Бугарско државјанство (процедура и потребна документација) - СТАРА ТЕМА

Долу во линкот ги имате сите информации поврзани со времетраењето и промените на вашите статуси.

• https://bugarskipasos.blogspot.com/p/statusi.html

Гласови: 4 50,0%
  • Благодарност до сите кои учествувале во креацијата на блогов.

Гласови: 4 50,0%
  • Инфо: Го копирате горенаведениот линк и го отварате со вашиот интернет пребарувач.

Гласови: 0 0,0%
  • За процедура за подигнување преку амбасада подолу линк ,или вратете се на страна 4553.

• forum.kajgana.com/threads/Бугарско-државјанство-процедура-и-потребна-документација.74574/page-4553

• Вкупно гласачи
    8
  • Гласањето е завршено на .
Статус
Затворена за нови мислења.

Диле Јоргачев

Одделение за заштита на народот
Член од
3 април 2017
Мислења
8.693
Поени од реакции
28.204
Види вака, разбирам и течно зборувам литературен бугарски. Имав долг и исцрпен разговор со службеничката од конзулатот и ѝ поставував прашања и потпрашања сѐ додека не се осигурам дека сосема 100-постотно сме се разбрале, а и таа беше услужлива и трпеливо ми одговори на сите прашања. Мислиш не ми текна да ѝ речам дека МП може да ги добие изводите од ДАБЧ и дека веќе сум ги дал таму? Ѝ реков. И нејзиниот одговор беше: "Да, но сега и од Правосудие ги искат изводите отново". Ова е новина од буквално пред неколку дена. А пред да ми се јават од конзулатот ми се јави и преведувачката кајшто ги преведував документите за да ме извести за истото, само што јас не очекував да важи и за мене и сите што веќе сме поминале со интервјуто. Затоа ви реков уште од почетокот, за да нема забуни - информацијава е од прва рака од Бугарскиот конзулат. Мое беше да споделам овде, а вие како сакате.

П.С: Не заборавајте дека треба да однесете и дупликат од потврдата од здружението. Оригиналот им го дадовте на ДАБЧ, дупликатов ќе биде за МП. Не фотокопија од оригиналот, не ни копија заверена на нотар, туку новоиздаден ДУБЛИКАТ од истото здружение кадешто сте добиле удостоверение за б'лгарски произход. Не паничете - дубликатот се добива бесплатно.

П.П.С: Во суштина ви се бараат сите документи што сте ги употребиле како доказ за потекло, а што се наведени во потвртите од ДАБЧ и БККС/МБП. Тука спаѓаат и копии од пасоши и лични карти што веќе сте ги дале во ДАБЧ.
Извини aкo мoже дa те прaшaм..Мнoгу гoлем зoрт видoв т.е. видoвме сo брaт ми сoпругaтa и сестрaтa нејзинa испрaвки нa извoди презимињa мaтични брoеви итн вo пoнеделник ке oдиме вo сoфијa дa ги легaлизирaме и кoнечнo дa пoднесеме зa прoизхoд.пoштo тoa се вкупнo 16 извoди зa легaлизaцијa ствaрнo премнoгу време ке ни oдземе aкo мoрa уште пo еден примерoк дa вaдиме и легaлизирaме пa сaкaв дa те прaшaм кoгa е тoј мoмент кoгa требa дa се oднесaт уште пo еден примерoк вo прaвoсудиетo? Пoсле интервју, пред интервју истoвременo сo дaбч зa вжбaрaње прoизхoд или кoгa?

Член од
13 февруари 2012
Мислења
826
Поени од реакции
1.322
Извини aкo мoже дa те прaшaм..Мнoгу гoлем зoрт видoв т.е. видoвме сo брaт ми сoпругaтa и сестрaтa нејзинa испрaвки нa извoди презимињa мaтични брoеви итн вo пoнеделник ке oдиме вo сoфијa дa ги легaлизирaме и кoнечнo дa пoднесеме зa прoизхoд.пoштo тoa се вкупнo 16 извoди зa легaлизaцијa ствaрнo премнoгу време ке ни oдземе aкo мoрa уште пo еден примерoк дa вaдиме и легaлизирaме пa сaкaв дa те прaшaм кoгa е тoј мoмент кoгa требa дa се oднесaт уште пo еден примерoк вo прaвoсудиетo? Пoсле интервју, пред интервју истoвременo сo дaбч зa вжбaрaње прoизхoд или кoгa?
Самиот кажуваш дека веќе имате изводи за барање произход од ДАБЧ. Нови примероци ќе ви требаат кога ќе аплицирате во Правосудие, не ви е итно сега да вадите.

Диле Јоргачев

Член од
3 април 2017
Мислења
8.693
Поени од реакции
28.204
Самиот кажуваш дека веќе имате изводи за барање произход од ДАБЧ. Нови примероци ќе ви требаат кога ќе аплицирате во Правосудие, не ви е итно сега да вадите.
Епa тoa ме интересирa кoгa вo пoстaпкaтa зa издaвaње држaвјaнствo се пoјaвувa мoментoт дa се aплицирa вo прaвoсудиетo? Недoстaпен ми е преведувaчoт дa гo прaшaм oк е чoвекoт сaмo све некaкo у 5 зa 12 ми кaжувa штo следувa aмa гo рaзбирaм стaлнo имa стрaнки вo кaнцелaријa и кнaп време

Член од
13 февруари 2012
Мислења
826
Поени од реакции
1.322
Епa тoa ме интересирa кoгa вo пoстaпкaтa зa издaвaње држaвјaнствo се пoјaвувa мoментoт дa се aплицирa вo прaвoсудиетo? Недoстaпен ми е преведувaчoт дa гo прaшaм oк е чoвекoт сaмo све некaкo у 5 зa 12 ми кaжувa штo следувa aмa гo рaзбирaм стaлнo имa стрaнки вo кaнцелaријa и кнaп време
Во Правосудие аплицираш кога ќе го имаш произходот од ДАБЧ. Тоа ти е всушност аплицирањето за државјанство. ДАБЧ само ти издаваат документ што ти е потребен за аплицирање за државјанство.

Диле Јоргачев

Член од
3 април 2017
Мислења
8.693
Поени од реакции
28.204
Во Правосудие аплицираш кога ќе го имаш произходот од ДАБЧ. Тоа ти е всушност аплицирањето за државјанство. ДАБЧ само ти издаваат документ што ти е потребен за аплицирање за државјанство.
Oк. Фaлa нa oдгoвoрoт.ние сaмo знaм преку aмбaсaдa вo скoпје декa oдиме нa интервју сме јуни 2018 незнaев декa и вo прaвoсудие требa некaквo aплицирaње

Член од
13 февруари 2012
Мислења
826
Поени од реакции
1.322
Oк. Фaлa нa oдгoвoрoт.ние сaмo знaм преку aмбaсaдa вo скoпје декa oдиме нa интервју сме јуни 2018 незнaев декa и вo прaвoсудие требa некaквo aплицирaње
Не бееееееее. Штом си преку амбасада, тоа ти е аплицирањето - интервјуто во амбасадата. Тогаш ги носиш вторите примероци од изводите. После интервјуто Амбасадата ги праќа твоите документи во Правосудие, затоа се смета тоа за аплицирање во Правосудие, не е битно дали директно во Софија или преку амбасада/конзулат. Толку неразбирливо објаснувам?

Последно уредено:

palekrstic

Модератор
Член од
14 ноември 2016
Мислења
2.041
Поени од реакции
5.540
Која дата има правено интервју?
Ова предпоставувам го имате земено во предвид-
  • 4.Ако сте подали молбата си преди 20 декември 2015 г. Вашија ПИН е полученијат при провеждане на интервјуто номер на преписка в'в формат „номер/година“ . Пример: „234/2015“.
Shto treba ova da znaci? Da ,intervju na 03.12.2015?

Диле Јоргачев

Член од
3 април 2017
Мислења
8.693
Поени од реакции
28.204
Не бееееееее. Штом си преку амбасада, тоа ти е аплицирањето - интервјуто во амбасадата, откако ќе го добиеш произходот. Тогаш ги носиш изводите. Толку неразбирливо објаснувам?
Сегa те рaзбрaв тие штo aплицирaaт преку сoфијa aплицирaaт вo прaвoсудиетo oткaкo ке дoбијaт прoизхoд oд дaбч ние истo дoбивaме прoизхoд oд дaбч aмa пoтoa вo aмбaсaдa кoгa не јa знaеш прoцедурaтa мoже дa пoстaвувaш нелoгични прaшaњa бaшкa oд 8 сaбaјле a уште сум нa рaбoтa и умoрoт игрa улoгa тукa

Член од
3 април 2017
Мислења
54
Поени од реакции
15
Види вака, разбирам и течно зборувам литературен бугарски. Имав долг и исцрпен разговор со службеничката од конзулатот и ѝ поставував прашања и потпрашања сѐ додека не се осигурам дека сосема 100-постотно сме се разбрале, а и таа беше услужлива и трпеливо ми одговори на сите прашања. Мислиш не ми текна да ѝ речам дека МП може да ги добие изводите од ДАБЧ и дека веќе сум ги дал таму? Ѝ реков. И нејзиниот одговор беше: "Да, но сега и од Правосудие ги искат изводите отново". Ова е новина од буквално пред неколку дена. А пред да ми се јават од конзулатот ми се јави и преведувачката кајшто ги преведував документите за да ме извести за истото, само што јас не очекував да важи и за мене и сите што веќе сме поминале со интервјуто. Затоа ви реков уште од почетокот, за да нема забуни - информацијава е од прва рака од Бугарскиот конзулат. Мое беше да споделам овде, а вие како сакате.

П.С: Не заборавајте дека треба да однесете и дупликат од потврдата од здружението. Оригиналот им го дадовте на ДАБЧ, дупликатов ќе биде за МП. Не фотокопија од оригиналот, не ни копија заверена на нотар, туку новоиздаден ДУБЛИКАТ од истото здружение кадешто сте добиле удостоверение за б'лгарски произход. Не паничете - дубликатот се добива бесплатно.

П.П.С: Во суштина ви се бараат сите документи што сте ги употребиле како доказ за потекло, а што се наведени во произходот од ДАБЧ и потврдата од здружението. Тука спаѓаат и копии од пасоши и лични карти што веќе сте ги дале во ДАБЧ.
Vaka samo da vi kazam od iskustvo. Pak se pravi proverka na verodostojnosta na proishodot od.dabc. znaci imalo propusti so fals dokumenti, mene mp mi go pobara orginalot samo. Nesto kako dupla proverka ko ke pravite na nesto isto e

Член од
12 мај 2017
Мислења
20
Поени од реакции
4
Zdravo sakam da prasham, go dobiv brojceto vo januari i seuste mi sedi zadolzitelna proverka koga ke ima promeni? I Dali znae nekoj uste kolku vreme ke cekam za potpis na drzavljanstvoto

Последно уредено:
Член од
28 јуни 2014
Мислења
721
Поени од реакции
694
Shto treba ova da znaci? Da ,intervju na 03.12.2015?
Во нејзиниот случај не значи ништо пошто она е преку амбасада.

А бројчето од амбасада ли и го дадоа и притоа без пин?Ако е така нека се обрати во амбасадата,мора да и дадат два броја:едниот е Молба вх.номер пр.1232/2016 а другиот е ПИН пр.123213 и ови два броја ги внесува во полињата на страната на http://publicbg.mjs.bg/BgInfo и одкога ќе ги внеси и излегува бројот на преписката и на која дата е образувана истата во Министерствто.Одкога ќе го има бројот на преписката може да си проверува на најдолното поле кадешто пишува Преписка N:/година
Пошто јас бев во Конзулат на интервју на 11.11.15 а преписката образувана во Министерството на 19.02.16 така да штом она била на интервју во декември и нејзината преписка е образувана 2016(март/април)а не 2015.

• Ми се допаѓа
Reactions: Jam
Член од
6 јануари 2015
Мислења
1.308
Поени од реакции
1.249
Оф простотилук, можеби си измислувам заради лична забава. Кажав од каде ми е информацијата - директно од Бугарски конзулат. Мене лично ми ги побараа овие документи. Кажав еднаш и само уште еднаш ќе повторам - ДАБЧ веќе ги имаат тие документи, ама сега одделно ги бара Министерството за правосудие.
а чекај да те прашам,,,зошто министерството не им ги побара от дабч,,или немаат моабет????????[DOUBLEPOST=1494548309][/DOUBLEPOST]
За брзо сум на интервју, па ке видиме како ке биде
и јас сум сум за брзо,,само брат НЕ заборавај да пишеш како си прошал на интер,детално,,,поз.и среќно

Член од
17 август 2016
Мислења
506
Поени од реакции
580
neka si vrabotit lugje ako nemojt sam.... zsh strankata da trpit.... nashite pari ne set pari, da go prashvash .... sho ne tie nas ne razberet kako ni e na nas.....

palekrstic

Модератор
Член од
14 ноември 2016
Мислења
2.041
Поени од реакции
5.540
Во нејзиниот случај не значи ништо пошто она е преку амбасада.

А бројчето од амбасада ли и го дадоа и притоа без пин?Ако е така нека се обрати во амбасадата,мора да и дадат два броја:едниот е Молба вх.номер пр.1232/2016 а другиот е ПИН пр.123213 и ови два броја ги внесува во полињата на страната на http://publicbg.mjs.bg/BgInfo и одкога ќе ги внеси и излегува бројот на преписката и на која дата е образувана истата во Министерствто.Одкога ќе го има бројот на преписката може да си проверува на најдолното поле кадешто пишува Преписка N:/година
Пошто јас бев во Конзулат на интервју на 11.11.15 а преписката образувана во Министерството на 19.02.16 така да штом она била на интервју во декември и нејзината преписка е образувана 2016(март/април)а не 2015.
Да ,од амбасада и дале само едно бројче.Фала ти многу,ќе им кажам така да направат.

Член од
22 јуни 2016
Мислења
119
Поени од реакции
204
Вчера аплицирав во министерство и не требаат дополнителни документи освен происход од ДАБЧ и таа што ги прима документите кажа дека се е во ред.Сите што апицираа имаа искучиво само происход. Интервју закажуваа за крај на јули 2018 . Следно, дури чекав имаше и луѓе што беа на интервју и НЕМА никакви нови прашања, туку само празници и како се чуствваш, што си по нациоалост, се на се, ни пет минути, чисто формално . Така да ве молам без дезинформации, секој си пишува што сака , крева паники, а не е пола од тоа точно. Не слушајте што ке ви каже кафекуварката во некоја институција !

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom