VOLK2234
еврофоб и хомоскептик
- Член од
- 16 септември 2008
- Мислења
- 5.517
- Поени од реакции
- 4.387
Hungary announces aid payments for white people affected by Hurricane Harvey
Прочитајте ја цела вест.
Прочитајте ја цела вест.
Kao многу долга беше?Прочитајте ја цела вест.
Не ме интересира мене кој прв бил тука, ама ми пречи што вие не ги прифаќате албанците како дел од историјата на оваа земја. Игноранција.[DOUBLEPOST=1504824472][/DOUBLEPOST]Она кога и едните и другите два фенинга немаат у џеб али битно било кој дошол прв на територија од која сите сакаат да избегаат.
Кои турски аркиви? Дебанкирани се дечко, одамна, не ги повторувајте ги истите работи.Секогаш биле тука? турските архиви го велат спротивното.
И што е Албанец? Кај вас има толку многу варијација во изгледот, 30% од Албанците имаат Словенско потекло, сега што е најново некои Цигани се сметаат дека се Албанци,
да ги тргнеме Тоските и Гегите на страна, само кај Гегите имаш толку многу варијација, измешаност што не можеш да ги ставиш во еден народ.
Тоските културолошки и физички повеќе ми изгледаат како Македонци отколку албанци.
Немој жив ти се, ова е премногу и за мене.[DOUBLEPOST=1504824957][/DOUBLEPOST]Taка е вие Албанците сте исто како и Нативните Американци (Индијанците) староседелци арно ама на Балканот како беше во 7ми век од новата ера дошле Словените од зад Карпатите и ви ја завзеле вашата Илирска територија и ве потиснале кон запад односно кон Јадранот ... истото на Индијанците им го направија Европските окупатори Англичани, Французи, Шпанци, Португалци, Италијани, Холанѓани и.т.н.
Значи вие Албанците и Индијанските племиња сте потполно исти, едно те исто ... арно ама во САД денеска има преостанато едвај 2-3 милиони Индијанци на вкупна популација на САД од 320 милиони жители, а вие овдека на Балканот сте нешто бајаги бројни ... ако некој народ бил толку мачен, дерен, убиван, бркан, етнички чистен тој народ ќе изчезне, ќе го снема, а кај вас Албанците е сосема спротивното вие со децении и со векови наназад раснете во бројки и демографски како и географски се ширите према исток !
Ама е теорија која уште важи и е општо прифатена. Кога ќе има нова цитирај ме.Илирското потекло на Албанците е само недокажана теорија. Истото го твдат скоро сите народи од источниот брег на Јадранот, а меѓусебно генетски се сосема различни.
Повеќе од век траеше преселбата на словените, многу бавно бегале.Општо прифатената теорија е дека Словенските народи на Балканот, и во Европа воопшто, се дојдени во истиот голем миграционен процес со Германските народи, исто така „примитивци и пагани“ и а воедно и претците на вашите денешни господари.
Муабетот ми е дека не ги носела Византија, туку сите заедно бегале пред Атила.
Спаѓа во групата на индоевропски јазици, според позајмените грчи, латински, словенски, турски зборви кажува доволно за локацијата.Многу поголема мистерија е потеклото на Шќиптарите, односно Албанскиот народ. Албанскиот јазик, односно Shqip, е „изолиран јазик“ или language isolate. Што значи дека нема никаква генеолошка (или т.н. генетичка) поврзаност со ниеден друг јазик, барем не во регионот.
Добро е преведено.English, Albanian
say (eng.), them (alb.)
my (eng.), im, ime (alb.)
we (eng.), ne (alb.)
than (eng.), se (alb.)
meat (eng.), ushqim (alb.) (q no pronounciation in English, as soft ch)
fat (eng.), dhjam (alb.)
father (eng.), baba (alb
thread (eng.), fill (alb.) (ll pronounced as english l)
elephant (eng.), fil (alb.) (l no pronounciation in English, as ly)
black (eng.), e zezë (alb.) (ë pronounced as english ә, the: δә)
do (eng.), a (alb.)
rotate (eng.), qarkulloj (alb.)
boast (eng.), mburrje (alb.)
want (eng.), dua (alb.)
carry (eng.), mbaj (alb.)
eat (eng.), ushqehem (alb.)
fly (eng.), fluturoj (alb.)
health (eng.), shëndet (alb.)
Oстави ја историјата ако вие денес се однесувавте човечки кон нас секој ќе ве прифаќаше ама вака како сакаш некој да те прифаќа кога не му ги почитуваш ни химната ни знамето му ги бодете децата на улица и по автобуси.А и не знам кој кур сакате да ве прифатиме кога секако сакате да живееве во чисти населби и градови пример ви е западна гледате на секој начин да ги избркате македонците од таму.Не ме интересира мене кој прв бил тука, ама ми пречи што вие не ги прифаќате албанците како дел од историјата на оваа земја. Игноранција.[DOUBLEPOST=1504824472][/DOUBLEPOST]
Кои турски аркиви? Дебанкирани се дечко, одамна, не ги повторувајте ги истите работи.
Од каде овој процент го вади сега? Игенеа ли?
И што има врска ако ром сака да се идентификува како албанец, ние не треба да го прифаќаме?
Ајде сега експертите антрополози, недостасува некој да спомне дека во битпазар видел албанци со фаци на арапи.[DOUBLEPOST=1504824512][/DOUBLEPOST]
Немој жив ти се, ова е премногу и за мене.
Па веројатно не, не знам...И што има врска ако ром сака да се идентификува како албанец, ние не треба да го прифаќаме?
Oxytocin-enforced norm compliance reduces xenophobic outgroup rejection In the midst of rapid globalization, the peaceful coexistence of cultures requires a deeper understanding of the forces that compel prosocial behavior and thwart xenophobia. Yet, the conditions promoting such outgroup-directed altruism have not been determined. Here we report the results of a double-blind, placebo-controlled experiment showing that enhanced activity of the oxytocin system paired with charitable social cues can help counter the effects of xenophobia by fostering altruism toward refugees. These findings suggest that the combination of oxytocin and peer-derived altruistic norms reduces outgroup rejection even in the most selfish and xenophobic individuals, and thereby would be expected to increase the ease by which people adapt to rapidly changing social ecosystems.
Abstract
Never before have individuals had to adapt to social environments defined by such magnitudes of ethnic diversity and cultural differentiation. However, neurobiological evidence informing about strategies to reduce xenophobic sentiment and foster altruistic cooperation with outsiders is scarce. In a series of experiments settled in the context of the current refugee crisis, we tested the propensity of 183 Caucasian participants to make donations to people in need, half of whom were refugees (outgroup) and half of whom were natives (ingroup). Participants scoring low on xenophobic attitudes exhibited an altruistic preference for the outgroup, which further increased after nasal delivery of the neuropeptide oxytocin. In contrast, participants with higher levels of xenophobia generally failed to exhibit enhanced altruism toward the outgroup. This tendency was only countered by pairing oxytocin with peer-derived altruistic norms, resulting in a 74% increase in refugee-directed donations. Collectively, these findings reveal the underlying sociobiological conditions associated with outgroup-directed altruism by showing that charitable social cues co-occurring with enhanced activity of the oxytocin system reduce the effects of xenophobia by facilitating prosocial behavior toward refugees.
Scheele D1, Feinstein JS2,3, Gerhardt H4, Strang S5, Maier W6,7, Hurlemann R8,6.Само Ксенофил може да обвини некого за Ксенофобија
Ескимски?Kaко ти звучат имињата на авторите?
Каде го имаш прочитано ова? Баш ме интересира да видам со свои очиАлбанците имаат исто толку право да тврдат чисто илирско наследство, колку и погоренаведените (сакам да кажам дека никој нема такво право). По истата логика ние Македонците, сме истиот народ со старите Македонци.
Всушност кога се населувале другите народи на Балканот, се мешале со Илирите, старите Македонци, и другите антички народи. Интересно е дека според одредени генетски испитувања, токму Босанците имаат најмногу генетска поврзаност со Илирите. Најмногу генетска поврзаност со старите Македонци има кај денешните Македонци, најмалку кај Грците (дури и Албанците имаат повеќе крв од старите Македонци, отколку Грците). Испитувањата се правени врз основа на споредување на генетски материјал од денешни луѓе од Балканот, и генетски материјал добиен од гробници кои се потврдено историско наследство од старите Македонци.
Исто така интересно е дека оваа генетска сличност со античките Балкански народи, секогаш е многу поизразена во високите планински предели. Ова е заради влијанието (генетско и секакво) на Латините (Римјаните) во низинските краеви, и заради тоа што низинскот население секогаш е прво достапно за мешање со доселениците (или освојувачите).
Несомнено. Но извесно е дека се работи за хибрид од индоевропски и друг основен јазик, кој не е индоевропски јазик. Наводно многу зборови, барем повеќе од половина, не се слични со ниеден индоевропски јазик.Спаѓа во групата на индоевропски јазици, според позајмените грчи, латински, словенски, турски зборви кажува доволно за локацијата.
OK. Aj сега да вметнеме еден не-индоевропски јазик, туку афроазијатски јазик, и да ги споредиме истите зборови.Добро е преведено.
Ги немам линковите а ме мрзи да пребарувам сега, не сум дома и нема да бидам цел месец. Испитувањата се од швајцарска Игенеа (балканскиот дел од анализите), можеш да ги гуглаш ако сакаш.Каде го имаш прочитано ова? Баш ме интересира да видам со свои очи
Несомнено само тотален непознавач на лингвистиката може да направи ваква грешна дедукција.Несомнено. Но извесно е дека се работи за хибрид од индоевропски и друг основен јазик, кој не е индоевропски јазик. Наводно многу зборови, барем повеќе од половина, не се слични со ниеден индоевропски јазик.
И не се секирај дека ќе ја вадам „кафкаската теорија“ - повеќе од очигледно е дека тамошната античка Албанија нема врска со балканскиот народ за кој само странци го употребуваат ексонимот „Албанци“.
Прво дај докази дека тие берберски зборови имаат исто значење како албанскиот и англискиот.OK. Aj сега да вметнеме еден не-индоевропски јазик, туку афроазијатски јазик, и да ги споредиме истите зборови.
Следните зборови се од главните дијалекти на Берберскиот јазик:
Меат значи месо, значи mishmeat (eng.), aksum (berb.), ushqim (alb.) (q no pronounciation in English, as soft ch)
Qarkulloj не значи ротате, и е латинска позајмица од аркrotate (eng.), kәrukәr (berb.), qarkulloj (alb.)
Пак латинска позајмица.want (eng.), durhәn (berb.), dua (alb.)
И shendet e латинска позајмица.health (eng.), sehet (berb.), shëndet (alb.)
Игенеа нема врска со тие испитувања, од Сител само името го зеле све друго измислиле, не се резили, ова е премногу и за тебе.Ги немам линковите а ме мрзи да пребарувам сега, не сум дома и нема да бидам цел месец. Испитувањата се од швајцарска Игенеа (балканскиот дел од анализите), можеш да ги гуглаш ако сакаш.
Антрополошката дефиниција сигурно не е.Па веројатно не, не знам...
Тогаш што е дефиниција за Албанец? Оној што збори Албански?
Не значи дека ако не ја почитувам државата и симболите не ги почитувам македонците.Oстави ја историјата ако вие денес се однесувавте човечки кон нас секој ќе ве прифаќаше ама вака како сакаш некој да те прифаќа кога не му ги почитуваш ни химната ни знамето му ги бодете децата на улица и по автобуси.А и не знам кој кур сакате да ве прифатиме кога секако сакате да живееве во чисти населби и градови пример ви е западна гледате на секој начин да ги избркате македонците од таму.
Македонија е земја окупирана од малцинствата. Уште малцинствата (искористени и подбуцнати од квази либерали и левичари), се дрзнуваат да кажуваат дека Македонците се фашисти, (а според едно малцинство и окупатори). Пред неколку дена имаше на еден сајт пишување за колење курбан во Шутка, и во коментарите имаше пишувања од луѓе кои не ги разбираат премногу обичаите на муслиманите туку збореа за животните зашто така се убиваат, немаше ништо навредливо. Како одговор на тоа Ромите кои коментираа беа полни со омраза и вреѓање кон Македонците и христијаните, а кон умилкување кон Албанците и кон подршка на исламските радикали. А забораваат дека поради Македонците имаат општина која е раководена од Роми, и Македонија единствена земја која има обезбедено права и слободи да се осеќаат како луѓе, за разлика од земјите во Европа каде европјаните (каде има голема ромска популација), ги понижуваат поради нивната култура и поради голем број на Роми инволвирани во кражби и други криминални активности (Ју тјуб е преполн со видеа). Ама пак ќе кажам дека ова им е малку на Македонците, бидејќи поради преголемата наивност и неслога само патат.Според правата на малцинствата Македонија е далеку понапред од сите соседи.За жал тоа испадна како наша најголема слабост ,а не како наша предност!
Абе се им дадовме а вака ни враќаат.Ш и п т а р и т е и да ги немаше со циганите ќе си имавме проблеми.Во градови кај шо нема љочки циганите царуваат благодарение на сегашнава опозиција.Македонија е земја окупирана од малцинствата. Уште малцинствата (искористени и подбуцнати од квази либерали и левичари), се дрзнуваат да кажуваат дека Македонците се фашисти, (а според едно малцинство и окупатори). Пред неколку дена имаше на еден сајт пишување за колење курбан во Шутка, и во коментарите имаше пишувања од луѓе кои не ги разбираат премногу обичаите на муслиманите туку збореа за животните зашто така се убиваат, немаше ништо навредливо. Како одговор на тоа Ромите кои коментираа беа полни со омраза и вреѓање кон Македонците и христијаните, а кон умилкување кон Албанците и кон подршка на исламските радикали. А забораваат дека поради Македонците имаат општина која е раководена од Роми, и Македонија единствена земја која има обезбедено права и слободи да се осеќаат како луѓе, за разлика од земјите во Европа каде европјаните (каде има голема ромска популација), ги понижуваат поради нивната култура и поради голем број на Роми инволвирани во кражби и други криминални активности (Ју тјуб е преполн со видеа). Ама пак ќе кажам дека ова им е малку на Македонците, бидејќи поради преголемата наивност и неслога само патат.