ShakaZulu
" Тој Сум Бре "
- Член од
- 29 јули 2008
- Мислења
- 3.327
- Поени од реакции
- 3.715
Што ги покачија мајкеми, во 2002/3 беа 30 , сега се 60 ден, а бе ајде...Субвенциите ги покачија последните години, претходно ама баш не правеа никаква разлика и беа мизерни за тутунот. Не верувам дека било кој што работи тутун, го работи за мочани субвенции, кои може денес да ги има, утре да ги нема, тоа е точно. Ти глупо му возврати на членот што си праша кога може да му пристигнат, зашо државава годинава ги должи, значи он не се крсти во нив и ги чека зашо ги поебал другите пари, па ти да му збориш како не знаел буџетот дома да си го распредели, туку исто ко студентите што чекаа стипендии, така си чека и тој.
Не знам како се осудувате за тутун да јадете трици, и да не сте работеле, еве јас никогаш не сум пипнала тутун, да сте се заинтересирале, ќе знаевте со која мака се работи. Или барем Рацин да го читавте, ако ништо друго.
Друго да не ти се сони тебе дека не сум работел, сум работел и знам што е зелено море, изгледа ти не знаеш па онака кажуваш...
Она што треба е да компаниите го плаќаат тутунот а не од буџет цел народ дава за да демек владата помага на народот (чиста бившо-владина рекламна бљувотина) а од друга страна не прави ништо да цената се покачи на онаа што соодветствува на светската берза за тутун. Да парафразирам ова иди дека купуваат тутун за 3 евра кило а истиот го продаваат за 100. На времето од неколку декари тутун се кревал спрат на куќа а сега се што можеш е да купиш една гарнетура за седење во тој спрат. Тука е разликата а не во тие евро по кило. Нека биде кило тутун 400-500 денари за тутунопроизводителот да видиш дека никого нема да интересира субвенции ама еве ви една „завера“. Компаниите и го плаќаат толку но даваат пола на народ пола на партијата а таа потоа јако изрекламирано враќање 60 денари на народ. По нивново и волкот сит и овците на број ама овциве се сфестија изгледа....