Скопје 2014 (Генерална дискусија)

Дали го одобрувате проектот Скопје 2014?

• Вкупно гласачи
    593

Сталкерот

Резидентен космонаут
Член од
5 јуни 2012
Мислења
5.762
Поени од реакции
7.594
не треба ТИ да знаеш и македонскиот народ, треба ДРУГИТЕ да го знаат тоа, а тие ДРУГИТЕ ќе го научат со посета на Скопје и гледајќи го Проектот 2014... а ти воопшто не си запознат ниту со таа историја - античка македонска историја, па затоа не можеш ниту да знаеш ниту да коментираш, ниту се трудиш да сватиш тежината на зборот што значи НАРОД, туку си учел туѓа историја односно прашај ги твоите постари што учеле по историја? за македонскиот народ од која година навака? :(
За мене најважен сум јас. За македонскиот народ најважен треба да е македонскиот народ. Сите други треба да се споредни. Запознавањето на другите народи со македонската култура и историја се прави преку уметнниците и научните работници на ниво на граѓанин и од страна на дипломатскиот кор на ниво на држава.

Срамота е онаа неконцептуализираната калакурница од стиропор и гипс картон да ја споредуваш со достигнувањата (и афирмацијата на земјава која дошла со тие достигнувања) на луѓе како Наумовски, Коџоман, Мартиновски. Не можеш да го споредуваш "Воин на коњ (со фонтана)" со било кое дело на Г. Бајрам. Еден најскромен потег од страна на Манчевски од пред 20 години ја претстави државава пред светот повеќе и подобро од целава бљувотина наречена СК 2014.

Ск 2014 не е македонската историја. СК 2014 е само дел од нечија идеолошка поставка која зема делови од македонската историја и ги претставува на погоден начин за да може да подведува гревчиња и да си ги полни џебовите.

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.777
Поени од реакции
37.784
Eден град се гради во долг временски период, може низ тој период да има и различни стилови, како које време си го носеше,
Зградите во Скопје 2014 се начукани насилно манијачки од особи кои не се разбираат ни во просторни планирања ни во архитектура. Тоа е политичка желба. Исто како на пример кога премијер и влада би бирале музика која ќе се слуша филмови кои ќе се гледаат алишта кои ќе се носат.
За облик на згради и нивна архитектура одлучувал партиски врв. Дури и по снимките од странски служби е наредувано да од згради се симне статус на заштитени споменици па да се барокизираат па да се заштитат пак. Барокот како стил е донесен од политичар со наредба. Не е оа некој тренд моментален или некој сегашен правец во архитектура.
А околу естетска и функционална вредност - доволни се мислењата на светските архитекти кои имавме прилика доволно да ги прочитаме во изминатиот период. Скопје 2014 можеби некогаш и ќе се изучува на некој факултет за градежништво и архитектура но како лош пример.
јас го кажав моето мислење, ти немаше ни доблест да го прочиташ целосно тоа што се потрудив да ти го објаснам и со барем еден сегмент да имаме заедничко мислење, јас ти кажувам за државност, за историја за македонски народ од исконско време кое може само да се прикаже баш во метрополата на Македонија, ти ми кажуваш за архитектонско уредување на згради на еден град за правилности во изградба, па зарем има правилности уназад 40 години?? во сите доградби, надградби, рушење на сите зидови во станот без да се даде дозвола губејќи ја статистиката на истата тоа е политичка желба? ма јок, тоа се доградби надградби и рушење на внатрешноста по наш ќеф!!! зарем ти ми кажауваш за правилности на архитектура кога згради изградени пред 40 години седејќи во дневна го слушаш комшијата од другата страна на зидот како кења? или како комшијата испод два спрата повраќа, а ти го слушаш во спална малтене е позади тебе?
јас ти кажувам за симболика на историјата на македонскиот народ од постаро античко доба со Проектот Скопје 2014, со умирање на силни држави и сојузи во светот, со исчезнување на Југославија ние сме загрозени, ние сме мала како држава, немаме море, немаме ресурси, немаме пријатели и твојата државност е загрозена од волците околу тебе и пошироко ??? а ти ми кажуваш за проблеми кои се засегнати уназад 50 години и архитектонски згради ?, зарем твоето спознавање на историјата е само за толку временски период? човече, не ми треба Скопје 2014 да се учи во архитектура, тој проект е за симболика на античка Македонија, мене ми треба спознавање на светот дека сум потомок на античка Македонија која беше поим во времето пред многу години, тоа е порака на сите волции комшии и пошироко во светот да не не згазат како држава оти сме потомци на една исконска сила ...
оф мори мајко,
ОК се откажувам во објаснување, како професор кога сака да го падне студентот и колку да знае тој знае да му постави баш такво прашање кое нема шанса да го одговори и да го знае, односно ако професорот сака да го помине студентот знае што да го праша за да одговори точно иако не научил ништо, а во нашава конверзација не е важно ни кој не е професор ни кој е студент кога не ја знаеш аничката историјата на македонскиот народ и на Александар Велики, а јас ја знам...

Член од
29 јуни 2014
Мислења
26.375
Поени од реакции
43.188
она кога трол се расправа со друг трол:icon_lol:

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279
јас го кажав моето мислење, ти немаше ни доблест да го прочиташ целосно тоа што се потрудив да ти го објаснам и со барем еден сегмент да имаме заедничко мислење, јас ти кажувам за државност, за историја за македонски народ од исконско време кое може само да се прикаже баш во метрополата на Македонија, ти ми кажуваш за архитектонско уредување на згради на еден град за правилности во изградба, па зарем има правилности уназад 40 години?? во сите доградби, надградби, рушење на сите зидови во станот без да се даде дозвола губејќи ја статистиката на истата тоа е политичка желба? ма јок, тоа се доградби надградби и рушење на внатрешноста по наш ќеф!!! зарем ти ми кажауваш за правилности на архитектура кога згради изградени пред 40 години седејќи во дневна го слушаш комшијата од другата страна на зидот како кења? или како комшијата испод два спрата повраќа, а ти го слушаш во спална малтене е позади тебе?
јас ти кажувам за симболика на историјата на македонскиот народ од постаро античко доба со Проектот Скопје 2014, со умирање на силни држави и сојузи во светот, со исчезнување на Југославија ние сме загрозени, ние сме мала како држава, немаме море, немаме ресурси, немаме пријатели и твојата државност е загрозена од волците околу тебе и пошироко ??? а ти ми кажуваш за проблеми кои се засегнати уназад 50 години и архитектонски згради ?, зарем твоето спознавање на историјата е само за толку временски период? човече, не ми треба Скопје 2014 да се учи во архитектура, тој проект е за симболика на античка Македонија, мене ми треба спознавање на светот дека сум потомок на античка Македонија која беше поим во времето пред многу години, тоа е порака на сите волции комшии и пошироко во светот да не не згазат како држава оти сме потомци на една исконска сила ...
оф мори мајко,
ОК се откажувам во објаснување, како професор кога сака да го падне студентот и колку да знае тој знае да му постави баш такво прашање кое нема шанса да го одговори и да го знае, односно ако професорот сака да го помине студентот знае што да го праша за да одговори точно иако не научил ништо, а во нашава конверзација не е важно ни кој не е професор ни кој е студент кога не ја знаеш аничката историјата на македонскиот народ и на Александар Велики, а јас ја знам...
Прочитав шо напиша видов и сликите.
Jac 7 години работев на антички македонски локалитет и мој проект го преставуваше тој сегмент на античка македонија во најмалце 4 држави.
Учествував и во Македонско преставување на нејзината култура и традиција во УНЕСКО, како и во државите од европа (Чешка, Полска, Хрватска, Бугарија, Србија, Русија, Белорусија....
Мое име стои (покрај другите) во најмалце десетина публикации за Македонија како од антика така и од народна традиција и од култура и историја

Базирано на мое искуство знаење и познавање, Скопје 2014 нема ништо со Античка Македонија.

А ни со некоја друга Македонија

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.777
Поени од реакции
37.784
За мене најважен сум јас. За македонскиот народ најважен треба да е македонскиот народ. Сите други треба да се споредни. Запознавањето на другите народи со македонската култура и историја се прави преку уметнниците и научните работници на ниво на граѓанин и од страна на дипломатскиот кор на ниво на држава.
Срамота е онаа неконцептуализираната калакурница од стиропор и гипс картон да ја споредуваш со достигнувањата (и афирмацијата на земјава која дошла со тие достигнувања) на луѓе како Наумовски, Коџоман, Мартиновски. Не можеш да го споредуваш "Воин на коњ (со фонтана)" со било кое дело на Г. Бајрам. Еден најскромен потег од страна на Манчевски од пред 20 години ја претстави државава пред светот повеќе и подобро од целава бљувотина наречена СК 2014.
Ск 2014 не е македонската историја. СК 2014 е само дел од нечија идеолошка поставка која зема делови од македонската историја и ги претставува на погоден начин за да може да подведува гревчиња и да си ги полни џебовите.
бате,
го нема Тито да те брани, ниту Обединети Нации, твојот татко прашање дали бил војска, а не пак ти, па да ја браните својата татковина, а не вака со изрази од тип на ,,калакурница,, можеш да си го браниш домот...
околу тебе имаш држави кои не те признаваат како индивидуа, ниту црква, ниту јазик , ниту дека ТИ имаш корен тука, туку си дојден од таму некаде зад карпатите и затоа е прашање на време кога ќе леташ-летаме од тука !!!
од друга страна немаш ниеден светски пријател да ти завземе страна, ниту христијанин ниту православен, а тој странец- турист кој доаѓа и купува македонски етно сувенири не се фотографира пред трговскиот центар или поштата, туку пред точно пред фонтаната ,,Воин на коњ,, барајќи таму на мапата дека тоа е симболика на Александар Велики и ќе се воодушевува околу тоа дека тоа преставува главна личност на античка македонска историја...

п.с.
сите рановирања на објекти во светски рамки од таков тип на неокласицизам и во Америка и во Европа се обавува со ист материјал како и овде, јас не ја разбирам вашата упорна поента на спомнување стиропор и гипс картон, па зарем за столбовите во сите метрополи влечат камења од Египет?

The Teatro alla Scala in Milan -за реновирање на опера се потрошени 61 милион евра оставајќи дефицит во државниот буџет цитирам : ,,... The renovations cost a reported €61 million, and left a budget shortfall that the opera house overcame in 2006...,, но никој не кажува во Италија бљувотини, кај нас сакате градбите да бидат без пари? ако има неправилности во нивното градење прво треба да се докаже, па после сите нека одговараат прекршително, но немојте да пљукате онака дека секој или тој ви кажува или за личен интерес... :([DOUBLEPOST=1488494350][/DOUBLEPOST]
Прочитав шо напиша видов и сликите.
Jac 7 години работев на антички македонски локалитет и мој проект го преставуваше тој сегмент на античка македонија во најмалце 4 држави.
Учествував и во Македонско преставување на нејзината култура и традиција во УНЕСКО, како и во државите од европа (Чешка, Полска, Хрватска, Бугарија, Србија, Русија, Белорусија....
Мое име стои (покрај другите) во најмалце десетина публикации за Македонија како од антика така и од народна традиција и од култура и историја
Базирано на мое искуство знаење и познавање, Скопје 2014 нема ништо со Античка Македонија.
А ни со некоја друга Македонија
ќе ти поставам две прашања :
како експерт, како кажуваш за антика ( што не мора да е вистина), кажи дали ова Македонија според тебе има нешто врска со Античката Македонија? и ако има, кажи ми каде е роден неговиот антички водач и воин како се вика и кажи ми ги по име неговата најтесна фамилија !
и второ, која е смислата на твојот лик на профилот виртуелно, оти не ми одговара од сето ова што си ми го наведил/а професионално со твоја скриена позадина ? баш ме интересира што ќе ми одговориш ! :rolleyes:

Последно уредено:

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279
од друга страна немаш ниеден светски пријател да ти завземе страна, ниту христијанин ниту православен, а тој странец- турист кој доаѓа и купува македонски етно сувенири не се фотографира пред трговскиот центар или поштата, туку пред точно пред фонтаната ,,Воин на коњ,, барајќи таму на мапата дека тоа е симболика на Александар Велики и ќе се воодушевува околу тоа дека тоа преставува главна личност на античка македонска историја...
:D
Ми дојде убо на душичката вака ко прочитав описот...
значи идат странци кои не ја знат историјата, одат во скопје и таму гледаат споменик и лав на кој пишиа воин на коњ а у ствари то било александар!?!

а шупрајме со колони на странци па и македонци кои секое лето заглавуваат на граница со грција со сати и сати очајно обидувајќи се да ги видат нивните убавини и истории?

Таму не се сликаат ли?
таму немаат ли каде да појдат и видат градби и гробници од пред 2-3 иљади години. Направени од тогашни луѓе. Не е исто да ставиш рака на мермер кој го делкал некој во 7-8 век пред нова ера и да ставиш рака на стиропор кој невешто го залепил некој работник пред неколку месеци.
Има една работа која секогаш мене лично ми предизвикувала воодушевување, а тоа е парче античка керамика со отпечаток на прст од мајсторот кој го работел. Мошне се ретки, дали сум видел 2-3 до сега такви али помислата дека ете некој хуман траг не спојува нас, мене, човек од 21 век и некој кој живеел и дишел пред 1000 или 2000 години. Тој момент, тој доказ на човечко постоење од пред 2000 години случајно оставен како отпечаток од прст или прсти и кој дошол до мене....

Али да не должиме, скопје 2014 према мене а према многу други е кич и невкусна па и нефункционална работа.[DOUBLEPOST=1488494812][/DOUBLEPOST]
како експерт, како кажуваш за антика ( што не мора да е вистина), кажи дали ова Македонија според тебе има нешто врска со Античката Македонија? и ако има, кажи ми каде е роден неговиот антички водач и воин како се вика и кажи ми ги по име неговата најтесна фамилија !
и второ, која е смислата на твојот лик на профилот виртуелно, оти не ми одговара од сето ова што си ми го наведил/а професионално со твоја скриена позадина ? баш ме интересира што ќе ми одговориш ! :rolleyes:
ма не ти кажувам работи за кои постои образовен систем, а на аватарот е Чарлс Менсон, амерички војвода, а не знам шо има врска професија со аватар на форум, да бев гинеколог ќе требаше пичка да клам на аватар??

Сталкерот

Резидентен космонаут
Член од
5 јуни 2012
Мислења
5.762
Поени од реакции
7.594
бате,
го нема Тито да те брани, ниту Обединети Нации, твојот татко прашање дали бил војска, а не пак ти, па да ја браните својата татковина, а не вака со изрази од тип на ,,калакурница,, можеш да си го браниш домот...
околу тебе имаш држави кои не те признаваат како индивидуа, ниту црква, ниту јазик , ниту дека ТИ имаш корен тука, туку си дојден од таму некаде зад карпатите и затоа е прашање на време кога ќе леташ-летаме од тука !!!

п.с.
сите рановирања на објекти во светски рамки од таков тип на неокласицизам и во Америка и во Европа се обавува со ист материјал како и овде, јас не ја разбирам вашата упорна поента на спомнување стиропор и гипс картон, па зарем за столбовите во сите метрополи влечат камења од Египет?

The Teatro alla Scala in Milan -за реновирање на опера се потрошени 61 милион евра оставајќи дефицит во државниот буџет цитирам : ,,... The renovations cost a reported €61 million, and left a budget shortfall that the opera house overcame in 2006...,, но никој не кажува во Италија бљувотини, кај нас сакате градбите да бидат без пари? ако има неправилности во нивното градење прво треба да се докаже, па после сите нека одговараат прекршително, но немојте да пљукате онака дека секој или тој ви кажува или за личен интерес... :([DOUBLEPOST=1488494350][/DOUBLEPOST]
ќе ти поставам две прашања :
:pos:

Дефинитивно тие што ќе поминат низ плоштад и ќе фатат една фотка автоматски стануваат пријатели на Македонија.Yeah right.

Aко ти треба СК 2014 да го воспоставиш или осознаеш сопствениот национален идентитет, па ти си најплитката личност на светов. Па ти не си постоела пред да проектов. Твоите предци не постоеле. Еден "ветар" посилен ако ги оддува споменницине, ти немаа да знаш што си.

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.777
Поени од реакции
37.784
...образовниот систем не ти е оправдување што не знаеш да ми одговориш на првото прашање како експерт по Античка Македонија, но не знам и што семеен корен имаш па да го знаеш и тоа,
второ, секој човек своите желби или дел од своите карактеристики иако виртуелно на форум или на НЕТ се покажува во негово постирање, однесување, иако сите глумиме повеќе и помалку сепак тука е нешто што длабоко го имаме скриено во себе, размислувам ....Ти ми велиш дека твојот профил преставува амерички војвода на што? на касапење?
Чарлс Менсон- клик , е водач на секта- сатаничка,проповедал крвава револуција, осуден за грозоморни убиства, манијак кој касапел и распарал црева, убивал жени, и Ти од сите профили од целиот свет би го одбрал/а овој?што мислиш дали е во ред? јас би рекла како рече ТИ подобро пич_ка да ставеше на профилна ќе беше почовечно ;)... а јас се мачам да објаснам за Проектот Скопје 2014 како симболика за анитчка македонска историја :( оф мори мајко,

Член од
5 февруари 2007
Мислења
10.730
Поени од реакции
13.469
@bijons твојата фетишизација на еден лик од антиката на една бивша империја многу повеќе кажува за тоа колку лаички ја интерпретираш историјата и колку жолчно пробуваш да го одбраниш овој циркус кој нема никаква врска со историјата во нашево поднебје.

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.777
Поени од реакции
37.784
вистината дека не расчистивте дали сте словени дојдени тука од зад Карпатите или сте антички македонци, или ќе ги споите онака паметно како еден историски развој на македонскиот народ, начинот како се поставувате чисто покривате и со знаење и со завземање страна само на тој период од словенството, додека античкиот дел го применувате само пет минути ,,по потреба,, кога укажувате на другите од надвор потеклото за да биде повосхитен од вашето потекло, оти поим е за светот Александар Велики сакале или не...
е сега пак ќе кажам Проектот 2014 е една симболика, порака до светот кој ја посетува нашата метропола дека во универзалните вредности на постоење на еден антички македонски народ имаме и ние удел, а не само грците ... но нема што да се објаснувам, јас го кажав своето, ете и ти се изјасни, но би те прашала колку светски метрополи си посетил? и колку ,,циркуси,, од овој тип си видел? ... ме мрзи да му коментирам на предходниот за новите мостови во Скопје, која сличност со мостовите на Сена баш едно до друг со 50 метри и 10 чекори со исти орнаменти со златна боја...али тоа може друг пат... и да! дали знаете баш во центарот на метрополата колку ,,тркала,, има во светот ?

Член од
5 февруари 2007
Мислења
10.730
Поени од реакции
13.469
вистината дека не расчистивте дали сте словени дојдени тука од зад Карпатите или сте антички македонци, или ќе ги споите онака паметно како еден историски развој на македонскиот народ, начинот како се поставувате чисто покривате и со знаење и со завземање страна само на тој период од словенството, додека античкиот дел го применувате само пет минути ,,по потреба,, кога укажувате на другите од надвор потеклото за да биде повосхитен од вашето потекло, оти поим е за светот Александар Велики сакале или не...
е сега пак ќе кажам Проектот 2014 е една симболика, порака до светот кој ја посетува нашата метропола дека во универзалните вредности на постоење на еден антички македонски народ имаме и ние удел, а не само грците ... но нема што да се објаснувам, јас го кажав своето, ете и ти се изјасни, но би те прашала колку светски метрополи си посетил? и колку ,,циркуси,, од овој тип си видел? ... ме мрзи да му коментирам на предходниот за новите мостови во Скопје, која сличност со мостовите на Сена баш едно до друг со 50 метри и 10 чекори со исти орнаменти со златна боја...али тоа може друг пат... и да! дали знаете баш во центарот на метрополата колку ,,тркала,, има во светот ?
Врска ти нема постот. Ама баш никаква логична врска.
Прво со проектот кој освен одредени имиња, по естетика нема никаква допирна точка со антиката. Триумфална капија? Знаеш ли зошто римјаните граделе триумфални капии, а подоцна и во одредени европски автократи? Кој триумф ја одбележува триумфалната капија?
За материјалот одма можам да ти кажам дека е гипс. Само отиди до рандом градба од проектот и чукни со прстот. Шупелка. Од оноа што го има во странство не може да се мери. Таму во поголемиот број случаи се користи мермер, а ако ништо друго обложен е со истиот. Кај нас само постулатите на столбовите ако имаат еден сантим облошка.
Симболика викаш, така?
Ај ако е така, да одиме до крај. Зошто споменикот во центар на плоштадот официјално се вика „Воин на коњ“ иако сите ние домашните знаеме дека се работи за Цане 3ти? Ај кога веќе праиш нешто што имало допирни точки со денешнава македонија, зошто не го изработуваш до крај, туку ко пичка се кријат пред странски (особено грчки) фактор? Тука гледам симболика на „пу-пу не важи“.
Тркало во светот... Знаеш зошто во Лондон е изградено тркалото, така? Затоа што самиот град не нуди никаква панорамска слика, највисоко нешто што можеш да видиш е онаа зградана што личи на Пино Силвестре и секако е вон дофат за обичниот турист. Ајде сеа погледни во скопје што се` има наоколу, што е изградено на врв на Водно и што допрва се гради на истото место неколку метри поназад. Кажи ми ја логиката на тоа, поврзи ја со панорамското тркало.
И, апропо новите мостови, знаеш дека едниот има напукнато и се вршеа неколку крпажи за да се даташка работата? Сеа и на камениот мост му доаѓа слична судбина.
Сево ова баш заради тоа што се градат мал милион нелогични глупости, анекси од градби, секоја што си го попречува видикот на самата себе. Тешка контрадикторност од проект, само начин да се исперат пари.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279
Чарлс Менсон- клик , е водач на секта- сатаничка,проповедал крвава револуција, осуден за грозоморни убиства, манијак кој касапел и распарал црева, убивал жени, и Ти од сите профили од целиот свет би го одбрал/а овој?што мислиш дали е во ред? јас би рекла како рече ТИ подобро пич_ка да ставеше на профилна ќе беше почовечно ;)... а јас се мачам да објаснам за Проектот Скопје 2014 како симболика за анитчка македонска историја :( оф мори мајко,
Чарлс Менсон не е осуден за убиства
ете толку од образовниот систем

Член од
28 март 2006
Мислења
17.886
Поени од реакции
12.421
Споредбата со Милано и театарот, да не се изразам полошо, е смешна. Милано има таква економија, услуги и уметност да Македонија ни за 1000 години, посебно вака како што се управува, нема да ја достигне. Градот како што читам има над 10 пати поголем бдп споредено со цела Македонија. И пак се загрижиле луѓето за 60тина милиони. Ние пребогати и народ и држава, трошиме над 500 милиони евра за нешто лажно и без историска и практична вредност.

Последно уредено:
Член од
14 август 2006
Мислења
45.454
Поени од реакции
84.866
Вие тука поттикнавте едно од три круцијални прашања околу проектот 2014, а тоа е
- дали на Скопје му е потребен ваков проект.

Но има уште две основни прашања:

- Ако веќе ова му треба на Скопје, тогаш дали до толку му треба овој проект, што за да успее беше неопходно овие десетина годни државата да му мава рекет на својот сопствен народ, како никоја власт до сега.

и последно основно прашање:

- Дали овие изрекетирани пари од македонските граѓани требаа да се влеат во приватни џебови за да успее овој проект?
Т.е. преведено за поедноставни луѓе - дали навистина овој проект толку чинеше - на пример 20+ милиони евра за панорамско дркало, дали навистина требаше некои споменици да се ставаат, па рушат, па повторно ставаат, некои огради од миљарда долари да се ставаат, вадат, па после да се ставаат нови, дали стиропорот навистина вреди како злато во Македонија и слично, дали на градот и земјава му требаат наместо домицилни дрвја - егзотични кои ќе чинат егзотични суми, што исто така ќе се одлеваат и за фирмите за нивно одржување и слично. Злобниците би рекле дека од овие астрономски суми за најскапо градежништво во вселената, ги кркаат повеќе фирми со само двајца крајни сопственици.

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.777
Поени од реакции
37.784
Врска ти нема постот. Ама баш никаква логична врска.
Прво со проектот кој освен одредени имиња, по естетика нема никаква допирна точка со антиката. Триумфална капија? Знаеш ли зошто римјаните граделе триумфални капии, а подоцна и во одредени европски автократи? Кој триумф ја одбележува триумфалната капија?
За материјалот одма можам да ти кажам дека е гипс. Само отиди до рандом градба од проектот и чукни со прстот. Шупелка..
точно, кога ти - Saladin одиш до ова рандом градба гледаш само бел гипс...и чук чук ! шупелка!
затоа што ТИ не го гледаш тоа што ЈАС го гледам...:(

јас во Портата на Македонија ги гледам симболичните релјефни орнаменти на самата порта што претставуваат разни настани и обележја од историјата на Македонија и нејзината култура, еве конкретно нагрдена една историја од македонскиот народ -егзодус на децата бегалци од Егејска Македонија што бил еден многу тежок нечовечки период на невидени човечки трагедии на македонскиот народ што ТИ -Saladin ниту си ги осетил, ниту си ги познавал, ниту ги признаваш, ниту е дел од твојата историја и затоа за тебе тука е празно чук,чук шупелка!
сега малку ќе ти реплицирам дека зборуваме за објект ,,Порта Македонија,, - врата на македонска историја, а не за ,,Триумфална капија,, оти тенденцијата твоја зошто се градени е од содржината на именката ,,Триумфална,, , но не од содржината на именката ,, капија, арка или порта,, така да мора да се направи разлика во именката што нормално сите го знаеме уневерзалниот збор ,,триумф,, , и нека биде и така за твоја информација таква арка, капија се градела и за да се назначат значајни јавни настани од многу постарата историјата на народот каде е изградена, сите метрополи си имаат такви арки оти имаат постара историја, зашто тебе ти пречи да и ние имаме постара историја освен овие години што ги знаеш од Тито навака?

порта или арка ,, Monumento a la Revolución ,, во Мексико во чест на мексиканската револуција , зарем мора да биде тоа што асоцираш? порта на важни јавни настани на еден народ на едно место каде е изградена, сега прашање, чук чук, тебе што ти пречи тоа? сакаш да биде изградена од мермер? зарем имаме таква можност? толку ни е моќта економски да го реализираме, но симболиката е важна и таа е силата (после ќе пишуваш каде се парите од мермерот...)

Kajgana Shop

На врв Bottom