Македонска берза

Член од
27 ноември 2009
Мислења
963
Поени од реакции
921
Добро што ништо немам за стб напишано со недели а и погоре избегнав да напишам ама ти пак ја дувам. Ајде које е дувач ме влечеш со сила за јазик да ти кажам дека дување е кога нема основа нешто, а го фалиш ги навлекуваш другите, пример нема добивка, лошо работи, а некој ти вика супер топ е банката на долг рок е одлична како што ти кажуваш за кмб тоа е дување да фалиш банка со 0 денари добивка на полугодие ова е факт. А дување било банка што прави 40м евра добивка и дава 14.3% поврат преку дивиденда и 19% поврат на капитал. Е најди слична таква компанија не у МК у СВЕТ. Дали си свесен дека кредитното портфолио на кмб од најголемо стигна во ранг на охридска 6та банка уште малку и уни ке влезе во кругот од најголема банка тоа е пропаст и дување и не ми кажувај уште сега приказни како во претходните постови она отпиша се сега веке нема што да отпишува добро ке биде, тешко на оној кој чека од запленет имот тоа се приказни за мали деца од 2007 навака.
Друже, или пишувај факти или не трескај глупости. Е ова е еден од начините за "навлекување" со постирање тотално неточни и непроверени информации.

Ајде да ги видиме бројките за пазарно учество:

Assets:

1. KMB - 22.5%
2.STB - 19.4%
3. NLB - 15.8%

Loans:

1. STB - 21.6%
2. KMB - 18.3%
3. NLB - 17.7%

Deposits:

1. KMB - 26.6%
2. STB - 21.0%
3. NLB - 17.3%

Бројките се тие. Да споредуваш КМБ со ОХБ и УНИ (???) во било кој параметар, навистина треба да си економски и финансиски неписмен.

Член од
23 јуни 2017
Мислења
592
Поени од реакции
1.102
Друже, или пишувај факти или не трескај глупости. Е ова е еден од начините за "навлекување" со постирање тотално неточни и непроверени информации.

Assets:

1. KMB - 22.5%
2.STB - 19.4%
3. NLB - 15.8%

Loans:

1. STB - 21.6%
2. KMB - 18.3%
3. NLB - 17.7%

Deposits:

1. KMB - 26.6%
2. STB - 21.0%
3. NLB - 17.3%

Бројките се тие. Да споредуваш КМБ со ОХБ и УНИ (???) во било кој параметар, навистина треба да си економски и финансиски неписмен.
Ova e se I redu, aj sega najdi podatoci za roe I roa...

Golemi depoziti moze da znaci I pogolemi troshoci, golem kapital a nizok roe moze da.znaci nesrekjni akcioneri, ne e se taka ednostrano, pa aj da si go merime... (depozitite) mislev :)

Последно уредено:
Член од
10 мај 2009
Мислења
827
Поени од реакции
541

Assets:

1. KMB - 22.5%
2.STB - 19.4%
3. NLB - 15.8%

Loans:

1. STB - 21.6%
2. KMB - 18.3%
3. NLB - 17.7%

Deposits:

1. KMB - 26.6%
2. STB - 21.0%
3. NLB - 17.3%

Уште да ни кажеше колку е добивката на полугодие и стварно ке испаднев дувач на стб, а ти и Бошко ке испадневте реалните.

Друго ова горе што си го постирал треба да знаеш што значи пред да кажеш дека некој пишува глупости, треба на билансот на состојба да ти биде јасно што е обврска а што е ассет. Толку за тоа.

погледни и пласманите на охр и стб пред 7-10 години во апсолутни проценти и погледни денес и спореди јас сум до толку писмен.

да се разбереме цената на кмб е ефтина тука немам двојба тој што верува во перспективата треба да купува кмб наместо стб.

Последно уредено:
Член од
23 јуни 2017
Мислења
592
Поени од реакции
1.102
Ne ve razbiram zoshto mislite deka duva? Toj samo si se opravduva daka ne.napravil greshka sto e do vrat u stb (kako I jas :))... a od vas ama totalka ne zavisi sudbinata na.stb I nashata investicija... I toa e bash dobar moment...

Член од
27 ноември 2009
Мислења
963
Поени од реакции
921
Уште да ни кажеше колку е добивката на полугодие и стварно ке испаднев дувач на стб, а ти и Бошко ке испадневте реалните.

Друго ова горе што си го постирал треба да знаеш што значи пред да кажеш дека некој пишува глупости, треба на билансот на состојба да ти биде јасно што е обврска а што е ассет. Толку за тоа.

погледни и пласманите на охр и стб пред 7-10 години во апсолутни проценти и погледни денес и спореди јас сум до толку писмен.

да се разбереме цената на кмб е ефтина тука немам двојба тој што верува во перспективата треба да купува кмб наместо стб.
абе ти пиша дека КРЕДИТНО ПОРТФОЛИО на КМБ е исто како на ОХБ и УНИ, што доволно ја покажува твојата економска писменост.

КМБ моментално е над 2 пати поголема од ОХБ по кредитно портфолио, и не ме фаќај за збор ама барем 5 пати поголема од УНИ.

Остави добивки, тоа се менува многу брзо со продажба на имоти од лоши пласмани.

Член од
5 јуни 2017
Мислења
126
Поени од реакции
90
Здраво на сите,
Форумов го следам повеќе од година дена, па еве решив и да ви се приклучам. Имам мала инвестиција во акции (КМБ и АЛК).
За почеток еве еден линк околу тоа кои две банки се "заглавени" во Фени, покрај Силк Роуд Банк.
http://makfax.com.mk/daily-news/видео-добил-отказ-од-фени-поради-ст/
:(:(

Член од
10 мај 2009
Мислења
827
Поени од реакции
541
ова излага дека кај фени тргнало со рекет за мало побарување од фирми и банки блиски на некои групи од историјата, после спиралатта почнала да се одвиткува се загнале и др банки од мала работа станала безпредметно голема. мислам за кмб како банка со најголемо пазарно учество во МК фени ова ке е заебанција не треба уопште да е релевантно , додека стб без глобална корпоративна гаранција од мајката не дава кредит исто направија и кај макстил, дуферко потпиша жирант па после мак стил доби.

Член од
5 јуни 2017
Мислења
126
Поени од реакции
90
Не знам дали ќе испадне мала работа или голема, ама ми мириса на голема.
Според линкот што го ископав од подолу, пред 5 години двете банки му дале на Фени по 30 мил Еур кредит СЕКОЈА.... Е сега наградно прашање е колку од тоа во изминативе години е вратено а колку е останатиот долг ...
https://www.mkd.mk/38500/makedonija/feni-industri-zalozi-imot-kredit-stopanska-banka

Член од
5 април 2012
Мислења
8.151
Поени од реакции
8.946
Фени беше причината за падот во петокот?

Чудна е таква реакција бидејќи за така голема вест не верувам дека големите инвеститори ќе чекаат репортажи од медиумите.

Член од
10 мај 2009
Мислења
827
Поени од реакции
541
Не знам дали ќе испадне мала работа или голема, ама ми мириса на голема.
Според линкот што го ископав од подолу, пред 5 години двете банки му дале на Фени по 30 мил Еур кредит СЕКОЈА.... Е сега наградно прашање е колку од тоа во изминативе години е вратено а колку е останатиот долг ...
https://www.mkd.mk/38500/makedonija/feni-industri-zalozi-imot-kredit-stopanska-banka

ако стопанска земала во залог тековни средства тогаш кредитот бил краткорочен или за обртни средстба тоа било во 2012 интересно е да видиме денес колку е изложеноста, ако може некој да најде ревидирани на фени ке излезе бројката.

Член од
5 април 2012
Мислења
8.151
Поени од реакции
8.946
Сериозно и после се што се случува со КМБ веќе подолг период вие ја сместувате во иста група СТБ, или пак НЛБ

Член од
5 април 2012
Мислења
8.151
Поени од реакции
8.946
Нешто грешка разбрав, нели има забрана за тргување кај Топлификација а сега гледам пак има трансакции.

Kajgana Shop

На врв Bottom