Случувања во Македонија (Генерална дискусија)

За кого би го дале вашиот глас на парламентарните избори во април 2020?

• ВМРО-ДПМНЕ

Гласови: 64 19,0%
  • СДСМ

Гласови: 41 12,2%
  • ЛЕВИЦА

Гласови: 58 17,2%
  • БЕСА

Гласови: 1 0,3%
  • ДУИ

Гласови: 8 2,4%
  • АЛИЈАНСА ЗА АЛБАНЦИТЕ

Гласови: 1 0,3%
  • ДПА

Гласови: 0 0,0%
  • МАКЕДОНСКИ КОНЦЕПТ

Гласови: 5 1,5%
  • ИНТЕГРА

Гласови: 8 2,4%
  • ЕДИНСТВЕНА МАКЕДОНИЈА

Гласови: 3 0,9%
  • Некоја друга

Гласови: 9 2,7%
  • Нема да гласам или ќе го поништам ливчето

Гласови: 139 41,2%

• Вкупно гласачи
    337
Статус
Затворена за нови мислења.

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.493
Поени од реакции
27.314
Додека двете партии глумат или можеби се навистина изненадени од платформата, МКЦ ја потенцира Македонија како ново кризно жариште. Поделеноста го прави своето.

Џони Вајсмилер

Don't share my food
Член од
15 февруари 2010
Мислења
15.489
Поени од реакции
15.506
Абе во ред тоа ете помалце повеќе дури не се направи попис само ке си годиме. И што со тоа ?
Ете да излезат помалце од 20 % во некој општини. И после што ? Да не му скратиш некој веќе здобиени права ? Ајде бе не си прајте бајрам со умот со вакви глупи муабети. Во оваа ситуација а богами и пред оваа најголема глупост беше да се спроведе попис, не за друго туку тие се спремни да гинат за своите права. Кој е од вас тука спремен да гини за да му ги земи ?
Добиените права веќе не се губат,и 15% да излезат тие пак ќе бидат исти,ама вака од секоја гледна точка мислам дека се околу 1/4 според мои проценки..ако ги гледаме бројките и 2014 и 2016 Албанското гласачко тело некаде е 260-280.000 гласови во целост..ако ги додадеме и децата тогаш некаде треба да дојди 350-360.000 што би требало според бројката на населението да се 25-26% бидејќи во МКД преку сила нема шанси да жиеват повеќе од 1.400.000 народ..мислам си има евиденција во здравството по здравствени картички/книшки и можи да се заклучи до некоја груба бројка колку сме што сме ама треба да се земи во предвид дека и Македонци од прилика сме 800.000 (горе/долу)...останатите се Ѓупци(за овие нема никаква евиденција),Турци и Торбеши..(Србите,Власите и Бугарите се претопени во Македонци).

А за попис никако неможи да се направи,нема шанси искрено..како ќе го спроведат?..оние со Бугарски пасоши што 6 месеци возат камиони во Шведска и 6 месеци шо го прчат тука како ќе ги водат?..ете ти си од Битола самиот знајш колку такви ги има..оние од источна МКД што работат во Италија со БГ пасоши како ќе ги водат?..оние што живеат и работат во Германија со работна виза како ќе ги водат?..има еден куп Албанци што на секои 3 мсеци ја менуваат локацијата МКД/Швајцарија како сезонска работа нив како ќе ги водат?..многу комплицирано е да се направи попис, не е ова плукни залепи..ние немаме никаква структура,институции,ниту капацитет да направиме попис..нема теорија тоа да се случи и ако се случи пак ќе биди исполитизирано до максимум.

Член од
14 април 2008
Мислења
1.257
Поени од реакции
914
Mинати години постјано прашував зошто нема попис зопшто власта не ја исполни таа законска обврска и зошто одеднаш без објаснување се прекина.
Па се бранеше дека завршување на попис или објавување на резултати ќе било погубно за Македонија.
Сега одеднаш пописот станува спас за Македонија. Значи и статистичките работи се ставени во функција на власта, попис, потрошувачка кошничка (која е забранета да се пресметува)
Е па касно се сетивте, сега попис не може да се спроведе туку така без да се формира влада, а ако ВМРО изјави дека не може да состави влада, мандатот ќе го превземе СДСМ....
ЗНаеш она кога почнува да приопушта вода бродот на повеќе места па велиш нема гајле и повремено со кофе исфрлаш тро вода надвор па одеднаш од линеење настанува гејзир па се повеќе тони бродот а ти трчаш од едно до друго место и ни едно не можеш да затнеш и затвориш и така се чудиш се додека не потониш
Е ова се случува сега.
Далеку сме од потонување. Ова е благослов за македонскиот народ. После децении на тивко умирање, дојде време за завршно разоткривање на маските.

Член од
25 март 2012
Мислења
8.571
Поени од реакции
5.147
Имаме историска шанса, ако и за овие скандали за кои сите слушнавме никој не се осудува тогаш стварно треба да ги оставиме да прават што сакаат, нека не ебат колку можат.

Јас мислам дека кој и да прави влада, СЈО треба да продолжи да функсионира, и под хитно да се формира специален суд, и специјална комисија која ќе конфискува све крадено. Ако сакаме државата да се кради во здрави темели ова подхитно треба да се прави.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.868
Поени од реакции
23.264
Добиените права веќе не се губат,и 15% да излезат тие пак ќе бидат исти,ама вака од секоја гледна точка мислам дека се околу 1/4 според мои проценки..ако ги гледаме бројките и 2014 и 2016 Албанското гласачко тело некаде е 260-280.000 гласови во целост..ако ги додадеме и децата тогаш некаде треба да дојди 350-360.000 што би требало според бројката на населението да се 25-26% бидејќи во МКД преку сила нема шанси да жиеват повеќе од 1.400.000 народ..мислам си има евиденција во здравството по здравствени картички/книшки и можи да се заклучи до некоја груба бројка колку сме што сме ама треба да се земи во предвид дека и Македонци од прилика сме 800.000 (горе/долу)...останатите се Ѓупци(за овие нема никаква евиденција),Турци и Торбеши..(Србите,Власите и Бугарите се претопени во Македонци).

А за попис никако неможи да се направи,нема шанси искрено..како ќе го спроведат?..оние со Бугарски пасоши што 6 месеци возат камиони во Шведска и 6 месеци шо го прчат тука како ќе ги водат?..ете ти си од Битола самиот знајш колку такви ги има..оние од источна МКД што работат во Италија со БГ пасоши како ќе ги водат?..оние што живеат и работат во Германија со работна виза како ќе ги водат?..има еден куп Албанци што на секои 3 мсеци ја менуваат локацијата МКД/Швајцарија како сезонска работа нив како ќе ги водат?..многу комплицирано е да се направи попис, не е ова плукни залепи..ние немаме никаква структура,институции,ниту капацитет да направиме попис..нема теорија тоа да се случи и ако се случи пак ќе биди исполитизирано до максимум.
Е убо де, настрана тоа кој кај работи и со каков пасош. Поентата на пописот што некој долго време тука ја форсира беше демек ако излезат повеќе или помалце од тие фамозни 20% некој ке им ги скрати правата во оние општини каде сега ги имаат и како овие ке речат важи нема проблем , кај треба да потпишиме. Поверојатно сценарио би ми било дека ако се прави попис треба да се крстиме да испаднат толку колку што сега мислиме дека се оти ако се повеќе ојде курбан уште некоја општина, ако се помалце ке треба веќе знаеш што. Тие ете видовме дека се спремни и да гинат за тоа. Прашањето е колку сме ние спремни да гиниме за тоа?

Член од
16 април 2014
Мислења
7.297
Поени од реакции
11.597
.
Epten si zabegan, bez navreda.
I dali ima nekoja mozna tema kade sto ti ne si vo pravo ? Dali ima nekoja tema za koja sto neznaes da go drvis ???
Po koja tvoja logika izlegoja 800k makedonci a 400k albanci.
Da ne si ti nekoj ko onie expertine od sitel ? pretpostavuvam slicen kvalitet poseduvate.
1.7 milioni imase na IZBIRACKI SPISOK, sto znaci decata do 18 godini ne se staveni tuka.A toa sigurno e barem 400 000+. sto znaci nadminuva brojkata od 2milioni BEZ PROBLEM.Ete neka ima i stranstvo sto se ama taa brojka sigurno ne e tolku golema kak osto kaza.
1.4 milioni imalo vo drzavava :pos:

Џони Вајсмилер

Don't share my food
Член од
15 февруари 2010
Мислења
15.489
Поени од реакции
15.506
Epten si zabegan, bez navreda.
I dali ima nekoja mozna tema kade sto ti ne si vo pravo ? Dali ima nekoja tema za koja sto neznaes da go drvis ???
Po koja tvoja logika izlegoja 800k makedonci a 400k albanci.
Da ne si ti nekoj ko onie expertine od sitel ? pretpostavuvam slicen kvalitet poseduvate.
1.7 milioni imase na IZBIRACKI SPISOK, sto znaci decata do 18 godini ne se staveni tuka.A toa sigurno e barem 400 000+. sto znaci nadminuva brojkata od 2milioni BEZ PROBLEM.Ete neka ima i stranstvo sto se ama taa brojka sigurno ne e tolku golema kak osto kaza.
1.4 milioni imalo vo drzavava :pos:
Чекај чекај ти сериозно мислиш дека сите овие 1.7 милиони+ деца живеат во Македонија:pos::pos::pos::pos::pos:..оди ајде легни си касно ти е..па и ме стави мене со оние ретардосите од сител..бог да чува.

И плус тоа не е моја логика туку тоа се официјални податоци од министерството за здравство каде не излегуваат во јавност и сите знаат дека во МКД живеат толку народ од прилика,има премногу иселени со БГ пасоши а се водат во евиденција како да живеат тука.

Јас ги извадов етникумите по бројка според гласачите на Албанските партии од 2014 и сега од 2016 + дел од Сдсм и според таа груба бројка го извадив податокот на Македонците кои живеат во Македонија ..значи мисли малце со глата не да тресиш глупости..

Ете според тебе колку народ живее во Македонија?..2 милиони?:pos:

Последно уредено:
Член од
16 април 2014
Мислења
7.297
Поени од реакции
11.597
ako ubavo procitase sto sum pisal ce videse deka 1.7 milioni + deca se nekade okolu 2.1-2.2 milioni... I kolku i da ima iseleni toa situno ne e 800 000.

Spored mene vo makedonija ziveat odprilika 1.8 milioni

I ne se pravi deka 1.4 i 1.8 e isto... epten ja pretera.

Drettica

Graxhanin of Severstan
Член од
24 ноември 2008
Мислења
12.625
Поени од реакции
14.933
Во Македонија живеат само 650к, сите се набутаа во Скопје, другиве полека умираат :)

B

Borg_Drone

Гостин
Што ке се случи ? Како си го замислуваш ти тоа ?
Владе ај сега што може да се случи. Ај размисли убаво што ќе се случи. Веќе напишав дека ќе падне пазар со Албанците доколку некоја партија прифати коалиција а барањата на Албанците се дебели. Допрва доаѓа најлошото ќе ти стане јасно понатаму на што сум мислел цело време. Можеби и нема, се надевам дека грешам...[DOUBLEPOST=1484029459][/DOUBLEPOST]
Пак ќе кажам , пробавме со држава-се посравме, не е касно да бараме протекторат или некоја друга форма на управување во кое не би имале збор, како генерација им се исравме за мали пари на дедовците и не заслужуваме ни курац повеќе од ова што го живееме.
Сè што напиша е точно, се согласувам со тебе. Можеби некој ќе ме критикува, ќе ме нарече предавник и не знам си што али најискрено, најдоброто што можат сега да го направат нашиве „загрижени“ партии е да пробаат да ги отворат границите кон ЕУ и повеќето што сме од тука од оваа земја да пробаме да си бараме чаре надвор. Дали протекторат, дали да им се попушти на Грците, не ме интересира. Ако толку ни мислат добро нека го направат барем ова за да си ја проба Македонецот шансата на друго место. И едните и другите имаа доволно време да ја подобрат состојбата во државата. Сите не успеаа, се утепаа од крадење и едните и другите. Навистина ми е жал што го пишувам ова ама нека ги отворат границите и сè нека оди по ѓаволите. Дури и сега некој да дојде на власт кој навистина има искрени намери, ќе му бидат потребни сигурно 30 години да ја поправи економската состојба на државата.

Последно уредено од модератор:

jamajka

Член од
28 април 2007
Мислења
19.493
Поени од реакции
27.314
Сè што напиша е точно, се согласувам со тебе. Можеби некој ќе ме критикува, ќе ме нарече предавник и не знам си што али најискрено, најдоброто што можат сега да го направат нашиве „загрижени“ партии е да пробаат да ги отворат границите кон ЕУ и повеќето што сме од тука од оваа земја да пробаме да си бараме чаре надвор. Дали протекторат, дали да им се попушти на Грците, не ме интересира. Ако толку ни мислат добро нека го направат барем ова за да си ја проба Македонецот шансата на друго место. И едните и другите имаа доволно време да ја подобрат состојбата во државата. Сите не успеаа, се утепаа од крадење и едните и другите. Навистина ми е жал што го пишувам ова ама нека ги отворат границите и сè нека оди по ѓаволите. Дури и сега некој да дојде на власт кој навистина има искрени намери, ќе му бидат потребни сигурно 30 години да ја поправи економската состојба на државата.
Границите се отворени. можеш слободно да одиш кај сакаш. Верувам дека доколку се пишеш Грк/Бугар/Грк/Србин (нешто друго од Македонец) со двете раце ќе те пречекаат и ќе си ја имаш можноста да си ги оствариш соништата како немакедонец, без приота да сугерираш истото да го направат и другите. Ние што сакаме да останеме Македонци во Македонија немаме таков избор.

B

Borg_Drone

Гостин
Границите се отворени. можеш слободно да одиш кај сакаш. Верувам дека доколку се пишеш Грк/Бугар/Грк/Србин (нешто друго од Македонец) со двете раце ќе те пречекаат и ќе си ја имаш можноста да си ги оствариш соништата како немакедонец, без приота да сугерираш истото да го направат и другите. Ние што сакаме да останеме Македонци во Македонија немаме таков избор.
Реалноста вели нешто друго. Дека повеќето Македонци прифатија да станат Бугари за да можат да преживеат и да најдат пристојна работа. Можеби тоа за тебе не е прифатливо или пак за дел од Македонците, но за мнозинството е. Причината е многу едноставна: немаштија. А сето тоа е благодарение на истите овие две партии кои се премногу „загрижени“ за иднината на Македонија.

jamajka

Член од
28 април 2007
Мислења
19.493
Поени од реакции
27.314
Реалноста вели нешто друго. Дека повеќето Македонци прифатија да станат Бугари за да можат да преживеат и да најдат пристојна работа. Можеби тоа за тебе не е прифатливо или пак за дел од Македонците, но за мнозинството е. Причината е многу едноставна: немаштија.
Која реалност, тие што сакаа станаа Бугари, никој не ги запре.Можеш и ти да станеш никој не ти брани. Јас сакам да останам Македонец!

Стани си Бугар и не ме тормози мене,

B

Borg_Drone

Гостин
Која реалност, тие што сакаа станаа Бугари, никој не ги запре.Можеш и ти да станеш никој не ти брани. Јас сакам да останам Македонец!

Стани си Бугар и не ме тормози мене,
Па што се закачи за мене ако не сакаш да те тормозам? Ова е јавен форум, имам право да пишувам колку ми душа сака.

Има уште многу на пример кои сакаат да ја напуштат земјава но немаат можност. Ти дали си се завртел воопшто надвор да видиш во која беда живееме? Или пак ја гледаш државава од перспективата на син на некој директор?

jamajka

Член од
28 април 2007
Мислења
19.493
Поени од реакции
27.314
Па што се закачи за мене ако не сакаш да те тормозам? Има уште многу на пример кои сакаат да ја напуштат земјава но немаат можност. Ти дали си се завртел воопшто надвор да видиш во која беда живееме? Или пак ја гледаш државава од перспективата на син на некој директор?
Ти викаш сите колективно да станеме нешто друго освен Македонци...
Дали протекторат, дали да им се попушти на Грците, не ме интересира.
Јас ти викам тие што не сакаат да се Македонци, имаат избор, додека ние што сакаме да сме Македонци, немаме избор.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom