Дечко не ме ѕенѕај наоколу, дај ми документ, кој што е современик на овие
Прокопие Цезарес
......Војската на словените ја премина реката Истар (Дунав) и изврши страшни злосторства над сите Илири, све до Епидамн (Драч) убивајќи ги и ограбувајќи им ги богатствата....А илирските архонти ги следеле , но никако не се осмелувале сосемa да им се приближуваат…
Житието на Теофилакт Охридски
... Словените, еден варварски народ, ги опустошиа многу градови во Илирик. Дел од жителите со меч ги сотреле, дел ги заробиле, и сите убави згради и божјите храмови ги разурнале, и до темел ги уништиле (Златарски,Софија.1972,стр. 196.)
,,Тивериополските маченици,,
......тие словените ги затворaat очите,да не gi gledaat hramovite , и gi stavaat prstite vo nivnite ушите, да не слушаат христијански молитви. …...сепак покорените илирци ја држеле својата чиста татковинска вера, и во разговорите со дојдените словени, им го спомнувале христовото учење и им ја откривале, доколку им било возможно, евангелската светлина. ( ,,Византиски извори,,I, 193; И. Иванов, стр.69.)
,,Чудата на Свети Димитрија Солунски,,
........Населувајќи ја Македонија, со исклучок на Солун, Словените ги словенизирале, и им нанесле тежок удар и на Византија и на староседелците Илири, трачани и грци на Балканот.
,,Хронографијата од Теофан,,
..Непосредниот контакт што го имале словените со старото население, илирите,траците и хелените, било од пресудно значење за нивното постепено преминување во христијанство.( Бранко Панов, Средновековна Македонija, Скопје,стр. 652)
,,Чудата на свети Димимитрија
,,конечното населување на Словените заврши при крајот на 7 век, а тоа значи и потпаdање под нивна власт и на илирите, хелените, траците..."
Бранко Панов, Средновековна Македонија 652; ,,Словените ја поминуваа реката Дунав и ги напаѓале Илирик и Тракија, а тоа се сите краишта од Јадранското Море до Цариград. (Види и кај Вера Битракова, Старохристијански споменици во Охрид, Охрид 1975, стр.10; Грчки Извори 1. стр 144-45. каде што се наведува дека Охрид бил главен град на Нови Епир и не бил дел од Македонија.
Средновековна Македонија
,,Том-3, Скопје, 1985, стр548, “ …многу траги Словените оставиле во дебарскиот крај, ги разурнале старите тврдини, населби и божјите храмови…..”
И кој што јасно и недвосмислено кажува дека СЛОВЕНИТЕ се всушност политичко име на Македонците, Илирите и ТРАКИТЕ.
Не ми врти со Антиквизаторски муабети. Имаш или немаш. Јас мислам немаш. Крај.
Друго, на тема ПОТЕКЛО НА АЛБАНЦИТЕ, кажими кој документ сведочи дека Геги дошле во Балканот од Кафказ.
Не ти барам многу, ама за тебе е како цел Космос.
In reality, the original form of the name “Pelasgi” had been completely different.
The Greeks had borrowed this term from the barbarian populations of the Hem peninsula; had borrowed and had distorted; and if we took into account the Greek phonetic changes, then it is easy to understand that the correct, usual form of this name, in the speech of the southern populations, had been without doubt Balasci, or Belasci, where the Greeks, by the nature of their language, had replaced, as in many other cases, B with P, and from the suffixascus, asci, had formed a more harsh, guttural one, asgos, asgoi.
We resume: the ancient popular form of the name Pelasgi had been Belasci and Balasci; and the ancient country, the power center from which this people had expanded, had been in Europe, at the Carpathians and the lower Danube.
А ова, е само интерпретација, на таквите како тебе.
ОТПАЃА! Документ, од антички хроничар кој Пелазгите ги нарекува БЕЛАЗГИ и вистинската ортонимија, ја тумачи со Славјанскиот јазик.
БЕЛАЗГИ, може на Италијански денес да значи и УБАВ-НАРОД... Тоа не ти пали. ДАЛИ РАЗБИРАШ!?