Кучиња (грижа, општи дискусии)

K

Kacar

Гостин
Здраво на сите. Пред се бидејќи темава е за кучиња, а она што имам да го кажам е поврзано со куче иако поише е психолошка тематика, ве молам ако не одговара да се премести во некоја друга тема во одсек психологија...
Веќе долго време се канам да си земам кученце. Пред се таргет ми се малите раси, француски булдог, бостонски териер, кинг чарлс или мопс. Живеам под кирија во стан со цимерка, и од страна на цимерката нема никаков проблем. Сеуште сум студент, но, се издржувам со средства од работење летно време во странство и со стипендија која е доволна за мене и ќе биде за кученцето. Веќе имам мачка и досега одржавањето иде тип топ.
Од кај што потекнувам, имаме многу кучиња, ама сите се дворски и сите се според она ,,Куче е за во двор да лае и да брани и да јаде шо му фрлиш тоа". Ама мене ми фали многу да си имам некое кутре, занимација и пред се компанија, као дете да си го израснам и гледам а трошок за исхрана да немам толку многу колку што би имал за голема раса. И веќе одлучен сум да земам и покрај проблемот : Дома моите не сакаат да слушнат за куче, според нив кучето е смрдливо, остава влакна, треба да јаде помии и исклучиво надвор никако внатре ! Никако да се спогодиме и покрај исцрпните дебати и докази кои ги имам приложено конкретно за булдогот и терриерот. Уште како мал, што вели мајка ми, кога ќе ги немаше јас ОП сите кучиња внатре, им готвев ги бањав ги чешлав, хаос.... и таа желба пуста остана, и нема да помине, срце ме стега кога ќе излезам да шетам и гледам како луѓе си ги шетаат своите миленици. Јас знам дека миленикот не е само шетање и толку, тоа е обврска, ама мене таа обврска ми е слатка и ми е хоби. Си велев, да се осамостоам па ќе си чувам, ама желбата е појака многууу многу од тоа. Се имам истражено, имам искуства, се. Во Америка сум моментално, а веќе закажав средби со одгледувачи на кучиња кои ќе имаат легла веднаш штом се вратам. Сум решен дел од парите што ќе ги заработам да си направам благоден на душа, да си земам кутре и тоа е тоа.
Проблемот е едино во мајка ми, која не сака да слушне, а татко ми подобро да не дознае. Јас 80% од годината ја минам в Скопје, но сепак, кога ќе си идам дома, зарем нема да смеам да си го однесам кучето ? Ќе треба да го оставам по пансиони а тоа не ми се прави искрено. Ајде, некако со мачкава, се помирија, поклон ми беше, непланиран поклон, мрчеа мрчеа и на крај ги придоби мачкава со тоа што е расна демек и бапка бела и паметна. А песокот шо смрди после 2 дена ? А храна шо поише ќе троши од еден француски булдог од 10 кг? Ама мислам дека било какво друго кутре нема да ги придобие........а ставот на татко ми го знам : Мачкава е вишок, уште нешто ако земеш и кратам месечни придонеси....
Епа, и да се случи тоа, баш ми е гајле, ќе се вработам негде пола работно време ќе го истерам истиот хонорар.Веќе имам нарачано и неколку вреќи Оријен Папи од дистрибутер во Бугарија, имам од нет нарачано секаква опрема....од возбуда дури некогаш кога истражувам не можам ни да заспијам, сите видеа на интернет за расиве ги имам изгледано, со секаква литература се имам сретнато .... Што мислите дека треба да направам ?
 
Член од
10 февруари 2010
Мислења
819
Поени од реакции
290
Zdravo na site mi treba pomos iskustvo. Imam zlaten retriver staro pet meseci imam problem so steknuvajne na hifienskite naviki ziveeme vo stan seuste pravi belja po doma kako da go odviknam?probano so setajne posle jadejne so prebrisuvajne doma detalno, pri setajne nizasto ne vrsi nuzda nadvor koga ke stignime doma odma na parket mocka pomos
Вади го доста често надвор, минимум 5 пати.
Не го носи дома се додека не се измоча/искака надвор.
Кога ќе се измоча/искака надвор обавезно давај му нешто награда како храна.
Секаде низ куќата праи беља? Никогаш на едно место?

Ако е 5 месеци ќе може да задржи барем 6 саата да не мочка.[DOUBLEPOST=1502804397][/DOUBLEPOST]
Сеуште сум студент, но, се издржувам со средства од работење летно време во странство и со стипендија која е доволна за мене и ќе биде за кученцето.
Не земај куче те молам.
 
Член од
23 ноември 2016
Мислења
525
Поени од реакции
511
Toa sto imaat kratko vlakno ne znaci deka ke nemas vlakna po doma,bas naprotiv se mnogu poteski za cistenje,kako mali iglicki se. Za doma klasika si e pudla ili slicni na nea
 

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
22.261
Поени од реакции
29.745

GavolRulz

hippopotomonstrosesquipedaliophobia
Член од
23 март 2008
Мислења
12.609
Поени од реакции
11.153
Nekoja rasa da mi preporacate mal-sreden rast so kratko vlakno?
Јас ако некогаш земам друга раса освен доберман, од помалите би земал бостон териер, а од средните american staffordshire terrier. Разгледај.
 
Член од
8 јануари 2015
Мислења
150
Поени од реакции
43
Со што им ги чистите ушите на кучињата...моето почна да ги чеша многу и има некој чуден мирис
 

X3m

Титула по желба
Член од
20 јуни 2007
Мислења
445
Поени од реакции
177
Каде може да се купи и по која цена кревет за куче (голема раса)
од прилика вака нешто
 

GavolRulz

hippopotomonstrosesquipedaliophobia
Член од
23 март 2008
Мислења
12.609
Поени од реакции
11.153
Каде може да се купи и по која цена кревет за куче (голема раса)
од прилика вака нешто
Не покажува слика, ама моите купија кревет за кучето (доберман)... му го ставивме во куќичката демек поудобно да му е.. се враќам за 20 минути, креветот го разделил на 150 дела.
Не препорачувам :icon_mrgr:
 

Kajgana Shop

На врв Bottom