Случувања во Македонија (Генерална дискусија)

За кого би го дале вашиот глас на парламентарните избори во април 2020?

  • ВМРО-ДПМНЕ

    Гласови: 64 19,0%
  • СДСМ

    Гласови: 41 12,2%
  • ЛЕВИЦА

    Гласови: 58 17,2%
  • БЕСА

    Гласови: 1 0,3%
  • ДУИ

    Гласови: 8 2,4%
  • АЛИЈАНСА ЗА АЛБАНЦИТЕ

    Гласови: 1 0,3%
  • ДПА

    Гласови: 0 0,0%
  • МАКЕДОНСКИ КОНЦЕПТ

    Гласови: 5 1,5%
  • ИНТЕГРА

    Гласови: 8 2,4%
  • ЕДИНСТВЕНА МАКЕДОНИЈА

    Гласови: 3 0,9%
  • Некоја друга

    Гласови: 9 2,7%
  • Нема да гласам или ќе го поништам ливчето

    Гласови: 139 41,2%

  • Вкупно гласачи
    337
Статус
Затворена за нови мислења.
S

silmarillion

Гостин
..не развлекуј и не преди бе мерино волна.., влада имаме и тоа европска, од дански калибар..., појма немаме кој ни е премиер, а кој министер. Ако не се лажам за тоа сонувавте сите....да бидете ко Финци...демек тоа е вистинската демократија.
Па коа Хорхе не го дава мандатот кај тој што може да ти даде и премиер и министер не сум ја крив. Сеа какви министри ќе ти даде незнам, али ако више ти е толку битно ете.

А околу соништата, се имам изјаснето одамна :) сигурно моите соништа не се ни во најмала допирна точка со политичката сцена и општо со нашата мила државичка :)

Него сеа те читам нов датум имаш, овојпут у вези Лепенката. Прво беше датумот на изборите у Америка, па датумот на нашиве избори, па датумот на инаугурација, па сеа датумот на избори у Франција. Сенешто датуми а акција јок. Да не ме сфатиш погрешно и мене ми е преку ташак али немам више надеж за некој датум како одлучувачки. Патем и луѓе почнаа по службени патувања да идат чекајќи и надевајќи се на тие датуми.
 
Член од
22 јули 2010
Мислења
32.528
Поени од реакции
81.968
Безредие е кога група луѓе си играат револуција и со куртони полни со боја фарбаат ѕидови и кршат стакла.
Не сакав прее да ти одговорам на ова пошто друг беше муабетот ама ете ни сега не е касно.
Се слагам, безредие е и тоа и јас го осудив фарбањето. Јас сум секогаш за протест, за се' што не ти се допаѓа да излезеш на улица и на мирен протест да го искажеш своето незадоволство (ова е битно што ќе следи) доколку имаш Влада која ќе го слушне гласот. Владата на Груевски не беше таква, ФАКТ!


Европа му дава подршка на Заев веќе неколку години, отворено можеби две. Зошто ? Дека се бори против криминалот ? Па тој ако ништо друго е аболициран, од старт отпаѓа таа теза. Ако Заев дојде на власт со подршка од надвор немој да те чуди ако еден ден тие што го донесоја си побараат поврат на услугата и тоа тогаш наместо поддршка би добил притисок. Ние те донесовме и ние ке те смениме ако не играш како што ти се свири. Сигурен си дека нема да игра ?
Никој од надвор поточно истите тие кои до сега немаат кажано „аааа у право е Џорџе, не му давај мандат додека не смени програма“ немаат кажано ни дека платформата е погрешна, уште помалце да ја осудат. Баш напротив. И тебе ништо не ти е чудно тука? Ни најмалце ?
Европа му дава поддршка на Заев затоа што престана да му ја дава на Груевски, затоа што Груевски е фатен во тесно, во гоВна до гуша, криминал ко никој друг политичар и плус, најбитно, оди отворено во борба со Европа. Епа господине, нече мочи ове ночи. Европа го донесе на власт, Европа го држеше на власт и оддеднаш Европа не му треба? Нееее, нече мочи, дефинитивно.

