Кулинарно студио

  • Креатор на темата Креатор на темата chef_cook
  • Време на започнување Време на започнување

chef_cook

._perlous
Член од
25 октомври 2011
Мислења
4.366
Поени од реакции
13.443
Локација
Москва
Кулинарното студио претставува пространство за вистинските ценители на правилната и вкусна храна.Место каде што вистинските гурмани би можеле да ги рашират своите познавања во кулинаријата,преку мастер-курсеви за приготвување на храна водени од професионалци,неврзани разговори на кулинарни теми,со чаша одбрано вино,и соодветна музика.

Што мислите,дали и како вакво нешто би успеало во Скопје?

Во приложение и неколку фотографии.

culinary-studio08.jpg starhill.jpg
 
Доколку истото служи и како место за служење на храна и има добар маркетинг и менаџмент, да. Најдобро е да се нудиш по сите ресторани и хотели со цел обука на готвачите и останатиот персонал, но и да направиш добар маркетинг. Секој добар готвач сака да се надоградува:)
 
Бaш и поради тоа ја отворив темава,сакам да прочитам размисливања.
За да знам во која насока евентуално да ја развивам идејава ! )
 
Tv show ko iron chef. Mlada generacija kuvari vs domakinki. Ko sto gledas na temata za gotvenje imame na forumot nekoj epten talentirani domakinki bas bi bilo interesno a veeuvam i za niv da se probaat protiv profi kuvar. Tradicionalni domasni recepti vs moderno servirani jadenja. Normalno bi bilo se spakuvano kako tv show.

Ova ti sto go zboris so muzika i vino e ok ama brzo ke stane dosadno. Vaka mislam deka em bi se gledalo em bi bilo zabavno.

Ako nemas gledano proguglaj iron chef, izgledaj edno show, normalno treba da se smeni malku konceptot ali nesto vo taa nasoka.
 
Мојата идеја е нешто од овој тип
https://www.youtube.com/watch?v=_UwaxnVv92I
а сето она што ти го наброја е тв шоу,и продукциски треба да е покриено ))


Vo toj slucaj vrzi se so hotelite i domasnite turisticki agencii sto nosat stranci. Mislam deka pazarot uglavno bi ti bile tie a i po profitabilno bi bilo. Neznam kolku ova bi proslo so makedoncive, gledas i na forumot 10tina dusi uglavno ucestvucaat, poveketo si sakaat kafana
 
Да нема мислења,нема интерес,како што и предпоставував. А замисли ја реакцијата на дрофесионалните готвачи,на темава.хахахаха
 
Да нема мислења,нема интерес,како што и предпоставував. А замисли ја реакцијата на дрофесионалните готвачи,на темава.хахахаха

Ако имаш услови да пробаш-пробај. Повеќе можеш да изгубиш ако не пробаш. Дури и да не ти успее е во ред , зашто барем знаеш дека си пробал.
А, што ако ти се откажеш од идеава мислејќи дека нема да успее и некој друг ти ја спроведе и му успева?
Цел живот ќе се каеш зашто не си пробал ти.
 
Ако имаш услови да пробаш-пробај. Повеќе можеш да изгубиш ако не пробаш. Дури и да не ти успее е во ред , зашто барем знаеш дека си пробал.
А, што ако ти се откажеш од идеава мислејќи дека нема да успее и некој друг ти ја спроведе и му успева?
Цел живот ќе се каеш зашто не си пробал ти.
Така е !
Не сум баш запознаен со ситуацијата во МК на тема gourmet events чесно,затоа и отворив тема за да слушнам мислења.
Сакам да го направам многу јако,странски готвачи барем два пати во месецот да ми бидат гости.
А и Ремзи би го поканил ако стаме популарно!
 
Кулинарното студио претставува пространство за вистинските ценители на правилната и вкусна храна.Место каде што вистинските гурмани би можеле да ги рашират своите познавања во кулинаријата,преку мастер-курсеви за приготвување на храна водени од професионалци,неврзани разговори на кулинарни теми,со чаша одбрано вино,и соодветна музика.

Што мислите,дали и како вакво нешто би успеало во Скопје?

За какви гастрономи во Македонија збориш? На две раце се т.е. самите шефови и 3-4 плус минус дегустатори. Да бидеме искрени за да ти успее тука вакво нешто најпрво треба да се има гастроносмка култура, а тоа го нема. Нема подлога за такво нешто затоа што за постарите модерната и експерименталната храна е ѓубре а младите не сакаат да експериментираат со вкусови, а да не збориме за квантна гастрономија. Почнаа некои тука готвачи во подем со традиционална македонска, премина на моноресто кујна и на крај ги снема. Под ,,вистински гурман" во Македонија се подразбира елегантно пополнет човек во средни години кој ,,се разбира" само од месо, скара, некоја пита или гибаница, макарони или евентуално јуфки или шпагети стандардно направени сварени или печени, кисело млеко и два вида кашкавал кравји и овчи и тоа е тоа. На таквите ,,гурмани" кога ке им послужиш пилешко филе во чоколаден сос, васаби со чили и карамела, среднопечен Велингтон итн, три дена повраќаат и тоа не чини, тоа е извртена храна. НЕ, и за другите народи и култури нашата храна е извртена. Или ,,гурман" кога ке ти каже дека од ал денте ке те боли стомак затоа што е живо... Викаш чаша одбрано вино.. Колку енофили има тука што ке знаат да го почуствуваат букето пред да го вкусат? И тоа не наредено во шишиња туку во декантери.

Идејава ти е супер но пред да почнеш со реализација опипај го пулсот доста длабински затоа што ниту Ремзи, Ботура, Келер, Пук или кој и да било не доаѓаат доколку имаат информации дека ке ,,предаваат" пред некој што не знае што е касерола или жилијен.
 
За какви гастрономи во Македонија збориш? На две раце се т.е. самите шефови и 3-4 плус минус дегустатори. Да бидеме искрени за да ти успее тука вакво нешто најпрво треба да се има гастроносмка култура, а тоа го нема. Нема подлога за такво нешто затоа што за постарите модерната и експерименталната храна е ѓубре а младите не сакаат да експериментираат со вкусови, а да не збориме за квантна гастрономија. Почнаа некои тука готвачи во подем со традиционална македонска, премина на моноресто кујна и на крај ги снема. Под ,,вистински гурман" во Македонија се подразбира елегантно пополнет човек во средни години кој ,,се разбира" само од месо, скара, некоја пита или гибаница, макарони или евентуално јуфки или шпагети стандардно направени сварени или печени, кисело млеко и два вида кашкавал кравји и овчи и тоа е тоа. На таквите ,,гурмани" кога ке им послужиш пилешко филе во чоколаден сос, васаби со чили и карамела, среднопечен Велингтон итн, три дена повраќаат и тоа не чини, тоа е извртена храна. НЕ, и за другите народи и култури нашата храна е извртена. Или ,,гурман" кога ке ти каже дека од ал денте ке те боли стомак затоа што е живо... Викаш чаша одбрано вино.. Колку енофили има тука што ке знаат да го почуствуваат букето пред да го вкусат? И тоа не наредено во шишиња туку во декантери.

Идејава ти е супер но пред да почнеш со реализација опипај го пулсот доста длабински затоа што ниту Ремзи, Ботура, Келер, Пук или кој и да било не доаѓаат доколку имаат информации дека ке ,,предаваат" пред некој што не знае што е касерола или жилијен.
Потполно си во право ова што го напиша.
Мора да се почне од некаде.Јас не ни сакам на никој да му наметнувам наметнувам туѓи стандарди за храна.Сакам само да го поделам моето искуство,да раскажам за мојата перцепција за храна.Ниту сакам некого да учам што е а што не е правилно.
Нема ништо лошо во запечените јуфки.Да се објасни дека тие исти јуфки можат да се бидат "јуфки гратен со козјо сирење и спанаќ".Да им покажам на луѓето дека на кеј на Вардар,е преполно со руколла и 6 други трави кој можат да се јадат.Дека спањакот освен печен со јајце може да се јаде свеж како салата...итн итн.
 
Така е !
Не сум баш запознаен со ситуацијата во МК на тема gourmet events чесно,затоа и отворив тема за да слушнам мислења.
Сакам да го направам многу јако,странски готвачи барем два пати во месецот да ми бидат гости.
А и Ремзи би го поканил ако стаме популарно!

А Саша Мишиќ од Паклена Кухиња планираш да го викнеш?
 
секако може да ти успее, ако ем како реклама,ем за дегустатори ги викнеш пензионерите,посебно во вторник,петок и сабота,верувај ништо нема да остане од направеното па макар било чорба од гуштери или пита со мушмули.
 
секако може да ти успее, ако ем како реклама,ем за дегустатори ги викнеш пензионерите,посебно во вторник,петок и сабота,верувај ништо нема да остане од направеното па макар било чорба од гуштери или пита со мушмули.
Ако ги вика пензионерите во вторник, петок и сабота на дегустација, верувај дека бизнисот му е осуден на пропаст од самиот почеток. Подобро би било зготвената храна да им се дава на бездомници, тоа би оставило и добар впечаток и мислење кај народот.
 

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom