Идеологизацијата е основниот порив за борба, мора да го има, инаку поентата ми ја промаши, целта ми беше да доловам момент во кој платично се објаснува дисипација на носење на одлуки кои од етиолошки аспект се причинско последична врска за денешната ситуација, од една страна, и концентрација на одговорноста за истите. Концентрацијата на капиталот и создавањето на корпорациите слободниот проток на капитал, експанзија на истите преку национални, државни граници т.н транснационални корпорации во суштина се највисокиот стадиум на капитализмот, некој го нарекол империјализам, сега се нарекува глобализам, тоа е природата, онаа инстинктивна кај човекот, меѓутоа тоа не значи дека треба да се остави сето тоа само на пазарната економија, постојат механзими кои регулираат дел од овој процес. Во САД постои комисија која се бави со берзанска трговија, контрола на протокот на капитал, шпекулативно работење итн...поентата ми е примена на т.н легалистички аспект кон проблематиката, максимално регулирање на недореченостите до степен да не постои сива зона во процесот на доделување на јавните набавки и вработувањата во јавниот сектор. Се согласувам дека анулирање н корупцијата не постои, посебно кога се работи за факторот човек, но постои начин за драстично намалување, мислиш дека немаат идеи некои универзитетски професори, магистранти, докторанти по универзитите кај нас, но нема иницијатива токму поради околностите кои ги наброја, кај нас постои партиско менгеме, кое притиска се до моментот средината не префрли на едната или другата страна, останатото се смачкува буквално, различни страни, сепак дел од истиот механизам.
Кај нас сеуште исклучително влијание имаат структурите кои се остатоци од претходните владетели, окупатори ситеми како сакаш наречи ги, тие врховистичко-удбашки структури моментално се тие кои служат како катализатор на разбивањето на демократските, пред се, но и Евро-Атлантските процеси посебно кај нас, сепак Балканот ќе си остане тоа што е.