Независност на Каталонија

• Креатор на темата Креатор на темата gjoko-mkd
  • Време на започнување Време на започнување
Лицемерноста е очигледна. Но за да го разбереш подобро ставот на ЕУ, треба да обрнеш внимане на економските проблеми кои ЕУ ги има со јужните медитерански држави... Грција со презадолженоста е голем проблем за ЕУ, но Шпанија помножи ја со 100 како потенцијален таков проблем. Затоа ЕУ не може да дозволи самостојност на Каталонија.

Каталонија има (засега анонимен) спонзор и подржувач во барањата за отцепување. ЕУ следи надворешна (и внатрешна) политика диктирана од Вашингтон, но нема да се сложи со подржување на отцепување на Каталонија (и претстојна финансиска криза во Шпанија).
И да, само што ти кажав, кој јас мислам дека ја помага Каталонија во процесот на отцепување од Шпанија. ;)

Јас барем нема да ја спорам фашизоидноста на ЕУ режимот.
Европската комисија која се состои од неизбрани плутократи ги носи извршните решенија за Унијата. Еве што одлучи пред некој ден:
http://www.dw.com/en/eu-commission-proposes-resettling-50000-refugees/a-40709435
Директен увоз на мигранти од северна Африка, пошто кутрите биле во опасност од морето и криумчарите, па оп, директно во ЕУ да ги донесат за да не страдаат

Како што реков и погоре дека моите симпатии се кон Каталонците.
Но вакви ситуации не се дешаваат без некој многу поголем играч да нема интерес. Токму затоа редно е човек да праша: Cui bono?
Oдговорот на тоа прашање ќе го даде и одговорот на подржувачот на Каталонците. А ако го знаеш подржувачот на Каталонците, тогаш ја знаеш и неговата генерална агенда и неговата глобална политика. Всушност сето ова се вклопува во општото сценарио за многу други паралелни настани кои се случуваат во светот, и посебно во Европа.

Од тој аспект, важно е да се спомне дека владеачките партии на Каталонците се инаку целосно либерално и левичарски. Еве како тие се вклопуваат со другите актуелни светски настани:
http://www.catalannews.com/politics...rcelona-urging-spain-to-take-in-more-refugees
https://youtu.be/qnasaVSsLdA
https://youtu.be/-ObOZgXzwrs

Ај сега поврзи ги горните податоци, со тоа кој стои позади настаните за стварање на услови за големата мигрантска преселба во Европа.

Не си Вотсон, ама ајде елементарно: Кој ја владее и контролира ЕУ?
Постои само еден светски хегемон, чија надворешна политика е скоро па целносно поджана од ЕУ. Да, тоа не е Русија.

Не Русија, туку некој друг практикува divide et impera против ЕУ.
Русија не само што нема врска со Каталонија, туку Русија не ги направи воените и егзистенцијални кризи во афричките и азиски држави, чии мигранти сега маршираат во Европа.

Како што им порача на другите, разгледај ја малку пошироката слика.

Не тропај квинслишки глупости. Државата наша беше заработена со крв многу пред распадот на Југославија (режирана од истите тие „јенки“).

Научи си ја историјата, ебате, срамота си и за тебе и за сите нас.

Да е до тебе, и таквите мрсули како тебе, никогаш и немало да имаме држава. Среќа што сте минорно малцинство, ебате гомнојадецот.
Ваквите предавнички мрсули како тебе постојано јадат гомна на форумов, ширите лаги и дефетизам. Треба што поскоро да бидете помножени со нула.

Кога Тексас/Калифорнија/Хаваи ќе бараат отцепување (за 10тина години) тогаш кого ќе обвинуваш дека сака да ја раздели Америка :cautious:

Како од ЕКОНОМСКИ проблеми кои патем се единствената причина за случувањата во ЕУ, вината ја префрли на САД само ти си знаеш.
Од една страна веќе викаш дека ја владеат и контролираат ЕУ, ама сега им требало да ја распаднат за да ја владеат :confused:

Нели полесно и поевтино е да ја контролираш ЕУ како целина преку ЕУ Тројката, него ли да ја растуриш и поединечно да контролираш 10ци влади...
ФЕД веќе неколку години не реагираат според економските правила/логики баш со цел да ги ублажат проблемите на ЕУ, а ти ги обвинуваш :D

Повеќето ги имам банирано, валнок и еден куп ко него. Уопште да не им читам глупостите.

Прав демократ,само твоите тврдења имаат тежина, сите други се несоодветни.
Среќа можеме да ги читаме твоите бисери во темите Феминизам а и за Хилари па да знаеме како (не)треба :P

Edniot desetar duri se osudi natedbite malku da gi izvrtuva...namesto " voljno" nareduvaše "odmor"......namesto vo stroj...nareduvaše "zbor"...

Ps. ako sakaš da me testiraš....slobodno prašaj što sakaš za toa vreme:vozbud:
грбот на тогашна хрватска беше шаховница, ми викаш дека шаховница била најстрого забранета.
ЗБОР си беше наредба во ЈНА какво усташтво бе, ЧЕТА У ДВЕ ВРСТЕ ЗБОР!

Шо појќе да те прашам?
појма немаш и за твое добро да престанеме со понатамошна дискусија.

па и ние сме поделени сакале или не,западна македонија е само формалност на отцепување, тетово не важи никаков закон кој е донесен од централна власт (може да важи на хартија ама пракса), источна македонија исто, појќе регистрации на возила бугарски отколку македонски, и ќе остане на крај Скопски и Битолски пашалак и една жичара до нив
Зошто да возиш фичо со македонски кога можеш да возиш мерцедес со бугарски, нека намалат увоз давачки па да видиш дали нема се возат на мк табли.

грбот на тогашна хрватска беше шаховница, ми викаш дека шаховница била најстрого забранета.
ЗБОР си беше наредба во ЈНА какво усташтво бе, ЧЕТА У ДВЕ ВРСТЕ ЗБОР!

Шо појќе да те прашам?
појма немаш и за твое добро да престанеме со понатамошна дискусија.
Da....sega se setiv...mi raskažuva za ovi raboti drugi....a ja glup poveruvav i se prenesov vo muabetot...

Abe NAJPAMETEN..... bezbednjakot za ovie raboti ne soslušuvaše eden po eden.....a ti tikvi ovde mi sadiš:tapp:

Кога Тексас/Калифорнија/Хаваи ќе бараат отцепување (за 10тина години) тогаш кого ќе обвинуваш дека сака да ја раздели Америка :cautious:
Тоа нема ни теоретски шанси да се случи, барем не се додека не дојде некој „нов Џ.Ф.К“ (а на кој нема да можат да му направат атентат).

Еден интересен подкаст на Џо Роган, со новинар кој има инфилтрирано крајнодесничарски групации како Ариевската Нација. Послушај 15-тина минути од местово каде линкам, внимавај на делот за Вако (Waco) масакрот, па ќе видиш како во САД се справуваат со потенцијалните сепаратисти:
https://youtu.be/shwRkoAkPyY?t=4873
Тие што ги осудија во ХАГ за злосторства против човештвото, можат бурек да им носат на овие во САД. Посебно нашиве од Македонија.[DOUBLEPOST=1507029381][/DOUBLEPOST]
Ako TI tvdriš deka JAS ne sum bil vo JNA....togaš si verovatno vo pravo....kako i sekogaš:facepalm:
Љет знае побоље, он бил главен во ЈНА. Само не го прашувај за секојдневни работи од ЈНА. Прашај го за авиони, се знае. ;)

Се имаш нешто збунето. Тоа женчето ти го сослушваа едеб по еден, на свадбата. Се испобуни ти нешто.
Majmun iskompleksiran[DOUBLEPOST=1507032174][/DOUBLEPOST]
Дру пат не слушај секого и сешто оти те лажат и после испаѓаш овде глуп и ти се смејат
Ti stvarno misliš deka nekoj drug mi kažuval? I posle mene me praviš glup?
Gospod da čuva od vakvi "najpametni" lugje...kako nemavme poveke vakvi talenti...

Од истите причини заради кои ја распаднаа Југославија. Од истите причини заради кои истото го направија и на СССР. Од иститие причини заради кои истото го прават во многу други држави. Причините се секогаш исти.

Распаѓањето на Југославија е настан кој не е нов (како шпанскиве настани) и кој е доволно документиран, така да многу работи се знаат и не се спорни. Само хипнотизираните дечиња (како неколкуте што замараат на форумов) може да веруваат дека вмешаноста на САД во југословенските настани е „теорија на заговор“.

Се разбира дека постојат секундарни (и терциерни) причини. Но главниот е секогаш divide et impera.

Што ќе ги спречи и Баскијците да го направат истото, ако Каталонија се отцепи?
Ок ама Југославија и СССР во деведесетите беа ривали на САД , а Шпанија денес им е другарче од НАТО . Затоа нема логика САД да имаат интереси од распад на Шпанија. Колку што знам нема ни некаков спор меѓу нив.

Како стојат работите/фактите во Каталонија. Имаме референдум за независност со смешна излезност од 42% од кои 38% од вкупен број на регистрирани гласачи гласаа ЗА независност и кој беше реализиран на исто така смешен и аматерски начин. Имаме каталонски премиер кој нема ни апсолутно мнозинство во Каталонскиот парламент и кој силува прогласување независност по секоја цена.
Нивната идеја е тие 38% да бидат потврдени од парламентот исто така без апсолутно мнозинство, со што ќе испадне една голема пародија на демократските процеси каде што една политичка клика во еден регион без гласачко и парламентарно мнозинство ќе прогласи независност.

Подршка после одржувањето на референдумот не стигна од ниту една релевантна страна во светот и истиот беше прогласен за нелегален.

Мислам дека Каталонскиот премиер е свесен дека се наоѓа во лоша ситуација и единствена надеж е да се испровоцира шпанската влада да реагира насилно со што би си ја зацврстиле нивната позиција и кауза.

Гледајќи го овој Рахој, не би се зачудил ако наседне на таа провокација. Причина плус е што конзервативното крило на неговата партија гласно бара мамето да им го ебе на сепаратистите.

Сметам дека секоја насилна реакција од Шпанија ќе се одрази негативно за нив.

Моја прогноза е дека "прогласувањето на независноста" ќе заглави негде, дали во парламентот дали поради некои други причини ќе застане. Мислам дека поради тоа за брзо време ќе мора има нови регионални избори и таму ќе си ојде во пензија овој Пугдемонт, Пуџемон, Покемон или како и да му беше името.
Мнозинството каталонци нејќат вакви глупости и тоа ќе го кажат на избори.

Majmun iskompleksiran[DOUBLEPOST=1507032174][/DOUBLEPOST]
Ti stvarno misliš deka nekoj drug mi kažuval? I posle mene me praviš glup?
Gospod da čuva od vakvi "najpametni" lugje...kako nemavme poveke vakvi talenti...
не си ме разбрал, јас не велам дека си глуп, само дека така изгледапш овде на форуум со твоите глупости шо ги пренесуваш од други глупаци со кои се дружиш и разменуваш информации.

1. Си тврдел дека шаховница во време на СФРЈ беше најстрого забранета
- ти покажав дека шаховницата била на грбот на република Хрватска

2. Си тврдел дека хрвати командувале во ЈНА со усташки команди како на пример ЗБОР
- ти покажав дека команда ЗБОР беше регуларна ЈНА команда која се иупотребуваше секојдневно

Ти не си ги живеел тие времиња, појма немаш за нив освен ако некој нешто ти каже, па така често вака млад и неискусен те искористуваат и злоупотребуваат постарите

не си ме разбрал, јас не велам дека си глуп, само дека така изгледапш овде на форуум со твоите глупости шо ги пренесуваш од други глупаци со кои се дружиш и разменуваш информации.

1. Си тврдел дека шаховница во време на СФРЈ беше најстрого забранета
- ти покажав дека шаховницата била на грбот на република Хрватска

2. Си тврдел дека хрвати командувале во ЈНА со усташки команди како на пример ЗБОР
- ти покажав дека команда ЗБОР беше регуларна ЈНА команда која се иупотребуваше секојдневно

Ти не си ги живеел тие времиња, појма немаш за нив освен ако некој нешто ти каже, па така често вака млад и неискусен те искористуваат и злоупотребуваат постарите

A реално, и глуп е.

На тема за Каталонија вие се расправате кој бил/кој не бил во ЈНА... не смарајте и префрлете си ја таа дискусија во приватни пораки.

Убаво вели Најџел Фараж, ако шкотските националисти на референдум за независна Шкотска беа пречекани со пендреци и тепање, ЕУ ќе бараше Велика Британија да сноси одговорност за ваквите постапки пред меѓународен суд на правдата.

Но истото не важи и за Шпанија, која специјализира во тепање на мирни демонстранти и граѓани кои излегле да го искористат своето право на глас.

Ок ама Југославија и СССР во деведесетите беа ривали на САД , а Шпанија денес им е другарче од НАТО . Затоа нема логика САД да имаат интереси од распад на Шпанија. Колку што знам нема ни некаков спор меѓу нив.

Нема спор меѓу САД и Шпанија, но нивните дипломатски односи се далеку од идеални.

За почеток, САД го признаваат Косово како независна држава, додека Шпанија ги негира постоењето и независноста на било која сепаратистичка држава, токму бидејќи е свесна дека ако признае постоење и независност на сепаратистичка држава, тогаш утре ќе се очекува од Шпанија да го признае и постоењето на независна Каталонија. Ова е една од главните причини зошто Шпанија до денешен ден не ја признава Македонија под уставното име, бидејќи појма немаат каква е реалноста тука на Балканот, па веруваат во гејските приказни дека Македонија има некакви територијални претензии кон северна Гејлада.

Истовремено, откако Британците на 23 јуни 2016 на референдум гласаа за излегување на Велика Британија од ЕУ, Шпанија повторно го отвори прашањето за Гибралтар, кој е британска територија, а за кого Шпанија бара заедничко управување со Велика Британија, иако жителите на Гибралтар речиси едногласно - 98.97% - на референдум во јули 2002 гласаа против ваквото барање на Шпанија.

Како што Шпанија не ги признава постоењето и независноста на сепаратистичките држави како Косово, Јужна Осетија, Абхазија, Донецк и Луганск, така и САД се` на страната на Велика Британија околу прашањето за Гибралтар, така да, додека помеѓу САД и Шпанија нема дипломатски спор, сепак нивните дипломатски односи се далеку од идеални.

Последно уредено:
Каков во село со 470 жители излегле да гласат 1002 ? Значи ептен се заборавиле у местењето овие.
22195394_1453780568004250_9150678037755843873_n.jpg

Како беше онаа бугарски воз, фантомски гласачи ? Типот си гласа на 4 гласачки места без мака.
22046731_700981503427207_7850319200158133250_n.jpg
Go vikal bratucetmu so decata i nuse od Shvicarska, Njemacka i Austrija da go glasaat nezavisnost.
Исто како кај нас што дебарски,кичевски и гостиварски села со 300 жители имаат 2000 гласачи.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom