Случувања во Македонија (Генерална дискусија)

За кого би го дале вашиот глас на парламентарните избори во април 2020?

  • ВМРО-ДПМНЕ

    Гласови: 64 19,0%
  • СДСМ

    Гласови: 41 12,2%
  • ЛЕВИЦА

    Гласови: 58 17,2%
  • БЕСА

    Гласови: 1 0,3%
  • ДУИ

    Гласови: 8 2,4%
  • АЛИЈАНСА ЗА АЛБАНЦИТЕ

    Гласови: 1 0,3%
  • ДПА

    Гласови: 0 0,0%
  • МАКЕДОНСКИ КОНЦЕПТ

    Гласови: 5 1,5%
  • ИНТЕГРА

    Гласови: 8 2,4%
  • ЕДИНСТВЕНА МАКЕДОНИЈА

    Гласови: 3 0,9%
  • Некоја друга

    Гласови: 9 2,7%
  • Нема да гласам или ќе го поништам ливчето

    Гласови: 139 41,2%

  • Вкупно гласачи
    337
Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.197
Море, ти си изгледа зафатен со јадење на гомната.
Кој спомна кој за кого гласал. Јас за посочениве сум се изјаснувал и порано. Не е тоа муабетот.
Ајде најди еден свој пост овде на Кајгана каде си се изјаснил против Диме, Миле и Спиро. Еден единствен. Или каде си рекол било што лошо за ДПМНЕ, па макар и во назнаки.
 
V

viktora

Гостин
Да ги земам Ристо превара, Каталина, Бијонс, Фринџ, Валволин, Иреал, Ѓорѓи Н., Виктора и слични суштества, да ги ставам у влада, помалку штета ќе направат врз Македонија од Груевски и неговите слуги.
(да се разбереме, не дека се сомневам во морално-етичката скапаност на посочениве, туку заради интелектуалната инфериорност нема да можат толку штета да направат)
Штета што не можеме да најдеме некој лик како тебе што за 100 дена ќе ја оправи работава.Некој со слична интелегенција и агресивно размислување рамо до рамо би бил со Трамп,Путин,Меркел...
 

old_School_mk

Програмер, гејмер, psy-trance уживател
Член од
11 август 2009
Мислења
6.150
Поени од реакции
5.913
Под итно мора да се среди ова со бројот на министри. Срамота е Германија да има 16 министри а ние 25 од кои седум се паразити без ресор. Треба да се прекине со тие селски работи.

И овие па ДУИ простациве без осет. Даваат предлог за министер некое партиско свирало од општина Врапчиште и на некоја агенција што бил за лов и риболов сега да биде министер за правда, област каде што треба да се спроведат најсуштинските и најкрупните реформи.
Ебате сајлите неписмени.
Да, кога трета партија (читај: Левица) би освоила 65 пратеници, не би коалицирала со никој (особено не со шиптaри-паразити) и би си ја терала работата како што сите сакаме. До тогаш, со сите моментални партии што освоија пратеници - НИКОГАШ нема да се случи.
 

Windfucker

Телемит, Темплар, Масон, Сциентолог во целибат
Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326
Кои сили? Името да се смени, тоа се силите. Јасно е кажано речиси 9 години.[DOUBLEPOST=1496048937][/DOUBLEPOST]
Ова на кого се однесува?[DOUBLEPOST=1496049328][/DOUBLEPOST]Тевдовски читам има добро образование, предава на Економски Факултет, ама изгледа дека пракса во реалниот живот нема, односно, не работел нешто во реалниот сектор. Исправете ме ако грешам.
За Дамјан Манчевски единствено најдов дека завршил Електротехнички Факултет, ама никаде не најдов дека нешто работел во живото (сем партиски работи). Имате ли повеќе информации за неговиот професионален живот?
Доктор Тевдовски беше професор во Данска и еден од најголемите стручњаци во Македонија во областа и лани добива и награда за тоа... Впрочем и како човек е еден од ретките кој има интегритет во цел ешалон од новата влада.
За разлика од него м-р Груевски лажел во биографијата дека работел брокер, а всушност бил шалтерски работник во банка.
Подобро да не споредуваме стручни квалификации на министри како еден посочен магистер што дипломирал на тема петрохемија, а немаше абер што е тоа.
 
M

MD_

Гостин
или па уште подобро Трамп, и ќе се расчисти овој плевел шо ја влече државава у кал.
Клучниот момент во целиот пост
Трамп ќе го расчистел плевелот што ја влечел оваа држава во кал :pos:
 
Член од
1 ноември 2005
Мислења
2.142
Поени од реакции
1.256
Јас доста работам со државни институции и навистина во нив се испикани огромен број на партиски војници кои или многу малце или ич не работаат. Во една институција пример, со 20 вработени стручен кадар, имаш 30 технички кадар, меѓу нив имаш и шофер, заслужен член на партија кој има своја канцеларија и компјутер и кој најчесто не е на работа заедно со службеното возило така да вработените патуваат со автобуси или со приватни возила, имаат и помошник на хаусмајстор кој не оди на работа пошто најчесто патува релација бугарија - македонија и носи маски за телефони, радија за коли, лекарства, слозавци.... а ќе го сретнеш низ град со торбата каде разннесува робата, имаат и секретарка која со месеци не е појавена на работа а нејзино место го заменува друга вработена, имаат 4 чистачки а хигиената во просториите им е очајна.... сите тие и десетици иљади други, ги плаќаме сите ние, или отплаќаме странски кредити за нивно вработување.
Решение не е едни трутови да се заменат со други, тоа е јасно кажано од страна на новиот премиер, треба администраацијата да се намали и да се направи ефикасна и функционална. Тоа значи промена на досегашен начин на работа и вработување.[DOUBLEPOST=1496050724][/DOUBLEPOST]
Од русија кон западна европа заминаа голем број на научници, одлични студенти, квалификовани работници, додека во русија доаѓаат неписмени и необразовани луѓе од земји зафатени со војни и кризи - избеглици. Спрема тебе поволно е шо на место на стотици иљади млади со завршени факултети, доктори, информатичари, забари, инженери кои заминаа од тука, да се заменат со стотина иљади суданци авганистанци чеченци.
A be Letko, ne mi e jasno shto sakash da dokazhesh so ovoj muabet za imigracija iako e :oftopik: Prvo pogledni koi se uslovite za doseluvanje vo Rusija a koi na Zapadot. Se shto treba da storish da emigrirash na Zapad e sedno vo avion, frli sekakva dokumentacija, izigravaj zhrtva na bilo shto i si zavrshil rabota. Ke te ugostat, ke te plakjaat, ke ti obezbedat stan/mesto za zhiveenje, besplatno lekuvanje so dva zbora gaga. Od imigrantite shto se pribraa na zapadot nitu 3% ne rabotat si ostanuvaat paraziti. I kao nema da ima tolkav priliv. Za imigracija vo Rusija procesot e sosema inakov, pokompliciran, ti treba garancija za vrabotuvanje, udomuvanje i taka natamu. Ne sporeduvaj babi i zhabi. I druga edna rabota. Nevrabotenosta vo USA i Rusija e nekade okolu 5% give or take vu EU dvojno povisoka.
Spomna stotici mladi so fakulteti, doktori i sl ja napushtaat Rusija. Barem poslednite 4-5 decenii Rusija e poznat izvoznik na "pamet" ima dovolno i za Zapadot i za doma, toa neshto kazhuva.
"во русија доаѓаат неписмени и необразовани луѓе од земји зафатени со војни и кризи - избеглици."
Tokmu takvi nagrnaa na Zapad zaradi uslovite shto tamo si gi dobivaat. Raj za nepismena raja. Pogledni gi uslovite za doseluvanje i rabota vo Rusija, taa sorta lugje nema shansi da prpari vo Rusija.
 
Член од
16 февруари 2014
Мислења
343
Поени од реакции
198
Во ред, кажа што ти е меракот.. и логично би било да се повлечеш од дискусииве и да оставиш некој што е на повисоко ниво да дискутира. „Јес“ да има многу простаклуци од простаци кои не знаат да разговараат човечки, ама читај, па можеби ќе ти користи нешто.
(Те советувам да не се надеваш на многу убави денови во Р. Македонија, ни сега, ни во подалечна иднина)
Djole nevrzano so profesionalnite diskusii sto gi vodis na visoko nivo, si razmislil nekad da upotrebis logika u tvoite stavovi, komentari i diskusii ? Nemora da si politicki genij i da si redoven "lingur" (ova e izraz od viktora, neznam sto znaci ) na infomax, za da mozes da povrzes ednostavni informacii i da zazemes stav za nasata politicka situacija.
Blagodaram za sovetite, jas sepak sum optimist.
 
Член од
23 март 2015
Мислења
7.011
Поени од реакции
1.983
Ајде најди еден свој пост овде на Кајгана каде си се изјаснил против Диме, Миле и Спиро. Еден единствен. Или каде си рекол било што лошо за ДПМНЕ, па макар и во назнаки.
Еве сега ќе ти го кажам ова што и порано сум го кажал за Спиро, Диме... Деца. Доволно е? И што ме тераш да кажам за некого нешто. Ти кажи дали не сум во право за овие што сега се нудат, ако сакаш. Не да вртиш теми на други „воденици“. Ако мислиш дека Дамјан, Оливер, Љупчо... имаат добро работно и животно искуство, напиши.. можеби јас грешам. Јас она што го најдов за нив, го коментирав. Не оди во стилот „јас сум криминалец, ама и други се..“.[DOUBLEPOST=1496061913][/DOUBLEPOST]
Доктор Тевдовски беше професор во Данска и еден од најголемите стручњаци во Македонија во областа и лани добива и награда за тоа... Впрочем и како човек е еден од ретките кој има интегритет во цел ешалон од новата влада.
За разлика од него м-р Груевски лажел во биографијата дека работел брокер, а всушност бил шалтерски работник во банка.
Подобро да не споредуваме стручни квалификации на министри како еден посочен магистер што дипломирал на тема петрохемија, а немаше абер што е тоа.
Јас и реков дека има одлично академско ниво. За разлика од Ставревски кој е одличен експерт. (Ако сакаш таква дискусија. Води муабет за посочениве за министри. Ако наоѓаш изговори со споредба со други, нема да го направиш некого постручен)
 
Член од
16 февруари 2014
Мислења
343
Поени од реакции
198
Ме заболе за боксерот.А како што читаш и од другиве членови и нив стојко ги боли за грујо.Вие сте тие што зајакот го направивте месија.Ние сме тие кои ви укажуваме дека не се прави нормална држава со тоа што ќе смениш криминалци и на нивно место ќе поставиш други.

Ајде се сложуваме грујо да си лежи криминалец ваков таков кој го ебе.Нека си ебе цела фамилија и мијалков и горде...
Ама не ме убидувај дека една смрдла како Шеќеринска кој има јахта во Грција и која направи милјони со бомбона бизнис со ЕВН,не ме убедувај дека еден неписмен од муртино кој бара по едно евро кај вицето да се однело и ме убедува дека за мое добро било задолжително да изучувам албански,или дека добро било за соживот да веам албанско и македонско знаме а албанците да си веат само нивно а моето да го нарекуваат вентилатор.....

Кој бе ќе верува дека овие ненормални ќе ја оправата државата?
Sto bi rekol Djole los ti e izvorot na informiranje. Narod kako narod, imame i nie stoka, imaat i tie. Toa ne znaci deka treba da vadime sekirite i da se koleme. Treba razum i pamet i treba vreme.
Stetata e napravena i ke se raboti na ispravanje na zatechenite sranja od DPMNE. Toa se resursite ( politicarite ) so koi raspologame, opredeleni se i mora da se raboti so niv.
Kako sto naglasiv nekolku pati, mene mi vleva nadez stranskiot faktor koj ima ogromna zelba da ni ja sredi drzavickata. Mesijata nas, Zajche, zlaten da e...samo treba da bide poslusen, togas ke osetime promeni i blagodet. Amin.
 
Член од
23 март 2015
Мислења
7.011
Поени од реакции
1.983
Djole nevrzano so profesionalnite diskusii sto gi vodis na visoko nivo, si razmislil nekad da upotrebis logika u tvoite stavovi, komentari i diskusii ? Nemora da si politicki genij i da si redoven "lingur" (ova e izraz od viktora, neznam sto znaci ) na infomax, za da mozes da povrzes ednostavni informacii i da zazemes stav za nasata politicka situacija.
Blagodaram za sovetite, jas sepak sum optimist.
Ех мали, за почеток почни на кирилица да пишуваш, верувам дека го можеш барем тоа, да ти личи пишуваното. Ти овде ми изгледаш на мочко со пелени (не знам што значи.. сум слушнал како израз) кој ништо не напишал да вреди. Не ти бранам да си оптимист. Ама ако очекуваш Заев да спасува држава.. навистина си „гилиптар“ (и ова не знам што е, сум го слушнал во кичевско).
 

Кајганеро

Немој не ме радуј!
Член од
3 јули 2010
Мислења
2.850
Поени од реакции
2.714
Уште не бе можете да го прежалите Груевски? Заминува во историјата како најголем крвник врз македонскиот народ после 550 годишната окупација од турците, 1913 - 1945 окупациите. Ќе видите ќе се претопите сега у СДСМ и ќе треба да постирам глупи печатни грешки и "epic fail'' ствари и за комуњариве соросоидни.
 
Член од
16 февруари 2014
Мислења
343
Поени од реакции
198
Ех мали, за почеток почни на кирилица да пишуваш, верувам дека го можеш барем тоа, да ти личи пишуваното. Ти овде ми изгледаш на мочко со пелени (не знам што значи.. сум слушнал како израз) кој ништо не напишал да вреди. Не ти бранам да си оптимист. Ама ако очекуваш Заев да спасува држава.. навистина си „гилиптар“ (и ова не знам што е, сум го слушнал во кичевско).
Giliptar...moze e nekoj modificiran Albanec od kichevsko. Ne ocekuvam, ubeden sum deka e toj Mesijata nash.
 

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
12.689
Поени од реакции
23.371
Во моментов избрано е помалото зло.

Првион, оној што доби клоца, од Република Македонија направи ДООЕЛ "Македонија" и како таква ја ја водеше повеќе од една деценија. Слушнавме какви се гомнарии има направено. Ги гледаме секој ден. Ние што живееме во државава ги гледаме и ги осеќаме на свој грб. Затоа клоцата во г'з и нека се брка низ судови.

Заев денес нема 2/3 мнозинство во парламент. Му недостига политичката моќ и машинерија која ја имаше ДПМНЕ. Ако и он почне да се однесува како да е сопственик на државата, клоцата полесно ќе го стигне.

Повелете и друг пат.

Успут како е во Австралија? Далеку е од Македонија?

Ke se slozam deka izbravte zlo. Edniot napravil doel drugiot isto na pomalo nivo.

Avstralija e super, nema vakvi gluposti, uglavno si imame pametni politicari i glasaci pa nemame potreba da birame megu zla.
 
Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom