Подемот на крајната десница во Европа

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
Најдобро да се креираат нови држави и тоа едниот тип нека бидат држави кои ќе бидат сочинети само од белци и тоа белци-христијани, а по идеологија да бидат стриктно десница со конзервативни и традиционални вредности/идеи (нешто слично како белечко-христијански шеријат) и општеството нека си го градат чесно, демохристијански, конзервативно, традиционално и никој поинаков да не им се меша ... а од друга страна нека постојат и држави за нас либералните шупци кои ете многу не е*аваме религија цркви-мркви такви ствари, имаме либерални ставови за животот, немаме ништо против LGBT популацијата и нивните права, сме за легален абортус, легална проституција, легализација на одредени видови на дроги (why not), сме за расно мешање на народите, мрзиме национализми, расизми, традиционализми, конзервативизам и.т.н.
Ова си е мој личен теориски став кој го имам изградено од поодамна и знам дека е невозможно да биде прифатен, a уште помалку па реализиран во пракса, но чисто колку вака на форум да си го искажам why not ... :)
Данте, во која држава ќе ме ставиш мене?

Теоријава ти е луцидна. Прво сакаш хомогена држава, либерален рај, каде секој ќе може да прави што сака, нели полицијата е лоша и расистичка (според антифа) и во таа држава ќе владее вистинска анархија. Ако одиме по таа логика, либералите немаат моќ за расудување, па можеби утре во тоа општество ќе пронајдат некој кој нема да им одговара и ќе одат кон јавен линч, како што прават со Трамп. Тоа и не зборува за тоа дека тука има некое сеење на идеали од легендарниот морален кодекс, туку безидејност која се шири како канцер во целото општество. Ако немаш став или поткрепа на тој аргумент кој си го изнел, тогаш паѓаш надоле на вагата, а знаеш дека божицата на правдата е слепа, па ако си и во едната, во онаа во која се наоѓа машинката и одиш надолу на истата, ќе замавне со другата рака, онаа за казната. Затоа е твоја и само твоја е одлуката што ќе кажеш, колку ќе кажеш и дали воопшто нешто ќе кажеш.
Ќе ти препорачам да ја прочиташ “Утопија“ од Мор. Тој во тоа дело зборува за еден мал планински народ кој се справувал многу умешно со прекршителите на законите. Тој дел ќе ти биде доста интересен (страничка-две е приказната).

Едно е во теорија, а сосем друго е во пракса. Ова ти е невозможна мисија затоа што имаш и луѓе кои се центристи и имаш онакви кои воопшто не се интересираат за она. Јас барам по нетов и за левиот конзервативизам!, да видам дали постои такво нешто (и гледам дека постои), што значи дека палетата само ќе се шири. Па имаш и post-left, far-left, new-left, alt-left, center-right, center-left, new-right, hard-right, alt-right....секоја идеологија ќе сака да е главна и секој идеологист ќе сака последното негово да биде, па види каков ќе ти биде либералниот рај.

И околу твоите ставови. Јас би сакал да продискутирам и со тебе околу твоите гледишта, па се надевам ќе пишеш и збор-два зошто ги застапуваш.

пи.ес. Еве ти нешто интересно. ;)

Последно уредено:

VOLK2234

еврофоб и хомоскептик
Член од
16 септември 2008
Мислења
5.517
Поени од реакции
4.387
Последно уредено:
Член од
2 септември 2010
Мислења
7.148
Поени од реакции
7.516
Сите учесници велат дека било местенка, еве подкаст од човек што бил во гужвата:

Изгледа дека градоначалникот ќе го јаде:
http://www.washingtonexaminer.com/mcauliffes-actions-in-charlottesville-under-fire-independent-review-demanded/article/2631635
Абе, дај кажи каде виде дека со цигли бил маван тој со колата. Не биди педер.

VOLK2234

еврофоб и хомоскептик
Член од
16 септември 2008
Мислења
5.517
Поени од реакции
4.387
Дај да видиме каде се. Кај си прочитал кажи, кој ти кажал, каде се сведоците итн...
Сведоци има, на типот ќе му се суди, и ќе видиме зошто го направил тоа, дали бил будала, или му бил загрозен животот.
Ако бил будала, треба да лежи.[DOUBLEPOST=1502976535][/DOUBLEPOST]Лага:
https://www.mkd.mk/svet/vesti/neonacisti-vo-sharlotsvil-brutalno-pretepale-mlad-afroamerikanec-voznemiruvachko-video
Вистина:

Последно уредено:

PIRATIC

diplomiran klozetar
Член од
26 јануари 2012
Мислења
7.854
Поени од реакции
6.497
Данте, во која држава ќе ме ставиш мене?

Теоријава ти е луцидна. Прво сакаш хомогена држава, либерален рај, каде секој ќе може да прави што сака, нели полицијата е лоша и расистичка (според антифа) и во таа држава ќе владее вистинска анархија. Ако одиме по таа логика, либералите немаат моќ за расудување, па можеби утре во тоа општество ќе пронајдат некој кој нема да им одговара и ќе одат кон јавен линч, како што прават со Трамп. Тоа и не зборува за тоа дека тука има некое сеење на идеали од легендарниот морален кодекс, туку безидејност која се шири како канцер во целото општество. Ако немаш став или поткрепа на тој аргумент кој си го изнел, тогаш паѓаш надоле на вагата, а знаеш дека божицата на правдата е слепа, па ако си и во едната, во онаа во која се наоѓа машинката и одиш надолу на истата, ќе замавне со другата рака, онаа за казната. Затоа е твоја и само твоја е одлуката што ќе кажеш, колку ќе кажеш и дали воопшто нешто ќе кажеш.
Ќе ти препорачам да ја прочиташ “Утопија“ од Мор. Тој во тоа дело зборува за еден мал планински народ кој се справувал многу умешно со прекршителите на законите. Тој дел ќе ти биде доста интересен (страничка-две е приказната).

Едно е во теорија, а сосем друго е во пракса. Ова ти е невозможна мисија затоа што имаш и луѓе кои се центристи и имаш онакви кои воопшто не се интересираат за она. Јас барам по нетов и за левиот конзервативизам!, да видам дали постои такво нешто (и гледам дека постои), што значи дека палетата само ќе се шири. Па имаш и post-left, far-left, new-left, alt-left, center-right, center-left, new-right, hard-right, alt-right....секоја идеологија ќе сака да е главна и секој идеологист ќе сака последното негово да биде, па види каков ќе ти биде либералниот рај.

И околу твоите ставови. Јас би сакал да продискутирам и со тебе околу твоите гледишта, па се надевам ќе пишеш и збор-два зошто ги застапуваш.

пи.ес. Еве ти нешто интересно. ;)

Види другар цигарите се легални и достапни за секого мали деца уште од основно школо пушат (факт), алкохолот е легален за секого и достапен 24/7 (факт), во државава особено последнава деценија има огромен подем на отварање на казина и кладилници значи имаме подем на коцкарството и сите овие работи се 100% легални дури и во еве вакво доминантно конзервативно и традиционално општество како нашево, каде што ете сеуште постојат поединци како и групи(читај партии) кои постојано трубат нели за традиционалните и семејни вредности блаблабла !
Па јас како една мала и безначајна единка викам зашто да не го прошириме малку хоризонтот на легалните нешта и да легализираме на пр. и геј бракови, проституција и одредени дроги по теркот на оние држави секако каде што се легализирани сите овие работи од по одамна, зашто мора да бидеме дволични како општество и само некои нешта да се легални, а некои не и покрај тоа што постојат секако !
Јас сум на пр. хетеросексуалец, но тоа не значи дека треба да мразам и да плукам по оние спротивните од мене кои се припадници на ЛГБТ заедницата, што губиме ние хетеросексуалците доколку ете ЛГБТ лицата си ги добијат своите права кои ги бараат, или на пр. зошто кога веќе постои и е најстар занает на светот да не се легализира и проституцијата и да има легални јавни куќи наменети секако само за полнолетна популација, на тој начин и сексуалните работнички како и нивните клиенти на некој начин ќе имаат унапредени права и заштита, околу дрогите, кога веќе цела нација шљока алкохол и младо и старо и мушко и женско(факт), исто така еве слушам на ТВ пред некој месец кажуваат во МКД 70% од населението биле активни пушачи, хехе кога веќе народот се труе на велико со тутуни, никотини, катрани и алкохоли, зошто да нема и легализација на одредени дроги, пак ќе кажам по теркот на оние држави кои го спровеле тоа !
Знаеш во државава има купишта на конзервативни поединци како и цели групи(партии) кои секако трубат на велико за нивните им вредности(така беше барем последнава деценија со конзервативната десна партија што ја имавме на власт), зошто да нема и лица кои ќе гледаат малку пошироко на работите, што би се рекло подалеку од својот нос, инаку во Македонија нема либерални партии, постојат само конзервативна десница и конзервативна левица, камо среќа да имаше ама далеку сме ние сеуште од тоа !

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
Нумерички ќе ти ги генерализирам нештата кои ги посочи.
1. Прво започна да зборуваш за геј браковите. Во ред, јас сум тука неутрален што се однесува до легализацијата на нивните бракови. Но сум строго против тие парови да можат да посвојуваат деца. Детето мора да расне и да се развива со традиционално семејство. Секој кој сака да има дете, може по природен пат тоа да го добие (а оној кој навистина не може, може да си посвои). Геј паровите можат да најдат сурогат мајка (или една од лезбејките да остане трудна преку вештачко) која свесно своето дете ќе си го продаде за извесна сума на пари. И тука ќе треба да има институционална потреба, околу матичните книги, посвоителните акти и треба да оди преку институциите на државата, затоа што се работи за малолетник без деловна способност кој добива нов старател кој пак ќе треба да се грижи за сите негови правни дела се до неговата 16-та (односно 18-та) година. И за тоа сум против, но не би се опирал толку затоа што таа мајка веќе решила да се откаже од благородната состојба наречена- мајчинство за пари. Тоа е стриктно помеѓу тие поединци и државата би требало тој процес на купување или продавање на детето, да го овозможи. И околу тоа дека тие деца би било подобро да бидат во некоја куќа отколку во тој дом. Тоа е точно, но кај нас некои посвојувања траат и со години, преку имотна и финансиска состојба на родителите, зошто дете, како дете, комисии, посети дома.....значи буквално траат и по 2-3 години! Полесно би било за месец-два детето да им се даде на родителите со некалку финансиски и имотни конроли затоа што е многу важно во какви услови тоа дете ќе живее. Патем, во Македонија има помалку деца во домовите, во однос на тоа колку родители сакаат и бараат да посвојат дете/деца! И што е најтрагично сеуште имаа деца во домовите, па за тој парадокс мора сериозно да се дискутира. И дали ќе можеме да ги ставиме во иста чекална геј и стрејт паровите? Се однесува на тоа дали тие ќе имаат идентични права околу посвојувањето и дали нормалните парови ќе имаат приоритет!? Па тука се и единките кои веќе се дискриминирани со самото тоа што паровите имаат приоритет при посвојувањето. Сега дали ќе се појави нова дискриминација околу и тие бракови и како таа ќе се надмине? Интересно прашање кое заслужува внимание.
Сума сумарум за точкава, бракови (ако помине во Собрание/референдум), можеби, посвојување на дете, ни под точка разно. Ова е долга тема, затоа што ништо не напишавме ни за бисексуалците, ни за транскриповите. Ако сакаш некогаш и на подолго.
2. Околу дрогите. Нема потреба од легализација. Не значи дека се’ што е забрането, воедно е и послатко. Ако денес ги легализираш, треба да им ги намалиш и затворските казни и на оние кои поседувале и продавале пред легализирањето. Мислам дека законот го забранува продавањето и поседувањето, но не и употребувањето, тука има контрадикција околу како можеш да ја употребуваш, а да не ја поседуваш!, но нема да навлегуваме толку длабоко. Ако една држава дозволи луѓето да се шетаат голи или пак го дозволи убивањето еден ден во годината, без никакви последици, тоа не значи дека и ние по автоматизам треба да го превземеме тоа и одма да го примениме. Треба прво тоа убаво да се истражи, да се види како тоа во другите држави се воведува во пракса, дали е добро или не, па дури потоа да се примени, ако се прифати од граѓаните. Тоа неколку пати го повтори во текстот, и не ти држи вода. Како на пример, во неколку држави во САД е забрането да се пуши во јавните паркови, во речиси сите држави во ЕУ, се забранети одредени политички партии и движења, како нацистичката, и во некои држави од Европа е дозволено да се пуши на отворено и многу интересно во САД е забрането мајката со количка да го остави детето пред кафана/продавница затоа што тоа се смета за негрижа! Дел од овие работи се позитивни, а дел негативни, но ако не зафати либералното лудило се’ би да се дозволи. Не. Не во секоја дискусија победува моќта на аргументот, туку првенствени моќта на здравиот разум. Да се вратам на дрогите. Имав еден обемен текст на оваа тема на форумов. Ако повторно ти го напишам, ќе ти се здосади уште во првите неколку реда, па ќе гледам што пократко да ти ги пренесам моите груби ставови. Затоа види овде. Кратко, јасно и прецизно. Кој е позитивниот ефект од дрогите кои ти би ги легализирал!?
3. Проституцијата. Ми се допаѓа таа да се легализира, првенствено затоа што тие ќе бидат изложени на лекарски прегледи, но тоа нема да ја запре ниту присилната ниту црната проституција. Јас сум да се искорени, а не да се допушта и да се остварува со помош на државата иако е забранета. Знаеме дека се курваат на 100 м. од МВР. Што значи дека таа постои, никој не превзема ништо против истата, што пак значи дека и дава некаков легитимитет, само и пркоси тоа што се носители на разно-разни сексуално преносливи болести. Ако веќе не може да се уништи, нека се легализира. Но сепак мене тоа ми е секундарна опција.

Повторно, тоа што во некоја држава е дозволено, а кај нас не е, не може да ти биде достоен аргумент. На пример тоа што некаде малолетничката проституција/бракови е/се дозволени, тоа не значи дека и ние треба да го примениме во пракса. Добри ти беа аргументите поврзани со пушењето и коцкањето, иако и тие со причина се забранети за малолетниците, и ми се допаднаа и оние за проституцијата. Но не видов ништо за миграцијата и мигрантскиот камп кој нема да се гради и за религиската слобода (па ни за 80-те пола кои постепено се шират и тоа (ретардирано) движење кое се повеќе ги зафаќа државите на американскиот континент, дали воопшто има нешто добро во тоа!?). Да направам и поврзување со темава, денес чинам во Австралија крајната десница бараше да се забрани бурката, што и треба. Тука одма имаше плачење во СиЕнЕн, демек ќе имало кршење на религиските слободи! Што ако јас направам религија, каде дел од ритуалот ќе биде и убиство на некоја единка која самоволно се пријавила да биде дел од ритуалот! Дали и тогаш ќе гледаме кон “религиските слободи“ или кон моќта на разумот!? :)

пи.ес. Како се живее во државата!? :)

Последно уредено:

VOLK2234

еврофоб и хомоскептик
Член од
16 септември 2008
Мислења
5.517
Поени од реакции
4.387
Сите учесници велат дека било местенка, еве подкаст од човек што бил во гужвата:

Изгледа дека градоначалникот ќе го јаде:
http://www.washingtonexaminer.com/mcauliffes-actions-in-charlottesville-under-fire-independent-review-demanded/article/2631635
Нео-Марксистите од Youtube почнаа да ги кинат видеата на десничарите, па дури и тие на обичните конзервативци и Републиканци.
еве го видеово на https://vid.me/OOKIJ

Шкорпион

Corvus oculum corvi non eruit?
Член од
16 октомври 2009
Мислења
7.349
Поени од реакции
7.606
А кој го организираше протестот?
Многу менува нешто тоа?

Дали менува и кога вакви протести или маршови организираат крајно левичарски групи?

Протест си е протест. Марш е марш. Секој има легитимно право на мирен протест. Ако можат афро-супериористи, можат и бели националисти. Проблемот е што едната група смета дека одредени други групи не заслужуваат такви права (а демек претставува некакви си демократски вредности и слободи/човекови права и сл.)

A worker's paradise free from racism, sexism, homophobia, transphobia and oppression! ..... But not from typos and bad grammar!

Ме загрижува иднината на писменоста во Америка со вакви визионери кои не прават ни double-check пред принтање на нивниве постери. А бараат да им се довери грижа за државата? ЉОЉ.

LordDragonII

Dr.Strangelove
Член од
15 август 2008
Мислења
10.995
Поени од реакции
5.726
Многу менува нешто тоа?

Дали менува и кога вакви протести или маршови организираат крајно левичарски групи?

Протест си е протест. Марш е марш. Секој има легитимно право на мирен протест. Ако можат афро-супериористи, можат и бели националисти. Проблемот е што едната група смета дека одредени други групи не заслужуваат такви права (а демек претставува некакви си демократски вредности и слободи/човекови права и сл.)
Менува и тоа бајаги.

Крајно левичарските групи какви протести организираат молим те објасни.

Тоа што се случи не беше баш "протест си е протест" или "марш си е марш" а ваквите "протести" или "маршови" треба да бидат забранети (исто и тие на BLM).

Се беше "мимика" на ККК од скандирање ("white lives matters" исто како BLM, "Jews will not replace us", "faggots die" итн) до реквизити (ККК и наци знамиња, факели) и стилот/кореографијата на "маршот" до самите учесници (познати нацисти или бели супремисти).

Мнооогу десничари рекоа дека не сакаат да имаат било каква поврзаност со овие и го осудија нападот (терористички) па и самиот "марш".

Инаку моето прашање околу тоа за кој го организираше протестот е јасно како бел ден и нема потреба од ваква реторика. (членот тврдеше дека левичар гази контра - протестанти, затоа прашав кој го организираше протестот).[DOUBLEPOST=1503002557][/DOUBLEPOST]
Ме загрижува иднината на писменоста во Америка со вакви визионери кои не прават ни double-check пред принтање на нивниве постери. А бараат да им се довери грижа за државата? ЉОЉ.
Исто и мене.
Посебно оние кои мислат дека control pill е поопасно од атомската бомба, дека постојат chem-trails, дека водата ги прави жабите геј, 9/11 was an inside job, никогаш сме слетале на месечината, white genocide итн.

Последно уредено:
S

silmarillion

Гостин
Шала на страна, една од појаките работи на форумов е присуството на геј десничар. Еврејски палестинец, црн нацист, дромец за Работнички...страва.

Kajgana Shop

На врв Bottom