Случувања во Македонија (Генерална дискусија)

За кого би го дале вашиот глас на парламентарните избори во април 2020?

• ВМРО-ДПМНЕ

Гласови: 64 19,0%
  • СДСМ

Гласови: 41 12,2%
  • ЛЕВИЦА

Гласови: 58 17,2%
  • БЕСА

Гласови: 1 0,3%
  • ДУИ

Гласови: 8 2,4%
  • АЛИЈАНСА ЗА АЛБАНЦИТЕ

Гласови: 1 0,3%
  • ДПА

Гласови: 0 0,0%
  • МАКЕДОНСКИ КОНЦЕПТ

Гласови: 5 1,5%
  • ИНТЕГРА

Гласови: 8 2,4%
  • ЕДИНСТВЕНА МАКЕДОНИЈА

Гласови: 3 0,9%
  • Некоја друга

Гласови: 9 2,7%
  • Нема да гласам или ќе го поништам ливчето

Гласови: 139 41,2%

• Вкупно гласачи
    337
Статус
Затворена за нови мислења.
P

psychostasia

Гостин
Единствените поплаки кои јас ги слушнав за компјутерите во основните и средните училишта, беа поплаките за неписмените наставници и професори кои не знаеја да ги користат. Имам колеги кои работат во банките и велат дека и таму имаат вработени кои се плашат од компјутерите, ги исклучуваат мониторите и ги затвораат шалтерите под оправдание дека компјутерот се расипал, само бидејќи не знаат да работат со новиот софтвер кој неодамна банката почнала да го користи. Фала му на Бога, денес се помалку ги има такви примери во споредба со ситуацијата пред 10 години.
Па веројатно немало кој да ти кажува поплаки. Еве јас можам да ти кажувам како еден од тие што беа средно тогаш кога почнаа фамозните информатички проекти на преродбата. Терминалите беа лошо инсталирани, професорите беа без никаква контрола и учениците си играа флешки и си гледаа тогаш high5, пријатели.мк и фејсбук. Нити имаше што да предаваат на тие компјутери нити па знаеја тогаш добри 90% од наставниците да ракуваат со компјутер уште помалку па со edubuntu (ко да не им беше доволно баук да имаат компјутер пред себе за работа). Некои наставници со контролата се справуваа така што ги собираа маусите во фиока кај нив, други пак ги исклучуваа од струја скроз од осигурач и разни начини бараа за да имаат контрола врз вниманието на учениците ама сите беа сложни дека тие компјутери беа само пречка за вниманието и концентрацијата и дополнителна одговорност. Уште купишта поплаки има за тој проект и неговите штети.
И што ако ја вратија информатиката како задолжителен, ко демек децата не знаат да ракуваат со компјутер? Да беше тоа проект донесен во '98-ма кога компјутер имаше еден во маало и сите се збираа кај него, па да има нешто за восхит. Еве јас пак сметам дека информатика е еден од предметите што може слободно да ги укинат затоа што ама баш ништо корисно не учат децата. Ворд, ексел, антивирус, што било www, како се правел и-меил, големи тикви што ќе научеле во време кога секој има по најмалку еден компјутер дома. Да не беше профит во прашање ни информатика ќе се видеше ни haier ќе знаевме што е.

Сталкерот

Резидентен космонаут
Член од
5 јуни 2012
Мислења
5.762
Поени од реакции
7.594
.... проблемот дека момчево е самобендисано мисли дека многу знае мавкајќи со тие прстињата и правејќи гримаси како кој знае колку јак експерт по економија, едноставно ми го срами министерството за економија тој не знае самиот што зборува ниту поврзано зборува, алооооо прв човек - министер е, не е детска градинка !!! :facepalm:
Абе види, јас не сум добил впечаток дека Драган е самобендисан. Можеби еден семестар на факс е малку за да оформи човек мислење за некого, ама во ниеден момент Драган не се покажа како самобендисан. Вежбите што го држеше ги правеше во договор со студентите и постојано беше отворен за прашања. Тоа не карактеристика на самобендисан човек. Можеби ти имаш поинакво лично искуство. Најверојатно си гледала на телевизија.

Инаку не моќе никој да ти црами нешто што не ти припаѓа. Од друга страна можеш сам(а) да се посрамотуваш со глупостиве што ги тресеш? Ти има ова смисла? Во контекст на муабетот? :icon_lol:

Член од
24 април 2008
Мислења
11.086
Поени од реакции
12.640
Па веројатно немало кој да ти кажува поплаки. Еве јас можам да ти кажувам како еден од тие што беа средно тогаш кога почнаа фамозните информатички проекти на преродбата. Терминалите беа лошо инсталирани, професорите беа без никаква контрола и учениците си играа флешки и си гледаа тогаш high5, пријатели.мк и фејсбук. Нити имаше што да предаваат на тие компјутери нити па знаеја тогаш добри 90% од наставниците да ракуваат со компјутер уште помалку па со edubuntu (ко да не им беше доволно баук да имаат компјутер пред себе за работа). Некои наставници со контролата се справуваа така што ги собираа маусите во фиока кај нив, други пак ги исклучуваа од струја скроз од осигурач и разни начини бараа за да имаат контрола врз вниманието на учениците ама сите беа сложни дека тие компјутери беа само пречка за вниманието и концентрацијата и дополнителна одговорност. Уште купишта поплаки има за тој проект и неговите штети.
И што ако ја вратија информатиката како задолжителен, ко демек децата не знаат да ракуваат со компјутер? Да беше тоа проект донесен во '98-ма кога компјутер имаше еден во маало и сите се збираа кај него, па да има нешто за восхит. Еве јас пак сметам дека информатика е еден од предметите што може слободно да ги укинат затоа што ама баш ништо корисно не учат децата. Ворд, ексел, антивирус, што било www, како се правел и-меил, големи тикви што ќе научеле во време кога секој има по најмалку еден компјутер дома. Да не беше профит во прашање ни информатика ќе се видеше ни haier ќе знаевме што е.
Информатиката е една од движечките науки на 21-от век и на светската економија, поради што повеќе од потребно е да биде задолжителен предмет во основните училишта.

Тоа што го спомна за неподготвеноста на училиштата и на наставниците не е ништо ново, но не е оправдание за укинување на информатиката во училиштата - ај што беше незадолжителна, па уште и ја укинаа.

Можеби ти знаеш што се тоа Ворд, Ексел, антивирус, WWW, e-mail и слични основни работи, но тоа не значи дека нема простор за надградба на образованата програма со понапредни лекции, но ако информатиката е укината во училиштата, тогаш образовна програма по информатика нема ни да постои.

Ако веќе така гледаш на работите, и јас знаев да читам и пишувам уште од предшколска возраст, всушност бев еден од ретките кои класната наставничка во прво одделение не испофали дека сме знаеле да читаме и да пишуваме уште од 1 септември како првачиња, но сепак останува фактот дека мора да се поминат букварот и азбуката, бидејќи така е предвидено согласно со образовната програма за прво одделение.

Член од
8 мај 2013
Мислења
11.882
Поени од реакции
36.934
@Нuкола би требало денес или утре да се знае содржината на договорот со Бугарија, па од кога ќе се објави да се стави на анкета.

Almeida

поет, мрачна сила, гад
Член од
15 февруари 2015
Мислења
7.563
Поени од реакции
19.993
@Нuкола би требало денес или утре да се знае содржината на договорот со Бугарија, па од кога ќе се објави да се стави на анкета.
Да, порационално би било и поактуелно, наместо интерни проблеми на небањатите. Само дали ќе се дознае. Прочитав дека владата денеска ќе го разгледува на затворена седница, као паторот коа носеше 99% од одлуките.

A__

Супер модератор
Член од
16 март 2005
Мислења
5.147
Поени од реакции
11.837
ДПрочитав дека владата денеска ќе го разгледува на затворена седница, као паторот коа носеше 99% од одлуките.
Значи добивме уште еден Грујо?

Член од
23 март 2015
Мислења
7.011
Поени од реакции
1.983
Имаше една аболиција за твоиве, не пројде нешто мирно...
Не е за „мои-твои“. Имаше за Заев една од Црвенковски и супер се средија работите. И сега може истото, да се реши да нема реакции (како што немаше за Заев) и средена работа.
Мислам дека многу работи помирно можеа да бидат. Се направи циркус за бадијала со протести, уништување на фасади, споменици со бои, некои и веројатно ќе бидат казнети за тоа... итн... за да се донесе СДСМ на власт. Па се правеа избори... Непотребно, пак ВМРО ДПМНЕ победи. Едноставно ќе беше да се направи ново собраниско мнозинство во стариот пратенички состав и нова влада и ќе се донесеше СДСМ на власт. Башка што се кршат принципи кои во иднина може негативно да се одразат, со тоа што „победничката“ „албанска“ партија ќе нема лице да бара власт, башка што Заев се „избрука“ со ветување на оставка, па после мораше да ја „заборави“... итн... Многу работи ќе се избегнеа.

Член од
2 септември 2010
Мислења
7.148
Поени од реакции
7.516
Не е за „мои-твои“. Имаше за Заев една од Црвенковски и супер се средија работите. И сега може истото, да се реши да нема реакции (како што немаше за Заев) и средена работа.
Мислам дека многу работи помирно можеа да бидат. Се направи циркус за бадијала со протести, уништување на фасади, споменици со бои, некои и веројатно ќе бидат казнети за тоа... итн... за да се донесе СДСМ на власт. Па се правеа избори... Непотребно, пак ВМРО ДПМНЕ победи. Едноставно ќе беше да се направи ново собраниско мнозинство во стариот пратенички состав и нова влада и ќе се донесеше СДСМ на власт. Башка што се кршат принципи кои во иднина може негативно да се одразат, со тоа што „победничката“ „албанска“ партија ќе нема лице да бара власт, башка што Заев се „избрука“ со ветување на оставка, па после мораше да ја „заборави“... итн... Многу работи ќе се избегнеа.
Иванов тебе те аболицираше?
Да, порационално би било и поактуелно, наместо интерни проблеми на небањатите. Само дали ќе се дознае. Прочитав дека владата денеска ќе го разгледува на затворена седница, као паторот коа носеше 99% од одлуките.
После тоа ќе објават, после седницата.

Член од
23 март 2015
Мислења
7.011
Поени од реакции
1.983
Значи добивме уште еден Грујо?
Не. Ова ќе е транспарентна (и реформска) затворена седница (мислам на Собранието).[DOUBLEPOST=1500364300][/DOUBLEPOST]
Иванов тебе те аболицираше?
За што да ме аболицира? Не сум никаков функционер. Ниту сум бил.

Член од
2 септември 2010
Мислења
7.148
Поени од реакции
7.516
Не. Ова ќе е транспарентна (и реформска) затворена седница (мислам на Собранието).[DOUBLEPOST=1500364300][/DOUBLEPOST]
За што да ме аболицира? Не сум никаков функционер. Ниту сум бил.
Хахаха каков паметњакович, јас па продолжувам со тебе да се докажувам, глуп и јас.
Прашањето беше за аболицијата на Иванов, кого аболицираше? Ама нема врска не одговарај, уживаш да се правиш глупак како и секогаш, ама смешен си и срамота е. Како је лепо бити глуп. :pos:

Член од
23 март 2015
Мислења
7.011
Поени од реакции
1.983
Ostanavme bez rabota. Izmislija klozeti shto se chistat sami...vlagash, se poseruvash, brishesh ili plaknesh g's i izleguvash. Za dve minuti da se vratish chisto i mirislivo k'o apteka. Nema lepche za mene i vo Makedonija...sega novava vlada sigurno ke pushti vo upotreba takvi klozeti...Klonot Zaev ke seche lenti chinam..
А кој ќе ги увезува? Тендерите кој ќе ги добие? Или сé ќе е транспарентно и реформски.
ПС: Имам предлог за ново име на државава... Реформска Република Македонија (Транспарентна).[DOUBLEPOST=1500364593][/DOUBLEPOST]
Како тоа партиска анкета да стои? Не ми е јасно.
Тогаш дај ни и нас некоја опција, две:
6. "Ме боли к кој ќе ги води ќорите вмороните за уши у иднина".
7. Дпне да се затвори и да не постои, пошо е најголемиот срам за државава и дувло од криминалци и предавници
8. Не траба да се менува лидерот на партија која победила на избори.[DOUBLEPOST=1500364860][/DOUBLEPOST]
Хахаха каков паметњакович, јас па продолжувам со тебе да се докажувам, глуп и јас.
Прашањето беше за аболицијата на Иванов, кого аболицираше? Ама нема врска не одговарај, уживаш да се правиш глупак како и секогаш, ама смешен си и срамота е. Како је лепо бити глуп. :pos:
Јас се правам, ама ете.. тешко ми оди. Лесно ти е тебе кога таков си од „роѓење“.

Последно уредено:
Член од
2 септември 2010
Мислења
7.148
Поени од реакции
7.516
А кој ќе ги увезува? Тендерите кој ќе ги добие? Или сé ќе е транспарентно и реформски.
ПС: Имам предлог за ново име на државава... Реформска Република Македонија (Транспарентна).[DOUBLEPOST=1500364593][/DOUBLEPOST]
8. Не траба да се менува лидерот на партија која победила на избори.[DOUBLEPOST=1500364860][/DOUBLEPOST]
Јас се правам, ама ете.. тешко ми оди. Лесно ти е тебе кога таков си од „роѓење“.
Не ти оди тешко, се лажеш самиот себе, се тешиш дека тешко ти оди. Вистината е дека многу лесно ти оди да бидеш глуп, уствари прелесно.

Член од
23 март 2015
Мислења
7.011
Поени од реакции
1.983
Пастирот и пвеводбениците ја вратија информатиката како посебен предмет во основните училишта откако дојдоа на власт во 2006 година, а истовремено ја направија и задолжителен предмет во училиштата, за разлика од плавите жолтици кои баш претходната година ја укинаа информатиката како посебен предмет, а наставните содржини по информатика ги споија со предметот Техничко образование, кого го применуваа во Информатика и техничко образование. Во првата и единствената учебна година 2006/2007 додека постоеше тој предмет Информатика и техничко образование, учениците имаа едвај 2 или 3 часа по информатика, додека сите останати часови беа по техничко образование.

Зајко кукурајко и плавите жолтици го укинаа екстерното тестирање, а ако навистина ја укинат радиодифузната такса и ја вратат евтината дневна тарифа на струјата, од мене ќе добијат само кренат палец за таквите потези.
Ако не ти пречи, јас би искоментирал нешто околу информатиката во основните училишта. Секако дека е тоа движечка наука во денешницата и дека мора да се учи што повеќе. Но, не може да се учи на класичен начин. Не може да се купат компјутери и да се наложи да се изучува. Ворд, ексел, yahoo... и слични работи денешните деца ги имаат од мали „во малиот прст“. Се создава хаос на часовите, учениците се затскриени зад мониторите, прават „смешки“ од часот... Мислам дека подобро би било кога повеќе теоретски би учеле што е бит, што е меморија, што е хард диск, РАМ, РОМ... како се прикажуваат податоците, што е 64-битен, што е 32-битен Windows... Друг голем проблем е наставниот кадар. Уште па на Линукс да работат.. 99,99% од луѓето работат на (користат) Windows.. итн... Значи... треба многу поосмислено организирање на оваа настава. Не е само да се купуваат компјутери кои за неколку години ќе бидат за во музеј (заради брзиот развој на оваа техника).

Следно... не знам зошто укинувањето на екстерното тестирање, РДТ, воведување на дневна евтина тарифа се разгледува само од „популистичката“ страна на тоа. И мене супер ми се тие одлуки за мене лично, но мислам дека треба посуштински да се дискутира, тоа не значи да се напаѓа.
На пример, јас 2-3 пати напишав дека постоењето на РДТ е препорака на Европската Комисија, значи, препорака на Европската Унија. Нешто слично и за евтината тарифа на струјата, односно дека се „дозволува“ тоа за социјални случаи и не повеќе од 2 години.
Екстерното тестирање на сите ни беше напор.. се укина.. но останува прашањето, што со појавата да од 25 ученици, 23 се одлични со сите петки. И тоа масовна појава.
Мислам дека треба да се дискутира за двете страни на „медалот“, не значи тоа ниту критика, ниту релативизирање... Тоа го прави еден форум квалитетен, а не „шајки, мајки, сексуални пораки“...

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom