- Член од
- 1 февруари 2007
- Мислења
- 13.039
- Поени од реакции
- 2.270
Jaс ти отговорив - решението во 1999 година за спорот до онзи момент е наjден во формулута от декларациjaта - македонски и бугарски jaзик според уставите на РМ и РБ. Коjто сака да отвори тоа прашане отново, ке отвори пандорината кутиja поново. Со два збора - веке е договорено,како подпишуваме договори повеке от 18 години и тоа е формулата.[DOUBLEPOST=1501508032][/DOUBLEPOST]Море момче, јас прашувам зошто не се напише дека „ќе се потпише на бугарски и македонски јазик“? Што мора да стои „според уставот“?
Не, Бугариja не подпишува со други држава по таква формула, но комплицираноста на односите мегу нашите две држави е поставила потребата от тази формула. Ако се уште некоj овде не е разбрал во изминатите над 25 години, РБ и РМ имат нестандартни или поспециални односи.Ова изгледа само за нас „мора“. Со сите ли држави така потпишува БГ договори?
Чекај малку... сега сум „збунет“. Ти од бугаромрзец (по партиска директива од другарите од комитетот) стануваш нивни поддржувач? Ќе ја промениш ли „доктрината“? Амо она... „И зато другови, бугаре треба мрзети“? Ќе се откажеш ли од тоа? Сега имаш ли некоја друга директива? Нели окупатори беа бугарите? Сега нема ли да важи тоа? Ако имаме заедничка историја, ќе испадне НОБ во Македонија граѓанска војна и братоубиствена војна.
За крај, знаеш ли некоја држава која нема устав и службен јазик? Ако има, кажи, јас не знам таква.
Последно уредено: