karan
бивш поет, плукач, вљубеник во слободата
- Член од
- 31 мај 2006
- Мислења
- 3.595
- Поени од реакции
- 2.719
Ако ти е тешко да прочиташ 10 проширени реченици, незнам што да ти кажам.Можеш за мене и за другите на темава да објасниш во неколку реченици на кој начин криминалите од 2006 до 2017 година на СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ се еднакви? И обиди се без дупки, длабочини и сл. Концизно, во неколку реченици.
СЈО е најдобрата и најпрофесионалната институција во РМ, од осамостојувањето до ден денешен. Штета што откога го формираа континуирано се соочуваше со опструкции и медиумски шиканирања, инаку нивната работа ќе беше уште поефикасна. Со департизацијата на институциите која (се надевам) ќе следи, СЈО ќе добие замав и Грујо и другарите машки ќе ги натоварат со еден куп кривични дела.
Останатиот дел од постот за третиот фактор и излитената парола 'исти се сите' (која во овие клучни моменти само на Грујо му брка работа), е генерално претурање од шупливо во празно и некако ме примрзува да реплицирам на тоа.
Единствено, силно се сомневам во подготвеноста на осомничениот премиер Заев да постигне нешто без вистинска програма, а само со излитени популистички фрази како "европска перспектива", "подобрување на економијата", "непартиска администрација", "подобро здравство" - зборови коишто нема дете што веќе не ги знае наизуст и нема политичар во Македонија што не ги употребил во изминативе 25 години.
Професионалноста и добрината не е замена за легалитетот.
Иста е природата на обвинението покренато против Заев и Груевски. Многу е веројатно дека и двајцата работеле по истата шема. За мене нема разлика меѓу "Евро кај Вицето" и "Шефе ми текна". И 2 милиони евра и 200 милиони евра се криминал и кражба. Па, мене судијата, на којшто се мачев да му објаснувам дека по грешка не сум пријавил 300 денари како приход во ФЗО, ми рече дека и за 100 денари и за милион денари казната е иста.
Но, имајќи во предвид дека Заев, барем за сега, изгледа како да се откажа од спроведување на тиранската платформа, нема да критикувам се до истекот на првите 100 дена, или до донесување на предавнички закони, или некои наредни правни преседани како што беше изборот на нелегален (не)претседател на Собранието.