Боди билдинг и теретани - прашања, одговори, заблуди, совети...

• Креатор на темата Креатор на темата ^Capo^
  • Време на започнување Време на започнување
Секој ден исто јадеш?
Јас комбинирам 3-4 оброци, ако треба да јадам секој ден исто мислам дека ќе се обесам, инаку риба имам често во исхраната, љубител сум на риби и варирам туни, сардини, ослич, полог, речна по 4-5 пати неделно, а си каснувам и свинско (е сега е лошото што чадено и свинско и стек знам да земам често пати, некогаш сланина чадена, али толку имам време за готвење).
Не ова ми е ко темплејт и мењам неколку ствари од време на време, ко пример пилешко го мењам со ослич или свинско, ко јадам свинско намалувам на маслото зашто калориите рипаат, место спанаќ може да кснам блива или нешо друго зелено, урда јајца скоро секој ден ми се stable другото се раздвижува да не е исто. Али се дешава 3-4 дена скроз истото да го јадам ако зготвам поголема количина од нешто, лично не ми е фрка.

Иначе мене ми е јадењево 2 оброка, не 3-4, еден пред, еден после тренинг и кикириките ми се залажување за низ денот.

Се фаќате ко слеп за стап за што ќе пишам и си екстраполирате што сум мислел место да размислите која ми е поентата.
Моеш да инкорпорираш powerlift-ерски техники за да имаш константен прогрес, не да треба да вежбаш само 3 вежби и сите singles да бидат.
Башка статијата што кеплер ја стави беше за сила и како не зависи од мускулот туку од цнс-от, што не е нова информација.
Ко што реков циклајте 2 месеца strength block па после еден долг мезоциклус од хипертрофија, одржавање и ресентизација со зголемен волумен и ќе имате најдоброто од двата света. Одличен прогрес на сила и солиден изглед. После 2 вакви циклуси 2 месеца на кат и немате гајле.

Муабетот ми е дека ако веслате 3-12 бенч еднаш неделно (бросплит) и сте заглавени на истата тежина, може треба да размислите дали е паметно еднаш во 3 месеца да додадеш 2.5кг на бенчот.

п.с. ко бонус еве ви една страница
http://symmetricstrength.com[DOUBLEPOST=1499759194][/DOUBLEPOST]
Ако скватот ти прави проблем со рамото треба да го адресираш тој проблем и да го решиш, не да ја замениш скроз вежбата со друга вежба.
Не моеш да го смениш скватот со фронт скват зашо фронт скват е вежба која неможеш да ја оверлоуднеш и плус има многу поголем таргет на квадрицепси од што треба.
Поправи ја формата, не ми е јасно баш како рамо те боли од скват можда мобилитито ти е шит и си укочен ептен.

бтв која верзија на 531 ја правиш, старата или новата со joker sets и first set last set? boring but big aксесорис?
Triumvirate.

Problemi so ramoto imam uste od prviot pat koga pocnav vo teretana, znam od 1 godina jas vezbav 3 meseci, pa 6 odmarav, pa uste eden mesec pa 2 odmarav.

Slednata godina isto imav problemi.

Otkako pocnav lani vo Maj mesec ne sum zastanat, ama front squats nikako, koga i da probam koga stigam na 50+ kila mi se cinit deka ramoto ke mi izlezi.

Triumvirate.

Problemi so ramoto imam uste od prviot pat koga pocnav vo teretana, znam od 1 godina jas vezbav 3 meseci, pa 6 odmarav, pa uste eden mesec pa 2 odmarav.

Slednata godina isto imav problemi.

Otkako pocnav lani vo Maj mesec ne sum zastanat, ama front squats nikako, koga i da probam koga stigam na 50+ kila mi se cinit deka ramoto ke mi izlezi.
Едноставно не прави front squats.
Ја не ни знаев дека има front squat во triumvirate.
Ова вика 531 generator

5VUxglh.png

На крај краева не мораш да праиш triumvirate.
Моеш BBB, моеш еден тон други варијации и пермутации.

https://blackironbeast.com/5/3/1/calculator

Али дека треба да си го решиш проблемот со рамото - треба.

Едноставно не прави front squats.
Ја не ни знаев дека има front squat во triumvirate.
Ова вика 531 generator

5VUxglh.png

На крај краева не мораш да праиш triumvirate.
Моеш BBB, моеш еден тон други варијации и пермутации.

https://blackironbeast.com/5/3/1/calculator

Али дека треба да си го решиш проблемот со рамото - треба.
Немат фронт ама ради проблемот морав да менам.

Иначе моментално ова ми е само ради да не седам дома, пошо имам нова работа, физичка, времево е катастрофа и ми требеше еден месец фазла, за да не седам дома побарав нешто помало.

Немат фронт ама ради проблемот морав да менам.

Иначе моментално ова ми е само ради да не седам дома, пошо имам нова работа, физичка, времево е катастрофа и ми требеше еден месец фазла, за да не седам дома побарав нешто помало.
Немоеш фронт скват како главна 531 за жал.
Пошто не е исто да стаиш 100 кила на бек скват и 100 кила на фронт скват.
Не ми е јасно мада како рамото те боли од скват, треба нешто ширината на фатот да ја смениш, или ја потпираш на погрешно место шипката.
Нагаѓам во секој случај, само ти моеш да си го лоцираш проблемот пошто ние те неаме видено.
Worst case scenario, ја би идел со лег прес а не со фронт скват. Не е решение ама во исто време е боље од фронт скват како за main lift.
Ако имаш ваква во теретана моеш на неа да пробаш (ако ти се сфиѓа, мене лично уопште не ми праи мерак).
41k7FtLW5PL.jpg

Немоеш фронт скват како главна 531 за жал.
Пошто не е исто да стаиш 100 кила на бек скват и 100 кила на фронт скват.
Не ми е јасно мада како рамото те боли од скват, треба нешто ширината на фатот да ја смениш, или ја потпираш на погрешно место шипката.
Нагаѓам во секој случај, само ти моеш да си го лоцираш проблемот пошто ние те неаме видено.
Worst case scenario, ја би идел со лег прес а не со фронт скват. Не е решение ама во исто време е боље од фронт скват како за main lift.
Ако имаш ваква во теретана моеш на неа да пробаш (ако ти се сфиѓа, мене лично уопште не ми праи мерак).
41k7FtLW5PL.jpg
Имат нешто слично, на првиод дел од сликата десно во чошот е.
12c44feab1f6ff1f430b8ffcc28a3819.jpg

Ќе видам ќе барам решение, мобилноста ми е ужасна на десното рамо.
Грбно неможам да пливам ради тоа.

Мал дефицит праам, кето 22г јх, интермитент фастинг. Факт е дека ми фали маса ама прашај ме каков бев пред 11 месеци на 61кг тежина. Праам краток кат зашо иако ми фали маса пак сум некои 17% бф и мислам дека е горниот лимит за масти што би сакал да ги имам. Боље да направам сега краток кат да нормализирам мастиве па да булкам наредни 10 месеца него да булкам уште и да стигнам 25% бф па да катувам дур ја изгубам желбата за живот. До крај на 2017 цел ми е бенчот 100кг 1рм (ова 100% го стигам) па после го елиминирам флет бенчот и строго инклајн ќе фурам и него до 100ка да го кренам, скватот да го кренам зашто слаба страна ми се нозете ради фрка со хамстрингзот, и здравје боже до наредна година да сум 70-72кг со 12-13% бф.
za kolku vreme kaci 7kg? posto jas isto bev 61 kg pred 8 meseci i za 4 meseci kaciv 8 stignav do 69kg. momentalno ne treniram voopsto i dosta opadnav na muskulna masa a telesnata tezina mi e ista. za tie 8 kg da gi kacam ispiv 13 razlicni gejneri. ako so ovaja ishrana kacuvas tezina sto ja imase pisano togas e super napredok. poso jas jadev 3 pati meso ednas riba i ednas jajca vo denot cela nedela,4 meseci sekoj den :)

za kolku vreme kaci 7kg? posto jas isto bev 61 kg pred 8 meseci i za 4 meseci kaciv 8 stignav do 69kg. momentalno ne treniram voopsto i dosta opadnav na muskulna masa a telesnata tezina mi e ista. za tie 8 kg da gi kacam ispiv 13 razlicni gejneri. ako so ovaja ishrana kacuvas tezina sto ja imase pisano togas e super napredok. poso jas jadev 3 pati meso ednas riba i ednas jajca vo denot cela nedela,4 meseci sekoj den :)

За 11 месеци :)
Нема теорија да качиш 8кг за 4 месеци хахах 70% од тоа ти било сало 30% мускул.
И не ја јадев оваа исхрана од горе зашо ова ми е cut исхраната кето со само 22г јаглехидрати.
На булк јадев 2450-2750 калории (со тек на време покачував по 50-100) и јадев 100+ јаглехидрати во денот.
Без никакви суплементи, вејов ми е само за cut, не пијам веј на булк.

http://hardcoreshop.mk/shop-5/protein-90-2350-gr-ironmaxx/ na ovaj protein ima golem popust 1750 denari za 2350 grama. go imam pieno gejnerot katastrofa e nema nikakov vkus :)
Мешавина од протеини (изолат на протеин од соја,концентрат на протеини од сурутка ( Млеко), изолат на протеин од сурутка (Млеко), хидролизат од протеин од сурутка (Млеко), казеин протеин (Млеко), изолат на протеин од грашок, протеин од јајце во прав, лупин протеин, протеин од ориз), безмасно какао во прав, ароматизери, чоколадо во прав,(чоколадна маса, шеќер), згуснувач(ксантин гума), засладувачи (ацесулфрам К, натриум цикламат, сахарин-натриум и сукралоза).

Ете зашто е ефтин. Претежно е соин протеин (по закон првата состојка е таа што ја има во најголем % кога се набројани состојки), а има и доста отпадоци од други протеини, у превод ова ти е шо останало по кантите фрлено у една нова канта на куп.

edit: А и “спајкан“ е со глутамин и аспарагин.
qDP0XZs.png

заедно 30% само тие 2 амино држат, а есенцијалните се ситни по 1200мг.

Мешавина од протеини (изолат на протеин од соја,концентрат на протеини од сурутка ( Млеко), изолат на протеин од сурутка (Млеко), хидролизат од протеин од сурутка (Млеко), казеин протеин (Млеко), изолат на протеин од грашок, протеин од јајце во прав, лупин протеин, протеин од ориз), безмасно какао во прав, ароматизери, чоколадо во прав,(чоколадна маса, шеќер), згуснувач(ксантин гума), засладувачи (ацесулфрам К, натриум цикламат, сахарин-натриум и сукралоза).

Ете зашто е ефтин. Претежно е соин протеин (по закон првата состојка е таа што ја има во најголем % кога се набројани состојки), а има и доста отпадоци од други протеини, у превод ова ти е шо останало по кантите фрлено у една нова канта на куп.

edit: А и “спајкан“ е со глутамин и аспарагин.
qDP0XZs.png

заедно 30% само тие 2 амино држат, а есенцијалните се ситни по 1200мг.
krajno tvoe mislenje ? :) mi treba kako dodatok i deka e evtin zatoa go postirav ali mi treba i mislenje za kvalitetot :)

krajno tvoe mislenje ? :) mi treba kako dodatok i deka e evtin zatoa go postirav ali mi treba i mislenje za kvalitetot :)
Неможам да знам, можам да знам што гледам, а тоа што гледам е дека протеинот не е 100% млечен и тоа ми е прво и најбитно.
Не вреди во мои очи да купуваш било каков друг протеин што не е млечен ако не си веган/вегетаријанец.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom