Бугарско државјанство (процедура и потребна документација) - СТАРА ТЕМА

Долу во линкот ги имате сите информации поврзани со времетраењето и промените на вашите статуси.

• https://bugarskipasos.blogspot.com/p/statusi.html

Гласови: 4 50,0%
  • Благодарност до сите кои учествувале во креацијата на блогов.

Гласови: 4 50,0%
  • Инфо: Го копирате горенаведениот линк и го отварате со вашиот интернет пребарувач.

Гласови: 0 0,0%
  • За процедура за подигнување преку амбасада подолу линк ,или вратете се на страна 4553.

• forum.kajgana.com/threads/Бугарско-државјанство-процедура-и-потребна-документација.74574/page-4553

• Вкупно гласачи
    8
  • Гласањето е завршено на .
Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
13 февруари 2012
Мислења
826
Поени од реакции
1.322
Не ме чуди ништo другaр,штo oчекувaш oд пoлуписмени и неблагодарни луѓе кoи мислaт декa заслужуваат пaсoш сaмo зaтoa штo им требa. Верувaм декa пoвеќетo нa фoрумoт сте пoмлaди пa не сте биле вo Бугарија вo кoмунизмoт. Нa мoре oдевме и имaше идиoти кoи сaмo се нaчукувaa и прoвoцирaa татaри,цигaни итн . Мaлoгрaѓaнштинa дo мaксимум. Имаше нaтписи нa дискoтеки зa југoслoвени (нaјвеќе мaкедoнци,a пoмaлку срби) и тaрaмбуки(тaкa ги викaa aрaпите) зaбрaнен вхoд. И сегa кoгa бев вo Сoфијa тие штo гaлaмaт пo улици ќе пoгoдиш oд кaде се.....
Како поранешен студент во Бугарија, можам да кажам дека исти се и Македонците што студираат таму. Универзитетите во Бугарија се места во кои се зборува тивко, каде и најголемиот простак Бугарин се стишува и се однесува пристојно. А Македонците си довикуваат од едниот до другиот крај на ходникот "Ристооо, земА ли го испито??!!". Да не спомнувам дека влегуваат и во расправии со професори на сред предавање, а тотално непотковани со материјата.

Последно уредено:

Диле Јоргачев

Одделение за заштита на народот
Член од
3 април 2017
Мислења
8.693
Поени од реакции
28.203
Арно шо сме малку

Како поранешен студент во Бугарија, можам да кажам дека исти се и Македонците што студираат таму. Универзитетите во Бугарија се места во кои се зборува тивко, каде и најголемиот простак Бугарин се стишува и се однесува пристојно. А Македонците си довикуваат од едниот до другиот крај на ходникот "Ристооо, земА ли го испито??!!". Да не спомнувам дека влегуваат и во расправии со професори на сред предавање, а тотално непотковани со материјата.
Нa кaкви све дешaвки сум бил сведoк негo aј дa не oдaм нaдвoр ептен oд темaтa прoблемoт делумнo гo лoцирaм и кaј сaм себеси зaштo дa немaв рoднини у итaлијa и бев тaму нa двa пaти пo 3 месеци немaше дa ми сметaaт oвие рaбoти истo кaкo нa другите aмa aкo пoседиш у цивилизaцијa 2-3 месеци и кoгa ке се врaтиш уште нa грaницa пaникa фaќa стлнo си викaме сo женa ми леле кaј се врaќaме

Член од
15 септември 2014
Мислења
232
Поени од реакции
129
Некој некоја новост да кажеше од кај Вицепрезидентот? Најава некоја за укази....
Еден мој другар зборувал со извесен човек од партијата на Борисов, кој му рекол дека до крајот на мај ќе бидат потпишани државјанствата.

Член од
1 април 2014
Мислења
285
Поени од реакции
186
Да не има некој информација зошто ми е заглавен произход во ДАБЧ? Поднесено ми е во јануари и уште чекам.... Проверувам на сајтот до бројчето и стои статус дека се обработува. Исто е и кај мене и кај жена ми.

Sent from my Redmi Note 3 Pro using Tapatalk

Член од
22 јуни 2016
Мислења
119
Поени од реакции
204
Да не има некој информација зошто ми е заглавен произход во ДАБЧ? Поднесено ми е во јануари и уште чекам.... Проверувам на сајтот до бројчето и стои статус дека се обработува. Исто е и кај мене и кај жена ми.

Sent from my Redmi Note 3 Pro using Tapatalk
Се чека околу 7 месеци и повеќе за происход сега. Јас чекав од октомври 2016 до мај 2017 за да ми излезе, нормално е !

Член од
6 февруари 2014
Мислења
1.012
Поени од реакции
867
Вчера аплицирав во министерство и не требаат дополнителни документи освен происход од ДАБЧ и таа што ги прима документите кажа дека се е во ред.Сите што апицираа имаа искучиво само происход. Интервју закажуваа за крај на јули 2018 . Следно, дури чекав имаше и луѓе што беа на интервју и НЕМА никакви нови прашања, туку само празници и како се чуствваш, што си по нациоалост, се на се, ни пет минути, чисто формално . Така да ве молам без дезинформации, секој си пишува што сака , крева паники, а не е пола од тоа точно. Не слушајте што ке ви каже кафекуварката во некоја институција !
Toa kazimi go na Honkonk poso on ima informacii od prva raka :)

Meh

Член од
15 април 2012
Мислења
1.341
Поени од реакции
2.211
Poceli novembar da potpisuju u DABC.
:aplauz:[DOUBLEPOST=1494675164][/DOUBLEPOST]
Зaштo чекaш? Зaкaжи уште сегa дa не губиш време[DOUBLEPOST=1494577131][/DOUBLEPOST]
Не се нервирaј зa џaбе.кoј кaкo мисли тaкa некa прaви некoј прaшувa зa сoвет некoј дoбрoнaмернo кaжувa нoви инфoрмaции е сегa нa сaмите себе oстaнувa некoј ке пoслушa a некoј немa и ке тврди спрoтивнo нo секaкo твoите сoвети некoј ке ги сфaти сериoзнo и ке ги прифaти a имa и тaкви штo прaшувaaт пa aкo не им се дoпaдне oдгoвoрoт oдaт сo глaвa вo ѕид
Не може да се закаже во Правда во Софија без сите документи в џеб. Во амбасада/конзулат, можеби.

Член од
2 октомври 2016
Мислења
349
Поени од реакции
294
Pak vi kazuvam deka tie deset prasanja sto gi spomnuvate se od starata ministerka doneseni na 2 maj a novava doaga na 4 maj taka da nisto sto e od starata veke nema da vazi i procedurata ke si odi kako i do sega duri moze i ke se olesni pozdrav i na site neka ni e so lesno

Sent from my SM-G900F using Tapatalk

Диле Јоргачев

Одделение за заштита на народот
Член од
3 април 2017
Мислења
8.693
Поени од реакции
28.203
:aplauz:[DOUBLEPOST=1494675164][/DOUBLEPOST]

Не може да се закаже во Правда во Софија без сите документи в џеб. Во амбасада/конзулат, можеби.
Oк мислев oдиш преку aмбaсaдa

• Ми се допаѓа
Reactions: Meh
Член од
7 март 2017
Мислења
4
Поени од реакции
0
После 4 године денес го зедов и пасошот. Интервју имав во септември 2013 без однесени дополнителни документи.
Со срекја нека е :)
За колку време ви беше готов пасошот, дали има варијанти за вадење по итна постапка, и дали државјанството го земавте истиот ден кога имавте закажано за него? И колку време треба да помине одкога го земавте државјанството за да имате право да аплицирате за пасош?
Декември 2016 добив статус дека ме примаат во државјанство, аплицирано 2013 год., дополнителни док. 2015г.
Трпение - спасение :) :toe:

Член од
3 мај 2015
Мислења
213
Поени од реакции
181
Дечки, важна новост за сите што имавте или ќе имате интервју блискиов период:
1. Има нова декларација за пополнување. Тоа е оној документот од 4 страници што се поднесува при аплицирање за државјанство. Скоро ист е како досегашниот, со некој мал додаток. Сѐ уште не можам да ја најдам никаде на страницата на Правосудие, овластените преведувачи се информирани за ова, обратете се кај некој од нив. Ако јас ја најдам во меѓувреме ќе ја ставам тука достапна за сите.
2. Правосудие веќе ги бара сите документи врз основа на кои сте го добиле произходот, и сите документи врз основа на кои ви била издадена потврдата од БККС или од МБП. Во превод, тоа значи сите изводи/умреници што сте ги поднеле во ДАБЧ, преку кои сте се поврзале со ваш предок или роднина, сега ги бараат и од Правосудие. Правилата за тие документи се исти, повторно ги преведувате на бугарски и ги легализирате.
3. Тие што сте поднеле потврда од БККС или МБП, треба да извадите нов примерок,
ДУБЛИКАТ од истата и него да го доставите во МП. Во случајот со БККС, еднаш веќе сте платиле 30 евра или 1800 денари, тоа е членарина и се плаќа само еднаш. Значи кратко и јасно: Се бара ДУБЛИКАТ кој НЕ СЕ ПЛАЌА.
4. Без разлика дали аплицирате во Скопје, Битола или Софија:

Не е важно колку се стари изводите и умрениците. Ако имате изводи што сте ги извадиле пред 10 месеци, 1 или 2 години, не мора да вадите нови.
Хонконг пријателе, а што мислиш за ситуацијава, сестра ми ќе има интервју сега на 29 Јуни 2017, ама она е во странство и нема да може да ги извади сите потребни изводи, дупликати од удостоберенија итн., дали прикажувањето на сите тие документи ќе биде услов за да ја допуштат до интетвјуто или пак може да и направат интервју, па одпосле да ги однесе како дополнителни документи...

Член од
13 февруари 2012
Мислења
826
Поени од реакции
1.322
Хонконг пријателе, а што мислиш за ситуацијава, сестра ми ќе има интервју сега на 29 Јуни 2017, ама она е во странство и нема да може да ги извади сите потребни изводи, дупликати од удостоберенија итн., дали прикажувањето на сите тие документи ќе биде услов за да ја допуштат до интетвјуто или пак може да и направат интервју, па одпосле да ги однесе како дополнителни документи...
Не знам. Не можете вие од фамилијата што сте во Македонија да ѝ ги извадите документите?

Член од
3 мај 2015
Мислења
213
Поени од реакции
181
Нa јутуб aкo нaпишеш бугaрски пaсoши зa мaкедoнци ке се зaсрaмиме имa видеa чекa нaрoд пред дaбч и пред прaвoсудие шетa нoвинaр сo кaмерa ги прaшувa тие се клештaт лупaaт глупoсти кaкo бaрaле пaсoш зa дa рaбoтaт пo еврoпa a не биле бугaри нити се oсекaле дoле кoментирaле бугaри пoд видеoтo декa требaлo пoд итнo дa престaнaт дa се издaвaaт пaсoши нa мaкедoнци несaкaм рaди тaквa бaгрa судбинaтa дa ни се зaпечaти.aбе немaше дa кaже oд тие 10тинa интервјуирaни нештo дoстoјнo му викaaт нa еднo гoведo сељaчкo знaеш ли некoј лик oд бугaрскaтa истoријa викa дегенoт знaм-христo стoичкoв кoгa рече се прснa oд смеење нoвинaрoт бoже гoспoде кoпaчи нa ниви ке не зaкoпaaт.бил мaкедoнец немaл врскa сo бугaријa никaквa ниту се чуствувaл бугaрин пaсoш сaмo му требaл зa дa рaбoтел у еу незнaел ниеден држaвен прaзник нa бугaријa и тoa тaкa јaвнo нa бугaрскa тв гoрдo гo изјaвувa a пoсле ние се чудиме тешкo oделa прoцедурaтa
Дај ми линк жити се во инбокс да се посмеам малце :)[DOUBLEPOST=1494687680][/DOUBLEPOST]
Не знам. Не можете вие од фамилијата што сте во Македонија да ѝ ги извадите документите?
И јас за 4-5 дена одам во Грција на печалба, родителиве тешко дека можат тоа да средат, башка не е едноставно, треба идење со Струмица и изводи од битолско село да се вадат па преводи па чуда, најубаво ќе биде подоцна да може да ги средиме, кај им текна ова сега, еден куп пари изнададовме за сите тие документи за да ги однесеме во ДАБЧ, не е во ред ама ич ова што го прават, ова деца не го прават, ако не нека го затворат ДАБЧ и да носиме само во МП и готово, мн сум изнервирана претерано...

Последно уредено:
Член од
13 февруари 2012
Мислења
826
Поени од реакции
1.322
Дај ми линк жити се во инбокс да се посмеам малце :)[DOUBLEPOST=1494687680][/DOUBLEPOST]
И јас за 4-5 дена одам во Грција на печалба, родителиве тешко дека можат тоа да средат, башка не е едноставно, треба идење со Струмица и изводи од битолско село да се вадат па преводи па чуда, најубаво ќе биде подоцна да може да ги средиме, кај им текна ова сега, еден куп пари изнададовме за сите тие документи за да ги однесеме во ДАБЧ, не е во ред ама ич ова што го прават, ова деца не го прават, ако не нека го затворат ДАБЧ и да носиме само во МП и готово, мн сум изнервирана претерано...
Нема како да не те изнервира ова. Инаку не мора одење до Струмица, јавете се да ви пратат по карго, јас веќе договорив така.

Член од
18 октомври 2016
Мислења
119
Поени од реакции
164
Луѓе јас мислам дека целава работа стагнира јас како еден од паталците од 2014 па и другиве членови од 2015,16 не гледам во скоро време да се пофали па така останува да си чекаме. Позззз на сите.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom