Случувања во Македонија (Генерална дискусија)

За кого би го дале вашиот глас на парламентарните избори во април 2020?

  • ВМРО-ДПМНЕ

    Гласови: 64 19,0%
  • СДСМ

    Гласови: 41 12,2%
  • ЛЕВИЦА

    Гласови: 58 17,2%
  • БЕСА

    Гласови: 1 0,3%
  • ДУИ

    Гласови: 8 2,4%
  • АЛИЈАНСА ЗА АЛБАНЦИТЕ

    Гласови: 1 0,3%
  • ДПА

    Гласови: 0 0,0%
  • МАКЕДОНСКИ КОНЦЕПТ

    Гласови: 5 1,5%
  • ИНТЕГРА

    Гласови: 8 2,4%
  • ЕДИНСТВЕНА МАКЕДОНИЈА

    Гласови: 3 0,9%
  • Некоја друга

    Гласови: 9 2,7%
  • Нема да гласам или ќе го поништам ливчето

    Гласови: 139 41,2%

  • Вкупно гласачи
    337
Статус
Затворена за нови мислења.

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
18.959
Поени од реакции
26.633
Еднаш као спомнав , ај да спомнам пак. Како тоа вие борци за правда, вие, “че си лежите’’, “нема правда - нема мир’’ и слично, верувате во подобро утре со Али Ахмети, Муса Џафери, Теута Арифи и цела таа разбојничко-апашка банда од ДУИ што цели 15 години е на власт и краде со лопата, а кога правдљубивиот Заев ја прибира пак на власт да дојде сте некако неми.

Како, како, на мајка ви пичката револуционерна, ви се промакна детаљот дека ДУИ е на власт во државава подолго и од вмро и од сдс и не ви е проблем пак да биде.

Да пробам да резимирам како би идело тоа од прилика

1. Треба да верувате дека ДУИ не се вмешани во криминал и заслужуват да бидат дел од форматирањето на Македонија
2. Верувате дека СЈО ќе ги апси и нив иако се клучни во формирање на владата

одберете опција, во двата случаи треба да си ебан во мозок да веруваш

*безпредметно ќе биде да ми се импутира вмровштина пошто стварно џабе ќе збориме
Импутирањето на вмровштина веќе ги десеткуваа нивните сили. Тоа импутирање уствари беше иницијација на владеењето на дпмне последните 10 години. Зошто мислиш дека се сменило нешто во нивниот ментален склоп. Разликата е само во тоа што овие 10 години дојдоа нови генерации кои беа повторно „воспитани“ во истата рамка, за да на крај со дадена шанса да направат нешто добро за Македонија, успеаја да се посерат и да ја донесат Македонија пред работ на пропаста, за власт по секоја цена одработувајќи за албанските интереси. Од друга страна го воскреснаа повторно дпмне со тоа што секој патриотски процес му го препишаа на дпмне и на грујо.

Вакво политичко сепуку не сум видел ни на Монти Пајтон. Кога ќе размислиш повторно, дали мислиш дека импутирањето вмроовштина, можеби и ќе ја реши кризата ?[DOUBLEPOST=1489217414][/DOUBLEPOST]
Одбројани се деновите од странците до кога ДУИ и остала екипа ќе може да тактизира со разно разни барања и платформи кои се за најобично бришење гз. Уз муабет со албанци сите истото го кажаа дека а било а не било платформа исти курац им е.
Ми се чини дека немаат потреба албанците од хартија за бришење гз, зајо добро и темелно им го лиже газот...
 
Последно уредено:
V

viktora

Гостин
Тоа не е демократија. Или индиректно признаваш дека 10 години сме живееле во диктатура?
Како не било демократија?Некого да натераш со сила против сопствена желба за тебе тоа е демократија?Не ми се дебатира за некои прашања и точка!Ако некој со сила ме тера тоа е диктатура.Си измешал брзини другар.[DOUBLEPOST=1489217820][/DOUBLEPOST]
http://tvnova.mk/vesti/makedonija/ivanov-armijata-e-podgotvena-da-gi-shtiti-teritorijalniot-integritet-i-nezavisnosta-na-makedonija/
Леле мајко, кој ја нападна Македонија и нејзината независност? Во која димензија живее овој?
Ако прочиташ ќе дознаеш кој,а вака само ако насловот го поминеш ќе се чудиш.

"свеченоста по повод 25-годишнината од преземањето на караулата „Рамна нива“ од страна на припадниците на АРМ и подигнувањето на знамето на Република Македонија на државната граница"
 
Последно уредено од модератор:
V

viktora

Гостин
Чекај, сериозен си дека ги постави сите овие прашања заедно? Сериозно?

Па секаде е нормално да се дебатира на разно-разни форуми, панел-дискусии, предавања, отворени средби со граѓани. Не се дебатира за казнивоста на убиството или педофилијата. Се дебатира за видот на санкција која треба да се примени (смртна казна-да или не, колкава казна затвор итн итн итн)
Разграничи прво кои вредности ги стави на кантар. Човечкиот живот, слобода, интегритет пред се', после другото.
Незнам дали ти си сериозен или се зезаш.За што да дискутирам?
1.Со Села дали македонците постоеле пред 100г или не?
2.Да дискутирам дека албанците се староседелци а македонците дошљаци?
3.Дека јас морам да го знам нивниот јазик зошто сум дојден од позади карпатите а они се илири?
4.Морам да им се извинам за некој геноцид кој го извршил некој друг народ?
5.Да им се извинам за тоа што биле убивани балисти иако се бореле од страната на нацистите?
6.Да прославувам имиња на луѓе кои убивале и иселувале македонци?
7.Да признаам дека ова е нивна земја а јас сум гостин и дека имаат право да ме избркаат кога и да посакаат?
8..........

Ајде биди маж и ти прво покрени дебата дали балистите биле фашисти или не?Да видиш како ќе си поминеш.
FB_IMG_1489000054997.jpg
 
Член од
6 април 2005
Мислења
2.959
Поени од реакции
3.099
Другару Ланс.
Што ти текна на кирилица?
mala kriza
eve se popraviv
sleden cekor posle press-ot na Zaev?
kade sto na mala vrata protna deka albanec kje moze sekade vo zemjava da se obrati na albanski jazik i da dobie odgovor od drzavnite i lokalnite institucii[DOUBLEPOST=1489220486][/DOUBLEPOST]
Дебата не значи дека по дифолт ќе се усвои нешто, поготово не кога за тоа треба 2/3 мнозинство, нешто што го немаат Сдсм и албанскиве партии. Нема потреба од толку страв.

А за другово, може да се дебатира, но само после спроведување на попис, нешто што мораше да го спроведе владата на Дпмне во нивното владеење.
Со Сдсм ќе биде спроведено па ќе видиме какви резултати ќе излезат. Само све ми е страв дека нема да ни се допаднат.
a taka,da si ziv i zdrav
zaev pregovara za prava na malcinstva bez validen popis
let that sink in.[DOUBLEPOST=1489220813][/DOUBLEPOST]
Фрштеа бомби 2 години, криминалот се разоткривал, за на крај да испадне дека треба да ја проголтаме платформата од Тирана.
Груевски е секундарната, па можеби и терцијалната мета тука.
Примарната е Македонија.
mene mi e jasno,kako del od protestite.nego na drugive dali im e jasno
protestiravme 2 godini za kriminalite na vmro i dui,za na kraj
em dui pak vo vlast,em novi dopolnitelni pregovori za zname,ustav itn itn
jes da krajniot rezultat e toj,jas ne odev na protesti za toa.
najstrasno e sto probuvaat da opravdaat gomnenicite na zaev
postirajki banknota od federacija. demek makedonskiot jazik bil na dinarite od 1945,sho e problemot albanskiot da bide na denarite
mal problem
MAKEDONIJA NE E FEDERACIJA DA VI EBAM MAJKATA
bar ne seuste
 
Последно уредено:

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
Па тоа и јас викам, кој ја нападнал Македонија, дали некаде се пука, дали некој ни објави војна, за да се спрема армијата? Против кого се спрема армијата? Да не ќе ја праќа Иванов како врховен командант армијата од куќа на куќа кај луѓе што поинаку од него мисла Стварно подобар беше кога ќутеше резилов белосветски.[DOUBLEPOST=1489194778][/DOUBLEPOST]
Ова на син ми од 2 месеца да му го кажам, ќе се смее.
.....мислам дека е попаметен од тебе , па нема..децава се денес уште единствени со гарантирано неиспран мозок...
Инаку јасно е дека во моментов формално никој не не напаѓа , ама почнува да се усликува на граница со специјална единица, барем према нивни извори. А тоа е безобразлук невиден. Тоа е како да отидеш под пенџере на комшијата и да викаш..: женати е јебачица пар екселан, се работи ко штука....:):)
Илити по старински да ставаш сол на рана.
И тоа од племе кое еднаш ти напраило беља иако американците го спасиле, истите тие американци кои сега не ебат у здрав мозок и тоа го прват со ебач со тегли од цвикери и со фаца на излезен од завод за лица со посебни потреби.....[DOUBLEPOST=1489221198][/DOUBLEPOST]
Одбројани се деновите од странците до кога ДУИ и остала екипа ќе може да тактизира со разно разни барања и платформи кои се за најобично бришење гз. Уз муабет со албанци сите истото го кажаа дека а било а не било платформа исти курац им е.

Мигрантска сезона такозвана Macedonia Open 2017 само што не почнала и странциве ќе мора да ги притиснат овие да не обесуваат со нивните срања кога и онака немаат реален импакт у нивното население. Дали ќе биде ВМРО или СДС е небитно, битно за странците е дека мора да има влада во периодот што доаѓа.

Курцот дојде и си го донесе цехот за појавувањето на митинг на ВМРО, е сега овие треба да испорачаат. Секое нивно куропецање ќе биде проследено со економски мерки имајќи в предвид дека аустриициве држат пола пазар кај нас.

Америве веројатно му дале фора на Али до тој и тој датум да сере за некаква си платформа со надеж дека ќе си врати рејтинг и ќе има поише пратеници на наредни избори чисто како fear factor али deadline си е deadline. После тоа ќе ретерира ќе повлекува и ќе игра политички, а у суштина со ништо нема да го подобри животот на неговите.

Грујо нема да ја добие посакуваната граѓанска војна не ради нешто друго него ради ситуацијава со мигрантите и потребата на странциве да биде мирно. Да не беше таа претња за нив, до сеа ќе не пуштеа да се заколеме ко што сме глупи ко кур, сиромашни и лесно потпалливи... а и потплатливи :)
..не развлекуј и не преди бе мерино волна.., влада имаме и тоа европска, од дански калибар..., појма немаме кој ни е премиер, а кој министер. Ако не се лажам за тоа сонувавте сите....да бидете ко Финци...демек тоа е вистинската демократија.
 
Член од
20 април 2012
Мислења
3.678
Поени од реакции
9.691
Ќе си легнат на брашното за брзо кога ќе добијат повик странство. Тоа е вмровец
Тоа веќе од денес не е точно. Денес веќе знаеме што е програмата и дека нема ни пари ни униформи користење, ниту двојазичност на целата територија ниту казни.

Тоа е практично потонување на целата пропаганда на Груевски.

Се увиде дека последниве 20 дена се што беше искористено како пропаганда од Дпмне им беше сервирано од Бујар Османи преку интервјуа. Причината е што едно крило од Дуи не сака да успеат договорите со Сдсм.
Зошто тогаш ВМРО и ДУИ не се договорија за состав на влада,имаја шанса тоест најголем број на гласови.Нели е Бујар вмровец!?
 

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.150
Поени од реакции
36.326
Ти демек нешто ново верглаш ?[DOUBLEPOST=1489215504][/DOUBLEPOST]
Да не прифатил зајо тоа што го побарале, ќе беа повлечени веќе/.[DOUBLEPOST=1489216517][/DOUBLEPOST]
Сите обиди да се иницира заедништво на Македонскиот народ, завршува со лош речник од страна на подржувачите на ликот и делото на зајо и неговата платформа... Интересен став. Платформата мора да пројде по секоја цена.

Има сепак нешто добро во тоа кочијашење. Све помалце се луѓето кои својот живот ќе го стават на коцка за платформата на зајо. Доколку до пред некое време имав сомнеж за неговата искреност, во моментов, немам никаква сомнеж, заев е штетен по Македонскиот народ и треба под итно да се уклони од политичката сцена. Најбезболно за Македонија би било тоа да го сторат структурите блиски до него. Тоа би ми дало надеж дека таа структура сепак има интелектуален капацитет, спремен да ги брани интересите на Македонија и на Македонскиот народ.
Грујо, Заев и компанијата треба да биде сменета и пратена да си го отслужи тоа што го заслужи, а на партиите да дојдат нови лица или евентуално сосема трета партија да се форсира.
Со овие кловнови исто ти се фаќа дали платформата што ја прифатил Заев или Грујо, колку што слушам и Грујо прифатил се,само било спорно околу СЈО.
 

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
18.959
Поени од реакции
26.633
Во замена за процесуирање на кримосиве & институционално реформирање? И те како.
Еве ти малце подобра техника на аутосугестија, не доловуваш впечаток дека го веруваш тоа што го збориш.
 

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
mala kriza
eve se popraviv
sleden cekor posle press-ot na Zaev?
kade sto na mala vrata protna deka albanec kje moze sekade vo zemjava da se obrati na albanski jazik i da dobie odgovor od drzavnite i lokalnite institucii[DOUBLEPOST=1489220486][/DOUBLEPOST]
a taka,da si ziv i zdrav
zaev pregovara za prava na malcinstva bez validen popis
let that sink in.[DOUBLEPOST=1489220813][/DOUBLEPOST]
mene mi e jasno,kako del od protestite.nego na drugive dali im e jasno
protestiravme 2 godini za kriminalite na vmro i dui,za na kraj
em dui pak vo vlast,em novi dopolnitelni pregovori za zname,ustav itn itn
jes da krajniot rezultat e toj,jas ne odev na protesti za toa.
najstrasno e sto probuvaat da opravdaat gomnenicite na zaev
postirajki banknota od federacija. demek makedonskiot jazik bil na dinarite od 1945,sho e problemot albanskiot da bide na denarite
mal problem
MAKEDONIJA NE E FEDERACIJA DA VI EBAM MAJKATA
bar ne seuste
..мислам дека не има уште кохорта која би ти се приклучила у тоа милу им мајку...јебем... :)
 

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
18.959
Поени од реакции
26.633
Грујо, Заев и компанијата треба да биде сменета и пратена да си го отслужи тоа што го заслужи, а на партиите да дојдат нови лица или евентуално сосема трета партија да се форсира.
Со овие кловнови исто ти се фаќа дали платформата што ја прифатил Заев или Грујо, колку што слушам и Грујо прифатил се,само било спорно околу СЈО.
Ресет на политичката сцена и повторен почеток.
 

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
Грујо, Заев и компанијата треба да биде сменета и пратена да си го отслужи тоа што го заслужи, а на партиите да дојдат нови лица или евентуално сосема трета партија да се форсира.
Со овие кловнови исто ти се фаќа дали платформата што ја прифатил Заев или Грујо, колку што слушам и Грујо прифатил се,само било спорно околу СЈО.
слушаш., ама тое е ветер и магла, звук кој ветерот го носи ,додека не опипаш, па провериш на мирис и вкус ништо не се јаде.., колку и да ти кажуат дека лета.... :)[DOUBLEPOST=1489221954][/DOUBLEPOST]
Ресет на политичката сцена и повторен почеток.
...са надевам дека при ресетот ќе има и дилит и празнење на рицајкл бинот. А би можело да се пушти и некое софтверче за прочистуење од заостанати партали....
 

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.469
Поени од реакции
22.439
Правилно ќе беше да одбие да ја коментира. Иако никаде не кажа дека ја подржуваат или сметаат дека треба да се имплементира, тоа пробува да се наметне како мнение.
Правилно ке беше според кој ? Според тебе? Не ти оди во прилог на тезата за нашите западни пријатели кои ни мислат се најдобро?
Не бе другар, правилно ке беше да речи дека му пречи или нешто слично на дипломатски јазик. Тој не е некој германски турист па ајде му се испушти, тој е Германски специјален пратеник за западен балкан ( ако не грешам ). Секој негов збор има тежина и не е кажан туку така. Не е ова муабет пред кооперација па ке тресиме зелени и ке си играме политика.
Колку да те потсетам нити еден , буквално нити еден официјален претставник на твоите западни пријатели што цело време ни кумуваат што и како треба да направиме, на кои се крстите или се молите веќе две години не најде за сходно да ја отфрли платформата или да речи дека не ја поддржуваат на било каков начин. Џабе се правите дека таа не постои, дека е заебанција, глупост , ирелевантна. Таа и тоа како е реална и поддржана од твоите западни пријатели ма колку сакаш да ја игнорираш. Ти со цел ум мислип дека Еди Рама така си седеше во кабинетот , си се досадваше и си вика чекај бе дај да склопам една платформа за албанските партии во Македонија, ако ништо друго на Али ке му поможам рејтингот да си го врати. Досега и да се двоумеше околу тоа сега би требало да ти стани јасно и тебе и на сите кои на неа гледавте како една невкусна шега дека таа платформа е чедо на твоите толку сакани и никогаш непрежалени западни партнери на кои цело време им се клањате.
Дали ке го прифатиш тоа или ке го игнорираш оставам на тебе.
П.с чисто ме интересира дали го дадоја во целост интервјуто на Телма или 24 Вести или скратија некој дел. Знам дека претежно само нив ги пратиш па да не барам по интернетот, да губам време.
 

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.150
Поени од реакции
36.326
слушаш., ама тое е ветер и магла, звук кој ветерот го носи ,додека не опипаш, па провериш на мирис и вкус ништо не се јаде.., колку и да ти кажуат дека лета.... :)[DOUBLEPOST=1489221954][/DOUBLEPOST]
...са надевам дека при ресетот ќе има и дилит и празнење на рицајкл бинот. А би можело да се пушти и некое софтверче за прочистуење од заостанати партали....
Меџити се курчеше дека има на писмено што потпишал гвујо, ако навистина има нека го извади пусулчето на тв, па ако потпишал пастирот да го однесеме спектакуларно во Шутка и без судење.
Заедно со него и овој другиот и може да си составиме политичка сцена со пресни кловнови.
 
Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom