Xibalba
Corona Australis
- Член од
- 24 јануари 2012
- Мислења
- 6.091
- Поени од реакции
- 11.496
STB последна цена е по 856 денари.и се мислам дали да докупам СТБ
STB последна цена е по 856 денари.и се мислам дали да докупам СТБ
Branchez со оглед на тоа дека 90% СТБ. ми е купена до 330 ден.оваа цена ми изледа прилично скапа за докупување ама ако претпоставиме дека продажната цена би била негде околу 1000ден има добивка од ~140ден. и плус дивиденда......??Дилемата продолжува и понатаму.........STB последна цена е по 856 денари.
Да не имаш пресметка колкав ќе биде book value после две дивиденди (една 140 нето и друга под претпоставка 90 денари) на крај на следната година?Дилемата продолжува и понатаму.........
Nemam takva presmetka konkretnoДа не имаш пресметка колкав ќе биде book value после две дивиденди (една 140 нето и друга под претпоставка 90 денари) на крај на следната година?
Оти има една изрека: Buy the rumors, sell the newsЗошто би купувале пред годишните извештаи, а не после годишните извештаи?
Фала однапред
Обично паѓаат повеќе после пресек од вредноста на дивидендата. Но оваа година може да е исклучок. Се зависи од 4ти квартал. Ако се гледа по макроекономски показатели може да е лош но ако се гледа по досегашни квартали изгледа добар.Зошто би купувале пред годишните извештаи, а не после годишните извештаи?
Фала однапред
Зошто на крај на следната година (2018)? Нели според сите шушкања наоколу ќе има дивиденда негде околу јуни,јули и после продажба до крај на година.. така да мислам дека важно е колкав е book-от после исплатата на следнава дивиденда..Да не имаш пресметка колкав ќе биде book value после две дивиденди (една 140 нето и друга под претпоставка 90 денари) на крај на следната година?
Тоа се шушкања, пишав и претходно дека очекувам дивидендата да биде исплатена во декември, во стил на претходната. Затоа и пресметките ги базирам на крајот на 2018, камо среќа да падне порано. Продажбата воопшто не ми е пресметана, некако сум скептичен за такво нешто оваа година.Зошто на крај на следната година (2018)? Нели според сите шушкања наоколу ќе има дивиденда негде околу јуни,јули и после продажба до крај на година..