорот.[DOUBLEPOST=1507304189][/DOUBLEPOST]

dARK_ElementaL,

сите, ама токму сите можни искуства од духовноста, кои може да ги собере родот човеков „на купче„, значи, не лични, туку збирка од лични искуства, веќе се собрани.

Ти лично и персонално, не можеш да понудиш ништо повеќе од нештата кои се веќе познати. Да можеше, до сега ќе наведеше барем едно, наместо ниту едно...[DOUBLEPOST=1507304295][/DOUBLEPOST]

Ти зборувам за „негативната исповест„, која за тебе е чиста непознаница, а која се влече низ истпоријата уште од античкото египетско учење за состојбата на човекот после смртта.[DOUBLEPOST=1507304384][/DOUBLEPOST]

Не ми е намерата некого да го убедувам, туку да посведочам за мојата вера и мојот Бог. Убедуваат само тие кои сакаат да уловат колку е можно повеќе човекови души и да ги насочат на погрешно место.[DOUBLEPOST=1507304541][/DOUBLEPOST]

За и околу Ацета се вртат миљон приказни, кои не се автентични, туку се чисто толкување на историчарите за неговите дејанија и намери, и тоа толкувања од огромно временско растојание, а не толкувања од неговите современици.

Ете затоа не би сакал да шпекулирам за и околу Ацета. Тоа што Аце „као„ почитувал све живо, тоа не е негова доблест, туку „дупло голо„, оти во неговото време не пости верата Христова, туку постојат само „пагани„ и „пагани„ (настрана од Израилот) па така, Аце како паган, поштуел други пагани...:icon_lol:...или просто кажано, „паган на паган иде„.

Што се однесува до мене, не ја гледам врската меѓу Аце македонецот и мене македонецот.
-Од искуства си посочив во претходните постови. Нигде не напишав дека сакам да посочам повеќе од она што е познато. Повеќе од тоа што е познато не сум имал и не можам да посочувам. Ниту сум имал духовно искуство за да посочувам.

-Тоа што се случува со човекот после смртта по која основа ми е непознаница. Што ми е гајле што се случува по смртта. Си го глеам овој живот да си го изживеам. Да си го поминам времето со тие што ги сакам и да не праам зло на други. А што се дешава по смртта не сум видел и не можам да сведочам.

-какво ловење души. Кој е тој што лови души. Јас ли како атеист. Паганот ли. Кој?

Ако нејќеш да шпекулираш за Аце Мкд-ски што тогаш ми збориш дека сум имал неточен став.
И што ако бил паган па почитувал други пагани. Пак персиските богови не биле негови. Секој народ само своето си го сметал за вистинско верување. И Господ претставува пагански бог за некој друг.

Kajgana Shop

На врв Bottom