Заев ќе игра на музиката на Европа, како што до пред 2 години играше Груевски цели 8. Не може 8 години да се бориме за Европа, да имаме Евроаспирации и сеа одеднаш Европа педери ние сме со Русија. Кој си бе ти Груевски? Кој си ти да играш со иднината на РМ?

Кој и да дојде, ќе игра. Не Заев, не јас или ти, КОЈ И ДА ДОЈДЕ, мора да ни биде јасно. Ние нит сме биле, нит сме нит ќе бидеме некој фактор во Европа, па Европа да ни се плаши нас и да ни го слуша гласот. Ако сакаме да постоиме, ќе постоиме со раководење на Европа. Ова не е виткање кичма, ова не е несакање на државата, непатриотизам или што, ова е (исто така) ФАКТ.

Сам си пукаш во колено со ова. Ете утре Заев ке направи влада и ЕБР ке биди под контрола на СДСМ. А што ако некој ден потоа Заев како што го дал господ ептен стабилен ви изјавите и ставовите почне да пее друга песна? Можеби грешам ама ми се чини дека напиша нешто од типот дека ако Заев ветил нешто друго од тоа што кажува и дека сепак се договорил во склад со платформата ти ке излезиш и ке се буниш или нешто во таа смисла. Можеби и друг го напишал ама сеедно . Дали и тогаш ке го посакуваш тоа ?
Мои се тие зборови и јас стојам на ставот. Доволно сум свесен да знам дека треба да протестирам за се' што не ми се допаѓа. Да си го искажам ставот и ќе го искажувам и знам дека ако дојде до тоа, да бидам повторно неправедно удрен или ми биде забрането движење пошто на некој така му текнало, ќе дојдам на форум и ќе плукам, како што плукав до сега. Сигурно дека нема да си го сменам ставот и да ќутам, пошто мене ме боли цеф за Заев, нит сум го гласал, нит планирам да го гласам зошто за мене, он (сега за сега) НЕ е државник, не ми е харизматичен, мислам дека доста е и слаб политичар (исто ова е лаичко гледање, можеби грешам), НО (многу битна работа) ја истурка борбата против претходната власт во први редови и можеби поради тоа најмногу заслужува да му се даде шанса, да покаже дали вреди или не.

Тоа не значи дека од утре (здравје, кога ќе состави Влада) ќе вработува само стручен кадар, дека оддеднаш вработеност ќе ни падне на 0.5% и ние ќе се разбудиме во Шведска. Свесен сум дека најголемите куропушачи у маало кои се со есдеес овој период ќе ми бидат советници у општина, исто како што и до сега најголемите куропушачи на дпмне беа советници (уште некој месец ќе бидат).
 

Makaron

КЕН ЛИИИИ лиду дибу даут јууууууу !!!!
Член од
16 јули 2014
Мислења
7.612
Поени од реакции
11.739
Како што знаете за време на викенд во МК политика ништо не се дешва и никој не работи пошто за време на викенд МК народ според политичарите не живее.
Недај боже летото да го дочекме со оваа криза, ќе испоумриме дур Грујо и копанија кампуваат на морските обали цело лето.

Sent from my ALE-L21 using Tapatalk
 
Член од
4 јуни 2016
Мислења
6
Поени од реакции
8
Se prasuvam sto ke se desi koga Gospodinot Zaev dojde na vlast i go sprovedi negoviot Stav za Dvojazicnost ;menjavanje na Imeto ; menjavanje na Himnata ( dokolku toa e Vistina a ne Propaganda ) no ne se slusam i od Zaev deka toa e sve Propaganda no tacno ne se izjasnil ? Se sekavam sto se desi vo Kosovo i sto kazuvaa od EU deka nema da stane nezavisno. Sto se Desi bi treba da se znae . sega isto EU kazuva deka nema nisto loso vo toa sto Zaev i negovite Partneri sakaat da napravat. Sto se desi vo MK 2001 kako nasite sogragani Albanci donesoa Zakoni za nivni podobar Zivot na koj nacin i so civa pomos Bi trebalo da se znae od site. Sega dokolku toa se desi , sto bi se slucilo za nekolku Godini pokasno ??? Koga nasite sogragani Albanci nema da znaat Makedonski da zboruvaat, a ve molam nemojte da mi kazuvate deka toa nema da se desi Toa momentalno sega ima nekoj sto nesaka ili neznae da zboruva MK a tie ne se deskriminirani ili slicno se gleda vo Albanskite Politicki Partii kako se obrakaat nekoj po Mediumite na koj Jazik i nekoj oficijalno ne ja prifaka MK i nejziniot Narod. Dokolku se oni deskriminirani ? Prasanjeto moe sto bi bilo Za nekolku Godini ???
Moe mislenje e deka Problemot e vo Narodot sto e Podkupliv, sto e Premnogu Patrioticen ( misli ). Bez razlika dali MK ili Al. Narodot treba ( site ) treba da izlezat na ulica da baraat od site politicari bez vrska na partija ili nacionalnost Prekin na Korupcija voveduvanje na Pravda ; Podobro Skoluvanje ; Podobro Zdravstveno obezbeduvanje za site. Treba da se Izbrkaat site Momentalni Politicari bez vrska na partii. ( Deca podobro bi regirale od nego ovie sto bea ili sto sakaat da bidat ) ne sum nacionalist no MAKEDONEC sum I sakam da ostanam, a ne da se stramam da kazam nesto drugo. Se nadevam deka mislenjeto i prasanjeto moe go razbirate. Pozdrav
 

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.251
Поени од реакции
21.996
Се слагам, безредие е и тоа и јас го осудив фарбањето.
Изгледа не ме сфати баш. Тоа тогаш беше безредие и ке биди мачкина кашлица во споредба со тоа што прее јас ти го претставив како едно хипотетично сценарио.
Кој и да дојде, ќе игра. Не Заев, не јас или ти, КОЈ И ДА ДОЈДЕ, мора да ни биде јасно. Ние нит сме биле, нит сме нит ќе бидеме некој фактор во Европа, па Европа да ни се плаши нас и да ни го слуша гласот. Ако сакаме да постоиме, ќе постоиме со раководење на Европа. Ова не е виткање кичма, ова не е несакање на државата, непатриотизам или што, ова е (исто така) ФАКТ.
Многу факти наброја. Еве ти и уште еден. Приштинската платформа. Никој од таа твоја европа не ја осуди , ни најмалце. Нити пак им пречи. Јавно и јасно го кажаа тоа. Сакаш да кажеш дека Европа веќе ни го одреди курсот и ние само си играме држава? Која е поентата на сето ова, која е логиката?
 
Член од
7 ноември 2011
Мислења
3.014
Поени од реакции
3.758
....западот оној гнилиот кој за месец дена оди у красни курац , ќе му прости и на Јуда Искариотски само за да си ја тера агендата бар уште еден саат. Ама јеби га... марфиеви правила...кога нешто може да тргне наопаку, сигурно тргнува.. а на некои копилиња на западов им тргна у долдрум. Слободно ти мантрај си , ако тоа ти го смирува гневот од немоќ у тебе, Заради нереализираноста у животу и свеста дека не те бива..додека гледаш како некои фуфици и шиљокурантери се напунија сосросови лесни пари , а за тебе ништо. Само смрдливо пуфф кое ќе остане зад нив, за да го вдишуваш ко ефтина замена за неопренски лепак.... :) :) :)
Бравос бе Рики преваро стара, еве само што не му паднале јајцата на овенот... почекајте уште малку и ете ке биде работата.... па и ако не биде, големо гајле.... ке има многу смрдливо пуффф у Идризово ама ти немаш среќа да го вдишуваш тоа што ќе го испуштаат тие од калибарот на кочан, тебе и на таквите ситни сендвичовци ке ви остане чистиот воздух и сеќавањето на вкусот на саламата и оној сладоледот од Дојран.... и срамот од самите себе си, ако воопшто сте способни за срам.[DOUBLEPOST=1489264058][/DOUBLEPOST]
Па ти имаш реализирани тендери - не си се реализирал у животот. Мислиш господ за муда го држиш.
А и ова за гнилиот запад, имаше на времето у СФРЈ една песна „Америка и Енглеска биќе земља пролетерска“. Твојов надреален фолклор е со исти димензии како песната, со малку поизразена патетика.
Му веруваш на господинот превара дека има реализирано тендери? Јас мислам дека е најобичен сендвичовец, тој сиротиот нема појма што е тоа тендер.[DOUBLEPOST=1489264749][/DOUBLEPOST]
Se prasuvam sto ke se desi koga Gospodinot Zaev dojde na vlast i go sprovedi negoviot Stav za Dvojazicnost ;menjavanje na Imeto ; menjavanje na Himnata ( dokolku toa e Vistina a ne Propaganda ) no ne se slusam i od Zaev deka toa e sve Propaganda no tacno ne se izjasnil ? Se sekavam sto se desi vo Kosovo i sto kazuvaa od EU deka nema da stane nezavisno. Sto se Desi bi treba da se znae . sega isto EU kazuva deka nema nisto loso vo toa sto Zaev i negovite Partneri sakaat da napravat. Sto se desi vo MK 2001 kako nasite sogragani Albanci donesoa Zakoni za nivni podobar Zivot na koj nacin i so civa pomos Bi trebalo da se znae od site. Sega dokolku toa se desi , sto bi se slucilo za nekolku Godini pokasno ??? Koga nasite sogragani Albanci nema da znaat Makedonski da zboruvaat, a ve molam nemojte da mi kazuvate deka toa nema da se desi Toa momentalno sega ima nekoj sto nesaka ili neznae da zboruva MK a tie ne se deskriminirani ili slicno se gleda vo Albanskite Politicki Partii kako se obrakaat nekoj po Mediumite na koj Jazik i nekoj oficijalno ne ja prifaka MK i nejziniot Narod. Dokolku se oni deskriminirani ? Prasanjeto moe sto bi bilo Za nekolku Godini ???
Moe mislenje e deka Problemot e vo Narodot sto e Podkupliv, sto e Premnogu Patrioticen ( misli ). Bez razlika dali MK ili Al. Narodot treba ( site ) treba da izlezat na ulica da baraat od site politicari bez vrska na partija ili nacionalnost Prekin na Korupcija voveduvanje na Pravda ; Podobro Skoluvanje ; Podobro Zdravstveno obezbeduvanje za site. Treba da se Izbrkaat site Momentalni Politicari bez vrska na partii. ( Deca podobro bi regirale od nego ovie sto bea ili sto sakaat da bidat ) ne sum nacionalist no MAKEDONEC sum I sakam da ostanam, a ne da se stramam da kazam nesto drugo. Se nadevam deka mislenjeto i prasanjeto moe go razbirate. Pozdrav
Те разбрав ама едвај, оти не сум сретнал Албанец кој зборува полош Македонски јазик од тебе.
 
Последно уредено:
Член од
12 март 2009
Мислења
19.997
Поени од реакции
16.064
Се слагам, безредие е и тоа и јас го осудив фарбањето. Јас сум секогаш за протест, за се' што не ти се допаѓа да излезеш на улица и на мирен протест да го искажеш своето незадоволство (ова е битно што ќе следи) доколку имаш Влада која ќе го слушне гласот. Владата на Груевски не беше таква, ФАКТ!
Европа му дава поддршка на Заев затоа што престана да му ја дава на Груевски, затоа што Груевски е фатен во тесно, во гоВна до гуша, криминал ко никој друг политичар и плус, најбитно, оди отворено во борба со Европа. Епа господине, нече мочи ове ночи. Европа го донесе на власт, Европа го држеше на власт и оддеднаш Европа не му треба? Нееее, нече мочи, дефинитивно.

Заев ќе игра на музиката на Европа, како што до пред 2 години играше Груевски цели 8. Не може 8 години да се бориме за Европа, да имаме Евроаспирации и сеа одеднаш Европа педери ние сме со Русија. Кој си бе ти Груевски? Кој си ти да играш со иднината на РМ?

Кој и да дојде, ќе игра. Не Заев, не јас или ти, КОЈ И ДА ДОЈДЕ, мора да ни биде јасно. Ние нит сме биле, нит сме нит ќе бидеме некој фактор во Европа, па Европа да ни се плаши нас и да ни го слуша гласот. Ако сакаме да постоиме, ќе постоиме со раководење на Европа. Ова не е виткање кичма, ова не е несакање на државата, непатриотизам или што, ова е (исто така) ФАКТ.



Мои се тие зборови и јас стојам на ставот. Доволно сум свесен да знам дека треба да протестирам за се' што не ми се допаѓа. Да си го искажам ставот и ќе го искажувам и знам дека ако дојде до тоа, да бидам повторно неправедно удрен или ми биде забрането движење пошто на некој така му текнало, ќе дојдам на форум и ќе плукам, како што плукав до сега. Сигурно дека нема да си го сменам ставот и да ќутам, пошто мене ме боли цеф за Заев, нит сум го гласал, нит планирам да го гласам зошто за мене, он (сега за сега) НЕ е државник, не ми е харизматичен, мислам дека доста е и слаб политичар (исто ова е лаичко гледање, можеби грешам), НО (многу битна работа) ја истурка борбата против претходната власт во први редови и можеби поради тоа најмногу заслужува да му се даде шанса, да покаже дали вреди или не.

Тоа не значи дека од утре (здравје, кога ќе состави Влада) ќе вработува само стручен кадар, дека оддеднаш вработеност ќе ни падне на 0.5% и ние ќе се разбудиме во Шведска. Свесен сум дека најголемите куропушачи у маало кои се со есдеес овој период ќе ми бидат советници у општина, исто како што и до сега најголемите куропушачи на дпмне беа советници (уште некој месец ќе бидат).
а зошто пак Европа толку се заинтересира да ја урне владата на Дпмне ??? знаат добро дека секоја власт има криминал, а башка Дуи останува на власт. Исто така Европа не може ништо да напраи ако Трамп и Путин се договорат поред СРБ и МНЕ и МКД да бидат под Путин...
значи се е до пазарот меѓу Трамп и Путин, иако има борба на интереси и меѓу западните сили, а во сама УСА уште не е пренесена власта, се уште има и демонстрации и притисоци, т.е. борба меѓу Сорос и Трамп... парадоксот е дека Сорос во Албанија го урива Рама а тука во РМ ја подржува албанската платформа од Рама :confused:
Времето ќе покаже, но постои опасност да се чека повеќе на разврската а до тогаш многумина ќе се обидат во матно да ловат.
А веќе се покажуваат и спротивставени мислења меѓу идните коалиционери, Заев и Али... а јасно е ако се избере председател на собрание албанец и албански во Собрание , дека многу лесно е во преводот да го изгубиме и името и идентитетот и унитарната држава...
 

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
Ако Бог даде?:facepalm:
Вие најдовте да се повикувате на Господ Бог?
Што имате вие со Бог?
Имаме релативно супер добри односи, нашите канцеларии секогаш добро соработувале...:sneaky:[DOUBLEPOST=1489265643][/DOUBLEPOST]
Бравос бе Рики преваро стара, еве само што не му паднале јајцата на овенот... почекајте уште малку и ете ке биде работата.... па и ако не биде, големо гајле.... ке има многу смрдливо пуффф у Идризово ама ти немаш среќа да го вдишуваш тоа што ќе го испуштаат тие од калибарот на кочан, тебе и на таквите ситни сендвичовци ке ви остане чистиот воздух и сеќавањето на вкусот на саламата и оној сладоледот од Дојран.... и срамот од самите себе си, ако воопшто сте способни за срам.[DOUBLEPOST=1489264058][/DOUBLEPOST]
Му веруваш на господинот превара дека има реализирано тендери? Јас мислам дека е најобичен сендвичовец, тој сиротиот нема појма што е тоа тендер.[DOUBLEPOST=1489264749][/DOUBLEPOST]
Те разбрав ама едвај, оти не сум сретнал Албанец кој зборува полош Македонски јазик од тебе.
а бе Лазаре кое гревче сирото си ти, незнам дали си свесен за тоа или си живееш у некој свој свет кој го гледаш преку оние очилата за виртуелна реалност??? :) ...душичка напатена... А сендвичи..си ги праам аскетски , од она лепчето под сач на Жито Полог и мнооогу тенко исечена његушка пршута..па кашкавалче од Лазарополе и таен додаток лути миродии....прсти да излижеш.....:sneaky:
 
Последно уредено:
Член од
7 ноември 2011
Мислења
3.014
Поени од реакции
3.758
Имаме релативно супер добри односи, нашите канцеларии секогаш добро соработувале...:sneaky:[DOUBLEPOST=1489265643][/DOUBLEPOST]
а бе Лазаре кое гревче сирото си ти, незнам дали си свесен за тоа или си живееш у некој свој свет кој го гледаш преку оние очилата за виртуелна реалност??? :) ...душичка напатена... А сендвичи..си ги праам аскетски , од она лепчето под сач на Жито Полог и мнооогу тенко исечена његушка пршута..па кашкавалче од Лазарополе и таен додаток лути миродии....прсти да излижеш.....:sneaky:
Ај да не ти го викнам Ставро па да ти даде убав сендвич преваро...
 
Член од
7 септември 2016
Мислења
20.934
Поени од реакции
36.700
за подршка на Македонија :oeoeoe: нека пукнат душманите !!!
 

Limbo

maybe an alien
Член од
26 декември 2007
Мислења
835
Поени од реакции
1.471
А бе не сум знаел дека за малце крадење не се одговарало што не кажа до сега.
Па зависи, треба да ги знаеш границите. Еве некое ливче нека снема, од избирачки материјал да речеме, кај има криминал тука? Или неколку милиони како провизија за тендер, каде е криминалот тука?

Ќебапчиња ако украдеш на пример, тоа е веќе друг муабет.
 

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
Па коа Хорхе не го дава мандатот кај тој што може да ти даде и премиер и министер не сум ја крив. Сеа какви министри ќе ти даде незнам, али ако више ти е толку битно ете.

А околу соништата, се имам изјаснето одамна :) сигурно моите соништа не се ни во најмала допирна точка со политичката сцена и општо со нашата мила државичка :)

Него сеа те читам нов датум имаш, овојпут у вези Лепенката. Прво беше датумот на изборите у Америка, па датумот на нашиве избори, па датумот на инаугурација, па сеа датумот на избори у Франција. Сенешто датуми а акција јок. Да не ме сфатиш погрешно и мене ми е преку ташак али немам више надеж за некој датум како одлучувачки. Патем и луѓе почнаа по службени патувања да идат чекајќи и надевајќи се на тие датуми.
....се е тоа река во тек силмарилионче , ама ти ко дводимензинално суштество не ја гледаш третата димензија , а па за четвртата времето....да не збориме така да всушност не ни разбираш што зборувам па те бунат датумите и нивната за тебе чудна пореденост......Јеби га си заостанал во еволуцијата.., уште си таму некаде кај школките залепени на камче , па што ќе им донес водата случајно.., тоа е нивниот свет и храна ,,, :) :)
 
Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom