Совети, прашања и oстанато во врска со автомобили

• Креатор на темата Креатор на темата Струмикс
  • Време на започнување Време на започнување
Predlog prodavnica za bandazi so golem izbor? Vo Gjorce Skopje imalo nekoj Branko, kontakt negov? fala

Се работи за рав4 2.0 116кс. Зборот ми беше за турбината, секако страдат турбините ама чип тунингот уште толку го скратува животот на турбината (особено стаге2). Да е на 100.000км не му се ни мислам, али на 200.000 некако ми е ризично за моторот. Па затоа прашувам некој со искуство да ми каже како се однесува автомобилот и после неколку години. Инаку со спортскиот филтер ништо нема да постигнам, нема да ни се осети разлика.
Турбо дизел е ?

Ако е турбо дизел, можеби треба да се пребара дали постои појака верзија на овој мотор, што обично се разликува со тоа што има поголемо турбо , па во тој случај би се побарало поголемо турбо, и нормално ако треба дополнителни преправки како смена на софтверот, спорски филтер(5% на снага)...

ako ti e kolata so turbina ke dobies povejke snaga posebno se osejka so 5tta brzina koa preticvas. do 30 ks nema zijan nad 30 ks strada turbina. 3000 denari kosta ako e otvoren sistem. ako e zatvoren sistem kosta 100 evra. za so kola se raboti? ako e obicen atmosverec nema da osetis nisto so cip. ako nemas nikakvi problemi so turbina,stavaj cip slobodno nema zijan ali do 30 ks. nad 30 ks strada turbina. nemoj da vadis katalizator i da isklucuvas maf senzor. samo stavi cip i teraj.[DOUBLEPOST=1499289861][/DOUBLEPOST]
kade mozi da se najdi vo mkd sportski filter? baram so se cefki komplet na ali expres se plajka povejke siping nego so kosta filterot :)

Kako ne moze da dobies od atmosferec koga @Fringe ja cipuval alfata i sea mesto 130 konji ima 170? On taka se falese tuka sea dali e vistina neka kaze...

Kako ne moze da dobies od atmosferec koga @Fringe ja cipuval alfata i sea mesto 130 konji ima 170? On taka se falese tuka sea dali e vistina neka kaze...
so cipot moze da se oseti samo na vozila so turbina. staviv cip na mojata ne se osejka nisto. mozda kaj nekoj vozila ke se oseti ama ete kajmene ne se oseti nisto.

Samo so čip nemoži tolku da se vadi. Mora nekoja prepravka-vadenje na eden lonec ili katalizator, sportski filter, vo posloženi zahfati drugi bregasti, eventualno skapi no polesni klipovi, zgolemuvanje na kompresijata za nekoj procent....pa da se dobie tolku zgolemuvanje na snagata

ne pisuvajte gluposti na pamet. za toa kolku moze da se cipuva zavisi kolku ima fabricki ostaveno lufta. npr na psa 1.6hdi go ima so 66 i 80kw, se raboti za istiot motor se razlikuva samo vo softwerot pa taka i dvata moze da se cipuvaat na 100kw. slicno so vw 1.9tdi pd. 74kw i 96kw e istiot motor i dvata se cipuvaat na okolu 105-110kw. Toj so e fabricki najslab motor od nekoja serija od ista familija ima najgolem tuning potencijal. So sportsku filtri se pridobiva mnogu malku ili nisto, samo kolata ke buci. So vadenje na katalizator moze dosta da se pridobie ako e postaro vozilo i e podzapusen, a moze i nisto. Kaj vozilata so turbo vadenjeto na katalizator moze da predizvika ostetuvanje na turbinata, poso vo auspuhot nema otpor-backpressure moze da ja 'prevrti' turbinata vo pregolemi vrtezi, i nema da e pravilen soodnosot gorivo vozduh. stage1 e sofversko cipuvanje, stage 2 e koga se menuvaat fizicki delovi na motorot, obicno bregastata i interkulerot. so stage3 se zgolemuva i fizickata zapremnina na motorot (pogolemi klipovi so busenje na blokot ili pronena na hilzni), pogolem turbo ili supercharger, dodavanje nos kaj dizelite moze i lpg, pogolem auspuh itn.

Bev na servis so mazdata i mi rekoa deka se ventilite osteteni i deka treba da se pravat toa kosta so se glavata da se ramni okolu 700 + tie se zafrknuvaat od plinot i za toa gasel plinot i pak ke gasi taka da pazete koga kupuvate kola na plin na 100 000 km ako vozite na plin mora toa da se pravi

Pozdrav
zdravo
imam edno prasanje do vas
se mislam sto kola da kupam
mazda 3 1.4 2007 g 150 000 km plin benzin ili citroen c4 1.6 2009 g 92 000 km benzin

mazdava ok e ima nekoj problem so plinot mi rekoa deka ke go sredat ima 2 mali tocki na sofersajbnata solidni gumi (taka taka ) 8 air bag klima tonik sistem za prolizgavanje full

citroenot e mnogu dobro socuvan ima 4 zimski i 4 letni gumi 110ks i ima najakata opema malce e izgrebana na parking pri parkiranje

dvete mi gi davaat za ista cena i se mislam sto da zemam
znam deka ako go zemam citroenot deka treba da stavam plin i deka ima poskapa registracija

baram iskustvo bidejki mi vikaat deka francuska kola ima poteskotii vo odrzuvanje

koja e podobra od ovie dve koli i zosto

blagodaram

Aлфата 156ка 2:0 тс 16в фабрички е со 115 киловати а чипувана сега е со 130 киловати.
Само со чипче бензинец максимално што може да се чипува до 15%,додека дизелите 20-25% проценти[DOUBLEPOST=1499369797][/DOUBLEPOST]
Bev na servis so mazdata i mi rekoa deka se ventilite osteteni i deka treba da se pravat toa kosta so se glavata da se ramni okolu 700 + tie se zafrknuvaat od plinot i za toa gasel plinot i pak ke gasi taka da pazete koga kupuvate kola na plin na 100 000 km ako vozite na plin mora toa da se pravi

Pozdrav
Вентили не се прават се менуваат со нови,а на бензинец/плин највеќе страдаат затоа што кога е мо- нтиран плинот не се разлабавени 1-2% проценти.

Затоа не се носи кола на секој мајстор од кои некои се самонаречени а други самоуки од книга или јутубе

Aлфата 156ка 2:0 тс 16в фабрички е со 115 киловати а чипувана сега е со 130 киловати.
Само со чипче бензинец максимално што може да се чипува до 15%,додека дизелите 20-25% проценти[DOUBLEPOST=1499369797][/DOUBLEPOST]
Вентили не се прават се менуваат со нови,а на бензинец/плин највеќе страдаат затоа што кога е мо- нтиран плинот не се разлабавени 1-2% проценти.

Затоа не се носи кола на секој мајстор од кои некои се самонаречени а други самоуки од книга или јутубе
kakvo e toa razlabavuvanje na ventili? dali si svesen voopsto kakvi gluposti pisuvas?
od kola bez turbo da istegnes +15% snaga? da ne si magionicar po profesija? lol :v ova e eden megu top biseri vo temava.[DOUBLEPOST=1499373619][/DOUBLEPOST]

Pozdrav
ete vidis, bez da ja gledam kolata ti kazav deka se izgoreni ventilite, begaj od japonska kanta na plin. od 97 nagore japonskite koli se gjubre.[DOUBLEPOST=1499374520][/DOUBLEPOST]toa ti e cista prevara, moze samo da ja smeni osetlivosta-hodot na papucata za gas, pa taka polna gas ke imas na pola papuca i ke mislis deka se zgolemila snagata. odnesi si ja kolata na valjovi da si izmeris pred i potoa. moze da ae kladam deka nitu 5 konja plus nema da ima, povece ke dobies so sportski filter i otstranuvanje na katalizatorot. na kola bez turbo nema teorije pojse od 2-3% da se dobie softverski.

Последно уредено:
kakvo e toa razlabavuvanje na ventili? dali si svesen voopsto kakvi gluposti pisuvas?
od kola bez turbo da istegnes +15% snaga? da ne si magionicar po profesija? lol :v ova e eden megu top biseri vo temava.[DOUBLEPOST=1499373619][/DOUBLEPOST]
ete vidis, bez da ja gledam kolata ti kazav deka se izgoreni ventilite, begaj od japonska kanta na plin. od 97 nagore japonskite koli se gjubre.[DOUBLEPOST=1499374520][/DOUBLEPOST]toa ti e cista prevara, moze samo da ja smeni osetlivosta-hodot na papucata za gas, pa taka polna gas ke imas na pola papuca i ke mislis deka se zgolemila snagata. odnesi si ja kolata na valjovi da si izmeris pred i potoa. moze da ae kladam deka nitu 5 konja plus nema da ima, povece ke dobies so sportski filter i otstranuvanje na katalizatorot. na kola bez turbo nema teorije pojse od 2-3% da se dobie softverski.

Ваков чип имам вградено

http://www.ebay.com/itm/Power-Box-A...ash=item2cb4a32be4:g:Y1gAAOSwal5YEKbV&vxp=mtr
blob.jpg

citaj pogore so ti pisav. ova ti e sve sranje mizi da te lazam.
Пред монтирање и по монтирање ја ставав на динамометар,разликата беше огромна

патем
Пред да го монтирам чипот фа-ве со три црвени од далеку ми гледаше во змијата на гепек а по монтажа и тие со 170 кс

Пред монтирање и по монтирање ја ставав на динамометар,разликата беше огромна

патем
Пред да го монтирам чипот фа-ве со три црвени од далеку ми гледаше во змијата на гепек а по монтажа и тие со 170 кс
samo na turbo motor se osejka razlika. na skodata moja staviv cip nisto nema. taja si dobi plus ks ama samo so zbor a na snaga nedobi nisto taka ja teram badijala[DOUBLEPOST=1499377865][/DOUBLEPOST]
ne pisuvajte gluposti na pamet. za toa kolku moze da se cipuva zavisi kolku ima fabricki ostaveno lufta. npr na psa 1.6hdi go ima so 66 i 80kw, se raboti za istiot motor se razlikuva samo vo softwerot pa taka i dvata moze da se cipuvaat na 100kw. slicno so vw 1.9tdi pd. 74kw i 96kw e istiot motor i dvata se cipuvaat na okolu 105-110kw. Toj so e fabricki najslab motor od nekoja serija od ista familija ima najgolem tuning potencijal. So sportsku filtri se pridobiva mnogu malku ili nisto, samo kolata ke buci. So vadenje na katalizator moze dosta da se pridobie ako e postaro vozilo i e podzapusen, a moze i nisto. Kaj vozilata so turbo vadenjeto na katalizator moze da predizvika ostetuvanje na turbinata, poso vo auspuhot nema otpor-backpressure moze da ja 'prevrti' turbinata vo pregolemi vrtezi, i nema da e pravilen soodnosot gorivo vozduh. stage1 e sofversko cipuvanje, stage 2 e koga se menuvaat fizicki delovi na motorot, obicno bregastata i interkulerot. so stage3 se zgolemuva i fizickata zapremnina na motorot (pogolemi klipovi so busenje na blokot ili pronena na hilzni), pogolem turbo ili supercharger, dodavanje nos kaj dizelite moze i lpg, pogolem auspuh itn.
pa toe toj muabet so go pisav otvoren zatvoren sistem. ali na kola stara 15 godini so 200 000 pominati da stavis cip od +100 ks neveruvam deka ke ostani citava turbinata. koga odev na praksa vo avtoservis da ucam zanaet na seat leon mu bese otidena turbinata i navodno bilo od cip,ne izdrzala turbinata. i na krajo ja pratia vo srbija na servis ovde nisto nemozese da ja sredi :D

Нека биде така,со двајца не мислам да се докажувам за нешто што го имам утврдено.
А кој знае можи оти сум стално поднапиен па да ми се чини така

Нека биде така,со двајца не мислам да се докажувам за нешто што го имам утврдено.
А кој знае можи оти сум стално поднапиен па да ми се чини така
cel epro modul go menav nedobiv na snaga kajtebe neznam kako si dobil na snaga na morot ito na atmosverec

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom