Независност на Каталонија

• Креатор на темата Креатор на темата gjoko-mkd
  • Време на започнување Време на започнување
Богами у тешка опресија живеат, се глеа по Каталонија тоа. Сите големи држави се формирале со освојување на други кралства, не се такви од бога дадени. Разликате е што Шпанциве не ги асимилирале ко што треба.
Ако сакаат референдум за отцепување, тоа треба да е државно ниво зашто отцепувањето не влијае само врз каталонците. Според оваа логика утре било албанско село во Македонија ќе изгласа независност и ќе треба да ја прифатиме ние?
Братко во времето на Франко, од Галиција по потекло, извршил геноцид врз својот народ, без око да му трепне. Од најубавите провинции, ја направил најзаостаната и најсиромашна.
CAM00303.jpg

а добро за признавање имаат ли комбинација некоја, кој ке им ја признае оваа држава не ми е јасно, поддршка од кого имаат за оваа авантура

Koсово, Абхазија, Осетија, Доњецк, Луганск и слични полудржави. Eвентуално Русија ако Путин сака да игра опасно.

Братко во времето на Франко, од Галиција по потекло, извршил геноцид врз својот народ, без око да му трепне. Од најубавите провинции, ја направил најзаостаната и најсиромашна.
Прегледај го приврзокот 178217
Ја не верувам дека некој народ пател повеќе од Македонскиот опресиран, угнетуван, асимилиран, окупиран од сите страни во целата историја на постоењето па дури и денес ни се скратени правата на самоопределување од Грција да не збориме за прогонот на македонские егејци...се ми се чини дека македонецот повеќе се грижи за другите одколку за самиот себеси, потпишавме добрососедство со Бугарија каде се заборава за македонските жртви и тоа го потпиша нашиот премиер ејјј, пу пу тоа било оддамна не се важи, за Каталонија им дошло абе у двор не гледате гледате преку 3 улици и 10 куќи.

Ја не верувам дека некој народ пател повеќе од Македонскиот опресиран, угнетуван, асимилиран, окупиран од сите страни во целата историја на постоењето па дури и денес ни се скратени правата на самоопределување од Грција да не збориме за прогонот на македонские егејци...се ми се чини дека македонецот повеќе се грижи за другите одколку за самиот себеси, потпишавме добрососедство со Бугарија каде се заборава за македонските жртви и тоа го потпиша нашиот премиер ејјј, пу пу тоа било оддамна не се важи, за Каталонија им дошло абе у двор не гледате гледате преку 3 улици и 10 куќи.
Си ја утнал Темата.

Со сила убаина не бидува, доколку некој не сака да живее со тебе, подобро е да го пуштиш да си ја бара среќата сам, тоа се дешава кога имаш вештачка творба како Шпанија со 10тина различни народи и култури.
Vo katalonija ne se 100 procenti za otcepuvanje, tesno mnozinstvo e. Se dur e taka spanija kje si gi brani svoite unitaristi i interesi tamu. Samo kako primer Slovenija i Makedonija se otcepija polesno zaso nemavme mn sporovi so srbite, za bosna i hrvatska znaeme kako zavrsi.

а добро за признавање имаат ли комбинација некоја, кој ке им ја признае оваа држава не ми е јасно, поддршка од кого имаат за оваа авантура

Никој од Европа ниту САД. Евентуално некоја игра преку Русија ако сака да отвара ново жариште во Европа па може да ги признае али не верувам дека ќе сакаат со Шпанија да си расипат односите.
Од "најбогатиот регион во Шпанија" ќе станат бетер од Романија за пар години посебно ако Шпанија им затвори граници и бутка преку ЕУ да се блокира трговија на стоки и услуги со нив.[DOUBLEPOST=1506862243][/DOUBLEPOST]

Епа според некои тука тоа треба да се прифати како демократско право на самоопределување.

Mene mi se chini Shpanija beshe NATO i EU chlenka? Nie se krstime ako Makedonija vleze vo EU/NATO site problemi ke se reshat, demek garantiraat stabilnost. Zoshto na Shpanija ne i go garantiraat istoto? Sh'o e rabotava

Mene mi se chini Shpanija beshe NATO i EU chlenka? Nie se krstime ako Makedonija vleze vo EU/NATO site problemi ke se reshat, demek garantiraat stabilnost. Zoshto na Shpanija ne i go garantiraat istoto? Sh'o e rabotava

Моментално се случува гарантирање на стабилност. :)

Моментално се случува гарантирање на стабилност. :)
Добро ти си малцински народ во држава Х и сакаш независност и што ќе правиш? Мора да има начин за тоа. Нешто не е во ред со светскиот и европскиот поредок.

И Баскијците така мислеа па ЕТА капитулира и го прдаде цело оружје.
Можи расположението кај народот во Баскија е многу различно од од тоа во Каталонија, можи требаше да пробаат со референдум наместо со тероризам. Битно е една да повлечи нога , другото само по себе ке си дојди. Сигурен сум дека сонот за независна Баскија не е изумрен, гледам и тие нешто се загреани за референдум и такви некој демокртаски глупости.

Со подршката од меѓународната заедница за независноста на Косово, настана преседан. Сега нема назад, а истата таа заедница би требало да го подржи изразувањето воља и кај Каталонците и другите.

Можи расположението кај народот во Баскија е многу различно од од тоа во Каталонија, можи требаше да пробаат со референдум наместо со тероризам. Битно е една да повлечи нога , другото само по себе ке си дојди. Сигурен сум дека сонот за независна Баскија не е изумрен, гледам и тие нешто се загреани за референдум и такви некој демокртаски глупости.

Расположението кај Баскијците во однос на независноста е најсилно од сите шпански провинции. Баскијците воопшто не се чуствуваат како
Шпанци, ама џабе е. Ниту Баскија ќе стане независна држава, ниту Каталонија. Немаат уставно право на отцепување, крај на приказната.

Грешка е што не е применет Американскиот модел на Асимилација на време. Значи нема батка, ја сум ова, ја сум она, ја сум од таму, ја зборувам на тој јазик, од утре си Амер и Инглиш онли точка. Со Баскија е малку спечифично, пошто голем број од населеието се има преселено во новиот свет, со што значајно им се има намалено популацијата во Шпанија.

Расположението кај Баскијците во однос на независноста е најсилно од сите шпански провинции. Баскијците воопшто не се чуствуваат како
Шпанци, ама џабе е. Ниту Баскија ќе стане независна држава, ниту Каталонија. Немаат уставно право на отцепување, крај на приказната.
Можи не велам не но колкав е процентот во рамки на автономната област со такво расположение.
Било како било ти на пример што имаш против од демократската желба на еден народ за своја држава добиена по пат на референдум шо се вели слободно и демократски. Само некој член од уставот ти е спорен инаку ок е ?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom