Рамна Земја?

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.513
Кеплер,

кога е упитање затуцаноста, прва асоцијација ми е ликот зад твојот псевдоним...
Мики, во блиска иднина ќе биде прифатена нова единица во SI системот, единица за глупавост MIKI1, поради критично големата вредност на 1MIKI1 повеќе користени ќе бидат помалите единици милиMIKI1, микроMIKI1, наноMIKI1...

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Мики, во блиска иднина ќе биде прифатена нова единица во SI системот, единица за глупавост MIKI1, поради критично големата вредност на 1MIKI1 повеќе користени ќе бидат помалите единици милиMIKI1, микроMIKI1, наноMIKI1...
Кеплер, еве неколку „пофални„ зборој од мене до тебе, разбираш...

Наиме, професионални пилоти, кои управуваат со комерцијални летови, што значи летови на височина од цца 10км на Земјата, не забележуваат закривување!

Сателити, кои орбитираат на пар десетици или стотици километри над Земјата, не можат од „еден поглед„ да ја опфатат Земјата и тој „поглед„ да увидиме дека Земјава е топчеста, туку сателитите, движејќи се, прават серии од фотографии со чие склопување, гледаме „склопена„ топчеста Земја!

И пази сега!....

Ниту пилотите, ниту сателитите не гледаат Земјино закривување, и токму ти, седејќи пред мониторот или во најдобар случај, од твои пар патувања со комерцијален лет на височина од 10км, ја виде закривеноста од Земјава!...

А бе алал да ти е!....:pos:

Поинаку кажано, колку „линии„ напрај денеска?

Lester Freamon

Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.513

Наиме, професионални пилоти, кои управуваат со комерцијални летови, што значи летови на височина од цца 10км на Земјата, не забележуваат закривување!

Сателити, кои орбитираат на пар десетици или стотици километри над Земјата, не можат од „еден поглед„ да ја опфатат Земјата и тој „поглед„ да увидиме дека Земјава е топчеста, туку сателитите, движејќи се, прават серии од фотографии со чие склопување, гледаме „склопена„ топчеста Земја!

И пази сега!....

Ниту пилотите, ниту сателитите не гледаат Земјино закривување, и токму ти, седејќи пред мониторот или во најдобар случај, од твои пар патувања со комерцијален лет на височина од 10км, ја виде закривеноста од Земјава!...

А бе алал да ти е!....:pos:

Поинаку кажано, колку „линии„ напрај денеска?
Мики, ако имаш три чисти јас ќе си го ставам на трупче.
Дури и професионални снајперисти воведуват корекција при пукање на долги растојанија заради закривеноста на земјата, а да не разговараме за тоа што гледаат пилоти или пак тие што се во делот на мајкровејв технологијата, визури на далечни растојанија при формирање на тригонометриски мрежи од 1 и 2 ред или пак калкулација на ефемеридите на сателитите, начин на лансирање за да досигнат прва вселенска брзина и тн.
Али џабе ти објаснувам, твоето познавање во делот на овие теми се рамни на нула или можеби во минус, немаш толку капацитет на мозокот за да ги свариш, оди мавни еден џоинт во вц и читни некој лист од библијата, посмеј се како твојот опасен госпо праел чудесии, восхитувај му се троа и така се до крајот на мизерниот живот.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Дури и професионални снајперисти воведуват корекција при пукање на долги растојанија заради закривеноста на земјата, а да не разговараме за тоа што гледаат пилоти или пак тие што се во делот на мајкровејв технологијата, визури на далечни растојанија при формирање на тригонометриски мрежи од 1 и 2 ред или пак калкулација на ефемеридите на сателитите, начин на лансирање за да досигнат прва вселенска брзина и тн.
Али џабе ти објаснувам, твоето познавање во делот на овие теми се рамни на нула или можеби во минус, немаш толку капацитет на мозокот за да ги свариш, оди мавни еден џоинт во вц и читни некој лист од библијата, посмеј се како твојот опасен госпо праел чудесии, восхитувај му се троа и така се до крајот на мизерниот живот.
Кеплер,

стај си го кај сакаш, а можеш и у анусот.

Добра ти ноќ.

redfogv

Царица
Член од
10 мај 2017
Мислења
2.269
Поени од реакции
2.025
Vidi,nemoj da ne navreduvash nas vernicite vo Gospod.Nashe pravo e da veruvame deka toj postoi i deka toj ja sozdal Zemjata i se drugo vo vselenata. A,za toa deka nekoi premnogu zabeguvaat so taa besmislenata teza za ramna Zemja,si vo pravo.Na ni edna visina,ne moze da se zabelezi tipicno zakrivuvanje,osobeno ne so golo oko.Covekovite oci se mokjni,no ne premokjni.Satelitite ne mozat so eden pogled da ja opfatat celata planeta bidejki ne se tolku golemi.NASA ne veli deka Zemjata e topka,tuku deka ima forma na elipsoid,shto ne e bash isto so topka.Clenovive na forumov treba da fatat da prolistaat nekoi naucni knigi po istorija,geografija i fizika,vo koi ubavo si pishuva ushte od koi stari vreminja lugjeto sfatile deka planetava ne e ramna i dale dokazi za toa vo periodi koga ne postoele deneshnite sovremeni instrumenti,pa vo Sredniot Vek nekoi lugje se pobrkale i pocnale da tresat gluposti za formata na Zemjata,no se nashle pametni lugje koi razbrale deka ima poinakva forma od toa shto go tvrdele pobrkanite. :icon_lol: I pametnite dale dokazi za toa,no gi ubile. Deneska ima iljadnici dokazi deka Zemjata e elipsoid.Samo nekoi licnosti treba da ja ostavat tvrdoglavosta na strana i da citaat. :)

Lester Freamon

Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.513
Vidi,nemoj da ne navreduvash nas vernicite vo Gospod.Nashe pravo e da veruvame deka toj postoi i deka toj ja sozdal Zemjata i se drugo vo vselenata. A,za toa deka nekoi premnogu zabeguvaat so taa besmislenata teza za ramna Zemja,si vo pravo.Na ni edna visina,ne moze da se zabelezi tipicno zakrivuvanje,osobeno ne so golo oko.Covekovite oci se mokjni,no ne premokjni.Satelitite ne mozat so eden pogled da ja opfatat celata planeta bidejki ne se tolku golemi.NASA ne veli deka Zemjata e topka,tuku deka ima forma na elipsoid,shto ne e bash isto so topka.Clenovive na forumov treba da fatat da prolistaat nekoi naucni knigi po istorija,geografija i fizika,vo koi ubavo si pishuva ushte od koi stari vreminja lugjeto sfatile deka planetava ne e ramna i dale dokazi za toa vo periodi koga ne postoele deneshnite sovremeni instrumenti,pa vo Sredniot Vek nekoi lugje se pobrkale i pocnale da tresat gluposti za formata na Zemjata,no se nashle pametni lugje koi razbrale deka ima poinakva forma od toa shto go tvrdele pobrkanite. :icon_lol: I pametnite dale dokazi za toa,no gi ubile. Deneska ima iljadnici dokazi deka Zemjata e elipsoid.Samo nekoi licnosti treba da ja ostavat tvrdoglavosta na strana i da citaat. :)
Вербата во креатор не ја оспорувам на никој, но вербата во креатор како што е опишан во религиите нема никаква врска, ниту периоди на создавањето се поклопуваат, ниту било што друо држи работа.
Можеби не создал некој посовршен од нас, можеби сме проект на некое вонземјанче за на школо и тн
Земјата нема идеална форма на елипсоид, имаш мисии на сателити кои ги одредуваат геопотенцијалите на земјата, а со тоа и се формира нејзиниот лик.
http://www.esa.int/Our_Activities/Observing_the_Earth/GOCE
https://earth.esa.int/documents/10174/85857/2014-GOCE-Flight-Control-Team.pdf
Инаку формата се нарекува Геоид, а еве ти како изгледа
https://media.giphy.com/media/xzRAvJPmxCM7K/giphy.gif

Најблиската апроксимација е на елипсоид и во одредени случаи сфера за полесна математика, па затоа се земаат и различни хоризонтални и вертикални датуми на сите држави и тн.

D

dARK_ElementaL

Гостин
Американците "потрошија" 200 милијарди долари само за да се "качат" на Месечината и да не се вратат никогаш повеќе. Сето тоа беше лага за перење пари. Соработуваа со Русите за да не ги кажат истиве дека не се качиле на Месечината за пари.
Русија заедно со Америка го чува големиот леден ѕид на земјата и двете се заедно во заверата и го лажат народот дека земјата е топка!

Доказ дека Земјата е рамна:
Логото на ООН и картата на рамна земја:

Прво извини шо го цитирам постов од пред неколку дена.

Второ не гледам како сликите се доказ за рамна Земја кога јасно се гледа дека е прикажана само северната полутопка. Погледни ги Австралија и Јужна Америка. Прикажани се како се гледаат одозгора т.е. малку подисправени и наместо легнати

Sent from my SM-G318H using Tapatalk

D

dARK_ElementaL

Гостин
Имам јас една идеја. Зошто не можеме да се спогодиме каква форма има земјата. Предлагам сите овде што се расправаме. Наместо да збориме на форумов, да се организираме едно 10тина души(5 геоцентрични и 5 хелиоцентрични) и сите заедно да се пријавиме за некаква мисија во вселената. Па кога ќе излеземе од планетава најдобро ќе дознаеме каква форма е.

Sent from my SM-G318H using Tapatalk

redfogv

Царица
Член од
10 мај 2017
Мислења
2.269
Поени од реакции
2.025
Вербата во креатор не ја оспорувам на никој, но вербата во креатор како што е опишан во религиите нема никаква врска, ниту периоди на создавањето се поклопуваат, ниту било што друо држи работа.
Можеби не создал некој посовршен од нас, можеби сме проект на некое вонземјанче за на школо и тн
Земјата нема идеална форма на елипсоид, имаш мисии на сателити кои ги одредуваат геопотенцијалите на земјата, а со тоа и се формира нејзиниот лик.
http://www.esa.int/Our_Activities/Observing_the_Earth/GOCE
https://earth.esa.int/documents/10174/85857/2014-GOCE-Flight-Control-Team.pdf
Инаку формата се нарекува Геоид, а еве ти како изгледа
https://media.giphy.com/media/xzRAvJPmxCM7K/giphy.gif

Најблиската апроксимација е на елипсоид и во одредени случаи сфера за полесна математика, па затоа се земаат и различни хоризонтални и вертикални датуми на сите држави и тн.
Znam deka e Geoid,no ne mozev na shiroko da pishuvam.Koj go interesira povekje,moze sam da si istrazi,samo treba da proveri informacii od legitimni izvori,a ne od nekoi budali. :) Inaku,fala za linkovite,bash kje poglednam. :cool:

SuBZerO

Бигус Дикус
Член од
26 јануари 2007
Мислења
3.862
Поени од реакции
4.812

И пази сега!....

Jooj micko pa ti upotrebujes nauka u diskusija istata onaa sto ja sporis u drugana tema! Grev prais micko!

И пази сега!....

10 km visocina bi trebalo da se dovolni za da se vidi no covekovo oko nema tolkavo siroko vidno pole da go vidi zakrivuvanjeto (popraveno) ti treba kamera so siroko vidno pole . Nego imas podbar primer brodovite sto iscezvnuvaat od morskiot vidik! Ako zemjata e ramna bi trebalo da se vo vidik celo vreme!

Последно уредено:

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Jooj micko pa ti upotrebujes nauka u diskusija istata onaa sto ja sporis u drugana tema! 10 km visocnia bi trebalo da se dovolni za da se vidi no covekovo oko nema tolkavo siroko vidno pole da go vidi zakrivuvanjeto. Nego imas podbar primer brodovite sto iscezvnuvaat od morskiot vidik! Ako zemjata e ramna bi trebalo da se vo vidik celo vreme!
Sub,

фразата „..би требало...„ сама по себе „пуца„ од научност...:pos:

Туку, дај ти троа сурфни на „Ју туб„ и ќе најш миљон видео-записи од пилотски кабини од комерцијални летови и со своето вредно око ќе видиш дека на хоризонтот не е видливо никако закривување.

Ај обиди се и пренеси ми ш‘о си водел.

Lester Freamon

Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.513
Sub,

Туку, дај ти троа сурфни на „Ју туб„ и ќе најш миљон видео-записи од пилотски кабини од комерцијални летови и со своето вредно око ќе видиш дека на хоризонтот не е видливо никако закривување.

Кажи ми ти госпо дали го виделе, ете тие се со чиста душа и свест и гледаат дека е рамна, го виделе дедо госпо низ облаците или повисоко е тој?

SuBZerO

Бигус Дикус
Член од
26 јануари 2007
Мислења
3.862
Поени од реакции
4.812
Sub,

Moja greska zaboraviv da stavam deka ti treba kamera so siroko vidno pole (60 stepeni min) za da se vidi zakrivuvanjeto (ete popraveno). Nego so prajme so brodcinjata?

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Moja greska zaboraviv da stavam deka ti treba kamera so siroko vidno pole (60 stepeni min) za da se vidi zakrivuvanjeto (ete popraveno). Nego so prajme so brodcinjata?
Sub,

што рече, што си видел на наведените „клипови„ на „Ју туб„? Или пак „фаќаш магла„ со пренасочување на темава кон бротчињата? И за нив има објаснување, ама треба прво да видиш...[DOUBLEPOST=1504887393][/DOUBLEPOST]
Кажи ми ти госпо дали го виделе, ете тие се со чиста душа и свест и гледаат дека е рамна, го виделе дедо госпо низ облаците или повисоко е тој?
Кеплер,

ова прашање веќе не е „погрешно„, туку преоѓа во „моронско-дебилно„. На такви прашања, не да‘ам одговор.

Kajgana Shop

На врв Bottom