Кеплер,
не кажуваш ништо ново ниту нешто суштинско, освен што бесконечно се „вртиш„ околу „закон„ кој никаде не постои.
И пак не ми кажа, зашто конквистадорите ги збришаа народите во Средна и Јужна Америка; затоа што беа попаметни и/или посилни од нив?
Дај троа фати книга и рабоќево гледај низ историски контекст, а не во повикување на лажни закони.
Почни од славниот Ренесанс и погледни кои се‘ промени се направени во човековиот ум од тогаш до денес и ќе ти стане јасно зашто „модерниот„ човек ја гледа природата и другите (народи) од ѓоамити супериорна позиција и етно-геноцидно.
Еве ме пак Мики, чунки мора да се работи, со молитва во госпо нема леб.
Ај да ти раситнам подетално за конквистадорите,иако слична ситуација имаш сега со војните на Сад во Сирија, Ирак, Авганистан.
Конквистадорите биле дефинитивно помоќни и посилни и затоа ги уништиле, тоа ти е една од главните одликина човекот, когае помоќен го покорува тој што е послаб, е сега кој е нивниот есап: зголемување на моќта и богатството со новите територии, бесплатни робови,
проширување на христијанството (еве ако јас живеев во тоа време и кажев дека не сакам да бидам примерен католик и да верувам во госпо,ваљда ќе ме убиеја без око да им трепне, еве ти пример за уназадувањето на човештвото од страна на религијата), наметнување на Шпанија како светска трговска сила (потрага по нови пазари), во принцип ова се работите заради кои бришеле се пред себе, нешто слично на САД сега.
Војните во Сирија, Авганистан, Ирак се нешто налик на ова од конквистадорите, само што во овој случај станува збор за одлично развиени народи со доста школуван народ, но за среќа или жал имаат нафта која се помалку ја има и станува се поскапа и поскапа, посебно кога на нафтените резерви во Мексикански залив им се гледа крајот.
Во суштина муабетот пак се сведува на муабетот дека посилниот го контролира и освојува послабиот.[DOUBLEPOST=1485189005][/DOUBLEPOST]
Одговорот веќе го има(м); вистината е личност. Тоа е ликот од Синот Божји, кој Самиот Е Вистина, како еден од Неговите атрибути.
Дај сега, ти прецизирај што е вистината...без заобиколкување, без воопштување, без релативизирање, туку право во вистината.
[DOUBLEPOST=1485180968][/DOUBLEPOST]
Ето, само што се вратив од кенев...
Зошто таа личност синот божји не се појави и да прошета низ народот, секако е помоќен од нас и не може да му направиме ништо лошо ни со пушки, нуклеарки, торпеда...Еве живееме во време кога сега ако се појави во Австралија ние ќе знаеме за помалку од 5минути и тоа со слика, видео, ќе му направиме интервју да даде насоки како да се развиваме и како треба да се живее?
Пишувате дека се појавил пред околу 2000години, арно ама освен буквари во кои има пишувано повеќе варијации за неговото појавување ,нема друг веродостоен запи, еве што го кошта да дојди сега кога имаме убава технологија со која може да му направиме добри видео/аудио записи, ќе види како му живее народот, ќе му прајме метании и ќе му свириме на харфи, виолини, тромбони и со тоа ќе биде безбеден за следните 2000години, сите наши наследници ќе знаат дека навистина постои и сите ќе бидеме едно, нема да има будисти, муслимани, педери...