Дискусија за Атеистите, Исламот, Христијанството и останати убедувања

Член од
3 јуни 2013
Мислења
1.944
Поени од реакции
1.192
Не мора да значи дека имам траума од детството или мој близок. Само имам емпатија и сочуствувам со оштетените од садизмот.
Еве ќе бидам емпатичен пак и ќе се согласам со тебе, не мора смртна казна.

Sent from my SM-G318H using Tapatalk
Гледам дека твоите сваќања тие се конзервативни,националистички кога прифаќаш мислења на такви типови како Ниче,Јанко,Миленко и други перачи на мозок.Мојот светоглед е неолиберален,левичарско-анархистички,неокомунизам како сакаш кажи ги,и затоа не ни се совпаѓа мислењето во врска на смртна казна и други такви будалаштини.[DOUBLEPOST=1506782424][/DOUBLEPOST]
Па и масонеријата и Телемата имаат сличен метод, наместо да создаваш еден ,,калап" во кој треба да го собере разбирањето на сите луѓе, ние нудиме ,,алатки" со кој секој ќе си направи свој ,,калап" адекватен на неговата предодреденост, суштина или чиста волја, наречи ја како сакаш.
Затоа ние нагласуваме дека вистинските ,,Тајни" се неизговорливи, бидејќи тие не се нешто кое се соопштува или дознава, туку се Сознание до кое се доаѓа, се Осознава. Тие се ниво на Разбирање кое треба да се достигне.

Токму затоа ритуалите се алегорија на искуството што треба да го однесе иницијантот до таа состојба на Разбирање или Осознавање. И токму затоа и Телемата и масонеријата препознаваат дека не е битно во која религија си ја нашол потребната симболика се додека имаш разбирање дека сите религии подеднакво се само ,,сенки" на апсолутната вистина.
Алатката која ја давате некому треба да му дадете и упатство како да ја употреби.Вие ако оставите тој сам да му истекне како да ја употреби алатката може се да се случи.Колкави се шансите секој поединец сам да изнајде вистинска употреба на алатката.Тоа е исто некому да му дадете чекан,тој никогаш да не видел за што служи,и да чекаме тој сам да му текне да кова шајки.Инаку тој може да мавне со него да повреди некој или себеси.Друго во врска до ритуалите велите дека тоа се само метафори.Не, сите ритуали,во секоја религија имаат сила.Космосот има свест која е родителски поврзана со нашата свест.Секој ритуал, магика (мислам на практичната),се прожектираат до објектот кому е насочена преку нашата психа.Затоа повеќе ја прифаќам Кабалата,колку и да е мистична има и практична употреба.Има и претстава за светот и неговата функционалност.

Последно уредено:
D

dARK_ElementaL

Гостин
Гледам дека твоите сваќања тие се конзервативни,националистички кога прифаќаш мислења на такви типови како Ниче,Јанко,Миленко и други перачи на мозок.Мојот светоглед е неолиберален,левичарско-анархистички,неокомунизам како сакаш кажи ги,и затоа не ни се совпаѓа мислењето во врска на смртна казна и други такви будалаштини.
Не е точно дека се конзервативни и националистички. Можеби некогаш ќе се согласам со некого во некоја ретка ситуација. Ама немора да значи дека се согласувам со се. Има работи во кои не се согласувам и со ниче и со јанко а миленко воопшто не го ни гледам така што не можам да зборувам за него. Јанко не сум го гледал веќе една година може. Се прашувам во моментов дали уште постои емисијата негова поради што претходно збореше против сегашната власт.

Не сум националист. Баш напротив не се гледам себе ни како македонец туку како човек. Порано бев конзервативен признавам. Но сега не. Ако бев, ќе мразев и хомосексуалци како кога бев конзервативен.

Ок ете реков веќе. Не мора смртна казна ама мора да си има соодветна затворска казна или како што кажав ако садизмот е болест да се почне програма за соодветно лекување.

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
-Нема ништо противречно.
Не го наметнувам јас мојот атеизам на никого. Не го наметнувам моето мислење дека виша сила не постои. За мене секој си има право да верува во што сака. Повеќе сакам да си го потрошам животот во дружење со близок отколку да се замарам кој во што верува. Си го гледам мојот живот а не туѓите.

Кон болдот; велиш дека немаш?...:icon_lol:

Ак прочитај и препрепрочитај си го овој дел од твојот пост, цитирам:

„...Не сум манипулиран затоа што јас не наметнувам никакви мои ставови и мислења ниту пак верувања на никого...„

а сигурен сум дена самиот не можеш да си го објасниш, а уште потешко дека на другите ќе им го објасниш.[DOUBLEPOST=1506790700][/DOUBLEPOST]
-Првиот е шестата Божја заповед со која се забранува убивање.
Вториот отворено кажува да се убие некој што принесува жртви на друг бог освен Господ
Види се‘а колку е просто; кога Бог одобрува убиства на незнабожци, тие убиства треба да ги поврзеш со првата Божја Заповед, во која сам Бог забранува исповедање „...други богови...„, оти тие „...други богови...„ се непостоечки, односно тие „...други богови...„ се паднатите ангели (демоните).

Така, ако Бог одобрува/наредува убиства на незнабожци, тоа значи дека сам Бог има причина за нивно убивање-некој ја прекршил првата Божја Заповед.

Бог не делува „туку-така„ и без промисла.

Плус, убивањето од човечка гледна точка значи прекинување на нечиј живот, а од Божја, тоа убиство не е исто што и човечкото гледиште. Јасно е; после смртта, секоја човекова душа се јавува пред Бога на отчет, што значи дека убиството, нека биде било кое, не значи и исчезнување на убиениот, туку промена на начинот на битисување на човековата душа, оти телото ионака е смртно.

Последно уредено:

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.313
Поени од реакции
12.313
Не си истражувал воопшто за Телема и тајни Редови затоа не разбираш.
Погледни во Книгата на Законот за нашите Пустиници и аскети.. како и степените во О.Т.О. !

Каде прочита од некој дека е против праксата?
Да не мешаш магија и магика па правиш забуна? Погледни го мојот блог, изобилува со инфо за пракса, доволна за неиницираните!

Ако ја проучиш историјата на Wicca ќе дојдеш до ОТО и Телема...

На неиницираните и неупатените ништо не им е оставено, освен егзотерија преку која луѓето кои ќе го слушнат внатрешниот глас се иницираат и добиваат соодветни знаења и пракси...

На мојот блог Хептаграм XI имам премногу зборувано за Телема и индивидуалната цел на една ѕвезда во заедницата на ѕвезди.

И реков дека размислите ти се старо-еонски, Телема нема цел, како може да има цел?
Целта на оние што го дале законот е човекот да се надмине за да дојде потоа нов еон, со нов закон, со нови искушенија и нови успеси.
Со еони е така - иницијант се избира, се дава законот и се оди чекор напред. Нормално, Црните ќе ти велат се е исто, но секој суди според своето искуство!
Телема е закон и алатка на која се подучуваат и иницирани и неиницирани, но различно...

Не е Телемата како христијанството или исламот или јудаизмот, да се држи за суви гранки за да постои вечно..
Читајте ја Книгата на Законот, пробајте да ја разберете... сето ова е запишано не ви требам јас да ви раскажувам.

Последно уредено:
Член од
3 јуни 2013
Мислења
1.944
Поени од реакции
1.192
Не си истражувал воопшто за Телема и тајни Редови затоа не разбираш.
Погледни во Книгата на Законот за нашите Пустиници и аскети.. како и степените во О.Т.О. !

Каде прочита од некој дека е против праксата?
Да не мешаш магија и магика па правиш забуна? Погледни го мојот блог, изобилува со инфо за пракса, доволна за неиницираните!

Ако ја проучиш историјата на Wicca ќе дојдеш до ОТО и Телема...

На неиницираните и неупатените ништо не им е оставено, освен егзотерија преку која луѓето кои ќе го слушнат внатрешниот глас се иницираат и добиваат соодветни знаења и пракси...

На мојот блог Хептаграм XI имам премногу зборувано за Телема и индивидуалната цел на една ѕвезда во заедницата на ѕвезди.

И реков дека размислите ти се старо-еонски, Телема нема цел, како може да има цел?
Целта на оние што го дале законот е човекот да се надмине за да дојде потоа нов еон, со нов закон, со нови искушенија и нови успеси.
Со еони е така - иницијант се избира, се дава законот и се оди чекор напред. Нормално, Црните ќе ти велат се е исто, но секој суди според своето искуство!
Телема е закон и алатка на која се подучуваат и иницирани и неиницирани, но различно...

Не е Телемата како христијанството или исламот или јудаизмот, да се држи за суви гранки за да постои вечно..
Читајте ја Книгата на Законот, пробајте да ја разберете... сето ова е запишано не ви требам јас да ви раскажувам.
Магика или магија,во нашиот јазик. Јас зборувам за практичната магија бела или црна,која се практикува во Wicca,Вуду,Кабалата истотака има своја практична страна.Во сите религии истотака се среќаваат вешти луѓе и жени кои имаат големи познавања,се тоа останало од времињата на шаманизмот.Народната магија не ме интересира многу,читам виша магика,среќавам и коментари од Алистер Кроули за тоа.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Алатката која ја давате некому треба да му дадете и упатство како да ја употреби.Вие ако оставите тој сам да му истекне како да ја употреби алатката може се да се случи.Колкави се шансите секој поединец сам да изнајде вистинска употреба на алатката.Тоа е исто некому да му дадете чекан,тој никогаш да не видел за што служи,и да чекаме тој сам да му текне да кова шајки.Инаку тој може да мавне со него да повреди некој или себеси.Друго во врска до ритуалите велите дека тоа се само метафори.Не, сите ритуали,во секоја религија имаат сила.Космосот има свест која е родителски поврзана со нашата свест.Секој ритуал, магика (мислам на практичната),се прожектираат до објектот кому е насочена преку нашата психа.Затоа повеќе ја прифаќам Кабалата,колку и да е мистична има и практична употреба.Има и претстава за светот и неговата функционалност.
А што мислиш дека е уствари иницијацијата? Вовед - упатство.
Не секој е спремен да има упатство и не секој сака да има упатство, но тие што ќе се решат, имаат.
И да, кабалата е составен дел од сите езотериски системи, таа е присутна и во Телемата и во масонеријата.

Последно уредено:

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.313
Поени од реакции
12.313
Магика или магија,во нашиот јазик. Јас зборувам за практичната магија бела или црна,која се практикува во Wicca,Вуду,Кабалата истотака има своја практична страна.Во сите религии истотака се среќаваат вешти луѓе и жени кои имаат големи познавања,се тоа останало од времињата на шаманизмот.Народната магија не ме интересира многу,читам виша магика,среќавам и коментари од Алистер Кроули за тоа.
Не, во нашиот јазик мора да правите разлика од магија и магика. Многупати е зборувано за ова и тука, како и низ многу мои есеи!
И јас зборувам за практичната магика! Не само читање за „висока магика“. Елифас Леви е добар почеток или „Магусот“ на Франциз Барет... а ако читаш висока магика од викани и останати њу ејџ забегувања - нема да постигнеш многу во врска со историската наследност на прастарите учења. Ќе заглавиш во магла и незнаење, ќе добиеш само добра фантастика - што и не е лошо за целиот труд.

Кабалата е универзален систем преку кој се прекршуваат и потврдуваат различни учења од исток па до западот.
@Ipsissimus , ме претрка со размислата за кабалата :D

И за таа кабала (езотериската страна) има на мојот блог куп есеи, како и размисли тука на форумов... но се мислам дека не си разгледал да видиш што ставови имам за сето тоа и што сум научил низ годините.

Религиите се егзотерија - во кои се бара верување, не пракса!
Кога ќе го научите тоа?
Зошто ги мешаш работите? Ајде пробај да излезеш од стариот еон и да не бидеш толку наклонет кон религиите... забораваш дека христијанството и исламот не го поднесуваат тоа што ние сега го зборуваме како пракса... :) Да не заборавиме дека за нив дури и јогата е сатанизам ;) Стариот еон е законот кога секој крева прст против другиот за да го зачува своето столче на масата!

Шаманизмот? Се останало од шаманизмот? А да запнеш повеќе околу овие ствари: кабала, магика, иницијации, ритуали...? Мислам дека многу бргу ќе ти се смени размислувањето...

redfogv

Царица
Член од
10 мај 2017
Мислења
2.271
Поени од реакции
2.031
Eve edno prashanje do religioznite i do ateistite : Veruvate li vo cuda ?
Jas veruvam deka ako se odnesuvame dovolno dobro deka Bog pravi da se slucuvaat cuda koi ni pomagaat da izlezeme ili da se izvleceme od nekoja teshka situacija.:) ;)

Член од
3 јуни 2013
Мислења
1.944
Поени од реакции
1.192
Jas veruvam deka ako se odnesuvame dovolno dobro deka Bog pravi da se slucuvaat cuda koi ni pomagaat da izlezeme ili da se izvleceme od nekoja teshka situacija.:) ;)
Bog nema druga rabota pa tebe ke ti pravi cuda za da te zanimava,i toa ako bides dobra.Toa tebe sto ti se slucuva e onoj tivok glas koj ni sepoti,ne predupreduva koga sme vo opasnost.Ni dava idei kako da uspeeme.Toa e nasata sovest,nasata vnatresnost,nasata intuicija.

redfogv

Царица
Член од
10 мај 2017
Мислења
2.271
Поени од реакции
2.031
Bog nema druga rabota pa tebe ke ti pravi cuda za da te zanimava,i toa ako bides dobra.Toa tebe sto ti se slucuva e onoj tivok glas koj ni sepoti,ne predupreduva koga sme vo opasnost.Ni dava idei kako da uspeeme.Toa e nasata sovest,nasata vnatresnost,nasata intuicija.
Poleka malku. Jas si imam svoe mislenje i pravo da veruvam vo toa vo shto sakam da veruvam.Dovolno e da kazesh deka ne se soglasuvash i da go kazesh tvoeto mislenje.Nema potreba od teshki navredi.

Член од
3 јуни 2013
Мислења
1.944
Поени од реакции
1.192
Poleka malku. Jas si imam svoe mislenje i pravo da veruvam vo toa vo shto sakam da veruvam.Dovolno e da kazesh deka ne se soglasuvash i da go kazesh tvoeto mislenje.Nema potreba od teshki navredi.
Nisto ne te navrediv,samo ti posociv deka Gospod Bog ne e isto so Dedo Mraz.Gledam deka ocekuvas Toj sto vladee so Vselenata,da se zanimava so sitni raboti.Tvoeto mislenje i ocekuvanje, za Evreite e bogohulie.

redfogv

Царица
Член од
10 мај 2017
Мислења
2.271
Поени од реакции
2.031
Nisto ne te navrediv,samo ti posociv deka Gospod Bog ne e isto so Dedo Mraz.Gledam deka ocekuvas Toj sto vladee so Vselenata,da se zanimava so sitni raboti.Tvoeto mislenje i ocekuvanje, za Evreite e bogohulie.
Jas nikade ne napishav deka ocekuvam od Gospod da ja sreduva sekoja problematicna sitnica.
Tuku poentata mi e deka ako si ja odrzuvame verbata vo Bog i ako priznavame deka sme zgreshile neshto i pokazeme kaenje za toa neshto,deka Bog bi ni se smiluval koga bi se nashle vo nekoja teshka situacija ili sostojba koja e zivotozagrozuvacka,deka bi napravil nekoe cudo so koe nashite zivoti kje bidat spaseni.

D

dARK_ElementaL

Гостин
Кон болдот; велиш дека немаш?...:icon_lol:

Ак прочитај и препрепрочитај си го овој дел од твојот пост, цитирам:

„...Не сум манипулиран затоа што јас не наметнувам никакви мои ставови и мислења ниту пак верувања на никого...„

а сигурен сум дена самиот не можеш да си го објасниш, а уште потешко дека на другите ќе им го објасниш.[DOUBLEPOST=1506790700][/DOUBLEPOST]

Види се‘а колку е просто; кога Бог одобрува убиства на незнабожци, тие убиства треба да ги поврзеш со првата Божја Заповед, во која сам Бог забранува исповедање „...други богови...„, оти тие „...други богови...„ се непостоечки, односно тие „...други богови...„ се паднатите ангели (демоните).

Така, ако Бог одобрува/наредува убиства на незнабожци, тоа значи дека сам Бог има причина за нивно убивање-некој ја прекршил првата Божја Заповед.

Бог не делува „туку-така„ и без промисла.

Плус, убивањето од човечка гледна точка значи прекинување на нечиј живот, а од Божја, тоа убиство не е исто што и човечкото гледиште. Јасно е; после смртта, секоја човекова душа се јавува пред Бога на отчет, што значи дека убиството, нека биде било кое, не значи и исчезнување на убиениот, туку промена на начинот на битисување на човековата душа, оти телото ионака е смртно.
Ете де јасно ти кажав не го наметнувам моето верување. Не го наметнувам мојот атеизам на никого ниту го проповедам. Ниту мислам да го правам тоа. Не ги замарам луѓето со моето мислење дека нема Бог. Повеќе сум ја наметнувал религијата кога бев религиозен. За разлика од атеизмот сега.

-Не можеш тука така да кажеш дека некој пагански бог е паднат ангел или демон. Во очите на паганот и ти би бил паган. Што ако паганот е само обичен човек кој прави добро и си ја гледа секојдневната работа. Не прави на никого зло и помага на луѓето. Не краде, не убива, чесен е. Што ако правдата не му се заснова на тоа дали некој е сиромашен или богат. Или го сака мирот, а ја презира војната.
Бог би сакал ли да биде убиена таква личност. Бог не би ги земал во предвид неговите добри дела, ќе го осуди само поради што не верувал у него ли. Голема работа ако смртта е само телесна. Нека му умре телото од природна смрт. Ако не му се допаѓа на Бог да има луѓе што веруваат во други богови тогаш може да им прати ангели на тие луѓе за да им кажат. Нема потреба од убивање.
И Александар Мкд-ски бил паган па ете пак тој ги ослободил народите кои биле под персиска власт и ги направил и не им судел на луѓето по религија, националност или раса.

D

dARK_ElementaL

Гостин
Па баш и не верувам во чуда. Повеќе верувам во Пауловиот ефект. Ако има Бог, не верувам дека тој не би му помогнал на некој атеист само затоа што е атеист. Дури и атеисти сум забележал понекогаш велат фала Богу кога ќе се извлечат од некоја тешкотија како на пример кога че положат испит. Но тоа е само потсвесно останато. Според мене Бог повеќе би се сетил во тешка ситуација на некој атеист што прави добро отколку на религиозен што прави зло. Како што се вели и во -Панонски легенди-
Цитирам:
"...Не само со вера, но и со добри дела треба да му се служи на Бога. Оти верата без дела е мртва, и отпаѓаат тие што мислат дека го познаваат Бога, а со делата се оттргнуваат од него..."

За ако се однесуваме добро. Ако сите луѓе допринесат за тоа да биде светот подобро место за живеење тогаш ние сами сме го направиле тоа, а не Бог. Кога се случува она што се случува во моментов во светов кога ние размислуваме како да наштетиме на некого, грабање за власт, богатење преку фотељата и др. тогаш и светот че си биде ваков каков што е па ќе страдаат и тие што не се такви.
Јас мислам дека се зависи од тоа како ќе се поставиме. Ако ти си го губиш времето во пикање на носот во туѓите животи нормално е дека твојот ќе помине туку така бидејки не му се посветуваш. И кога ќе видиш на крај џабе ти поминало времето. Тие на кои си им се упикувал ќе се сеќаваат на убавите спомени поминати со некого а ти не си створил такви спомени.

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Ете де јасно ти кажав не го наметнувам моето верување. Не го наметнувам мојот атеизам на никого ниту го проповедам. Ниту мислам да го правам тоа. Не ги замарам луѓето со моето мислење дека нема Бог. Повеќе сум ја наметнувал религијата кога бев религиозен. За разлика од атеизмот сега.
Еве го делот од твојот допис уште еднаш, а уште еднаш е и моето барање за негово подобјаснување:

„„...Не сум манипулиран затоа што јас не наметнувам никакви мои ставови и мислења ниту пак верувања на никого...„.

Некако не ти иде...

А просто е; како ти остануваш резистентен на влијанијата од околината, а не дали ти влијаеш на околината.

[DOUBLEPOST=1506875259][/DOUBLEPOST]
-Не можеш тука така да кажеш дека некој пагански бог е паднат ангел или демон. Во очите на паганот и ти би бил паган. Што ако паганот е само обичен човек кој прави добро и си ја гледа секојдневната работа. Не прави на никого зло и помага на луѓето. Не краде, не убива, чесен е. Што ако правдата не му се заснова на тоа дали некој е сиромашен или богат. Или го сака мирот, а ја презира војната.
Бог би сакал ли да биде убиена таква личност. Бог не би ги земал во предвид неговите добри дела, ќе го осуди само поради што не верувал у него ли. Голема работа ако смртта е само телесна. Нека му умре телото од природна смрт. Ако не му се допаѓа на Бог да има луѓе што веруваат во други богови тогаш може да им прати ангели на тие луѓе за да им кажат. Нема потреба од убивање.
И Александар Мкд-ски бил паган па ете пак тој ги ослободил народите кои биле под персиска власт и ги направил и не им судел на луѓето по религија, националност или раса.
...а убо‘ ти напишав дека на форумов доаѓаш неподготвен до таа мера, што непрекидно „набадаш„ произволни и неточни ставови.

Kajgana Shop

На врв Bottom