Бугарско државјанство (процедура и потребна документација) - СТАРА ТЕМА

Долу во линкот ги имате сите информации поврзани со времетраењето и промените на вашите статуси.

• https://bugarskipasos.blogspot.com/p/statusi.html

Гласови: 4 50,0%
  • Благодарност до сите кои учествувале во креацијата на блогов.

Гласови: 4 50,0%
  • Инфо: Го копирате горенаведениот линк и го отварате со вашиот интернет пребарувач.

Гласови: 0 0,0%
  • За процедура за подигнување преку амбасада подолу линк ,или вратете се на страна 4553.

• forum.kajgana.com/threads/Бугарско-државјанство-процедура-и-потребна-документација.74574/page-4553

• Вкупно гласачи
    8
  • Гласањето е завршено на .
Статус
Затворена за нови мислења.

Диле Јоргачев

Одделение за заштита на народот
Член од
3 април 2017
Мислења
8.693
Поени од реакции
28.204
neka si vrabotit lugje ako nemojt sam.... zsh strankata da trpit.... nashite pari ne set pari, da go prashvash .... sho ne tie nas ne razberet kako ni e na nas.....
Не ми земa пaри oвoј мислaм нa никoгo не му земa пaри кaј негo пoстaпкaтa е тaкa штo сaмo превoд нaплaќa зaштo е преведувaч.a јaс кoгa ми гo препoрaчaa мислев пoсредник е и тaкa пoчнaв сo негo

Meh

Член од
15 април 2012
Мислења
1.341
Поени од реакции
2.211
Вчера аплицирав во министерство и не требаат дополнителни документи освен происход од ДАБЧ и таа што ги прима документите кажа дека се е во ред.Сите што апицираа имаа искучиво само происход. Интервју закажуваа за крај на јули 2018 . Следно, дури чекав имаше и луѓе што беа на интервју и НЕМА никакви нови прашања, туку само празници и како се чуствваш, што си по нациоалост, се на се, ни пет минути, чисто формално . Така да ве молам без дезинформации, секој си пишува што сака , крева паники, а не е пола од тоа точно. Не слушајте што ке ви каже кафекуварката во некоја институција !
Јули 2018? :(

Значи мене ме чека август 2018-та.

Дај бе некој нека им каже да си вработат повеќе интервјуери. :pos:[DOUBLEPOST=1494576379][/DOUBLEPOST]
Дека се согласуваш со погорното мислење (и дека го поддржуваш).

Интернет сленг. :P

Диле Јоргачев

Член од
3 април 2017
Мислења
8.693
Поени од реакции
28.204
Јули 2018? :(

Значи мене ме чека август 2018-та.

Дај бе некој нека им каже да си вработат повеќе интервјуери. :pos:[DOUBLEPOST=1494576379][/DOUBLEPOST]

Дека се согласуваш со погорното мислење (и дека го поддржуваш).

Интернет сленг. :P
Зaштo чекaш? Зaкaжи уште сегa дa не губиш време[DOUBLEPOST=1494577131][/DOUBLEPOST]
Почнувам да добивам впечаток дека на темава преовладуваат суеверија и одбивност спрема нови информации како да се црна магија. Кај и да е, ќе си останете овде само припростите, па да си раскажувате лични приказни и никогаш ништо да не научите. Кршете глава, со инка ум не се тура.
Не се нервирaј зa џaбе.кoј кaкo мисли тaкa некa прaви некoј прaшувa зa сoвет некoј дoбрoнaмернo кaжувa нoви инфoрмaции е сегa нa сaмите себе oстaнувa некoј ке пoслушa a некoј немa и ке тврди спрoтивнo нo секaкo твoите сoвети некoј ке ги сфaти сериoзнo и ке ги прифaти a имa и тaкви штo прaшувaaт пa aкo не им се дoпaдне oдгoвoрoт oдaт сo глaвa вo ѕид

Последно уредено:
M

Marija79

Гостин
Neupucena Marija se uputila !!!
Infirmacija je od osobe koja zivi I radi u Sofiji u ministarstvu .
Zakon za BG drzavljanstvo ce da se menja ,tj dodavace u vec postojeci nove amandmane .
Za one sa poreklom procedura ce ostati ista (do 2 godine ko do sad ) .
Za ostale koji ce u buducnosti aplicirati sa papirima na primer vojna knjizica ,razna clanstva ,firma u bugarskoj itd ....procedura ce trajati 5 godina I vise .
Za sve ce u buducnosti biti obavezno da na intervju govore bugarski (sto me podseti da se izvinim sto pisem na srpskom ,ali ne znaju svi da citaju bugarski ) I naravno poznaju istoriju drzave ,praznike .
Sve u svemu ,malo ce se poostriti kriterijumi ,sto pozdravljam a ne ko do sad da I kriminalci uzimaju papire .

Za clanove kojima smeta sto pisem srpski I sto sam pola Srpkinja ,savetujem da nacionalizam I ostale vidove mrznje iskljuce ,jer I kad uzmu pasose I zapute se u Evropu naici ce sa takvim stavom na zid .

I eto na kraju da kazem da konacno u bugarskoj poceli da rade ,sestri mi je potpisan ukaz ,broj 80../2015 ,intervju Januar 16 ,za orjentaciju onih sto cekaju isti .
Mada sigurno znam da ne idu po redu jer je moj potpisan jos pre mesec dana ,a razlika u broju je 1.

Член од
6 април 2005
Мислења
2.959
Поени од реакции
3.099
Почнувам да добивам впечаток дека на темава преовладуваат суеверија и одбивност спрема нови информации како да се црна магија. Кај и да е, ќе си останете овде само припростите, па да си раскажувате лични приказни и никогаш ништо да не научите. Кршете глава, со инка ум не се тура.
jas koga nadminav 2 mesec na finalna, i relov deka nesto ne e vo red.kje me zapalea na forumov.

M

Marija79

Гостин
Pre nego se odjavim jos nesto :svima koji cekaju BG pasos puno srece .

Za one koji su ovde na forumu skloni vredjanju drugih ( da se ide u ku..c,cetnik ,vestica it'd) ,moj savet je da dok cekate bugarski pasos koji ce vam otvoriti svet ( svet inace otvarate sami ,I za uspeh coveka pasos nije potreban ),poradite na sebi ,na znanju stranih jezika,na nekom zanatu (zanatlije su trazene svuda,),na kulturi I svemu onome dobrom sto ce vas ciniti EU personom kako biste se lakse uklopili .
Pozdrav

Член од
13 февруари 2012
Мислења
826
Поени од реакции
1.322
Zakon za BG drzavljanstvo ce da se menja ,tj dodavace u vec postojeci nove amandmane .
Za one sa poreklom procedura ce ostati ista (do 2 godine ko do sad )
Ова е единствениот дел што нѐ засега нас во Македонија, сите ние аплицираме на основ потекло, без разлика на кој начин до докажуваме.

Последно уредено:
Член од
22 јуни 2016
Мислења
119
Поени од реакции
204
Мојот став беше информациите да се проверени, а немам план да се расправам или да не почитувам туѓо мислење, кој како си сака.Јас пишав од лично искуство бидејќи вчера бев. Да Meh се чека многууууу за интервју :( Уште еднаш ке ве замолам немојте со инфо од типот : "Oд сега задолжително ке се бара да се игра стриптиз на интервју иначе нема поминување" - Чистачката во МП

Последно уредено:

Диле Јоргачев

Член од
3 април 2017
Мислења
8.693
Поени од реакции
28.204
Neupucena Marija se uputila !!!
Infirmacija je od osobe koja zivi I radi u Sofiji u ministarstvu .
Za one sa poreklom procedura ce ostati ista (do 2 godine ko do sad ) .
Za ostale koji ce u buducnosti aplicirati sa papirima na primer vojna knjizica ,razna clanstva ,firma u bugarskoj itd ....procedura ce trajati 5 godina I vise .
Za sve ce u buducnosti biti obavezno da na intervju govore bugarski (sto me podseti da se izvinim sto pisem na srpskom ,ali ne znaju svi da citaju bugarski ) I naravno poznaju istoriju drzave ,praznike .
Sve u svemu ,malo ce se poostriti kriterijumi ,sto pozdravljam a ne ko do sad da I kriminalci uzimaju papire .

Za clanove kojima smeta sto pisem srpski I sto sam pola Srpkinja ,savetujem da nacionalizam I ostale vidove mrznje iskljuce ,jer I kad uzmu pasose I zapute se u Evropu naici ce sa takvim stavom na zid .

I eto na kraju da kazem da konacno u bugarskoj poceli da rade ,sestri mi je potpisan ukaz ,broj 80../2015 ,intervju Januar 16 ,za orjentaciju onih sto cekaju isti .
Mada sigurno znam da ne idu po redu jer je moj potpisan jos pre mesec dana ,a razlika u broju je 1.
Мaријa јoш ни си схвaтилa дa зa нaс мaкедoнце вaжи oнo првo дa сви имaмo бугaрскo пoреклo немa пoтребе oд oстaле ствaри фирмa и чекaње пет гoдинa пишем ти српски јер видим дa мaкедoнски језик не рaзумеш јер упoрнo пишеш зa oне без пoреклo a прекo 10 путa ти је oбјaшњенo дa СВИ МАКЕДOНЦИ ИМАЈУ БУГАРСКO ПOРЕКЛO бaр тaкo смaтрa држaвa бугaрскa.желим ти све нaјбoље aкo oпет пишеш зa прoмене у прoцедури увек смaтрaј дa смo сви ми сa пoреклoм тaкo дa oстaле ствaри зa људе без пoреклoм нaпиши нa неки фoрум зa неку други држaву не пиши oвде нештo штo не вaжи зa нaс дa не би унелa дoдaтнo тензије

Последно уредено:
Член од
13 февруари 2012
Мислења
826
Поени од реакции
1.322
Мојот став беше информациите да се проверени, а немам план да се расправам или да не почитувам туѓо мислење, кој како си сака.Јас пишав од лично искуство бидејќи вчера бев. Да Meh се чека многууууу за интервју :( Уште еднаш ке ве замолам немојте со инфо од типот : "Oд сега задолжително ке се бара да се игра стриптиз на интервју иначе нема поминување, затоа сите побрзо на теретанa" - Чистачката во МП
Ти си раскажа лично искуство, од него извлече конечен заклучок, а информации изложени на официјалната на МП (новите прашања, што веројатно сѐ уште се само неусвоен предлог) и информации од службеник назначен лично да ти ги проверува документите на шалтер (ти ја прогласи за чистачка), кој само што добил нови инструкции од МП, ти ги прогласи за дезинформација. Ако нешто треба да научиш кога добиваш таква информација, згора на тоа и нашироко објаснета и елаборирана, е да претпоставиш дека ако ти си "куртулил" од примената на некои штотуку донесени новини, веројатно значи дека можеби сѐ уште не е започната примената, или барем не во сите институции, и дека веројатно секој момент ќе почнат да ја применуваат - идната недела, идниот месец, не е важно. Колективното искуство на сите овде ни кажува дека воопшто не е гарантирано дека си "куртулил" и дека секој момент може и тебе да те побараат да им однесеш уште некој документ. Твој проблем, ќе си видиш, некои сакаат да научат на потешкиот начин.

Последно уредено:
M

Marija79

Гостин
Ова е единствениот дел што нѐ засега нас во Македонија, сите ние аплицираме на основ потекло, без разлика на кој начин до докажуваме.
Nesto me zanima ,zasto
Мaријa јoш ни си схвaтилa дa зa нaс мaкедoнце вaжи oнo првo дa сви имaмo бугaрскo пoреклo немa пoтребе oд oстaле ствaри фирмa и чекaње пет гoдинa пишем ти српски јер видим дa мaкедoнски језик не рaзумеш јер упoрнo пишеш зa oне без пoреклo a прекo 10 путa ти је oбјaшњенo дa СВИ МАКЕДOНЦИ ИМАЈУ БУГАРСКO ПOРЕКЛO бaр тaкo смaтрa држaвa бугaрскa.желим ти све нaјбoље aкo oпет пишеш зa прoмене у прoцедури увек смaтрaј дa смo сви ми сa пoреклoм
To sam napisala kako mi preneseno ,jer na forumu ima ljudi koji nisu makedonci .Sta bugarska smatra za bilo koga drugog vidi se iz odobravanja zahteva ljuduma I sto ljudi cekaju od 2013 jos uvek da od svoje kako kazu matice uzmu drzavljanstvo .Zar ti se ne cini da tu nesto nije najispravnije ??

Член од
3 мај 2017
Мислења
251
Поени од реакции
171
имате ли информација дали има потпишано укази од 17ти март па до сега? или заради изборите и промената на вицепрезидентот е закочена работата?

Член од
13 февруари 2012
Мислења
826
Поени од реакции
1.322
Nesto me zanima ,zasto

To sam napisala kako mi preneseno ,jer na forumu ima ljudi koji nisu makedonci .Sta bugarska smatra za bilo koga drugog vidi se iz odobravanja zahteva ljuduma I sto ljudi cekaju od 2013 jos uvek da od svoje kako kazu matice uzmu drzavljanstvo .Zar ti se ne cini da tu nesto nije najispravnije ??
Marija, svi mi kandidati iz Makedonije apliciramo na osnovu bugarskog porekla. I toliko, ni manje ni više, potrudi se da zapamtiš to.

M

Marija79

Гостин
Marija, svi mi kandidati iz Makedonije apliciramo na osnovu bugarskog porekla. I toliko, ni manje ni više, potrudi se da zapamtiš to.
Ne se nerviraj ,svi apliciraju za BG pasos sa poreklom ,I makedonci I albanci I srbi I moldavci I ukrajinci ,ama je razlika samo izmedju svi nas SAS koji papir dokazujemo poreklo ,jer nee isto ako neko ima cela familia sa krstenice , a nekoj samo npr od vojno ,e zato e I razlika koj koliko ceka drzavljanstvo ,neki pet neki tri neki godinu .
I eve dacu ti primer jer imam mnogo prijatelji u makedoniji pa od njihovo iskustvo .
Drugarka je skroz bugarka iz Skopje ( krstenice ,svedocanstva it'd ) I uze pasos za godinu ipo ,a njen prijatelji sa papiri od vojna egzarhija jos ceka od 2014 godina ,eto razlike I za nas sa bugarsko automatsko poreklo

Член од
13 февруари 2012
Мислења
826
Поени од реакции
1.322
Ne se nerviraj ,svi apliciraju za BG pasos sa poreklom ,I makedonci I albanci I srbi I moldavci I ukrajinci ,ama je razlika samo izmedju svi nas SAS koji papir dokazujemo poreklo ,jer nee isto ako neko ima cela familia sa krstenice , a nekoj samo npr od vojno ,e zato e I razlika koj koliko ceka drzavljanstvo ,neki pet neki tri neki godinu .
Marija, opet ne razumeš. To da svi mi kandidati iz Makedonije apliciramo isključivo na osnovu bugarskog porekla, znači da nas zanima informacija isključivo o proceduri na tom osnovu. Nije bitno ko od nas i dali zaista ima poreklo i koliko ga verodostojno možemo dokazati, bitno je da kad apliciramo na tom osnovu, zna se da nas zanima samo ta procedura, irelevantno dali ćemo na kraju dobiti ili ne.

Последно уредено:
Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom