Мултикултурализмот, и неговата злоупотреба

Член од
25 март 2012
Мислења
8.600
Поени од реакции
5.219
^^
Многу приказни @puno ама малку суштина.
Tуку кажи како вие самите себе си, меѓусебно се нарекувате? Албанци, или Шќиптари?

Која е потребата од разни приказни, и што воопшто има навредливо во едно лично име со кое еден народ се нарекува самиот себе си?

После ти за нас Македонците кењаш дека сме „биле пички“, а тука се срамиш од името на сопствениот народ.

За сите радознали, Шќиптар е ендоним а Албанец е ексоним. Двете имиња се етноними, и се сосема валидни за употреба било каде и било кога. Никако не се навреди, освен за повремени потреби на јадење бурек.

Извор:
https://en.wikipedia.org/wiki/Shqiptar
Зошто тогаш не протестрираш пред бихачка да сменат име од Македонија во Славија? за побрзо да се зачлениме кај немуслиманската Европа.
Да не треба да ставам линк од википедија да личам малце дека знам што зборам...

Член од
28 март 2006
Мислења
17.784
Поени од реакции
12.255
^^
Колку е убаво да си глуп, а @Lurtz ? :coffee:[DOUBLEPOST=1504544162][/DOUBLEPOST]BTW, ај
не знам. ти си знаеш колку е убаво што си глуп само не знам зашто се фалиш. А мигрантите до каде се? Што бидна со становите, ќе ви ги градат во каурскиот дел?

Последно уредено:

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.950
Поени од реакции
34.304
Зошто тогаш не протестрираш пред бихачка да сменат име од Македонија во Славија? за побрзо да се зачлениме кај немуслиманската Европа.
Да не треба да ставам линк од википедија да личам малце дека знам што зборам...
Не мора линкови, доволно е да има некаква смисла тоа што го пишуваш.
Твоево пишание се неповрзани глупости, колку да вратиш нешто, пошто се чуствуваш предизвикан или навреден... Иако јас, и повеќето овде, навистина не разбираме зошто.
Затоа и се праша прашањето овде, едно обично и отворено прашање кое не би требало да биде проблем искрено да се одговори. Посебно затоа што анонимно комуницираш, и не гледам зошто не би можел да бидеш искрен... Освен ако тоа не ти е во природа на карактерот?

Да појаснам (не дека не разбираш, ама ајде): Словен е секундарна индентификација на Македонците. Словен е припадност во поголема група народи, не е примарна идентификација.

Шќиптар (или по Македонски малку изменето, Шиптаp) е ваш примарен етноним со кој самите себе се нарекувате и идентифицирате, и Гегите и Тоските заедно. И секаде, и на Балканот и во Италија.
Како што објаснив: Шќиптар е ендоним а Албанец е ексоним. Двете имиња се етноними, и се сосема валидни за употреба било каде и било кога. Никако не се навреди, освен за повремени потреби на јадење бурек.

Ама ако баба лаже, еве тефтерот што вели:
https://youtu.be/L-GxHgLhDsg?t=135
Али Ахмети во моментов што го линкам на двапати јасно кажува Шиптаp. Ебаго, во самиот наслов на видеото пишува Шиптаp... И сега ќе се убедуваме дека Али не кажува Шиптаp, а на видеото не пишува Шиптаp?

Член од
25 март 2012
Мислења
8.600
Поени од реакции
5.219
Не мора линкови, доволно е да има некаква смисла тоа што го пишуваш.
Твоево пишание се неповрзани глупости, колку да вратиш нешто, пошто се чуствуваш предизвикан или навреден... Иако јас, и повеќето овде, навистина не разбираме зошто.
Затоа и се праша прашањето овде, едно обично и отворено прашање кое не би требало да биде проблем искрено да се одговори. Посебно затоа што анонимно комуницираш, и не гледам зошто не би можел да бидеш искрен... Освен ако тоа не ти е во природа на карактерот?

Да појаснам (не дека не разбираш, ама ајде): Словен е секундарна индентификација на Македонците. Словен е припадност во поголема група народи, не е примарна идентификација.

Шќиптар (или по Македонски малку изменето, Шиптаp) е ваш примарен етноним со кој самите себе се нарекувате и идентифицирате, и Гегите и Тоските заедно. И секаде, и на Балканот и во Италија.
Како што објаснив: Шќиптар е ендоним а Албанец е ексоним. Двете имиња се етноними, и се сосема валидни за употреба било каде и било кога. Никако не се навреди, освен за повремени потреби на јадење бурек.

Ама ако баба лаже, еве тефтерот што вели:
https://youtu.be/L-GxHgLhDsg?t=135
Али Ахмети во моментов што го линкам на двапати јасно кажува Шиптаp. Ебаго, во самиот наслов на видеото пишува Шиптаp... И сега ќе се убедуваме дека Али не кажува Шиптаp, а на видеото не пишува Шиптаp?
Можеби навистина си глуп како што викаат, највероватно и научно може да се докаже, но не би требало да се навредуваш, пошто и самиот си знаеш дека си глуп.

Никој не негира дека меѓусебе си се викаме Shqipëtar , јас само појаснив зошто србите (па после вие ) не викате така. Затоа е навредливо.
Разбираш сега?
Зошто би требало вие да се навредувате ако Грците ве викаат славјани?

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.950
Поени од реакции
34.304
Никој не негира дека меѓусебе си се викаме Shqipëtar , јас само појаснив зошто србите (па после вие ) не викате така. Затоа е навредливо.
Разбираш сега?
Не бе, не разбирам. Ако вие самите себе се нарекувате Шиптаpи (фонетски така се изговара, или треба да има меко „ќ“?), тогаш како побогу може да биде навреда некој друг да ве нарекува со истото име?

Зошто би требало вие да се навредувате ако Грците ве викаат славјани?
Јас не се навредувам ако некој ме вика Словен, само укажувам дека јас прво сум Македонец, а потоа Словен (како и стотици милиони други Словени, кои прво се идентифицираат по народот на кој му припаѓаат, а дури потоа доаѓа следното ниво и групата на народи).

Можеби навистина си глуп како што викаат...
Можеби... А можеби и ти кога немаш што да кажеш, па почнуваш да навредуваш. Како тоа да ќе смени нешто во фактот дека немаш што да кажеш. ;)

Член од
25 март 2012
Мислења
8.600
Поени од реакции
5.219
Не бе, не разбирам. Ако вие самите себе се нарекувате Шиптаp (фонетски така се изговара, или треба да има меко „ќ“?), тогаш како може да биде навреда некој друг да ве нарекува со истото име?
Нема врска граматиката овде, причината е проблемот. Многу убаво го објаснив контекстот, искрено не сум заинтересиран да играм расипан телефон.
Јас не се навредувам ако некој ме вика Словен, само укажувам дека јас прво сум Македонец, а потоа Словен (како и стотици милиони други Словени, кои прво се идентифицираат по народот на кој му припаѓаат, а дури потоа доаѓа следното ниво и групата на народи).
Give me a break.
Не словен, гркинот славјанин ќе те вика за да те навредува, ти во себе повторувај си дека си прво македонец, па потоа словен како и стотици други словени па така натаму.... но нема со глас да го кажеш ова, пошто нема да смееш.
Можеби... А можеби и ти кога немаш што да кажеш, па почнуваш да навредуваш. Како тоа да ќе смени нешто во фактот дека немаш што да кажеш. ;)
I thought i made a point there, i didnt meant to insult you, oh the irony...

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.950
Поени од реакции
34.304
Нема врска граматиката овде, причината е проблемот. Многу убаво го објаснив контекстот, искрено не сум заинтересиран да играм расипан телефон.
^^
Каква граматика сега мешаш?

Работава излегува... Ти се викаш Пуно. Мајка ти те вика Пуно. Татко ти те вика Пуно. Браќата и сестрите, и соседите, и колегите, и другарите, и фацата од бутката oд каде купуваш мастики и хартија за виткање цигари... Сите тие те викаат Пуно, и се е во ред во универзумот.

Ама јас ако те викам Пуно, e тогаш тоа е навреда?!? :eek:

D

deli

Гостин
Историски србите па и бугарите албанците ги викаа арбанаси.
Поимот шипптари почна да се употреби после балканските војни кога почна етничкото чистење на балканот.
За албанците во Албанија го преземаа интернационалното именување, значи албанци, а за албанците од Косово и Македонија мораа да измислат нешто ново со што не би признаеле дека има воопшто албанци тука и аспирациите на Албанија да направи држава со територии кај живеат албанци да ослабнее. Намерата беше Гегите да се оцрнат што повеќе, затоа што тие живеат на северот и прават пречка за да Србија излезе на јадранско море. Затоа и целата литература и нивна и ваша е полна со приказни за клетите геги.
Затоа албанците геги ги викаа Албанци, а тоските кои воедно беа православни и неправеа баш проблеми за нивните аспирации ги викаа албанци, затоа и воглавно и вие имате добро мислење за нив, не сте биле браинваширани за нив.
Поентата била да се убедат големите сили дека овие албанци што живеат тука всушност не се албанци туку се турци или нешто дојдено од друго место и не заслужуваат своја држава. Па и барањето на Србија(Русија) кај Лондонскиот конгрес било државата Албанија да биде на пола територија што е денес, значи само југот, а северот да се дел на СКС или што било тогаш.
Поентата била да се смени идентитетот на албанците конкретно на гегите, мислам дека процесов ми личи на познато.
Оние кои имаат кредибилитет за називи/лингвистика ономастичарите најкредибилна теорија им е дека називот шиптаp е дериват од зборот 'орел' shqiponjë/shqipe,втора теорија е дека називот е дериват од зборот shhqiptoj и трета теорија е од зборот скупи/шкупи/shkuptar односно жител на Скопје.
Од овие теории нема ни една навредлива конотација со која шиптаpите би требало да бидат навредени,ниту пак е наметнат називот од некоја трета страна или друг јазик со некакво лошо значење.
Називот е дериват од шиптаpски јазик и во македонскиот сленг е превземен како таков од албанскиот/шиптаpскиот.
Според ова самиот назив произлегува од шиптаpите а не од некој друг народ затоа и реално оправдување нема зашто е навредлив називот шиптаp/шиптаpи.
Тоа е сленг или жаргон кој тука е превземен од албанците/шиптаpите и секакво чуство на навреда е нерационално односно неоправдано.

Последно уредено од модератор:
Член од
16 април 2010
Мислења
2.558
Поени од реакции
1.503

Give me a break.
Не словен, гркинот славјанин ќе те вика за да те навредува, ти во себе повторувај си дека си прво македонец, па потоа словен како и стотици други словени па така натаму.... но нема со глас да го кажеш ова, пошто нема да смееш.

I thought i made a point there, i didnt meant to insult you, oh the irony...
Arnavutluk

Еднаш еден возач Турчин ме застана и викаше Арнаутија, прво бев збунет што ми бара, и сватив дека го бара патот за Албанија

Порано и арнаути се користел како збор за Албанците, а Турците до ден денес ја викаат Албанија - Арнаутија. Ако не ми веруваш пиши на гугл транслејт Албанија и преведи го на турски и ќе излезе овој збор, Arnavutluk

И тоа е навредлив збор за Албанците колку што ми е познато.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
Порано и арнаути се користел како збор за Албанците, а Турците до ден денес ја викаат Албанија - Арнаутија. Ако не ми веруваш пиши на гугл транслејт Албанија и преведи го на турски и ќе излезе овој збор, Arnavutluk

И северна Кореја е навредлив (и казнив) израз за жителите на Демократска Народна Република Кореја

Член од
25 март 2012
Мислења
8.600
Поени од реакции
5.219
Оние кои имаат кредибилитет за називи/лингвистика ономастичарите најкредибилна теорија им е дека називот шиптаp е дериват од зборот 'орел' shqiponjë/shqipe,втора теорија е дека називот е дериват од зборот shhqiptoj и трета теорија е од зборот скупи/шкупи/shkuptar односно жител на Скопје.
Од овие теории нема ни една навредлива конотација со која шиптаpите би требало да бидат навредени,ниту пак е наметнат називот од некоја трета страна или друг јазик со некакво лошо значење.
Називот е дериват од шиптаpски јазик и во македонскиот сленг е превземен како таков од албанскиот/шиптаpскиот.
Според ова самиот назив произлегува од шиптаpите а не од некој друг народ затоа и реално оправдување нема зашто е навредлив називот шиптаp/шиптаpи.
Тоа е сленг или жаргон кој тука е превземен од албанците/шиптаpите и секакво чуство на навреда е нерационално односно неоправдано.
Што кур ме праша тогаш чим знаеш википедија да отвараш?
Нерационално било...[DOUBLEPOST=1504562382][/DOUBLEPOST]
Arnavutluk

Еднаш еден возач Турчин ме застана и викаше Арнаутија, прво бев збунет што ми бара, и сватив дека го бара патот за Албанија

Сигурно вие знаете што е навредливо за албанците, soo sweet, среќа наша што сме соседи...

D

deli

Гостин
Што кур ме праша тогаш чим знаеш википедија да отвараш?
Нерационално било...[DOUBLEPOST=1504562382][/DOUBLEPOST]
Сигурно вие знаете што е навредливо за албанците, soo sweet, среќа наша што сме соседи...
Наместо да се гордеете дека шиптаpскиот јазик има дадено придонес во македонскиот сленг вие се страмите од тоа,јеби га шиптаpска рационалност си се гордеете вие со убиства,насилства,инцести,крвни одмазди и разноразни други шиптаpски културни вредности.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.950
Поени од реакции
34.304
Пуно задржува полно право без причина да се лути, според потреба или моментално расположение. И нема што на вас овде ви објаснува!

Член од
19 март 2011
Мислења
12.881
Поени од реакции
14.319
посочи ми тогаш дали некој ринкал комбиња? Инаку македонските мигранти биле продуховен, интелигентен високообразован народ со манири на некоја енглеска кралска лоза.

Македонци учествувале во војните од страна на ИСИС. генерализацијата е гадна работа.
Turkey extradites 5 Macedonians planning to join ISIS

140 Macedonians fighting for ISIS, could return to Europe soon ...
Овие што се бореле за ИСИС сигурно се викаат Александар Јовановски, Димитар Пешовски, Гоце Костовски, Миле Стојановски, Петар Марковски итн....а никако Бљерим Џемаили, Арбен Ибрахим и слично :pos::pos::pos::pos::pos::pos:

Член од
20 април 2012
Мислења
3.678
Поени од реакции
9.692
Македонците имале и бегалци и мигранти така да малце ми личи со свој камен по своја глава.
Македонија 1999г. на своја територија прими огромен број на бегалци од север.После две години истите тие бегалци сега облечени во униформи извршија напад врз Македонија во знак на благодарност.

Kajgana Shop

На врв Bottom