IELTS test

Член од
8 февруари 2009
Мислења
36
Поени од реакции
3
Zdravo na site,
Bi sakal da spodelite iskustvo od polagajne na IELTS dokolku ste go imale , ili pak dokolku imate nekakvi soznanija za toa sto se slucuva na denot na polagajne na IELTS testot (akademskata verzija), dali vezbite se dosta teski , dali se strogi vo otcenuvajneto itn ....
Se nadevam ima nekoj takvi na forumov :)))))

Геврек

O ALQUMISTA
Член од
6 ноември 2008
Мислења
770
Поени од реакции
483
Ме интересира и мене јас полагам на 16ти и не ми изгледа тешко...

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
наједноставен одговор е: не се тешки тестовите, али се строги многу. пред многу години за пола бод требаше да преполагам.
П.С. делот за полагање, каде слушаш и пишуваш, ..... почнува ОДМА!!! нема никаква увертира, пушта снимка и одма фаќајте се за пишување.

Hellz Guardian

We do what we want
Член од
2 февруари 2008
Мислења
7.090
Поени од реакции
1.648
Вежбите воопшто не се тешки, делот listening треба да обрнуваш многу внимание и има многу замки, треба убаво да го слушаш и разбираш што зборува. Јас претходно 2 дена читав нешто само и го положив со 6,5 average, reading и speaking најлесно е дефинитивно, writing зависи дали сакаш пишување и преовеличување. Writing ти е баш како писмена англиски у средно, дефинитивно кај нас е многу лесен и ако имаш основно познавање можеш да извадиш добра оцена. Пример во Канада братучед ми што живееше 3 години доби 5.5 average ама им даваат многу потежок тест

Во целост, не е ништо посебно, само што е многу стресна целата атмосфера во училницата и се доста строги како што кажаа над мене.

Член од
8 февруари 2009
Мислења
36
Поени од реакции
3
Ме интересира и мене јас полагам на 16ти и не ми изгледа тешко...
I jas isto polagam na 16ti , a se spremam veke od 14ti Oktomvri . Najtezok mi se gleda delot writing :(
--- надополнето: 6 ноември 2013 во 23:59 ---
Kako sto razbrav na tutorijalite , kazuvaat demek otcenuvacite bile nastroeni na toa da ti dadat sto e mozno povisoka ocena , a ne da te turkaat i zafrkan namerno . Kolku e ova vistina kajnas kiznaj . :S

M

macgowan

Гостин
I jas isto polagam na 16ti , a se spremam veke od 14ti Oktomvri . Najtezok mi se gleda delot writing :(
--- надополнето: 6 ноември 2013 во 23:59 ---
Kako sto razbrav na tutorijalite , kazuvaat demek otcenuvacite bile nastroeni na toa da ti dadat sto e mozno povisoka ocena , a ne da te turkaat i zafrkan namerno . Kolku e ova vistina kajnas kiznaj . :S
IELTS имам полагано 2 пати so far.
Listening - концентрација и максимално внимавање. Вежбај и слушај. Не се потпирај на к`сметот, нека не ти кажуваат дека за 2 дена `вежбање` ќе го земиш редот.
Kaj writing-от вежбај со мерење на време, ќе ти помогне. Нема тешко ако се спремиш убаво и испланираш што би било ако би било да е таа и таа тема, you know what i mean, right? План - обавезно!
Reading-от е најлесен според мене од 4те, најмалку му обрнував внимание а зедов најдобри оцени.
Speaking...држи се до тоа што те прашува...колку и добро да (мислиш дека)зборуваш внимавај на содржината на одговорите што ги даваш, јас првиот пат кога полагав мислев дека со лезет барем 8ка зедов сигурно, но добив 6-најслаба оценка во моите две полагања на испитот(првиот пат зедов 6,5 а вториот 7,5 overall score)

Ф

Флеш

Гостин
одлична можност да прашам ... колку време ти трае важноста на ИЕЛТС ?! дали имам потреба од него ?! не планирам надвор да одам да студирам или пак да работам .... ова е одлична можност да ве прашам,да добијам информации од вас ,,, фала :)

Член од
21 октомври 2011
Мислења
1.747
Поени од реакции
2.562
Дали се тешки, зависи од нивото на познавање на јазикот. Особено за академскиот дел. И колку и да мислите дека добро го познавате, треба да се вежба одреден период, ако не за друго, заради форматот на тестот. Времето е прилично кратко, муабетот си врви, ако незнаеш што те чека и не си концентриран, лесно можеш да испуштиш многу работи.
Што се однесува до испитувачот, само ќе ти постави тема и може да те потпраша нешто, останатото е се на тебе, тој нити помага нити одмага.
одлична можност да прашам ... колку време ти трае важноста на ИЕЛТС ?! дали имам потреба од него ?! не планирам надвор да одам да студирам или пак да работам .... ова е одлична можност да ве прашам,да добијам информации од вас ,,, фала :)
Тестот се полага ако ти го бараат за нешто, најчесто е тоа при апликација за студирање или виза. Од нив и зависи времетрањето на важноста, односно колку стар резултат прифаќаат како валиден, ама мислам дека повеќе од две години ретко кој прифаќа, ќе треба да се преполага. Така да ако немаш потреба, нема зошто да го полагаш и да трошиш пари.

Meh

Член од
15 април 2012
Мислења
1.341
Поени од реакции
2.211
IELTS e многу подобро решение него ТОEFL.

Прво, поедноставен е и е некако "органски".

Секој IELTS резултат трае 2 години, не зависи од други фактори неговото времетраење (како што некој погоре пиша).

Во 4те дела, делот со слушање е најлесен. Едноставно, НАГЛАСЕНИ ти се деловите што треба да ги вметнеш во тестот пред себе. Слушајте внимателно и веднаш пишувајте. Користете молив во овој дел од тестот, дозволено е (за евентуални грешки).

Делот со пишување - имате две теми, една поголема и една помала. Внимавајте на бројот на зборови и не го користете премногу the (од искуство кажувам). Бидејќи академскиот дел се полага (според оној/онаа што ја почнал темава), ќе се дадат на пример архитектура и биологија теми (бидејќи тие не знаат за на кој факултет сакаш да аплицираш - ова бидејќи академскиот дел најчесто за тоа се користи).

Во делот со разбирање/текстови дадени - се е дадено во текстовите што им претходат на прашањата, нема утка. Само тука е зезнатото што времето за полагање на овој дел е помал за разлика од обемот на текстовите. Но, ако се фати со ред, се стигнува во скоро цајтнот - 5 минути пред истек. Во другите делови ќе имаш време на претек.

Во делот со интервју/говорење - теми за време, технологија, зошто живееш таму каде што живееш, општ муабет.

Се на се, не е тежок тестот. Некој погоре спомна за строгост, но јбг така и треба, не е ова средно школо па ќе препишуваме или ќе ни прогледаат низ прсти. Доколку го решавате тестот, до одреден степен значи дека се спремате за излез од државата (за во Македонија 0.000001% е баран тестот), па имајте во предвид дека на Запад не толерираат cheating.

Не вежбав за тестот, освен делот на listening. Евентуално би ти препорачал читање на англиски текстови, ништо повеќе. Заборавете на граматиката како дадена, таа треба да си ја подразбирате во склоп на останатото.

Имав 6.5/7.5/7.5/7.5. Overall 7.5. :)

Jimmy

Организатор
Член од
26 мај 2006
Мислења
927
Поени од реакции
312
Еден доста добар сајт со доста примери и помош за IELTS. Се надевам дека ќе ви помогни. ;)
http://www.ielts-blog.com/[DOUBLEPOST=1393888877][/DOUBLEPOST]Уште подобра стана со многу примери... http://www.ielts-exam.net/

Последно уредено:

F|eR

Мало смо се напили, пали смо у џбун!
Член од
7 јуни 2008
Мислења
2.006
Поени од реакции
393
Zdravo dali nekoj od vas ima polagano Ielts vo poslednava godina,i dali e bas bas strogo,maka macam so listening...aj nekoe mislenje od skoro nekoj sto ima polagano :)

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.513
https://grouper.mk/deal/cambridge-academy-ielts-course

Дали некој го имате земено овој курс, сакам да полагам наесен IELTS, па би сакал да почнам поактивно со припреми, ова ми се виде интересно и евтино, па ако имате некој искуство пишете дали навистина вреди или е маркетинг во прашање?

Kajgana Shop

На врв Bottom