Случувања во Македонија (Генерална дискусија)

За кого би го дале вашиот глас на парламентарните избори во април 2020?

• ВМРО-ДПМНЕ

Гласови: 64 19,0%
  • СДСМ

Гласови: 41 12,2%
  • ЛЕВИЦА

Гласови: 58 17,2%
  • БЕСА

Гласови: 1 0,3%
  • ДУИ

Гласови: 8 2,4%
  • АЛИЈАНСА ЗА АЛБАНЦИТЕ

Гласови: 1 0,3%
  • ДПА

Гласови: 0 0,0%
  • МАКЕДОНСКИ КОНЦЕПТ

Гласови: 5 1,5%
  • ИНТЕГРА

Гласови: 8 2,4%
  • ЕДИНСТВЕНА МАКЕДОНИЈА

Гласови: 3 0,9%
  • Некоја друга

Гласови: 9 2,7%
  • Нема да гласам или ќе го поништам ливчето

Гласови: 139 41,2%

• Вкупно гласачи
    337
Статус
Затворена за нови мислења.

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
Ох, извини. Како ли ми дојде на ум дека Груевски би можел тоа да го направи? Невероватно нели? Кој би рекол за тој чесен човек дека такви ствари би праел, за да го спаси газот?

Пошто те рачунам сеуште, тебе и оној Јамјака за луѓе, ќе ти кажам.

Има неколку индиции кои ме наведоа на такво размислување: настани, изјави, пред и по инцидентот, како и модели на однесување на некои субјекти. Ја немам докази, туку само индиции кои ме наведуваат на помисла дека е сосема можна таква работа.
....тоа све што имаш можеш од одма мачки о реп.., само на основа не еден едноставен факт: немаат тие толкава памет за да смислат такво рафинирано сценарио... Ќе можевме евентуално да помислиме дека маааалкуцка си у право, ако терористите изгинеа до еден .., херојски како доликува на такви.....вака ептен се гледа една позната рука , која ги вади у последен момент и заебуа ствар у појам :):)

VOLK2234

еврофоб и хомоскептик
Член од
16 септември 2008
Мислења
5.517
Поени од реакции
4.387
При оваа реченица, суштински си во право.
Секако дека сум во право, работите ги гледам од поширок спектар, наместо да се ограничувам на партискиот спектар на ВМРО и СДСМ.
Вмровците секогаш ќе викаат дека супер постапиле и ништо не згрешиле(што не е точно),
Сдсмовците ќе викаат дека Амбасадите немаат никаква врска со случајот(што исто така не е точно).

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
44.998
Поени од реакции
83.378
Абе можам ја да почнам сите индиции, една по една, кои наведуваат на колосално предавство при Диво Насеље, да ги разглабам овде*, али одамна имам изгубено воља за конструктивна политичка дискусија тука. Нема поента.

* може и некад тоа да го напраам

Член од
1 ноември 2005
Мислења
2.142
Поени од реакции
1.256
Што се однесува до платформата која беше зготвена во официјална Тирана морам да кажам дека се разочарав премногу. Сега читам на германскиве медиуми актуелна е вестта за возот што го испрати Србија накај Косово со натписи на сите јазици дека „Косово е Србија“. Одма се огласија Косоварите, а не го ни пуштија возот да влезе во Косово. Ние дури им дозволивме да влезат во Македонија со нивната платформа. Барем да имаше некаква остра осуда од нашата страна. Тоа покажува ние всушност до каде сме стигнати. Катастрофа! Ние имаме пички од политичари, лигушишта, кој се водат според принципот „само на мене да ми чури оџакот право“. Ти ебам државата...

Стигнавме до тоа дереџе да учиме како се води и брани држава од едно Косово...
Kosova Republic ja vodat i ja branat NATO, USA, EU razbira se...

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
44.998
Поени од реакции
83.378
Овој пост-одговор требаше да биде во темата за сендвичи од Седмица, али преминува во тежок оф-топик таму и сметав дека е подобро тука да го ставам.

Епа ако 300 денари ти е ефтино за еден сендвич, тогаш не кукај по теми дека не ти чини државата.
Ем на сите теми кукаш дека не бива ништо тука и дека се е отидено упм, ем си способен да издвојуваш по 300 денари за оброк, очигледно грешна слика сум створил за тебе, па наместо човек да те сожалува дека си оштетен од моменталната ситуација како и голем дел од државата, сега ми влегуваш во таа другата багра која живее на грбот на тие што се навистина оштетени од идиотите кои не водат.
.
На страна небулозата за тоа како луѓето што немаат пари воедно немаат право на сопствена интенција да се хранат подобро. На страна тоа што дали ја имам пари или не, имам право на став кон квалитетна исхрана. Сега за другово:

Твојата логика, повторена неколку пати во темата, се сведува на тоа - штом имаш пари за сендвич од 300 денари, немаш право да се буниш за срањето, за неправдите во државата.

Ова најпрвин вклучува твој заклучок, дека јас имам пари и ми е ОК животов највеќе заради тоа.
Да речеме дека е вистинит тој твој заклучок. И затоа, штом имам пари - супер ми е и немам право да се бунам за срањата во земјава кои ги тангираат другите субјекти и самата држава.

Колку искривена логика.

Позната ми е таа искривена логика, на духовно убиениот Македонец - Што има ти да се буниш кога тебе не ти е направена неправда, кога тебе ти е супер?

Прашувам: од кога тоа е морално-етички погрешно да се буниш против туѓа неправда? Зарем неправдите што не не тангираат нас лично, се според правилното следење на морално-етичкиот компас - надвор од наш интерес?

Слични идиотштини добивав за коментари и кога се бунев за нападите на Албанците врз неалбанците:
Прво ми викаа гарант те искршиле, те изебале некои Албанци, па затоа се буниш. Тоа е повторно истиот заклучок донесен според идиотска логика - чим толку се бунам, гарант мене ми имаат нешто лошо направено Албанците. Пошто, не заебавај,која будала се буни за нешто што него лично не го тангира.
А кога им одговарав дека никогаш никој Албанец мене лично, зло ми нема направено мене лично, е тогаш, неверојатно али истинито, пак според идиотскиот шаблон добивам прашање - кој кур тогаш се буниш?
Нормално е да се буниш против неправда само ако тебе лично ти е нанесена, ако не, онда си гарант ненормален. Пошто ненормален е тој што исклучиво не си глеа само за својот газ. Или пак оноа, тој што крадел и се збогатил, викаат за него - се снашол, а тој што е чесен, неретко е нарекуван наивен или будала.

Али знам зашто сте духовно фалични. Кога луѓето 30-тина години ги уништуваш социо-економски, за да ги контролираш полесно политички, е тогаш неминовна е и аберацијата на духот, а морално-етичките норми се претвараат во шпански села. Дефектните шаблони стануваат норма после 30 години.

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Што се однесува до платформата која беше зготвена во официјална Тирана морам да кажам дека се разочарав премногу. Сега читам на германскиве медиуми актуелна е вестта за возот што го испрати Србија накај Косово со натписи на сите јазици дека „Косово е Србија“. Одма се огласија Косоварите, а не го ни пуштија возот да влезе во Косово. Ние дури им дозволивме да влезат во Македонија со нивната платформа. Барем да имаше некаква остра осуда од нашата страна. Тоа покажува ние всушност до каде сме стигнати. Катастрофа! Ние имаме пички од политичари, лигушишта, кој се водат според принципот „само на мене да ми чури оџакот право“. Ти ебам државата...

Стигнавме до тоа дереџе да учиме како се води и брани држава од едно Косово...
Па еве, сега сите партии от македонскиот блок имат можност да одбиjaт влада со албанските партии и македонскиот блок сам да направи влада.

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.511
Овој пост-одговор требаше да биде во темата за сендвичи од Седмица, али преминува во тежок оф-топик таму и сметав дека е подобро тука да го ставам.

На страна небулозата за тоа како луѓето што немаат пари воедно немаат право на сопствена интенција да се хранат подобро. На страна тоа што дали ја имам пари или не, имам право на став кон квалитетна исхрана. Сега за другово:

Твојата логика, повторена неколку пати во темата, се сведува на тоа - штом имаш пари за сендвич од 300 денари, немаш право да се буниш за срањето, за неправдите во државата.

Ова најпрвин вклучува твој заклучок, дека јас имам пари и ми е ОК животов највеќе заради тоа.
Да речеме дека е вистинит тој твој заклучок. И затоа, штом имам пари - супер ми е и немам право да се бунам за срањата во земјава кои ги тангираат другите субјекти и самата држава.

Колку искривена логика.

Позната ми е таа искривена логика, на духовно убиениот Македонец - Што има ти да се буниш кога тебе не ти е направена неправда, кога тебе ти е супер?

Прашувам: од кога тоа е морално-етички погрешно да се буниш против туѓа неправда? Зарем неправдите што не не тангираат нас лично, се според правилното следење на морално-етичкиот компас - надвор од наш интерес?

Слични идиотштини добивав за коментари и кога се бунев за нападите на Албанците врз неалбанците:
Прво ми викаа гарант те искршиле, те изебале некои Албанци, па затоа се буниш. Тоа е повторно истиот заклучок донесен според идиотска логика - чим толку се бунам, гарант мене ми имаат нешто лошо направено Албанците. Пошто, не заебавај,која будала се буни за нешто што него лично не го тангира.
А кога им одговарав дека никогаш никој Албанец мене лично, зло ми нема направено мене лично, е тогаш, неверојатно али истинито, пак според идиотскиот шаблон добивам прашање - кој кур тогаш се буниш?
Нормално е да се буниш против неправда само ако тебе лично ти е нанесена, ако не, онда си гарант ненормален. Пошто ненормален е тој што исклучиво не си глеа само за својот газ. Или пак оноа, тој што крадел и се збогатил, викаат за него - се снашол, а тој што е чесен, неретко е нарекуван наивен или будала.

Али знам зашто сте духовно фалични. Кога луѓето 30-тина години ги уништуваш социо-економски, за да ги контролираш полесно политички, е тогаш неминовна е и аберацијата на духот, а морално-етичките норми се претвараат во шпански села. Дефектните шаблони стануваат норма после 30 години.
Тренираш да си глуп или навистина не можеш да ги перцепираш работите?
Мелено vs цело парче квалитетно телешко месо, таа е споредбата која ти беше направена од моја страна, истата сума на пари е за сендвичот во кој ти веруваш и месото кое може да си го платиш самиот и да го приготвиш дома за 20 минути.

Луѓе што навистина немаат, сигурно не прават филм дека сендвич од 300 денари е исплатлив оброк.
Искрено ме заболе кое ти е мислењето за Албанци или за било што во државата, ај не замарај повеќе и оди поплачи дома кај твоите да ти дадат 500 че за цигари и хамбургер, накркај се и дојди пак да се жалиш како не чини државата.
Државата е народот, а народот не може да има поглуп мајндсет од Македончето, покрај превара, лаење по партиски штабови и да го заебе другиот ниту мисли ниту планира, али за неколку години ќе ви турат премиер и претседател албанец, па ќе прекинете и свинско да јадете.

Fringe

Скитник низ паралелни светови
Член од
24 септември 2011
Мислења
7.898
Поени од реакции
3.006
Се даваа мандати на коалиции
не на партии

Може и чисто на партија ако има 61 пратеник освоено таа самата
Али Ѓорѓи тоа не го сфаќа и затоа прави вакви тешки бламирања
Iiiiiiiii kaj go pisuva toa?.
Ova nekoe novo pravilo![DOUBLEPOST=1484510960][/DOUBLEPOST]A za info
Ke ima vlada,dogovorena e uste edna tender koalicija pomegu drpmne i dui samo se blamiraat do 12 bez minuta

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.865
Поени од реакции
23.252
Во уставот е дефинирано дека влада составува партија или партии кои имаат мнозинство во парламент
тоа се договара пред избори или веднаш после избори, и преставниците на партиите го известуваат претседателот дека направиле согласнот и тој им дава мандат да ја состават владата.
После тоа во рок од 20 дена коалициските партнери си договараат министерства заменици министри утврдуваат заедничка платформа.
То не мора да трае 20 дена, може за 2 дена тие сето тоа го завршуваат. То ти е исто како на пример седи во документ дека имаш право на жалба од 15 дена. Тоа не значи дека ти треба да чекаш па петнаесетиот ден да ја поднесеш, можеш и утре и задутре и после 5 дена... значи во рок од 20 дена да излезат со готов список на влада, кој ќе биде министер кој заменик кој министер без ресор кој подпретседател......

Е сега овде се измешаа работите па му се даде рок од 20 дена да состави влада на партија која се уште нема доволен број на пратеници да состави влада.
Комедии.
Како пример склучуваш ти некоја зделка да во рок од месец дена испорачаш производи и од ко договори почна да бараш машини и луѓе кои можат да го направат тоа.
Ова е сега неозбилна работа и само му штети на угледот на Македонија кој и до сега е веќе доста опаднат.
Овие избори и состав на влада не ги посматраме само ние гревои кои се уште заглавивме овде, ова го гледаат и извештаи прават и сите странски земји.
И велат “јебига, не ги бива па то ти е....“
Сега само си се вртиме во круг. Кој е доказот кој треба да му се даде на Претседателот за овај да му го додели мандатот на тој што треба ? Дали има или не мнозинство се гледа на гласањето. Или ке ја изгласаат или нема ама тоа после максимум 20 дена од доделувањето на мандатот. Ние не правиме муабет за после 20 дена туку за денот на доделување на мандатот. Така да по незнам кој пат кој е тој доказ според тебе што треба да му се предочи на Претседателот за да овај да му го додели мандатот на вистинската личност според тебе а не како сега на погрешната личност.[DOUBLEPOST=1484515540][/DOUBLEPOST]
Според кој закон?
Незнам прашај го Викед, тој се разбира во законски работи, надуставни акти и такви работи. Можи ке седнат и ке си се договорат лидерите на најголемите партии и ке донесат надуставно решение. Башка за овие избори уставот е прекршен уште на почетокот со закажувањето на изборите. Се сеќаваш се распушти собранието, па се собра, па се распишуваа избори, па не се распишуваа. А и да нема во уставот веќе оддамна е направен преседан уште во далечната 1992 мислам дека беше така да тоа ни е најмал проблем.[DOUBLEPOST=1484515702][/DOUBLEPOST]
Друже, Кирче Глигоров за Хорхе е.. цистерна полна со Кока кола од сите аспекти, пред се: дипломатија и лидершип.
Аман бе. А со кои дејствија ти остави таков впечаток нашиот мил и никогаш непрежален прв претседател Киро Глигоров ?

Последно уредено:
Член од
12 март 2009
Мислења
20.162
Поени од реакции
16.299
ако не успее пастиро со аљи да состави влада, Хорхе треба мандатот да му го даде на амди бајрам ... 102% ќе состави влада со пета

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.277
Iiiiiiiii kaj go pisuva toa?.
Ova nekoe novo pravilo![DOUBLEPOST=1484510960][/DOUBLEPOST]A za info
Ke ima vlada,dogovorena e uste edna tender koalicija pomegu drpmne i dui samo se blamiraat do 12 bez minuta
Не е правило запишано али ретко кога некоја партија овде има освоено самата мнозинство во собранието.
Погледни само листата на ВМРО ДПМНЕ на овие избори, таа е составена од:
ВМРО ДПМНЕ
Социјалистичка партија
Демократска партија на Србите
Сојуз на Роми
ГРОМ
Партија на Власите
МААК
Партија на Турците
ВМРО ДП
Титови Леви сили
и уше ред други мали партии

Пример Јусуф Хасани кој е на списокот на 51 пратеници од ВМРО е всушност член на Демократска партија на турците, или Заќир Рамчиловиќ кој е исто еден од 51 пратеници е член на партија на Бошњаците
Значи во прашање е коалиција на која и е даден мандат а не една партија[DOUBLEPOST=1484518268][/DOUBLEPOST]
За кој Ѓорѓи збориш?
(или нема разлика)
па шо знам можи има разлика како во оној филмо Дум думбер[DOUBLEPOST=1484518753][/DOUBLEPOST]
Зборувам за постапка при доделување на мандат, да не ја шириме приказната. Мора да признаеш дека ако Ѓорге греши, Киро грешеше 5 пати повеќе. Не даваше мандат на Љубчо, а победи. Итн, итн...
Е ај кажи кои беа односите во собранието тогаш кога се даваа мандати? и кои коалиции беа пред изборите?

Последно уредено:
Член од
23 март 2015
Мислења
7.011
Поени од реакции
1.983
Е ај кажи кои беа односите во собранието тогаш кога се даваа мандати? и кои коалиции беа пред изборите?
Па, на пример 2006 г. Груевски доби мандат со 45 освоени пратеници. После правеше владино мнозинство.

D

Darko_ufo

Гостин
Па, на пример 2006 г. Груевски доби мандат со 45 освоени пратеници. После правеше владино мнозинство.
На пример ако Албанските партии се договорат со СДСМ, СДСМ ќе прави влада се е според законот и Уставот и ќе има мнозинство да се изгласа таа влада впрочем и тоа е демократија, но луѓе кои не знаат што е тоа Устав ова никогаш нема да го сфатат, едноставно немаат капацитет и знаење.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom