Случувања во Македонија (Генерална дискусија)

За кого би го дале вашиот глас на парламентарните избори во април 2020?

  • ВМРО-ДПМНЕ

    Гласови: 64 19,0%
  • СДСМ

    Гласови: 41 12,2%
  • ЛЕВИЦА

    Гласови: 58 17,2%
  • БЕСА

    Гласови: 1 0,3%
  • ДУИ

    Гласови: 8 2,4%
  • АЛИЈАНСА ЗА АЛБАНЦИТЕ

    Гласови: 1 0,3%
  • ДПА

    Гласови: 0 0,0%
  • МАКЕДОНСКИ КОНЦЕПТ

    Гласови: 5 1,5%
  • ИНТЕГРА

    Гласови: 8 2,4%
  • ЕДИНСТВЕНА МАКЕДОНИЈА

    Гласови: 3 0,9%
  • Некоја друга

    Гласови: 9 2,7%
  • Нема да гласам или ќе го поништам ливчето

    Гласови: 139 41,2%

  • Вкупно гласачи
    337
Статус
Затворена за нови мислења.

Solid

Зона на самракот
Член од
26 август 2007
Мислења
7.174
Поени од реакции
4.133
Види, устав (и закон) се чита и применува, не се толкува. Јас ти цитирав и парафразирав дел од уставот, никаде не напишав кој што мислел. Собраниско мнозинство се добива на избори, не во Собранието. Потписи и слични работи се излив на желба, ама непотврдена на избори.[DOUBLEPOST=1492595157][/DOUBLEPOST]
Па мнозинство има ВМРО ДПМНЕ, другите имаат помалку. Така кажува единствениот валиден извор, изборите и потврдата од ДИК.
Значи, не лажам.
Леле човек аман те читам 300 страници назад ја дрвиш со тоа дека ДПМНЕ имале мнозинство. Абе тие имаат најмногу пратеници, а мнозинство во Собрание немаат. Аман 3 годишни деца знаат мнозинство од 120 е 61. И нема вртење како ти одговара тебе или на ДПМНЕ.
69 пратеници вс. 51 на ДПМНЕ. 69 од 120 или 51 од 120 што е мнозинство??Аман дај не ја тупи веќе јас се чудам што се објаснуваат со тебе некои овде 300 + страни.[DOUBLEPOST=1492597065][/DOUBLEPOST]Ги гледам овие од ДПМНЕ во Собрание. Абе овие како да биле 11 г. во опозиција зборуваат. Леле ненормална работа ејј.
Еве најново е ова:

http://republika.mk/762851

Илија Димовски од ВМРО-ДПМНЕ од собраниската говорница нагласи дека Република Македонија е единствената земја во Европа во која се признати правата на малцинствата за разлика од другите земји во опкружувањето.

За Димовски неразбирливо е како тоа Македонија е нон стоп на таргет дека не ги почитува правата на малцинствата, додека Македонците кои што се малцинство во другите земји не можат ниту да го изучуваат својот мајчин јазик, а некаде не ни можат да кажат дека се Македонци.

Димовски додеде дека во изминатите денови на отворање на мост во Општина Гостивар каде што Македонците се 35%, официјалната прослава се водела само на албански јазик. Тој запраша за каков соживот и за какво почитување на права се залагаат Албанците кога тие ги игнорираат Македонците во средините каде што се мнозинство.
 
Последно уредено:
Член од
23 март 2015
Мислења
7.011
Поени од реакции
1.983
Не бегај од тешките одговори, со инсистирање на глупости. Еве јас се сложувам дека првиот пат мандатот требаше да му биде даден на Груевски, затоа што неговата партија има најголем број пратеници. Батали, тоа помина, прашањето се враќа на она што го дискутиравме во претходните постови.
Кои тешки прашања? Ова не е математика... Нема што да се сложуваме.. треба по закон и само тоа.[DOUBLEPOST=1492598449][/DOUBLEPOST]
69 пратеници вс. 51 на ДПМНЕ. 69 од 120 или 51 од 120 што е мнозинство??Аман дај не ја тупи веќе јас се чудам што се објаснуваат со тебе некои овде ....
Уффф... а кој освои 69 пратеници на избори? Никој. Ова сега што се збираат потписи е нечија желба, ама не е валиден доказ за мнозинство. Пратениците се заебаваат со Заев, па ѓоа му се потпишуваат. И Иванов се заебава, го шета по тараби знаејќи дека е будалетинка и ќе се нафати да збира потписи. Ем, не се валидни, ниту предвидени по закон или устав, ниту има можност да добие мандат (легално). Помина возот.
 
Член од
2 септември 2010
Мислења
7.148
Поени од реакции
7.516
Каков ретард, после ќе ми кажуваат зошто не сме биле сложни. Абе со најголемиот непријател ќе се здружам против вакви ретардирани луѓе, едно исто вергла цела година. Му објаснуваш едно тој ти кажува друго, па уште силен тој, паметен многу, земал печатни грешки поправа а врска нема од животот. Пу ти ебам ретардот.
 
Член од
16 февруари 2014
Мислења
343
Поени од реакции
198
Крим е насилно менување на границите. Украина не реагираше воено заради силата на руската армија. Мојот одговор на твоето прашање се содржи во моите пишувања, треба да ти е јасно. Јас не навивам за никого и сум за исти принципи за сите, да нема двојни аршини. Ти не ми кажа дали го одобруваш одвојувањето на Крим од Украина? Што е битно за Украина дали Крим се припоил кон Русија или не? Во секој случај ја губат територијата.
I mojot odgovor se sodrzi vo moite pisuvanja. Sudejki od tvoite pisuvanja navivash big time za DPMNE i si albanofob.
 

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
12.513
Поени од реакции
23.009
Не викаат албанците туку самите од вмро си кажуваат дека било се договорено што значи дека ако некој од надвор им расипал договор, значи вмро ја прифатиле платформата. Самите си кажуваат ама тоа што не сакате да признаете е друго, па сега изговори како демек тие се договориле ама договориле тоа што вмро кажале, а убаво сите знаеме дека без платформата нема договор. Ако се странците криви како што кажуваат, значи платформата не е проблем и моментално служи за спас од затвор.

Види вака знам дека не сакаш да признаеш некои работи па затоа со небитни прашања се обидуваш да избегаш од признание. Првичното прашање кое ти беше поставено тебе беше ако вмро нема мнозинство тогаш зошто Иванов дал мандат на вмро?

Значи остави победници и губитници на страна, ти треба мнозинство за да добиеш мандат, вмро го немаше и сам си кажа, зошто викаш дека Иванов не го прекршил уставот?

Е сега, најблиску до доказ за мнозинство за добивање мандат се потписите, Иванов ги бараше од Заев, лично Иванов на тв кажа дека потписи сака да му се донесат како доказ. Зошто не ги побара истите потписи и од вмро? Бидејќи нели ни едните ни другите немаат мнозинство. Двојни аршини се тоа и одамна знаеме дека Иванов работи за вмро.
Значи не ми врти со небитни прашања.

Во врска со платформата, ти рече странци ја расипале коалицијата, ако е тоа така значи платформата не е проблем туку странците. Знам дека се чудиш бидејќи не сакаш да разбереш и признаеш, ама коалицијата странците можеле да ја расипат заради криминалот на вмро.

Pak ke ti kazam se dogovorile ama ne toa sto e platformata. Vmro jasno kaza koj se crvenite linii i kade moze da pregovara. Dui prifati pa nekoj vrtese kaj ali. Se dur ne izvadat pismeno dui deka vmro prifatile ne gledam zosto da im veruvam niv a ne ona sto vmro go kaza javno. Platformata e instrument za pregovori fintata e sto sdsm vo golema mera ja prifati, duri i pred izbori bese da dade zbor vo svicarska za da gi dobie nivnite glasaci.
 
Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.993
1. Znaci ona dokumentot od tirana i se sto kazaa sipcite ne e relanost toa e samo u nasite glavi? Koj tuka halucinira ili e manipuliran?

2. Ne gledam. Vmro i dui povtorno si pobedija vo svojte etnicki sredini. Edina razlika e sto imase pogolema izlezenost i izboren inzinering toest sipci glasaa za sdsm za da bide blisku razlikata inace iskreno ne gledam a i brojkite ne ukazuvaat na toa.

3. Zatoa postoi SJO. Se napravi so odluka na site partii so odreden mandat i rok na traenje so potpis od site partii i megunarodnata. Site baranja vo przino bea prifateni, uslovite kako se toa ke funkcionira gi ukomponira SDSM i ambasadata na kale. Problemot ne e kriminalnata vlast koja se bori za opstanok problemot e ustvari kriminalniot dogovor koj ima tolku dupki i prostor za manipulacija pa SJO nemoze da se spravi so toa, ili SJO e totalno nesposobno ili nema kriminal edno od tie tri ke e...

4. Ne gledam. Gledam deka DUI smeni odluka posle telefonski povik od nadvor. Gledam deka nekoj pritiska za nikoj da ne koalicira so pobednikot na izborite, gledam deka tugi platformi i interesi se turkaat na smetka na nasite. Gledam deka ima odreden procent makedonci sto ne im e veke gajle za se drugo nego samo sakaat smena bez razlika sto ke bide cenata za taa.
Гледај репликата да ти биде на кирилица.

1. Јас сигурно не сум манипулиран. Јас ги гледам фактите. Програмата за влада, која е објавена, е документ составен од сите програми на сите членови на коалицијата. Платформата таму не е присутна и сега не знам во што е проблемот!? Единствениот проблем е тоа што убаво ви беше на власт и сега влечкате некаков народ по улици за да ги брани вашите идеали! Смешно.
2. Која е етничката средина на вмро? Македонци!? Во таа коалиција имаш неколку турски партии, босанска, 1 или 2 српски и ромска! Како ја одделивте таа смеса, за да стигнете до тој хомоген производ кој го нудите како факт? Никако.
3. СЈО е многу способно, проблемот е во тоа што само една институција сака да соработува со него, но и има неколку илјади сведоци, кои ќе сведочат како заштитени сведоци, очигледно се работи за страв од освета на неклиминалната и партиотска партија. СЈО тврди дека има околу 10.000 сведоци, но јас мислам дека бројката е малку напумпана, освен ако тие не сведочат за веродостојноста на своите разговори и да бараат евентуална оштета од државата.
4.Аха. Значи вмро се сложи за платформата, славеше влада и оп, некој се јави и се пропадна! Претседателот само што потврди дека овие кои протестираат, таа ноќ платформата ја носеле како пехар кој повтроно ќе им овозможи да играат во некое големо финале. Сега не ја сакаат! Ајде нека се одлучат, па нека кажат што сакаат.

Следи ги мислите и фактите, воочи ги доказите и смени фонд, па потоа со задоволство ќе дискутираме. :)
 
S

silmarillion

Гостин
ВМРО што кажале СДС што кажале, ДУИ што кажале.

И едните и другите и третите барем еднаш (а у суштина е околу 12453 пати по партија) излажале. Со тоа незнам со кој памет уште некој верува на кажаното од нивна страна?

Па уште цврсто изјавиле дека не ја прифатиле платформата, ајде бееее жити мајка. Тоа со таа платформа е таква банална глупост да е чудо едно. Прво се потепаа сите да му ја прифатат на Али и Заев и Грујо мислејќи дека со тоа имаат по дифолт власт. Кога прв улета Грујо, странците спуштија рампа. Кога Заев улета, Хорхе (по наредба) спушти рампа.

Знаејќи какви прљави говна се вмровците, ништо чудно платформата да била backup план. Во спротивно, Али (не)свесно одработи за Грујо, и без претходна консултација со странците, односно во афект. Пошто ако земеме за точно дека на странците не им одговара ВМРО на власт, зошто би поддржале платформа на ДУИ со која се отвара пат да се оспори мнозинството (иако ова е противуставно но ок) на нивната им омилена нели СДС?

Платформата или е backup план на Грујо и Али, или е избрзана во афект одлука на Али за спас од лошите изборни резултати за ДУИ. Тоа што се упецаа Беса и Села на неа само кажува за какви аматери станува збор. А Заев секако како сом се насука и ко теле блее лево десно. Веројатно сам знае дека си потпиша капитулација по преговорите и добиените потписи на ДУИ пошто е сосема легитимно некој од СДС и шарена да искочи и да праша дали јаделе пенредци и кривични за да се влезе во коалиција со криминалците?

Едина работа што ми останува нејасна е зошто ни СДС ни ВМРО ни странците не бараат од Али односно ДУИ или албанскиот фактор да ја отфрли платформата?
 
Последно уредено од модератор:
Член од
2 септември 2010
Мислења
7.148
Поени од реакции
7.516
Pak ke ti kazam se dogovorile ama ne toa sto e platformata. Vmro jasno kaza koj se crvenite linii i kade moze da pregovara. Dui prifati pa nekoj vrtese kaj ali. Se dur ne izvadat pismeno dui deka vmro prifatile ne gledam zosto da im veruvam niv a ne ona sto vmro go kaza javno. Platformata e instrument za pregovori fintata e sto sdsm vo golema mera ja prifati, duri i pred izbori bese da dade zbor vo svicarska za da gi dobie nivnite glasaci.
вмро ги кажа своите црвени линии после неуспешните преговори. Ете најди изјава пред добивањето на мандатот каде ја осудуваат и отфрлаат платформата.
 

Solid

Зона на самракот
Член од
26 август 2007
Мислења
7.174
Поени од реакции
4.133
Кои тешки прашања? Ова не е математика... Нема што да се сложуваме.. треба по закон и само тоа.[DOUBLEPOST=1492598449][/DOUBLEPOST]
Уффф... а кој освои 69 пратеници на избори? Никој. Ова сега што се збираат потписи е нечија желба, ама не е валиден доказ за мнозинство. Пратениците се заебаваат со Заев, па ѓоа му се потпишуваат. И Иванов се заебава, го шета по тараби знаејќи дека е будалетинка и ќе се нафати да збира потписи. Ем, не се валидни, ниту предвидени по закон или устав, ниту има можност да добие мандат (легално). Помина возот.
Абе најзаебан е овде народот тој ќе пати најмногу. Пратениците си земаат 1000 евра плата, Грујо и Брачедму си ги имаат милијардите, исто и албанскиве партии си се обезбедени, Иванов си има претседателска плата и доживотна пензија и обезбедување и шофер, Заев си тера бизниси во оваа диктатура невидена, а народот брои мнозинства во собрание, оди на протести против платформи, се караат брат со брат за на крај пак да дојдат политичарите и да крадат сложно. Политичарите се побогати, народот се посиромашен.
 
Член од
23 март 2015
Мислења
7.011
Поени од реакции
1.983
Каков ретард, после ќе ми кажуваат зошто не сме биле сложни. Абе со најголемиот непријател ќе се здружам против вакви ретардирани луѓе, едно исто вергла цела година. Му објаснуваш едно тој ти кажува друго, па уште силен тој, паметен многу, земал печатни грешки поправа а врска нема од животот. Пу ти ебам ретардот.
А бе ти кажуваш малоумни работи. Ама и немаш капацитет да дискутираш на повисоко ниво од она „пред кооперација“ со гајба пива. Ти си кажуваш по желба, а не читаш правни норми. Глупав, ниво на петгодишен. Тој објаснувал.[DOUBLEPOST=1492603128][/DOUBLEPOST]
Абе најзаебан е овде народот тој ќе пати најмногу. Пратениците си земаат 1000 евра плата, Грујо и Брачедму си ги имаат милијардите, исто и албанскиве партии си се обезбедени, Иванов си има претседателска плата и доживотна пензија и обезбедување и шофер, Заев си тера бизниси во оваа диктатура невидена, а народот брои мнозинства во собрание, оди на протести против платформи, се караат брат со брат за на крај пак да дојдат политичарите и да крадат сложно. Политичарите се побогати, народот се посиромашен.
Така е. Не велам дека не е така.[DOUBLEPOST=1492603247][/DOUBLEPOST]
Џабе е, глуп си ко кур. Уставник.
Гига Моравац. Што сере директ во Морава, држејќи се за „опанке“ или за „гране“.
Ниско ниво на форумџии има форумов. Се „шанкуриња“.
 
Член од
12 март 2009
Мислења
19.955
Поени од реакции
15.973
Абе најзаебан е овде народот тој ќе пати најмногу. Пратениците си земаат 1000 евра плата, Грујо и Брачедму си ги имаат милијардите, исто и албанскиве партии си се обезбедени, Иванов си има претседателска плата и доживотна пензија и обезбедување и шофер, Заев си тера бизниси во оваа диктатура невидена, а народот брои мнозинства во собрание, оди на протести против платформи, се караат брат со брат за на крај пак да дојдат политичарите и да крадат сложно. Политичарите се побогати, народот се посиромашен.
ММФ: Македонската економија годин
ава со раст од 3,2 отсто, следната 3,4

ако со ова криза биде 3,2% раст, тогаш Хорхе веднаш да распише референдум за укинување на сите политички партии, уште поголем раст ќе биде, а Парламентот да се прогласи за Долен Дом, плата на пратеник = плата на учител... .. а треба и Горен Дом , во него да бидат да бидат најкрупните бизнисмени, волонтерски..ако треба и крал да се воведе како во УК, пак поефтино ќе биде од ова сега...
 
Член од
16 февруари 2014
Мислења
343
Поени од реакции
198
Абе најзаебан е овде народот тој ќе пати најмногу. Пратениците си земаат 1000 евра плата, Грујо и Брачедму си ги имаат милијардите, исто и албанскиве партии си се обезбедени, Иванов си има претседателска плата и доживотна пензија и обезбедување и шофер, Заев си тера бизниси во оваа диктатура невидена, а народот брои мнозинства во собрание, оди на протести против платформи, се караат брат со брат за на крај пак да дојдат политичарите и да крадат сложно. Политичарите се побогати, народот се посиромашен.
Sto poradikalno i poekstremno resenie. Bezmilosno kon site politicari koi ne dovedoa do ovaa bezizlezna situacija.
 

Solid

Зона на самракот
Член од
26 август 2007
Мислења
7.174
Поени од реакции
4.133
ММФ: Македонската економија годин
ава со раст од 3,2 отсто, следната 3,4

ако со ова криза биде 3,2% раст, тогаш Хорхе веднаш да распише референдум за укинување на сите политички партии, уште поголем раст ќе биде, а Парламентот да се прогласи за Долен Дом, плата на пратеник = плата на учител... .. а треба и Горен Дом , во него да бидат да бидат најкрупните бизнисмени, волонтерски..ако треба и крал да се воведе како во УК, пак поефтино ќе биде од ова сега...
Овде е криза 27 години, не е последниве 2-3 г. само кризата.
Туку гледам овде во статијава Албанија најголем раст , а Косово колку нас. Да се вратиме назад 25 г кај бевме ние кај беа овие 2 земји??
Албанија имаше 3 асфалтирани улици, а Косово беше воена зона. Сега тие имаат поголем раст од нас. Е некој изгледа работел последниве 20 г. Македонија да ја направи последна на Балканов.
 

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.276
Овде е криза 27 години, не е последниве 2-3 г. само кризата.
Туку гледам овде во статијава Албанија најголем раст , а Косово колку нас. Да се вратиме назад 25 г кај бевме ние кај беа овие 2 земји??
Албанија имаше 3 асфалтирани улици, а Косово беше воена зона. Сега тие имаат поголем раст од нас. Е некој изгледа работел последниве 20 г. Македонија да ја направи последна на Балканов.
ние имаме појќе барок од нив и ВМРО има поуба зграда од било која партија во европа!
 
Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom