Дискусија за Атеистите, Исламот, Христијанството и останати убедувања

Член од
3 јуни 2013
Мислења
1.944
Поени од реакции
1.192
Тоа мислење сум го имал и пред Ниче Димовски да го каже во емисија. Што значи не сум го прифатил.
Е не требало да го имаш тоа мислење,бидејќи омразата и негативната енергија првин тебе ќе те упропастат.

D

dARK_ElementaL

Гостин
Секој не, ама она сигурно на дваесет и кусур год.
За да не мора да значи .......ќе мора уште еднаш да си ги искусил сите агонии поврзани околу раѓањето, втор пат роден да си. Ти си се родил ли по втор пат?
Од кај знаеш може постои реинкарнација.

Sent from my SM-G318H using Tapatalk

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Не се повикав на таа теорија. Само ја напоменав. И реков дека треба да се одвои филозофијата за јин и јанг од општествениот систем.

Не сум манипулиран затоа што јас не наметнувам никакви мои ставови и мислења ниту пак верувања на никого. Го почитувам туѓото мислење или верување. И гледам да си го живеам животот со оние што ги сакам. Зборувам во мое име. Се што правам, го правам во мое име а не на некој друг. Да бев манипулиран ќе свирев како некој друг ми диригира.

Многу добро знаеш што значат стиховите.
Првиот е VIта заповед. А вториот е закон кој отворено вели да се убие некој кој дава почит на друго божество освен Господ

Кон болдот, по редослед:

- секој општествен систем се води по одредена философија. Тековниот општествен систем, претежно се води според т.н. либерална идеологија, на која све и‘ е „рамно„ и све и‘ е допуштено, ако се има корист од истата.

- ставов, вака напишан, е противречен на самиот себе, односно е „дупло голо„. Дај нешто поубедливо...

- не знам што значат стиховите и затоа побарав да ми ги подобјасниш.

D

dARK_ElementaL

Гостин
Е не требало да го имаш тоа мислење,бидејќи омразата и негативната енергија првин тебе ќе те упропастат.
ОК тогаш да нема смртна казна за луѓе кои прават садистички зла како тие што ги набројав. Да се надеваме дека светот ќе биде подобар ако бидеме милостиви спрема садистите и само ги ставаме во затвор.

Член од
3 јуни 2013
Мислења
1.944
Поени од реакции
1.192

Не е лесна за манипулација. За засплашување, има поголеми шанси.

Зошто постои христијанството и исламот?
Заради чудното чуство на страв од смртта и незнаењето што самите се убедивте дека е вистина бидејќи ве заморуваа со тоа со векови, секој ден ...
И што направи? Наместо да се истражува или да се прифати сето тоа „страшно“ како неодминливо или да се обидуваме да го одложуваме за што подалеку временски - христијанството и исламот што ве научија?
Дека верувањето е најбитно, над знаењето и науката, дека сте грешни ако не сте дел од хиерархијата, ширејќи омраза кон другите под закрила на љубов, но љубов само кон оние како вас, не и кон различните.
Стариот еон ги скара боговите, ги скара браќата, ги уништи науките од дамнина - кои мораа да преминат во „илегала“ - тајни учења за да ете сега полека пак се враќаат назад.
Да, од секогаш постоеја тајни учења и луѓе кои од мракот појавуваа светлина - научна светлина која денес и Црните ја користат иако лаат против истата!
Да бидат проклети со еони!
Човекот мора да се едуцира, да се научи да истражува.

Во еден есеј од „Препород на Магиката“, кој се однесува на „Едукација на Децата“ се вели:

„Едукацијата ги припрема индивидуите да се соочат со средината.
Од детството децата треба да се соочат со фактите кои се незагадени од објаснувањата.
Оставете ги да мислат и да делуваат за себе; оставете го нивниот вроден интегритет да се иницира самиот себе!
Наведете ги да ги истражуваат сите животни мистерии, да ги надминат сите опасности.
Лажноста и стравот се нивни единствени непријатели.“

Стравот е причина да верувате во сешто! Тоа создава кастрирани млади луѓе кои ќе умираат како кукавици - и ќе убиваат како кукавици за да бидат „во живот“!
Не можам да ве разберам вас и Телемата конкретно.Велите немате пастир,водач.Во ред ама не сте ни аскети,пустиници.Зборувате и ја величате Магиката а сте против практицирањето на белата или црната магија.Која е целта на вашето иницирање,кога и обичните луѓе во сите земји,па и тука кои не се оптоварени со религијата практикуваат магија,нешто од типот на шаманизмот.Тоа нас ни е останато од паганските времиња кога сме живееле од другата страна на Карпатите.Западниот свет на Европа исто така ја имаат Wicca магијата од паганското германско време.Може не е соодветно оваа тема за Телемата,но би сакал да ми кажеш која е смислата на Телемата.Секој пат си има свој почеток и стремеж за цел што би се постигнало кога би се дошло до крајот.[DOUBLEPOST=1506775996][/DOUBLEPOST]
Од кај знаеш може постои реинкарнација.

Тој знае многу повеќе од тебе,тој размислува како Зен Будист.

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Не можам да ве разберам вас и Телемата конкретно.Велите немате пастир,водач.Во ред ама не сте ни аскети,пустиници.Зборувате и ја величате Магиката а сте против практицирањето на белата или црната магија.Која е целта на вашето иницирање,кога и обичните луѓе во сите земји,па и тука кои не се оптоварени со религијата практикуваат магија,нешто од типот на шаманизмот.Тоа нас ни е останато од паганските времиња кога сме живееле од другата страна на Карпатите.Западниот свет на Европа исто така ја имаат Wicca магијата од паганското германско време.Може не е соодветно оваа тема за Телемата,но би сакал да ми кажеш која е смислата на Телемата.Секој пат си има свој почеток и стремеж за цел што би се постигнало кога би се дошло до крајот.[DOUBLEPOST=1506775996][/DOUBLEPOST]
Кон болдот; добар заклучок, иако не морам во се‘ да се согласам со тебе.

Член од
3 јуни 2013
Мислења
1.944
Поени од реакции
1.192
Кон болдот; добар заклучок, иако не морам во се‘ да се согласам со тебе.
Да,јас проучувал повеќе правци.Размислувам рационално.Основата на Јудаизмот,Христијанството и Исламот е вера,правење добри дела,и придобивка од Бог спасение и вечен живот на небесата.Додека Будизмот,и повеќето источни науки се стремат со свои сили да дојдат до степен на совршенство кое го нарекуваат Нирвана,без интервенција од Бог.Секое учење има план,организација,хиерархија инаку би било хаотично.Затоа и прашувам,додека овие од Телемата ми се многу таинствени.Нешто налик на Масонството.[DOUBLEPOST=1506777126][/DOUBLEPOST]
ОК тогаш да нема смртна казна за луѓе кои прават садистички зла како тие што ги набројав. Да се надеваме дека светот ќе биде подобар ако бидеме милостиви спрема садистите и само ги ставаме во затвор.

Како да убиеш некого,ти не си му го дал животот па да му го одземаш.Да воведеме џелати и гилотина.Во кој век живееш ти,и тие што те учат.Сега има подобро,ако некој злосторник е непоправлив,тогаш лоботомија.Не треба и затвор,само лоботомија.

Последно уредено:
D

dARK_ElementaL

Гостин
Кон болдот, по редослед:

- секој општествен систем се води по одредена философија. Тековниот општествен систем, претежно се води според т.н. либерална идеологија, на која све и‘ е „рамно„ и све и‘ е допуштено, ако се има корист од истата.

- ставов, вака напишан, е противречен на самиот себе, односно е „дупло голо„. Дај нешто поубедливо...

- не знам што значат стиховите и затоа побарав да ми ги подобјасниш.
-Точно дека секој систем се води по некоја филозофија. И како што кажа тековниот се води по либералната што се и е рамно особено западов што се обидува сегде да продре.

-Нема ништо противречно.
Не го наметнувам јас мојот атеизам на никого. Не го наметнувам моето мислење дека виша сила не постои. За мене секој си има право да верува во што сака. Повеќе сакам да си го потрошам животот во дружење со близок отколку да се замарам кој во што верува. Си го гледам мојот живот а не туѓите.

-Првиот е шестата Божја заповед со која се забранува убивање.
Вториот отворено кажува да се убие некој што принесува жртви на друг бог освен Господ

Член од
3 јуни 2013
Мислења
1.944
Поени од реакции
1.192
-Точно дека секој систем се води по некоја филозофија. И како што кажа тековниот се води по либералната што се и е рамно особено западов што се обидува сегде да продре.

-Нема ништо противречно.
Не го наметнувам јас мојот атеизам на никого. Не го наметнувам моето мислење дека виша сила не постои. За мене секој си има право да верува во што сака. Повеќе сакам да си го потрошам животот во дружење со близок отколку да се замарам кој во што верува. Си го гледам мојот живот а не туѓите.

-Првиот е шестата Божја заповед со која се забранува убивање.
Вториот отворено кажува да се убие некој што принесува жртви на друг бог освен Господ

Да знаеш дека тој либерален систем и тој начин на живот е многу добар во западниот свет.Ти кажувам од искуство.Во еден град може да има христијански храм,џамија,храм на Сиките.Живеат сите комшии,нема расизам.Секој си ја гледа работата,никој никого не принудува па ниту му забранува.Додека во Азија истите се уништуваа меѓусебе,на Запад живеат сложно.Тој е голем апсурд,но тоа е и придобивка на глобализацијата.

D

dARK_ElementaL

Гостин
Претпоставував дека можеби има нешто врска со будизам затоа спомнав реинкарнација.

Bodhidharma поправи ме ако згрешив у везе со тоа дека имаш нешто со будизмот.

D

dARK_ElementaL

Гостин
Да,јас проучувал повеќе правци.Размислувам рационално.Основата на Јудаизмот,Христијанството и Исламот е вера,правење добри дела,и придобивка од Бог спасение и вечен живот на небесата.Додека Будизмот,и повеќето источни науки се стремат со свои сили да дојдат до степен на совршенство кое го нарекуваат Нирвана,без интервенција од Бог.Секое учење има план,организација,хиерархија инаку би било хаотично.Затоа и прашувам,додека овие од Телемата ми се многу таинствени.Нешто налик на Масонството.[DOUBLEPOST=1506777126][/DOUBLEPOST]
Како да убиеш некого,ти не си му го дал животот па да му го одземаш.Да воведеме џелати и гилотина.Во кој век живееш ти,и тие што те учат.Сега има подобро,ако некој злосторник е непоправлив,тогаш лоботомија.Не треба и затвор,само лоботомија.
Добро де добро ете во претходниот коментар се согласив со тебе. Ако не смртна казна тогаш може некои изолирани затвори за нив от кај што нема да можат да избегаат. За да не наштетат повеќе на било кој.

ОК не сум му дал живот ама никој сепак не е должен да трпи садизам од никого. Треба и тие малку да размислат пред да направат нешто. Ако се болни тогаш треба да се почне некоја програма за пронаоѓање лек.

Член од
3 јуни 2013
Мислења
1.944
Поени од реакции
1.192
Добро де добро ете во претходниот коментар се согласив со тебе. Ако не смртна казна тогаш може некои изолирани затвори за нив от кај што нема да можат да избегаат. За да не наштетат повеќе на било кој.

ОК не сум му дал живот ама никој сепак не е должен да трпи садизам од никого. Треба и тие малку да размислат пред да направат нешто. Ако се болни тогаш треба да се почне некоја програма за пронаоѓање лек.

Ти или имаш некоја траума од детството,или некој твој близок.Штом си се фатил само за тоа,затвори,смртни казни,педофили,садисти,злосторници.

D

dARK_ElementaL

Гостин
Да знаеш дека тој либерален систем и тој начин на живот е многу добар во западниот свет.Ти кажувам од искуство.Во еден град може да има христијански храм,џамија,храм на Сиките.Живеат сите комшии,нема расизам.Секој си ја гледа работата,никој никого не принудува па ниту му забранува.Додека во Азија истите се уништуваа меѓусебе,на Запад живеат сложно.Тој е голем апсурд,но тоа е и придобивка на глобализацијата.
Не мислев на тоа дали живеат сложно христијани и муслимани и националности и раси. И јас имам другари христијани(православни) и муслимани, јас самиот сум атеист и сите ние живееме како браќа.

Мислев на неморалот што се случува таму. Како на пример давање на права за хомосексуалци бракови и слично.
Не викам дека мразам хомосексуалци. Ама сепак нивниот грев против природата нека си остане во нивниот кревет. Нема потреба од такви бракови.

D

dARK_ElementaL

Гостин
Ти или имаш некоја траума од детството,или некој твој близок.Штом си се фатил само за тоа,затвори,смртни казни,педофили,садисти,злосторници.
Не мора да значи дека имам траума од детството или мој близок. Само имам емпатија и сочуствувам со оштетените од садизмот.
Еве ќе бидам емпатичен пак и ќе се согласам со тебе, не мора смртна казна.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Секое учење има план,организација,хиерархија инаку би било хаотично.Затоа и прашувам,додека овие од Телемата ми се многу таинствени.Нешто налик на Масонството.
Па и масонеријата и Телемата имаат сличен метод, наместо да создаваш еден ,,калап" во кој треба да го собере разбирањето на сите луѓе, ние нудиме ,,алатки" со кој секој ќе си направи свој ,,калап" адекватен на неговата предодреденост, суштина или чиста волја, наречи ја како сакаш.
Затоа ние нагласуваме дека вистинските ,,Тајни" се неизговорливи, бидејќи тие не се нешто кое се соопштува или дознава, туку се Сознание до кое се доаѓа, се Осознава. Тие се ниво на Разбирање кое треба да се достигне.

Токму затоа ритуалите се алегорија на искуството што треба да го однесе иницијантот до таа состојба на Разбирање или Осознавање. И токму затоа и Телемата и масонеријата препознаваат дека не е битно во која религија си ја нашол потребната симболика се додека имаш разбирање дека сите религии подеднакво се само ,,сенки" на апсолутната вистина.

Kajgana Shop

На врв Bottom