Најекономично греење и ладење

Член од
30 март 2012
Мислења
376
Поени од реакции
234
се мислев, и многу различни мислења и муабети слушам за парно на струја, многу високи сметки и сл. е сега секој си има своја граница за високо или ниско, на пр. мајка ми се греат на дрва и кога ке им стигне сметка за струја 2000-3000 денари многу им е, додека јас сега за сега плакам од 8000 до 10 000 денари месечно, така да овака лаички кажано, колку ке ме фака да плакјам струја месечно ако ставам парно на струја? значи точна математика не барам ама од прилика да имам некоја ориентација.

додека ако ставам секаде инвертори некој по саалам модели што се, првобитната инвестиција ке ми биде можеби повисока ама после тоа за стуја верувам дека ке палкјам барем дупло по малку него ли парно ако ставам. и за тоа и се распрашувам пошто сакам убаво да се информирам за да не се поебам.
sekako so parno ce bide mnogu povece ama bar ce bides zgrean vo tisina i bez veter. Ovde nekoi gi velicaat invertorite ko da rabotat na enrgija od sonce, i invertorot znae da potrosi, bar mojot se ponasa taka i ovie dva dena potrosi za 48h 36kw. On e postaven vo spalna 16m2, jas ne spiem tuka bidejci detskata mi se sreduva i tuka spiat zena mi i decata. Se oseca slab veter, a veter e veter nemoze nikogas da go cuvstvuvas kako topol. Ima konstanten brum, bar mene mi preci i ona sto e interesno e ako iskocis na balkon kade sto e nadvoresnata ona tivko si raboti a vnatre ima brum
Za tvoja uteha i mene za dekemvri mi dojde 7500 denari :) i ne mozam da veruvam koga nekoj ce napise trosel 1200 mesecno a mene samo bojlerot mi e 1000-1200 mesecno, kaj e sporeti osvetluvanje i tehnika
Zemi si na kraj edno AERI i ne frlaj pari za brendovi http://advancemedia.com.mk/index.php?route=product/product&path=104&product_id=1364&filter=55&sort=p.price&order=ASC

Член од
5 март 2014
Мислења
140
Поени од реакции
41
се бањат само у недела изгледа, и тоа на непарен датум ако се погоди неделата. :) ке видам, иначе сега се уште испистувам и прибирам информации па планирам мај месец се да средувам шо има за средување а во едно и тој проблем да го решам. ја сепак сум највеке за парно на пелети ама женава ме предомислува, вика мрза си ти, ке те мрзи да носиш и да ставаш и пак на крај ке завршиме на струја со високи сметки а не стоплени (шо не викам дека не е во право)

а парно на струја се мислам, некој што користи реално да ми каже колкави сметки му идат.... шо знам, еве да речам до кај 20 000 денари месечно сум спремен да плакјам за стуја, ама дали ке биде толку или повекје.....?

Член од
7 јуни 2014
Мислења
1.116
Поени од реакции
1.262
се бањат само у недела изгледа, и тоа на непарен датум ако се погоди неделата. :) ке видам, иначе сега се уште испистувам и прибирам информации па планирам мај месец се да средувам шо има за средување а во едно и тој проблем да го решам. ја сепак сум највеке за парно на пелети ама женава ме предомислува, вика мрза си ти, ке те мрзи да носиш и да ставаш и пак на крај ке завршиме на струја со високи сметки а не стоплени (шо не викам дека не е во право)

а парно на струја се мислам, некој што користи реално да ми каже колкави сметки му идат.... шо знам, еве да речам до кај 20 000 денари месечно сум спремен да плакјам за стуја, ама дали ке биде толку или повекје.....?
колку квадрати мислиш да загреваш по што така лесно прифаќаш сметка од 20.000 ден. тоа е една просечна мк плата?

Член од
26 септември 2016
Мислења
166
Поени од реакции
190
Da ne zaboravime deka ziveeme vo Makedonija, a ne vo Norveska (btw oni sigurno ne se great na drva!) i nemoj vo ista recenica da spomnuvas MKD i nuklearna energija ili veternici.

РЕК Битола овозможува над 70% учество на комбинатот во вкупното производство на електрична енергија во електроенергетскиот систем.
https://mk.wikipedia.org/wiki/ЕЛЕМ

Koga sme kaj uvozot, dali znaes koj e eden od najbogatite makedonci i sto raboti?
http://faktor.mk/kocho-angushev-ja-napushti-eft-najgolemi
Dali toa znaci deka strujata sto ja uvezuvame e preplatena, i uvezuvame koga ima najgolema potrosuvacka, a REK e togas vo remont?

Da vi pojasnam, site sto se "grizite za ekologijata", a si profitirate od uredite koi rabotat na el.energija: NIKOJ NE SE GREE NA DRVA OD STO SAKA, TUKU OD STO NEMA POEVTIN IZBOR. Ne si osetil prijatele da nemas 10.000 denari za greenje, pa da mora da stavas sto ke najdes vo peckata. Nikoj nejke da sece,cepi i redi drva, i sekoj den da lozi, tuku saka da dojde od rabota i da si dojde na toplo i da gi kaci nozete na masata i da ispie edna rakija.

Ne se pravete pametni i ekolosko svesni, zosto se vrti trkaloto i moze vie da bidete tie sto ke se greete so plasticni sisinja.

Vo nieden slucaj ne go opravduvam greenjeto so otpadoci, ama drzavata namesto da dava subvencii za peleti i da otkrivaat topla voda, neka gi subvencionira lugeto da stavat izolacii na objektite, da koristat solarna energija i slicno, zosto bez izolacija ni vasite Hansol ni sv.Mitsubishi nema da zgree
На сликата ке видеш каква е куќата и може во ПП да ти пратам кој е човекот. парите не се проблем, скржавоста и немањето на основна свет е проблемот во тој случај. Не правеме муабет за оној кој нема и мора, ама на толку коли во градот не сите живееме во мизерни услови и беда. Сум имал прилика да живеам и без и со пари, не е фер да обвиниш некого дали нешто осетил или не во животот кога незнаеш ништо за него. Проблемот не се оние кој немаат, проблемот се оние кој имаат а а не се грижат воопшто и не им е гајле за никого освен за нив.

За тоа дека греењето на струја загадува пишав дека да, загадува, но ни приближно исто како греењето на дрва. Мора од некаде да се почне, прво треба да го намалиме а потоа укинеме комплетно загадувањето. Додека ние се расправаме истовремено и се гушиме.[DOUBLEPOST=1483547771][/DOUBLEPOST]
чекај сеа ме збуни. :) ми викаш "Најбиску до истото со помала инвестиција е инвертер клима уред ( посебни или мулти сплит систем )" - е ова е некој посебен систем или исто за она за што разговарамвме неколку поста погоре, клима/инвертер во секоја соба?

а ова што кажуваш "топлотна пумпа воздух-вода" тоа прилично скапо ко што имам разбрано, некој 5-6 илјади евра нема да ме раскрстат нели?
Истото од погоре. Под посебни мислев во секоја соба башка клима.

Инаку да, скапа е топлотната пумпа ама 20к сметки сигурно нема да имаш. 20к се многу пари за струја и греење за просечен МК стан. Ако си спремен да плаќаш 20к месечно за струја претпоставував можеш да инвестираш во квалитетно греење за да бидеш комплетно и економично стоплен.

Последно уредено:
Член од
23 ноември 2016
Мислења
525
Поени од реакции
511
На сликата ке видеш каква е куќата и може во ПП да ти пратам кој е човекот. парите не се проблем, скржавоста и немањето на основна свет е проблемот во тој случај. Не правеме муабет за оној кој нема и мора, ама на толку коли во градот не сите живееме во мизерни услови и беда. Сум имал прилика да живеам и без и со пари, не е фер да обвиниш некого дали нешто осетил или не во животот кога незнаеш ништо за него. Проблемот не се оние кој немаат, проблемот се оние кој имаат а а не се грижат воопшто и не им е гајле за никого освен за нив.

За тоа дека греењето на струја загадува пишав дека да, загадува, но ни приближно исто како греењето на дрва. Мора од некаде да се почне, прво треба да го намалиме а потоа укинеме комплетно загадувањето. Додека ние се расправаме истовремено и се гушиме.
Ke ti dadam primeri deka ne e glavna pricina za zagadenosta greenjeto na drva,a ti kazi dali sum vo pravo. Pred 15 godini ni oddaleku nemase uredi kako inverteri i slicno, vo zgradite se greeja na parno, a vo kukite 90% na drva, ostanatite so TA pecka.A sepak ne bese zagadeno kako sega neli? Vo selata okolu Skopje, na primer pozadi vodno,90% se great na drva,a ne e zagadeno kako vo Skopje. Fabriki sto zagaduvaa pred 15 godini imase mnogu poveke otkolku sega,a sepak ne bese vaka neli?
Kolite se problem, i prenaselenosta!!! So gradenjeto na grdosiite na koj kade ke mu tekne, so unistuvanje na sumata na vodno, so namaluvanjeto na provevot vo skopskata kotlina, se zgolemi i zagaduvanjeto. Kupuvaat stanovi vo centar, po nenormalni ceni, za da im bilo se blisku! Pa zosto togas imaat po 2-3 koli?
Ja odnesovme temava vo drug pravec, ama dosta frlame so drva i kamenja na najsiromasnite klasi, za pocetok moze da se stavi danok na luksuz na tie sto imaat stanovi vo centar i koli, zosto niv neli ne im treba kola bidejki se e blisku. Konkretno se fativ za Skopje, bidejki sekoj den ja disam smesata od hemikalii, ama i vo site pogolemi gradovi e isto

Член од
26 септември 2016
Мислења
166
Поени од реакции
190
sekako so parno ce bide mnogu povece ama bar ce bides zgrean vo tisina i bez veter. Ovde nekoi gi velicaat invertorite ko da rabotat na enrgija od sonce, i invertorot znae da potrosi, bar mojot se ponasa taka i ovie dva dena potrosi za 48h 36kw. On e postaven vo spalna 16m2, jas ne spiem tuka bidejci detskata mi se sreduva i tuka spiat zena mi i decata. Se oseca slab veter, a veter e veter nemoze nikogas da go cuvstvuvas kako topol. Ima konstanten brum, bar mene mi preci i ona sto e interesno e ako iskocis na balkon kade sto e nadvoresnata ona tivko si raboti a vnatre ima brum
Za tvoja uteha i mene za dekemvri mi dojde 7500 denari :) i ne mozam da veruvam koga nekoj ce napise trosel 1200 mesecno a mene samo bojlerot mi e 1000-1200 mesecno, kaj e sporeti osvetluvanje i tehnika
Zemi si na kraj edno AERI i ne frlaj pari za brendovi http://advancemedia.com.mk/index.php?route=product/product&path=104&product_id=1364&filter=55&sort=p.price&order=ASC
Тебе бојлерот те јади :), мој предлог: http://www.rimeko.com.mk/mk/?id=7&prov_id=1771 Откога ставив вакво нешто немам мака со топла вода и пониска сметка.

Инаку има многу начини да заштедиш струја. Готвење на плин, лед светла, економични ел.уреди се собира.

Инаку LIKE за AERI не сум го пишал, добар избор е и тој.

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.654
Поени од реакции
7.500
Alo srbine gde si ??, deda mraz ima pokloncic za tebe :D
@zzoranpetrovic
Ima li uste nekoj (pokraj srbinot) sto tvrdi deka Gree klimite tuka kaj nas i onie za Skandinsvskite zemji se razlicni ?

• Ми се допаѓа
Reactions: GT1
Член од
5 март 2014
Мислења
140
Поени од реакции
41
80 квадрата сега за сега + бидејки ми е дуплекс станот и горе имам уште околу 25 квадрата ама сега тој простор го користиме како тавански дел така да таму нема никаква потреба од греење. значи ко што кажав до 20 000 денари сум спремен да давам доколку парно на струја ми брка работа.

колку квадрати мислиш да загреваш по што така лесно прифаќаш сметка од 20.000 ден. тоа е една просечна мк плата?
[DOUBLEPOST=1483554503][/DOUBLEPOST]не е проблем плакање, проблем е што не ми се инвестира бог знае колку во станов, бидејки планираме да купиме и да се преселиме во куќа али се уште не можеме еве да најдеме нешто што ни одговара, а штом најдеме куќа станов го продаваме, и сега да ставам некој уред што кошта некој 5-6 илјади евра и после да му го дадам на некој бакши не ме фака есап.

Инаку да, скапа е топлотната пумпа ама 20к сметки сигурно нема да имаш. 20к се многу пари за струја и греење за просечен МК стан. Ако си спремен да плаќаш 20к месечно за струја претпоставував можеш да инвестираш во квалитетно греење за да бидеш комплетно и економично стоплен.

Последно уредено:
Член од
30 март 2012
Мислења
376
Поени од реакции
234
Тебе бојлерот те јади :), мој предлог: http://www.rimeko.com.mk/mk/?id=7&prov_id=1771 Откога ставив вакво нешто немам мака со топла вода и пониска сметка.

Инаку има многу начини да заштедиш струја. Готвење на плин, лед светла, економични ел.уреди се собира.

Инаку LIKE за AERI не сум го пишал, добар избор е и тој.
Kaj mene ednostavno ne moze da se stedi iako se trudam :). Ne sum bogat ama podobro ce pustam slika na facebook od Ohrid a doma ce zivim bez da merim previse na vaga nego da pustam slika od Parga a da ziveem vo temnica doma.
Bojlerot mi e ok ariston ti-shape 100l ama sega imam i tinejdzerka koja se kape skoro nonstop. Mojata zelba bese za solarno ama ne dobiv topla podrska od komsiite sto zivat najgore. Spored linkot koj ne mi se otvara do kraj toa protocen bojler, i toa imav i nisto ne ustediv a tetovo posto nema voda i sme so hidrofori, toa ti e katastrofa so protocen. Ako se sredi snabduvanjeto so voda vo plan mi e Stiebel bidejci po mene e daleku podobar od siemensot sto go imav.

@all nikoj ne spomna deka i veter voopsto nema pa nema ni kako da se rastera cadot

Последно уредено:
Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
Da ne zaboravime deka ziveeme vo Makedonija, a ne vo Norveska (btw oni sigurno ne se great na drva!) i nemoj vo ista recenica da spomnuvas MKD i nuklearna energija ili veternici.
NIKOJ NE SE GREE NA DRVA OD STO SAKA, TUKU OD STO NEMA POEVTIN IZBOR.
не сакам да ти контрирам но мислам дека грешиш дека во Норвешка не се греат на дрва
Климата во Норвешка, зиме не е многу постудена од Скопје Норвешка е под вијание на Голфската струја така да зимите не се многу постудени, а летата се прилично постудени Таму нема јулски горештини
https://en.wikipedia.org/wiki/Oslo#Climate
Така да и таму најголем број се греат со клими, ради цената
Инаку и таму побогатите се греат на дрво. На клима, исто како кај нас се греат сиромасите
Јас би сакал да се греам на дрво, ама скапо е
Еве печка на дрва во Норвешка

http://www.homecrux.com/2016/10/26/55237/hadar-house-in-norway-offers-stunning-views-of-waterscape.html

Член од
30 мај 2012
Мислења
5.027
Поени од реакции
2.889
не сакам да ти контрирам но мислам дека грешиш дека во Норвешка не се греат на дрва
Климата во Норвешка, зиме не е многу постудена од Скопје Норвешка е под вијание на Голфската струја така да зимите не се многу постудени, а летата се прилично постудени Таму нема јулски горештини
https://en.wikipedia.org/wiki/Oslo#Climate
Така да и таму најголем број се греат со клими, ради цената
Инаку и таму побогатите се греат на дрво. На клима, исто како кај нас се греат сиромасите
Јас би сакал да се греам на дрво, ама скапо е
Еве печка на дрва во Норвешка

http://www.homecrux.com/2016/10/26/55237/hadar-house-in-norway-offers-stunning-views-of-waterscape.html
Ti ne si so site be covece. Site gledaat kako da se otkacat od drvata i site povrzani zaebancii so niv (secenje, cepenje, skladiranje, gjubre ,cistenje na pecki i ogaci....) Baska zagaduvanjeto. Bogatite na drva se greele, se slusas li samiot so zboris i pisuvas. Bas vo Norveska na toj standard i tolku plin i struja so imaat kolku sakas i parno za nivni standard gabe nekoe tele so drva ke se ebava. Moze samo vo nekoi zatucani sela kaj so ima troa postaro i nerazgledano naselenie.
Cukni ja malce taa lejkata... :tapp:

Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
Ti ne si so site be covece. Site gledaat kako da se otkacat od drvata i site povrzani zaebancii so niv (secenje, cepenje, skladiranje, gjubre ,cistenje na pecki i ogaci....) Baska zagaduvanjeto. Bogatite na drva se greele, se slusas li samiot so zboris i pisuvas. Bas vo Norveska na toj standard i tolku plin i struja so imaat kolku sakas i parno za nivni standard gabe nekoe tele so drva ke se ebava. Moze samo vo nekoi zatucani sela kaj so ima troa postaro i nerazgledano naselenie.
Cukni ja malce taa lejkata... :tapp:
Мислам дека не со во право. Какво цепење и сечење?
Дрвата во цел свет се продаваат исечени. изцепени, исушени, пакувани во торби или наредени на палети
Какво загадување од дрво? Кој ви го тоа рекол? Кој ве излажал? Од што дрвото може да го загади воздухот?
Луѓето користат дрво за затоплување од почетокот на историјата. Што има поубаво од огин од дрво, покрај камин, со чашка пијалок и во друштво, со муабет?
Тоа за загадувањето го слушате од Грујо и Зајко, кои велат дека од дрва се загадувал воздухот и треба да се топлиме на гас. Кој друг ви рекол дека од дрва се загадувал воздухот?

Ќе купите една клима од 200 евра или инвертор од 400 евра и мислите... да некажам што?
Ајде да ве видам извадете пари и платете 1700 долари за ваква печка

http://www.hayneedle.com/product/majesticdutchwestnoncatalyticwoodstove.cfm?redirect=false&source=channel_intelligence_nextag_hayneedle&ntclickid=-9078537747434527452
А ова не е ништо во однос што се може да се купи
А вие, бидејќи сте сиромаси и не можете вакво нешто да си дозволите ми зборувате - вака било, онака било на дрва - демек кисело било грозјето
Но нема бегање - ние сме сиромаси и ќе си се топлиме со клими - ноѕете ќе ни мрзнат, а богатите ќе се топлат на дрва и ќе си уживаат

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.654
Поени од реакции
7.500
So 1700$ se kupuva motor od Multisplit od 28000btu 8Kw/ladi i 10Kw/gree komplet so 3 vnatresni i se gree cel stan a ne samo edna soba...na dugme ja palis na dugme ja gasis, ni za kibrit ne trosis i za cela zima ke potrosi struja kolku za 5m3 drva i toa za cel stan a ne za 1 soba.
Inaku bogatite sto se great na drva(ili peleti) koristat sistem koj za nas standard e neostvarliv i kosta mozebi i poskapo da kupite toplotna pumpa vozduh-voda od tipot alterma ili slicno.
Nivnite sistemi se kontrolirani od vnatresnata T koja ja odrzuvaat konstantna, ne arcat drva bezveza i nedigaat vnatresni T do 30C kako sto e toa slucaj so nasite kjumbinja. Ama za toa treba mnogu golema investicija od bafer-tank, mesacki ventili, prostor za baferot, elektroniki i podno greenje koe sve koga ke se sobere bara investicija od nad 5000evra i pak nema ladenje.
Ako smeam da primetam Norvezanecov gree Bafer od tepka 3m visina na slikava sto e sigurno nad 1ton voda, ova ne e samo obicna pecka, fino se gleda termometarot (ili barometarot) na vrvot.

Ekspanzionata boca postavena na vrvot od baferot

Vodata mozebi ide i vo kanalski fenkojler (ako e ova ventilaciska resetka ili prozor?) no pretpostavuvam glavno e podnoto greenje. Povekje sliki od objektot tuka

Последно уредено:
Член од
30 мај 2012
Мислења
5.027
Поени од реакции
2.889
Мислам дека не со во право. Какво цепење и сечење?
Дрвата во цел свет се продаваат исечени. изцепени, исушени, пакувани во торби или наредени на палети
Какво загадување од дрво? Кој ви го тоа рекол? Кој ве излажал? Од што дрвото може да го загади воздухот?
Луѓето користат дрво за затоплување од почетокот на историјата. Што има поубаво од огин од дрво, покрај камин, со чашка пијалок и во друштво, со муабет?
Тоа за загадувањето го слушате од Грујо и Зајко, кои велат дека од дрва се загадувал воздухот и треба да се топлиме на гас. Кој друг ви рекол дека од дрва се загадувал воздухот?

Ќе купите една клима од 200 евра или инвертор од 400 евра и мислите... да некажам што?
Ајде да ве видам извадете пари и платете 1700 долари за ваква печка

http://www.hayneedle.com/product/majesticdutchwestnoncatalyticwoodstove.cfm?redirect=false&source=channel_intelligence_nextag_hayneedle&ntclickid=-9078537747434527452
А ова не е ништо во однос што се може да се купи
А вие, бидејќи сте сиромаси и не можете вакво нешто да си дозволите ми зборувате - вака било, онака било на дрва - демек кисело било грозјето
Но нема бегање - ние сме сиромаси и ќе си се топлиме со клими - ноѕете ќе ни мрзнат, а богатите ќе се топлат на дрва и ќе си уживаат
Takva slicna ili skoro ista pecka imas npr vo programot na Prity za max 300e. I so kur ako e 1700e? Poarno li topli, pomalce li zagaduva, ima li COP kako klimite ili kako....:tapp:
I da gi zemes drvata seceni i cepeni povtorno ostanuva problemot so skladiranje, palenje na peckata, odrzuvanje na ogin-lozenje, cistenje na peckite i ogacite, pepel gjubre i prasina..... bas obratno e sekade siromasite se great na drva, pocetnata investicija e najniska, zimas nova pecka za 100-200e ili polovna za bespari i pocnuvas da se grees.
Na vremeto na zemjata imalo milijarda narod(nekogas odamna i daleku pomalce) a denes ima 7 milijardi. Epa doma vo soba koga ke gi stavis eden pusac i sedum pusaci isto li ke ja zadimat prostorijata.
Ne pisuvaj gluposti ke ti se smeat. Site so se great na drva kaj nas trazat nacin kako da gi otkacat, ama nekoj ni za pusta klima ne moze pari da soberat. Inaku ima li poubava rabota od termo pecka pa da ja pustis nonstop na max i ic da ne se zamaras kolku struja ke lapne (demek za bogatite ako praime muabet).
Na zapad masovno se investira i montira toplotni pumpi vozduh-voda so ceni 7-10.000 evra i zemja-voda so cena 15.000 evra. Ete ova go koristat bogatite i im se smeat na siromasite so nemaat pari (nekoi se i nepismeni za ovaa rabota) ova da go napravat a na kraj se toplat poeftino od onie so koristat drva i se macat sekojdnevno.

Последно уредено:
Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
Ne pisuvaj gluposti ke ti se smeat. Site so se great na drva kaj nas trazat nacin kako da gi otkacat, ama nekoj ni za pusta klima ne moze pari da soberat. Inaku ima li poubava rabota od termo pecka pa da ja pustis nonstop na max i ic da ne se zamaras kolku struja ke lapne (demek za bogatite ako praime muabet).
Види што ми порачуваш и види што ти сам си напишал
А од термопечката лета стаклена волна на сите страни

Јас сум сиромав и се греам на клима, ама имам голема желба да си имам камин или убава печка. Па за празник или кога ќе ми дојдат гости или кога е многу ладно да си запалам оган и да си уживам
А вие слушајте ги Грујо и Зајко дека со дрва се загадувал воздухот

Kajgana Shop

На врв Bottom